nenemuscha Posted August 22, 2007 Posted August 22, 2007 Jak nim pokryje to tylko France(po Gonzalesie)ale to dopiero w grudniu(bo tk będzie miała cieczkę),nie ukrywam że mój szwab pokręcił nosem..że wolałby NIemcy..ale mam jeszcze pare miesięcy.. Narazie dziś pojechał do Vegasa..lub Pakrosa(który pokryje) z Donna a ja czekaw do wtorku i idę z Ronja i Jolką na USG(oby pozytywnie,swoija droga jak ten czas leci to juz prawie 3 tyg od krycia) Quote
ayshe Posted August 22, 2007 Posted August 22, 2007 trzymam kciukasy zeby bylo ok z dziewczynami i maluchami w brzuszkach. no ja wiem ze jak nei niemcy to juz tfuj ale co na to poradzic ze pies nie jest w niemczech?:evil_lol: .ja mam ze wszystkim tak samo-po prostu mogila jak nie niemieckie i w niemczech.czasem to meczace dosc:roll: :evil_lol: . Quote
nenemuscha Posted August 28, 2007 Posted August 28, 2007 No no wasze kciukasy pomogły..byłysmy dziś na USG..obie suczki szczenne...HURAAAAA:lol: Quote
AM Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 [B]nenemuscha,[/B] GRATULACJE!! :multi: :multi: :multi: Quote
nenemuscha Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 Teraz czekamy szczesliwego rozwiazenia i wielu małych wilczastych potworków po Joli i ślicznych szczeniorków po Rońce:lol: Quote
AM Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 Szkoda, że jeszcze nie mamy wyremontowanego domu bo zarazerwowałabym małego wilczastego dla swojego chłopa - miałby prezent na urodziny. Jemu marzy się wilczasty, uzytkowy ONek (tylko jego bo Kenny jest mój) a ja nie musiałabym sama na ćwiczak jeździć :diabloti: Quote
nenemuscha Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 Patrząc na pomysłowość i chęc do pracy moich dziewczynek z Jolką na czele to proponuję przed remontem..chyba że szybko planujecie kolejny:lol: Quote
AM Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 [quote name='nenemuscha']Patrząc na pomysłowość i chęc do pracy moich dziewczynek z Jolką na czele to proponuję przed remontem..chyba że szybko planujecie kolejny:lol:[/quote] :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: niestety remont trzeba zrobić, zeby zamieszkac w tym domu... :placz: Ale za to mam zaprojektowanych klimatyzowanych 5 kojców, psią kuchnię i łazienkę :cool3: Mam nadzieję, ze już będą warunki na kolejnego psa i w przyszłym roku się załapiemy na jakiegoś malucha po Jolce :loveu: Quote
nenemuscha Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 Bardzo prosze,a ten zapraszam do obejrzenia(w celu socjalizacji brzydalków)No tylko kojce proszę z opcja na kombinatoty..tzn całkowicie zadzaszone bez szpar większych niż 20 cm w pinie i poziomie...bo jak się łepetynka zmieści to reszta tez się przeciśnie.... Quote
dorplant Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 widzialyscie kiedys ON-ki brazowo podpalane (nie brazowe podpalanie tylko zamiast czarnego braz ,bez czarnego pigmentu )?? Quote
14ruda Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 Onki nie.Ale ciekawie wygląda takie umaszczenie. Quote
dorplant Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [quote name='14ruda']Onki nie.Ale ciekawie wygląda takie umaszczenie.[/quote] no wlasnie , a ja widzialam ON-ki :roll: Quote
14ruda Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 A dopuszczalne jest takie umaszczenie?:hmmmm: Quote
dorplant Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [quote name='14ruda']A dopuszczalne jest takie umaszczenie?:hmmmm:[/quote] brak czarnego pigmentu to wada Quote
asher Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [B]Dorplan[/B]t, [URL="http://www.geocities.com/sahiela2/index.html"]TUTAJ[/URL] jest trochę informacji o odmianach kolorystycznych i genetyce umaszczenia ON. Strona po angielsku, jeszcze nie przebrnęłam przez całość. Nie wiem też na ile rzetelne są to informacje. Strona hamerykańska jest, a wiadomo, że w Stanach różne dziwne rzeczy robią z rasami :/ W każdym bądź razie jest też baza psów, które ponoć mają geny odpowiadające za osłabienie maści (do wątrobianego - liver, albo błękitnego - blue), żeby zobaczyć tę listę trzeba kliknąć w "Blue&liver carriers". Quote
Marciashka Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 [quote name='asher'][B]Dorplan[/B]t, [URL="http://www.geocities.com/sahiela2/index.html"]TUTAJ[/URL] jest trochę informacji o odmianach kolorystycznych i genetyce umaszczenia ON. Strona po angielsku, jeszcze nie przebrnęłam przez całość. Nie wiem też na ile rzetelne są to informacje. Strona hamerykańska jest, a wiadomo, że w Stanach różne dziwne rzeczy robią z rasami :/ W każdym bądź razie jest też baza psów, które ponoć mają geny odpowiadające za osłabienie maści (do wątrobianego - liver, albo błękitnego - blue), żeby zobaczyć tę listę trzeba kliknąć w "Blue&liver carriers".[/quote] Się wtrącę :-) Ja osobiście raczej nie opierałbym się na wiadomościach z tej amerykańskiej strony. Sporo jest fragmentów, które nijak nie mają się do wzorca, a sporo fotek przedstawia psy w typie ON, a nie ON ;) A te czekoladowe ONki to te z allegro? Quote
Mraulina Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 Piesek z brązowym pigmentem urodził się paręl at temu w hodowli Temperton. Znam też ONy błękitne. Widziałam dwa egzemplarze na wystawie, kiedy asystowałam u Szcześniaka. Historia rasy ON jest ciekawie opracowana na niemieckich stronach. Na fotkach przodków ONa są psy łaciate - słyszałam, że takie też się rodzą, ale żadnego nie widziałam osobiście. Quote
ayshe Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 przodkami onow sa wszelakie psy ktore byly na terenie dzisiejszych niemiec.laciate,biale,czarne,wilczaste...chyba tylko rozowych nei bylo;):evil_lol:. nie idzwne ze rodza sie czasem takie przypominajki genetyczne..jednak rozwoj rasy =zawezanie wzorca.i amerykanie o tym czesto zapominaja nie tylko w przypadku onow.:cool3:;).zawezanie wzorca jest logiczne i powoduje rozwoj rasy.a to ze ordza sie rozniaste psy..no coz...onek to mloda rasa.bardoz mloda i wyhodowana z misz maszu genetycznego .dlatego tak od poczatku homozygotycznie hodowana. Quote
asher Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 [quote name='Marciashka']Się wtrącę :-) Ja osobiście raczej nie opierałbym się na wiadomościach z tej amerykańskiej strony. Sporo jest fragmentów, które nijak nie mają się do wzorca, a sporo fotek przedstawia psy w typie ON, a nie ON ;)[/quote] No więc właśnie... Ciężko jest znaleźc wiarygodną stronę o ON w angielskim języku. I w Stanach i w Wielkiej Brytanii psy, nawet zarejestrowane w AKC, czy KC czasem jakieś takie dziwne są... :roll: Niedawno przeglądałam sobie brytyjskie ogłoszenia o szczeniakach ON, zawęziłam kryteria do psów rejestrowanych w KC. A i tak mi oczy z orbit wyszły na widok niektórych miotów :crazyeye: Orientujecie się może jakie oni tam mają kryteria hodowlane? :hmmmm: A po niemiecku nie umiem :shake: Quote
ayshe Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 no wlasnie ja nie kumam tych dziwow amerykanskich.sa tam kluby "normalne"wusv ale przewaga jest dziwnych atrakcji od ktorych mam wytrzeszcz:crazyeye::evil_lol:[pomijajac juz moje ordnung itd:roll::evil_lol: co mi sie z wiekiem poglebia:razz:]. nie tylko onki zreszta maja tfurcze[przed duuuze TFU:diabloti:]...:cool3: Quote
Mraulina Posted January 10, 2008 Posted January 10, 2008 Dla mnie liczą się Stephanitz i Zorn. Oni najlepiej opracowali dzieje wczesnego ONa. Na stronie niemieckiego klubu historia rasy nie podoba mi się - jest chaotyczna, niespójna. Nie mówi się o zmianach eksterieru (problem wysokonozności w l. 20-tych, problem pigmentacji w l. 90-tych XX w.). A literatura jest spora - periodyki i opracowania książkowe. Quote
Recommended Posts