Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 984
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jak nim pokryje to tylko France(po Gonzalesie)ale to dopiero w grudniu(bo tk będzie miała cieczkę),nie ukrywam że mój szwab pokręcił nosem..że wolałby NIemcy..ale mam jeszcze pare miesięcy..
Narazie dziś pojechał do Vegasa..lub Pakrosa(który pokryje) z Donna
a ja czekaw do wtorku i idę z Ronja i Jolką na USG(oby pozytywnie,swoija droga jak ten czas leci to juz prawie 3 tyg od krycia)

Posted

trzymam kciukasy zeby bylo ok z dziewczynami i maluchami w brzuszkach.
no ja wiem ze jak nei niemcy to juz tfuj ale co na to poradzic ze pies nie jest w niemczech?:evil_lol: .ja mam ze wszystkim tak samo-po prostu mogila jak nie niemieckie i w niemczech.czasem to meczace dosc:roll: :evil_lol: .

Posted

Szkoda, że jeszcze nie mamy wyremontowanego domu bo zarazerwowałabym małego wilczastego dla swojego chłopa - miałby prezent na urodziny. Jemu marzy się wilczasty, uzytkowy ONek (tylko jego bo Kenny jest mój) a ja nie musiałabym sama na ćwiczak jeździć :diabloti:

Posted

[quote name='nenemuscha']Patrząc na pomysłowość i chęc do pracy moich dziewczynek z Jolką na czele to proponuję przed remontem..chyba że szybko planujecie kolejny:lol:[/quote]

:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:
niestety remont trzeba zrobić, zeby zamieszkac w tym domu... :placz: Ale za to mam zaprojektowanych klimatyzowanych 5 kojców, psią kuchnię i łazienkę :cool3: Mam nadzieję, ze już będą warunki na kolejnego psa i w przyszłym roku się załapiemy na jakiegoś malucha po Jolce :loveu:

Posted

Bardzo prosze,a ten zapraszam do obejrzenia(w celu socjalizacji brzydalków)No tylko kojce proszę z opcja na kombinatoty..tzn całkowicie zadzaszone bez szpar większych niż 20 cm w pinie i poziomie...bo jak się łepetynka zmieści to reszta tez się przeciśnie....

• 4 months later...
Posted

[B]Dorplan[/B]t, [URL="http://www.geocities.com/sahiela2/index.html"]TUTAJ[/URL] jest trochę informacji o odmianach kolorystycznych i genetyce umaszczenia ON. Strona po angielsku, jeszcze nie przebrnęłam przez całość. Nie wiem też na ile rzetelne są to informacje. Strona hamerykańska jest, a wiadomo, że w Stanach różne dziwne rzeczy robią z rasami :/
W każdym bądź razie jest też baza psów, które ponoć mają geny odpowiadające za osłabienie maści (do wątrobianego - liver, albo błękitnego - blue), żeby zobaczyć tę listę trzeba kliknąć w "Blue&liver carriers".

Posted

[quote name='asher'][B]Dorplan[/B]t, [URL="http://www.geocities.com/sahiela2/index.html"]TUTAJ[/URL] jest trochę informacji o odmianach kolorystycznych i genetyce umaszczenia ON. Strona po angielsku, jeszcze nie przebrnęłam przez całość. Nie wiem też na ile rzetelne są to informacje. Strona hamerykańska jest, a wiadomo, że w Stanach różne dziwne rzeczy robią z rasami :/
W każdym bądź razie jest też baza psów, które ponoć mają geny odpowiadające za osłabienie maści (do wątrobianego - liver, albo błękitnego - blue), żeby zobaczyć tę listę trzeba kliknąć w "Blue&liver carriers".[/quote]

Się wtrącę :-)
Ja osobiście raczej nie opierałbym się na wiadomościach z tej amerykańskiej strony. Sporo jest fragmentów, które nijak nie mają się do wzorca, a sporo fotek przedstawia psy w typie ON, a nie ON ;)

A te czekoladowe ONki to te z allegro?

Posted

Piesek z brązowym pigmentem urodził się paręl at temu w hodowli Temperton.
Znam też ONy błękitne. Widziałam dwa egzemplarze na wystawie, kiedy asystowałam u Szcześniaka.
Historia rasy ON jest ciekawie opracowana na niemieckich stronach. Na fotkach przodków ONa są psy łaciate - słyszałam, że takie też się rodzą, ale żadnego nie widziałam osobiście.

Posted

przodkami onow sa wszelakie psy ktore byly na terenie dzisiejszych niemiec.laciate,biale,czarne,wilczaste...chyba tylko rozowych nei bylo;):evil_lol:.
nie idzwne ze rodza sie czasem takie przypominajki genetyczne..jednak rozwoj rasy =zawezanie wzorca.i amerykanie o tym czesto zapominaja nie tylko w przypadku onow.:cool3:;).zawezanie wzorca jest logiczne i powoduje rozwoj rasy.a to ze ordza sie rozniaste psy..no coz...onek to mloda rasa.bardoz mloda i wyhodowana z misz maszu genetycznego .dlatego tak od poczatku homozygotycznie hodowana.

Posted

[quote name='Marciashka']Się wtrącę :-)
Ja osobiście raczej nie opierałbym się na wiadomościach z tej amerykańskiej strony. Sporo jest fragmentów, które nijak nie mają się do wzorca, a sporo fotek przedstawia psy w typie ON, a nie ON ;)[/quote]
No więc właśnie...
Ciężko jest znaleźc wiarygodną stronę o ON w angielskim języku. I w Stanach i w Wielkiej Brytanii psy, nawet zarejestrowane w AKC, czy KC czasem jakieś takie dziwne są... :roll:
Niedawno przeglądałam sobie brytyjskie ogłoszenia o szczeniakach ON, zawęziłam kryteria do psów rejestrowanych w KC. A i tak mi oczy z orbit wyszły na widok niektórych miotów :crazyeye:
Orientujecie się może jakie oni tam mają kryteria hodowlane? :hmmmm:

A po niemiecku nie umiem :shake:

Posted

no wlasnie ja nie kumam tych dziwow amerykanskich.sa tam kluby "normalne"wusv ale przewaga jest dziwnych atrakcji od ktorych mam wytrzeszcz:crazyeye::evil_lol:[pomijajac juz moje ordnung itd:roll::evil_lol: co mi sie z wiekiem poglebia:razz:].
nie tylko onki zreszta maja tfurcze[przed duuuze TFU:diabloti:]...:cool3:

Posted

Dla mnie liczą się Stephanitz i Zorn. Oni najlepiej opracowali dzieje wczesnego ONa.
Na stronie niemieckiego klubu historia rasy nie podoba mi się - jest chaotyczna, niespójna. Nie mówi się o zmianach eksterieru (problem wysokonozności w l. 20-tych, problem pigmentacji w l. 90-tych XX w.). A literatura jest spora - periodyki i opracowania książkowe.