Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Czy objawy takie jak: strzelanie w kościach (np przy podnoszeniu z siadu do pozycji stojącej), siadanie "bokiem", czyli podczas siedzenia wystawianie jednej łapy na zewnątrz (zamiast tak - [URL]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/German_Shepherd_Dog_sitting_leash.jpg[/URL] , to tak - [URL]http://www.danheller.com/images/Europe/Croatia/Split/Misc/sitting-dog-2-big.jpg[/URL] )
oraz podczas chodzenia powoli zarzucanie zadem na boki (w kłusie jest ok) mogą być objawami dysplazji??

Zaznaczam, że pies jest jakieś 7 m-cy po wypadku, po ciężkich obrażeniach - zmiażdżone dwa kręgi, pęknięta przemieszczona miednica.

Posted

[quote name='filodendron']Mogą być, ale nie muszą. Skoro psiak jest po tak poważnym wypadku, to tu właściwie tylko ortopeda może się sensownie wypowiedzieć na podstawie zdjęć.[/QUOTE]

Zgadzam się w 100% tylko specjalista może stwierdzić dysplazję, ciężko jednoznacznie się wypowiedzieć. Te objawy, które opisujesz są charakterystyczne dla dysplazji ale równie dobrze mogą być powikłaniami po wypadku :-(. Ja również sugeruję wizyte u specjalisty.

• 4 months later...
  • 1 month later...
Posted

Ja mam bc w wieku 1,5 roku . W wieku 5 miesięcy wykryto u niego osyechondroze (moje posty w dziale ortopeda można przeczytać) teraz jest zdrowy . On też zawsze leżał bokiem. Jeśli chodzi o stawy to też mu strzyka jednak lekarz stwierdził że to moze być jego urok (miał robione prześwietlenia na dysplazje). Ja bym jednak poszła z psiakiem do ortopedy bo zwykły lekarz może nie wykryć choroby stawów ( tak było w moim przypadku) . Powodzenia ( a może ma robaki)

• 2 months later...
  • 2 months later...
  • 1 year later...
Posted (edited)

Założyłam ten wątek 2 lata temu i dopiero teraz weszłam ponownie do tego działu... Szukać rad dla psa z dysplazją :placz:
Wszystkim, którzy mają psa z takimi objawami radzę robić zdjęcie pod kątem dysplazji momentalnie... Bez względu na koszta związane ze zdjęciem, nie ma co czekać tak jak ja to zrobiłam... I dzisiaj się dowiedziałam, że stawy są w tragicznym stanie.

A pies miał robione różne zdjęcia, z racji tego, że miała wypadek i inne urazy, ale tutaj nie ma bata, trzeba iść do specjalisty i robić pod kątem dysplazji, zdjęcia "na króliczka", "na żabę"... Nie dajcie się wetom spławić i nie oszczędzajcie nawet przy takich - wydawałoby się - niegroźnych objawach.
Moja suczka nie piszczała, nie rezygnowała z zabaw czy biegów, nic nie wskazywało na ból i problemy ze stawami... Martwiło mnie troszkę jedynie to dziwne siadanie, strzelanie w kościach. Dopiero ostatnio po wysiłku zaczęła kuleć na tył i to mnie zmartwiło, gdybym poszła wcześniej to kto wie jakby teraz sytuacja się miała, może o wiele lepiej :placz:

Edited by sugarr
  • 3 months later...