Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W dniu 26 lutego wysłałam do biura posłanki Muchy mail tej treści:
"
[FONT=Times New Roman]Witam[/FONT]

[FONT=Times New Roman]W punkcie oznaczonym 6) jest zapis:[/FONT]
[FONT=Times New Roman]"4. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście. "[/FONT]

[FONT=Times New Roman]Chyba mowa o ust. 3, który brzmi:[/FONT]
[FONT=Times New Roman]"3. puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna."[/FONT]
[FONT=Times New Roman]bo w stosunku do pkt 2. nie ma żadnego sensu?"[/FONT]

Miałam zamiar także wnieść inne uwagi ale .....
Niestety żadnej odpowiedzi nie otrzymałam, więc uważałam że dalsze uwagi na temat treści "nowelizacji" nie maja sensu.

Ona po prostu tego nie czyta!

Posted

[quote name='Agata Balu']W dniu 26 lutego wysłałam do biura posłanki Muchy mail tej treści:
"
[FONT=Times New Roman]Witam[/FONT]

[FONT=Times New Roman]W punkcie oznaczonym 6) jest zapis:[/FONT]
[FONT=Times New Roman]"4. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście. "[/FONT]

[FONT=Times New Roman]Chyba mowa o ust. 3, który brzmi:[/FONT]
[FONT=Times New Roman]"3. puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna."[/FONT]
[FONT=Times New Roman]bo w stosunku do pkt 2. nie ma żadnego sensu?"[/FONT]

Miałam zamiar także wnieść inne uwagi ale .....
Niestety żadnej odpowiedzi nie otrzymałam, więc uważałam że dalsze uwagi na temat treści "nowelizacji" nie maja sensu.

Ona po prostu tego nie czyta![/QUOTE]

Oczywiście, że nie czyta. Ani nowelizacji, którą firmuje własnym nazwiskiem, ani naszych uwag.
Agato, ja przekazałam pani posłance całą listę uwag (to, o czym piszesz wyżej także tam było oraz inne bałaganiarskie "pomyłki", których w tekście pełno) osobiście na spotkaniu w Sejmie 3 lutego, potem mailem 3 czy 5 lutego, a potem jeszcze pismo z kopią do wszystkich członków Zespołu dn. 8 marca. ONI TEGO NIE CZYTAJĄ! Teraz trzeba sprawę nagłaśniać w mediach, bo na to, że do posłów dotrą jakieś logiczne argumenty, nie ma co liczyć. Ja jestem zwykły obywatel, nie stoi za mną żadna organizacja (a wręcz odwrotnie - są takie, co stoją wyraźnie "przeciw"), więc moje możliwości nagłaśniania spraw w mediach są dość ograniczone w porównaniu z Wami. Ja tylko wykonałam to, co umiem - czytać i wyciągać wnioski. Z zainteresowanymi chętnie się nimi dzielę. Tylko tyle.

Posted

[quote name='zenobiusz flores']A jakieś ułatwienia podatkowe dla małych przytulisk ?

Gminy chcą przecież likwidować duże schroniska . Co w zamian ?[/QUOTE]

czy oni maja nie wszystkie klapki w glowie?zamykac duze schroniska ,a jaka maja inna alternatywe?co otworza brame schronisk i sio miotla!? przeciez na budowanie nowych mylych to i tak nie znajda pieniedzy ,przeciez musza miec pieniadze na klabiki i iluminacje.

Posted

[quote name='dosia.wil']Oczywiście, że nie czyta. Ani nowelizacji, którą firmuje własnym nazwiskiem, ani naszych uwag.
Agato, ja przekazałam pani posłance całą listę uwag (to, o czym piszesz wyżej także tam było oraz inne bałaganiarskie "pomyłki", których w tekście pełno) osobiście na spotkaniu w Sejmie 3 lutego, potem mailem 3 czy 5 lutego, a potem jeszcze pismo z kopią do wszystkich członków Zespołu dn. 8 marca. ONI TEGO NIE CZYTAJĄ! Teraz trzeba sprawę nagłaśniać w mediach, bo na to, że do posłów dotrą jakieś logiczne argumenty, nie ma co liczyć. Ja jestem zwykły obywatel, nie stoi za mną żadna organizacja (a wręcz odwrotnie - są takie, co stoją wyraźnie "przeciw"), więc moje możliwości nagłaśniania spraw w mediach są dość ograniczone w porównaniu z Wami. Ja tylko wykonałam to, co umiem - czytać i wyciągać wnioski. Z zainteresowanymi chętnie się nimi dzielę. Tylko tyle.[/QUOTE]

Media to dobry pomysl ,ale moze pikiety duzo pikiet

Posted

[quote name='xxxx52']czy oni maja nie wszystkie klapki w glowie?zamykac duze schroniska ,a jaka maja inna alternatywe?co otworza brame schronisk i sio miotla!? przeciez na budowanie nowych mylych to i tak nie znajda pieniedzy ,przeciez musza miec pieniadze na klabiki i iluminacje.[/QUOTE]
Nie, xxxx52, mają dokładnie tyle klepek ile potrzeba, żeby pozbyć się bezdomnych psów. Przeczytaj ze zrozumieniem projekt nowelizacji. Będzie ZAKAZ odławiania psów, jeżeli nie ma zapewnionego z góry miejsca w schronisku. CHYBA ŻE, zwierzę zostanie uznane za zagrożenie (czyli praktycznie zawsze). Wtedy zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 5 można zwierzę zabić, bo stanowi zagrożenie. Proste?

Posted

to teraz bedzie mozna za przyzwoleniem , swojego najwierniejszego przyjaciela zabic mowiac "ze mnie ugryzl" a on biedak nie ugryzl ,tylko opiekun wpad w jerzyny ,albo po pijanemu spadl z roweru ,a na psa zganil bo mu sie znudzil bo inna kudlata kluseczke widzial na straganie.

To teraz wszystkie organizacje prozwierzece i wszystkie osoby na dogomani powinni sie zjednoczyc i wyruszyc do "walki"z anarchicznymi przepisami.Nie dyskutowac ,klocic sie ,oskarzac ,tylko dzalac .Bo jak sie przegapi w klotni i dyskusji ta zwierzeca sprawe to moze byc za pozno,i wtedy bedzie ach, ojej ,szkoda,a mowilem /am,dlaczego itdi tak w kolko ,jeden na drugiego.

Posted

[quote name='xxxx52']to teraz bedzie mozna za przyzwoleniem , swojego najwierniejszego przyjaciela zabic mowiac "ze mnie ugryzl" a on biedak nie ugryzl ,tylko opiekun wpad w jerzyny ,albo po pijanemu spadl z roweru ,a na psa zganil bo mu sie znudzil bo inna kudlata kluseczke widzial na straganie.
[/QUOTE]
Aż tak źle to nie będzie. Ale jak jakiś piesek będzie się błąkał po osiedlu, a schronisko powie, że nie ma wolnych miejsc (a przeważnie nie ma), to będzie go można odłowić tylko wtedy, gdy zostanie uznany (ustawa nie precyzuje przez kogo, więc w praktyce przez dowolnego urzędnika lub funkcjonariusza) za zagrożenie (art. 11 ust. 3), a więc w praktyce ZAWSZE. Bo pies latający po osiedlu zawsze może być uznany za zagrożenie dla ludzi i innych zwierząt (np. wygrzewających się na trawniku piwnicznych kotów). A zatem zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 5 będzie go można uśmiercić. Nawet nie zawożąc do schroniska! Prosto do najbliższego weta i... igła!
Proste?

Biada psom-uciekinierom w odpowiedzi na odwieczny zew natury!

Posted

[quote name='xxxx52']czipowanie to jedyny ratunek[/QUOTE]
Czipowania przez gminy NIE BĘDZIE. Art. 11a ust. 3 mówi, że gmina MOŻE (ale nie musi) uwzględnić czipowanie w swoim planie walki z bezdomnością. Skoro może, ale nie musi, to wiadomo, że nie będzie tego robić, bo po co wydawać pieniądze, skoro się nie musi?
To tyle jeśli chodzi o szumne zapowiedzi posłanki Muchy w kwestii obowiązkowego czipowania psów.

Jak sama sobie psa zaczipujesz, to też nie będzie go to chroniło przed odłowieniem i uśmierceniem jako zagrażającego ludziom i innym zwierzętom. Ustawa nie nakłada na straż miejską obowiązku sprawdzenia czy błąkający się po osiedlu pies ma czipa czy nie, i nie nakazuje, żeby w razie, jeżeli ma, odnaleźć właściciela zanim pies zostanie uśpiony.
Chyba, że pies będzie cwany i zwieje do lasu,a więc znajdzie się na terenie "obwodu łowieckiego". Wtedy jest szansa, bo na mocy art 33a ust. 3 pkt 1: MOŻNA (ale nie jest to obligatoryjne) "podjąć działania zapobiegające wałęsaniu się psów poprzez: (1) ustalenie właściciela psa w celu pouczenia go o obowiązku sprawowania kontroli nad zwierzęciem".
:shake:

P.S. A może ogłosimy konkurs:
Kto znajdzie jeszcze jakiś równie powalający na kolana cudowny pomysł w projekcie Zespołu? Informuję, że nie wyczerpałam tutaj jeszcze wszystkich zasobów bzdur zawartych w tekście nowelizacji.
Nagroda: gwarantowana wysoka oglądalność postu.

Posted

[quote name='xxxx52']czy oni maja nie wszystkie klapki w glowie?zamykac duze schroniska ,a jaka maja inna alternatywe?co otworza brame schronisk i sio miotla!? przeciez na budowanie nowych mylych to i tak nie znajda pieniedzy ,przeciez musza miec pieniadze na klabiki i iluminacje.[/QUOTE]

Nie miotła, tylko igła . Albo odstrzał .

Posted

To co ma byc ,bedzie o wiele gorzej niz co teraz jest ,a teraz jest prawdziwy horor.
Moze tak napisac do EU list informujacy o sytuacji i o nowych zmianach , co tylko pogorsza i tak zla sytuacje polskich zwierzat.E-maili lepiej nie pisac bo i tak kasuja.

Posted

[FONT=Verdana]A czy my sami mówimy jednym głosem?[/FONT]
[FONT=Verdana]Czy, zamiast konkretów, propozycji, nie przypieprzamy się wzajemnie do siebie?[/FONT]
[FONT=Verdana]Czy potrafimy się zorganizować?
[/FONT]
[FONT=Verdana]Mamy jakikolwiek PLAN?[/FONT]
[FONT=Verdana]Kierujemy się pragmatyką czy owczym pędem? [/FONT]
[FONT=Verdana] [/FONT]
[FONT=Verdana]Zaczynam rozumieć restauratorów, którzy będąc u koryta chcą nażreć się odgrzewanej pomidorówki, nafaszerować ryj botoxem i pokazać goły pępek, bo to przynajmniej są konkrety.
[/FONT]

[FONT=Verdana][/FONT]
[FONT=Verdana]A co jest u nas?[/FONT]
[FONT=Verdana]Duxa.
[/FONT]

Posted

[quote name='Syllepsis'][FONT=Verdana]A czy my sami mówimy jednym głosem?[/FONT]
[FONT=Verdana]Czy, zamiast konkretów, propozycji, nie przypieprzamy się wzajemnie do siebie?[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Verdana]Mamy jakikolwiek PLAN?[/FONT]
[FONT=Verdana] [/FONT]
[FONT=Verdana]Zaczynam rozumieć restauratorów, którzy będąc u koryta chcą nażreć się odgrzewanej pomidorówki, nafaszerować ryj botoxem i pokazać goły pępek, bo to przynajmniej są konkrety.
[/FONT]

[FONT=Verdana][/FONT]
[FONT=Verdana]A co jest u nas?[/FONT]
[FONT=Verdana]Duxa.
[/FONT][/QUOTE]
Z wieloletniej obserwacji to beda tylko klotnie ,wymowki ,pomowienia ,oskarzenia i nic wiecej.

Posted

[quote name='Syllepsis'][FONT=Verdana]A czy my sami mówimy jednym głosem?[/FONT]
[/FONT][FONT=Verdana]Mamy jakikolwiek PLAN?[/FONT]
[/FONT][FONT=Verdana]A co jest u nas?[/FONT]
[FONT=Verdana]Duxa.
[/FONT][/QUOTE]

Zacznij od siebie, będzie z Ciebie. Smacznego !

Posted

Agata Balu, prosze wstaw linka ktorego podeslalas mi wczoraj. Bez Twojego przyzwolenia nie wkleje go. Pozwoli to troche wyjasnic sprawe dotyczaca gniota. SLDowski projekt jest czytelny, z uzasadnieniem, jak dla mnie to brak w nim zapisu o pseudo. Ten projekt jako mala nowelke wedlug mnie jest do zaakceptowania.

Posted

[quote name='Pies Wolny']Zacznij od siebie, będzie z Ciebie. Smacznego ![/QUOTE]
Człowieku, znowu pchasz się z radami. Obsesja?
Jeżeli będzie potrzebna rada poproszę o nią kogoś mądrzejszego od siebie.

Posted

Projekt zmiany ustawy autostwa SLD:
[URL="http://www.kplewica.pl/images/dokumenty_pdf/ochrona%20zwierzt.pdf"]http://www.kplewica.pl/images/dokumenty_pdf/ochrona%20zwierzt.pdf[/URL]
Jest juz w lasce Marszałkowskiej, nie budzi kontawersji choc jest minimalistyczny i ma szanse przejść jeszcze w tej kadencji bez protestów PSL

Mała nowelizacja nie ma szans. Może wogóle nie zostac dopracowana, brak uzasadnienia i chyba zgodności wśród przyjaciół posłanki Muchy. Nie ma sobie co nia głowy zawracać. To przelewanie z pustego w próżne.

Nalezy sie skupic na projekcie ustawy autorstwa koalicji. ten ma szanse wejść do laski marszałkowskiej w tej kadencji, a na porzadku obrad stanie pewnie za rok. Też mu jeszcze brak uzasadnienia a uzasadnienie musi byc bardzo mocne, bo chodzi o powołanie całkiem nowego ogólnopolskiego Urzedu ... a to generuje koszty!

[B]Off topic[/B]
Kolejny mord na psach w okolicach Warszawy:
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/204098-Gmina-Nadarzyn.-Znalezione-zwloki-czterech-psów-przy-drodze.?p=16492856#post16492856[/URL]
Może jest tu ktos z warszawskich organizacji. Należałoby zainteresować tym mazowiecką prasę.

Posted

[quote name='Syllepsis']Człowieku, znowu pchasz się z radami. Obsesja?
Jeżeli będzie potrzebna rada poproszę o nią kogoś mądrzejszego od siebie.[/QUOTE]
To nie rada (jak bym śmiał :???: ), a obsesję mam ....... na punkcie pary i głupoty.

Agata Balu - już tu było o tym pisane. Musza 'para' pójdzie w gwizdek i dobrze.
Warszawskich organizacji wiele - ślij maile do nich.
Pewnie się dowiesz, że nie maja na przednówku kasy , ale próbuj.

Posted

Już w dniu 12.02.2011 r. (post nr 1122) podałam link do strony z projektem SLD:
[quote]Dla zainteresowanych projektem SLD:
[URL="http://www.kplewica.pl/images/dokumenty_pdf/ochrona%20zwierzt.pdf"]http://www.kplewica.pl/images/dokume...%20zwierzt.pdf[/URL] [/quote]

Wówczas też - w lutym br., rozmawiałam z Panią Poseł Elżbietą Streker-Dembińską, która wniosła ten projekt do Marszałka (Pani Katarzyna Piekarska w obecnej kadencji nie jest posłem).
Z rozmowy wynikało, iż losy nowelizacji projektu SLD nie zapowiadają się optymistycznie.
Od czasu tamtej rozmowy minął ponad miesiąc, wiec być może coś się zmieniło, musiałabym się dowiedzieć.

Posted

[quote name='Odi']Już w dniu 12.02.2011 r. (post nr 1122) podałam link do strony z projektem SLD:

Wówczas też - w lutym br., rozmawiałam z Panią Poseł Elżbietą Streker-Dembińską, która wniosła ten projekt do Marszałka (Pani Katarzyna Piekarska w obecnej kadencji nie jest posłem).
Z rozmowy wynikało, iż losy nowelizacji projektu SLD nie zapowiadają się optymistycznie.
Od czasu tamtej rozmowy minął ponad miesiąc, wiec być może coś się zmieniło, musiałabym się dowiedzieć.[/QUOTE]
Ja pamietalam o nowelce SLD ale, bylo i jest cicho w tej sprawie, jako ze nowelka zlozona przez SLD nie byla konsultowana z org. pro zwierzecymi. Skupilismy sie na gniocie. Jesli mozesz Odi to dowiedz sie czegos nowego.

Posted

[quote name='Odi']Już w dniu 12.02.2011 r. (post nr 1122) podałam link do strony z projektem SLD:
Od czasu tamtej rozmowy minął ponad miesiąc, wiec być może coś się zmieniło, musiałabym się dowiedzieć.[/QUOTE]
Czy pani posłance Streker-Dembińskiej nie grozi jakieś bolesne wewnętrzne rozdarcie? Martwię się o zdrowie posłanki, bo zapewne nie jest łatwo być jednocześnie "za a nawet przeciw", a jako w jednym ciele wiceprzewodnicząca Zespołu Przyjaciół Zwierząt i osoba reprezentująca projekt nowelizacji SLD pani Streker-Dembińska będzie temu musiała stawić czoła.

A tak na poważnie, to sądzę, że taki wybór personalny posła-reprezentanta ze strony SLD świadczy o tym, że autorzy tegoż projektu nie mają wątpliwości, że to jest wyłącznie ruch taktyczny, a nie po to, żeby ten projekt przez Sejm faktycznie przepychać.