madzia191 Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 Znajoma poprosiła mnie bym zadała wam jej pytania... Ja jej na nie odpowiedziała, ale ona chce znać jeszcze waszą opinię... Przy okazji powiedzcie mi proszę czy dobrze jej odpowiedziałam... 1. [FONT=MS Shell Dlg 2]mój psiak ma 6 tygodni czy może dostawać normalną karmę ?? Odp. Psiak jest trochę młody jak na zabieranie go do domu... Jeśli jest taka możliwość poczekaj jeszcze 2 tygodnie... 2. c[/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]zy jak już będę go miała to będzie mógł dostawać normalną karmę i wodę czy mleko ?? (jak już będzie miał te 7-8 tygodni) Odp. Tak, jeśli jest to karma dla szczeniąt 3. [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]a jak z kąpaniem [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]i obcinaniem takiego pieska?? Odp. [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]Kąpiesz psiaka gdy zobaczysz, że się wybrudzi lub brzydko pachnie... Specjalnym szamponem dla psów (szczeniąt). A jeśli chodzi o obcinanie to dopiero gdy zarośnie... Moja koleżanka pierwszy raz obcinała psiaka w wieku 6-7 miesięcy... Myślę, że wcześniej nie ma potrzeby... Chyba, że będzie zarośnięty... Pamiętaj również o trymowaniu. 4. [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]a czy mogę go wykąpać jak przywiozę go do domu czy będzie jeszcze za mały ?? Odp. [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]Myślę, że raczej nie... Musi się przyzwyczaić poznać zapachy... Jeśli zmyjesz z niego zapach matki i nie będzie go czuł to będzie się strasznie bał... Nie radzę Ci tego robić... 5. [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]bo ostatnio kupiłam mu karmę ale nie zwracałam uwagi że musi być dla szczeniąt czy mam ją oddać czy mogę mu dawać ją ?? Odp. [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]Nie dawaj absolutnie!! [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]Piesek ma jeszcze delikatny żołądek i może mu to zaszkodzić... 6. [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]słyszałam ,że sznaucery jedzą tylko suchą karmę prawda ?? Cóż tu nie znałam już odpowiedzi... 7. [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]a jaką pastę do ich ząbków polecasz?? Odp. [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]Pasty Ci raczej nie polecę bo to czy pies będzie ją akceptował zależy od niego... Czy będzie mu smakować nie wiem... Nie znam się za bardzo na pastach;-) I to już wszystko;D Proszę dodajcie też swoje poglądy i odpowiedzi na te pytania;-) Z góry dziękuję! [/FONT] Quote
Martens Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 2. Mleko? Do picia woda i wystarczy. Mleko można podac czasami jeśli pies toleruje, ale lepszy jest jogurt naturalny, kefir. 3. i 4. Z kąpaniem ostrożnie - łatwo szczeniaka przeziębić, pucowanie szamponem bez wyraźnej potrzeby też nie jest zdrowe. Po wytarzaniu się w kupie lub padlinie ok - ale zwykłe blocko spacerowe można zmyć mokrą szmatką lub opłukac psa samą wodą. Btw szczeniak od dobrego hodowcy raczej odbierany jest w stanie czystym - chyba że ktoś kupuje od pseudohodowcy szczeniaki chowane w komórce na słomie i własnym gnoju :roll: 6. Sznaucery istniały dziesiątki lat przed wynalezieniem jakiejkolwiek karmy i miały się bardzo dobrze. Moim zdaniem lepsze jest jakiekolwiek jedzenie przygotowywane w domu (oczywiście z zachowaniem podstawowych zasad żywienia) lub BARF, niż karma gotowa, a juz z cała pewnością, jeśli ma to być syf typu Chappi... Quote
Recommended Posts