sugarr Posted May 30, 2010 Posted May 30, 2010 Witam Czy objawy takie jak: strzelanie w kościach (np przy podnoszeniu z siadu do pozycji stojącej), siadanie "bokiem", czyli podczas siedzenia wystawianie jednej łapy na zewnątrz (zamiast tak - [URL]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/German_Shepherd_Dog_sitting_leash.jpg[/URL] , to tak - [URL]http://www.danheller.com/images/Europe/Croatia/Split/Misc/sitting-dog-2-big.jpg[/URL] ) oraz podczas chodzenia powoli zarzucanie zadem na boki (w kłusie jest ok) mogą być objawami dysplazji?? Zaznaczam, że pies jest jakieś 7 m-cy po wypadku, po ciężkich obrażeniach - zmiażdżone dwa kręgi, pęknięta przemieszczona miednica. Quote
filodendron Posted May 31, 2010 Posted May 31, 2010 Mogą być, ale nie muszą. Skoro psiak jest po tak poważnym wypadku, to tu właściwie tylko ortopeda może się sensownie wypowiedzieć na podstawie zdjęć. Quote
Buster Posted May 31, 2010 Posted May 31, 2010 [quote name='filodendron']Mogą być, ale nie muszą. Skoro psiak jest po tak poważnym wypadku, to tu właściwie tylko ortopeda może się sensownie wypowiedzieć na podstawie zdjęć.[/QUOTE] Zgadzam się w 100% tylko specjalista może stwierdzić dysplazję, ciężko jednoznacznie się wypowiedzieć. Te objawy, które opisujesz są charakterystyczne dla dysplazji ale równie dobrze mogą być powikłaniami po wypadku :-(. Ja również sugeruję wizyte u specjalisty. Quote
blue_bc Posted October 3, 2010 Posted October 3, 2010 (edited) ................. Edited April 30, 2013 by blue_bc Quote
ewa11211 Posted November 10, 2010 Posted November 10, 2010 Ja mam bc w wieku 1,5 roku . W wieku 5 miesięcy wykryto u niego osyechondroze (moje posty w dziale ortopeda można przeczytać) teraz jest zdrowy . On też zawsze leżał bokiem. Jeśli chodzi o stawy to też mu strzyka jednak lekarz stwierdził że to moze być jego urok (miał robione prześwietlenia na dysplazje). Ja bym jednak poszła z psiakiem do ortopedy bo zwykły lekarz może nie wykryć choroby stawów ( tak było w moim przypadku) . Powodzenia ( a może ma robaki) Quote
blue_bc Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 (edited) ................. Edited April 30, 2013 by blue_bc Quote
kamila lakusiowa Posted February 8, 2011 Posted February 8, 2011 co może oznaczać strzelanie w stawach psa ? W młodości bardzo chorowały stawy teraz strzelające. Quote
Inga :) Posted April 17, 2011 Posted April 17, 2011 I jak tam Blue_bc wyniki przeswietlenia? Mam nadzieje, ze kulawizna okazala sie niczym powaznym. Quote
sugarr Posted May 5, 2012 Author Posted May 5, 2012 (edited) Założyłam ten wątek 2 lata temu i dopiero teraz weszłam ponownie do tego działu... Szukać rad dla psa z dysplazją :placz: Wszystkim, którzy mają psa z takimi objawami radzę robić zdjęcie pod kątem dysplazji momentalnie... Bez względu na koszta związane ze zdjęciem, nie ma co czekać tak jak ja to zrobiłam... I dzisiaj się dowiedziałam, że stawy są w tragicznym stanie. A pies miał robione różne zdjęcia, z racji tego, że miała wypadek i inne urazy, ale tutaj nie ma bata, trzeba iść do specjalisty i robić pod kątem dysplazji, zdjęcia "na króliczka", "na żabę"... Nie dajcie się wetom spławić i nie oszczędzajcie nawet przy takich - wydawałoby się - niegroźnych objawach. Moja suczka nie piszczała, nie rezygnowała z zabaw czy biegów, nic nie wskazywało na ból i problemy ze stawami... Martwiło mnie troszkę jedynie to dziwne siadanie, strzelanie w kościach. Dopiero ostatnio po wysiłku zaczęła kuleć na tył i to mnie zmartwiło, gdybym poszła wcześniej to kto wie jakby teraz sytuacja się miała, może o wiele lepiej :placz: Edited May 5, 2012 by sugarr Quote
Recommended Posts