ayshe Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 poniewaz nie bardzo chce w temacie na ZKwP o donkach gadac o budowie onka to "koncze"zagadnienie tutaj-ten temat i ten dzial wydaje mi sie do tego bardziej adekwatny. omowie miesnie.miesnie grzbietowe kregoslupa. ukladaja sie w pozycji grzbietowo i brzusznie w stosunku do kregoslupa.grzbietowo-no to chyba jasne,a brzusznie to hmmm....w dol . jak zwykle przy miesniach sa i prostowniki i zginacze.prostowniki unosza glowe i szyje,prostuja ledzwie unosza ogon[u onka zwlasza wazne sa prosujace ledzwie],drugie-zginacze-odwtotnie:opuszczaja glowe i szyje,zginaja ledzwie i opuszczaja ogon:roll: . najwazniejsze wsrod prostownikow kregoslupa to najdluzszy grzbietu ,kolczysty grzbietu i szyi[uwaga na niego u onkarzy:razz: ],wielodzielny grzbietu oraz lezacy na zebrach biodrowo-grzbietowy,jest jeszcze lezacy na kregach ogonowych unosiciel ogona. miesnie te rozpoczynaja sie w okolicy kosci krzyzowej i ida ku przodowi do klebu a ku tylowi do ogona.natomiast w okolicach klebu rozpoczyna sie inna grupa prostownikow biegnacych do szyi i glowy.naleza do nich platowaty ,najdluzszy szyi i glowy,polkolczysty glowy i wielodzielny szyi. do zginaczy kregoslupa zalicza sie dlugi szyi ,dlugi glowy,ledzwiowe,opuszczacz ogona.oprocz miesni ktore wymienilam do miesni o znacznym zasiegu na kregoslupie nalezy jeszcze dolaczyc krotkie miesnie glowy,ktorych zespoly wykonuja ruchy glowy psa w roznych ,zaleznych od ich polozenia kierunkach. dlaczego wymieniam miesnie ?bo dlugie wyrostki kolczyste zwiekszaja dlugosc miesni a grupy miesni w aparacie ruchu sa zalezne w jakosci pracy.tj.nie mozna oddzielic pracy miesni konczyny przedniej np.miesnia naramiennego z najszerszym grzbietu czy czworobocznym.im dluzsze miesnie tym dla dlugodystansowca lepiej.onek nie ma grubych wezlowatych miesni sprintera[np.rottek ktory znosi duze krotkotrwale obciazenie super].dlugie kosci rozpinaja dlugie miesnie maratonczyka,chudego maratonczyka;) . opisze teraz dokladniej wymienione wyzej miesnie zeby wyrazniej dac waszej wyobrazni popracowac po kiego onkowi takie wyrostki kolczyste:roll: :razz: . zaczne od najdluzszego[ledzwi,grzbietu,szyi i glowy].przyczepem poczatkowym tych miesni sa odpowiednio grzebien biodrowy,wyrostki kolczyste kregow krzyzowych,ledzwiowych i ostatnich piersiowych.przyczepem koncowym sa odpowiednio zby na wyrostkach poprzecznych kregow ledzwiowych ,zewnetrzej powirzchni zeber,na wyrostkach poprzecznych ostatnich kregow szyjnych].czynnosc wykonywana:silny prostownik grzbietu i szyi.chyba nie musze pisac jak wazny to miesien dla ruchu onka. nastepny to kolczysty grzbietu i szyi.przyczep poczatkowy:wyrostki kolczyste kregow cledzwiowych i ostatnich piersiowych,przyczep koncowy wyrostki kolczyste siedmiu pierwszych kregow piersiowych i pieciu ostatnich kregow szyjnych.czynnosc-unosi szyje i glowe.bardzo wazny dla ruchu psa. miesien wielodzielny.przyczep poczatkowy:wyrostki sutkowe od kosci krzyzowej do czwartego kregu szyjnego,przyczep koncowy:wyrostki kolczyste lezacych na przedzie kregow az do kregu obrotowego wlacznie.czynnosc:prostuje caly kregoslup. napisze dosadniej:miesien prostownik[najdluzszy]oraz drugi tj.wielodzielny "nadzowuja"cala praca grzbietu psa stanowiacego wal napedowy onka.prawie nieruchomy przekazuje prawie 100%energii nadawanej przez naped psa-konczyny tylne] i przy znikomych stratach energii pozwala onowi na niezmordowany klus. miesien biodrowo-zebrowy.przyczep poczatkowy-guz biodrowy miednicy,oddzielnymi zebami na wyrostkach zebrowych kregow ledzwiowych,przedostatnie krawedzie ostatnich zeber.przyczep koncowy:ostatnie zebro;oddzielnymi zebami na zebrach i wyrostku poprzecznym 7 kregu szyjnego.daje onkowi zwrotnosc przez swoja funkcje unieruchomiania kregoslupa[przy jednostronnym skurczu skreca kregoslup na boki] miesien pilowaty.zaczep poczatkowy:powiez okolicy grzbietu nad 4-5 kregami piersiowymipiersiowymi i ostatnimi dwoma kregami szyjnymi.przyczep koncowy:kregi szyjne pierwszy i drugi.czynnosc:razem z takim samym miesniem drugiej strony unosi szyje i glowe. miesnie brzuszne kregoslupa opisze jak wroce za 2 godzinki.paaa.:p Quote
asher Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 Nie wiem, jak reszcie, ale mnie do powyższego tekstu przydaby się dekoder :p :lol: Nie dośc, że znajomośc anatomii u mnie kuleje, to jeszcze dochodza zagadnienia z dziedziny fizyki :mdleje: :lol: Ale pisz, ayshe, pisz, dziś nam to zademonstrujesz na przykładach praktycznych :cool1: Quote
acroba Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 [B]ayshe -[/B]Ja Cię normalnie uwielbiam. :modla::lol: Jeszcze jeszcze ... Quote
ayshe Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 [quote name='acroba'][B]ayshe -[/B]Ja Cię normalnie uwielbiam. :modla::lol: Jeszcze jeszcze ...[/quote]:oops: hmmm.masochistka?:roll: :oops: .:lol: . miesnie brzuszne kregoslupa. dlugi szyi[czesci szyjna i piersiowa].przyczep poczatkowy:guzek brzuszny kregu szczytowego i grzebienie brzuszne kregow szyjnych ,grzebienie brzuszne 6-1 kregow piersiowych.przyczep koncowy;powierzchnia brzuszna 2-6 kregow szyjnych,powierzchnie brzuszne 5-1 kregow piersiowych i 7-6 kregow szyjnych.czynnosc:zgina czesc szyjna kregoslupa. wyobrazcie sobie ze w statyce,gdzie nie dzialaja prawa fizyki ciala w ruchu tj.w tym konkretnym przypadku onkow sila nadawana przez posuw oraz straty energii [ich minimalizacja przy budowie maratonczyka ktorego glownym chodem specjalizacyjnym jest klus-wzorzec mowi bowiem'owczarek niemiecki jest klusakiem"]przy przekazaniu jej z tylu w pchanie psa do przodu;wyobrazcie sobie wiec ze w statyce kregoslup jest mostem ktorego podporami sa konczyny.mamy jesdnaj glowe ,szyje oraz ogon ktore to biora duzy udzial w stabilizacji ciala ,rowniez w ruchu oraz pomagaja w zachowaniu rownowagi w ruchu. tak wiec te miesnie rowniez maja dosc wazna funkcje ruchowa,bo nic w oranizmie zywym nie dziala w oderwaniu tylko jest od drugiego zalezne.np.katowanie i zakres ruchu przednich konczyn psa a katowanie tylu.zalozmy przez moment ze pies ma genialne katowanie,glebokie,przodu a mierne,niewystarczajece tylu.jak to bedzie wplywalo na ruch?pchanie psa do przodu-pies nie ma posuwu,chodzi na przodzie ,przod zagarnial by duzo przestrzeni czyli krok psa stawalby sie super wydajny ale niestety nie ma co pchac psa i przod jest przez to nie wykorzystany.sytuacja odwrotna -tyl super pcha psa no i co z tego skoro przod nie ma przestrzeni ruchowej i pies buja grzbietem bezproduktywnie prekazujacym energie do nikad.wyglada to tak jakby pies szybiej chodzil przodem niz tylem mimo ze jest to zludzenie optyczne. u psa uzytkowego oczywiscie zakres ruchowy oraz "ciezar"szyi gra tez ogromna role np.przy pracy na pozorancie oraz stalym trzymaniu szyi na wysokosci sladu. miesien dlugi glowy.przyczep poczatkowy;wyrostki zebrowe 6-2 kregow szyjnych.przyczep koncowy;guzek miesniowy na podstawie czaszki.czynnosc:opuszcza glowe. miesien ledzwiowy wiekszy.przyczep poczatkowy;powierzchnia przysrodkowa gornych koncow dwoch ostatnich zeber,wyrostki poprzeczne kregow ledzwiowych.przyczep koncowy:kretacz mniejszy kosci udowej.czynnosc:zgina staw biodrowy i odchyla kolano na zewnatrz. miesien ledzwiowy mniejszy.przyczep poczatkowy:trzony ostatnich kregow piersiowych i czterech pierwszychkregow ledzwiowych.przyczep koncowy:guzek lonowy kosci biodrowej miednicy.czynnosc:zgina ledzwie,pociaga miednice w strone brzucha.u wytrenowanego onka bardzo silnie rozwiniety miesien. miesien czworoboczny ledzwi.przyczep poczatkowy:powierzchnia przysrodkowa gornych koncow dwu ostatnich zeber i wyrostki poprzeczne kregow ledzwiowych.przyczep koncowy:wyrostki poprzeczne ostatnich kregow ledzwiowych i skrzydlo kosci krzyzowej.czynnosc:bierze udzial w unieruchomianiu ledzwi i zginaniu ich bocznie.b.istotny dla onka. miesien krotki i dlugi opuszczacz ogona.przyczep poczatkowy:powierzchnia brzuszna kregow krzyzowych i pierwszych ogonowych.przyczep koncowy;kregi ogonowe lezace tylnie od przyczepu poczatkowego.czynnosc;opuszcza ogon. miesien ogonowy.przyczep poczatkowy:kolec kulszowy miednicy.przyczep koncowy:wyrostki poprzeczne 3-4 okregu ogonowego.czynnosc:opuszcza ogon. do wiekszego zrozumienia jak grzbiet wspolpracuje z konczynami psa walne wam [i zanudze]miesniami tulowia.zaczelam od miesni kregoslupa dlatego ze bylo pytanie w temacie na zkwp o wyrostki kolczyste. Quote
acroba Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 [B]ayshe napisala: [/B][QUOTE]:oops: hmmm.masochistka?:roll: :oops: .:lol: [/QUOTE] No Baa :cool3: Dzieki wielkie ze chcesz sie dzielic swoja wiedza. W koncu ktos pisze jak krowie na rowie jak ,,czytac'' psa. Dla mnie ten topic to obowiazkowa lektura ostatnimi czasy.:multi: Quote
ayshe Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 dziiiwni jestescie ale dooobra:roll: :lol: . to moze ja napisze jeszcze hmmm....:oops: np to ze zginacze leza wewnatrz katow stawowych a brzusce ich najczesciej znajduja sie powyzej zginanych przez nie stawow.prostowniki leza zewnetrznie w stosunku do katow stawowych a brzusce ich znajduja sie powyzej prostowanych stawow.przywodziciele:w konczynie piersiowej tj.przedniej maja brzusce na przysrodkowej przestrzeni lopatki i kosci ramiennej i dzialaja na staw ramienny .w konczynie miedniczej tj.tylnej maja brzusce na przysrodkowej stronie kosci udowej i dzialaja na staw bidrowy.odwodziciele;maja swoje brzusce bocznie i powyzej stawu na ktory dzialaja.obracacze:ukladaja swoje brzusce skosnie w stosunku do osi stawu. misnie tulowia. czworoboczny[czesc szyjna i piersiowa].przyczep poczatkowy:linia posrodkowa syi od 2 kregu szyjnego do 10 kregu piersiowego.przyczep koncowy;na grzebieniu [czyli samej gornej czesci]lopatki -czesc szyjna na przedniej ,czesc piersiowa-na tylnej powierzchni grzebienia].czynnosc;czesc szyjna wysuwa a czesc piersiowa cofa lopatke.tak wiec tak jak nieco pobieznie napisalam w temacie na zkwp widzimy ze przyczepy miesni na kregach maja zdecydowanie wplyw na dlugosc miesnia ktory wprawia w ruch lopatke. rownolegloboczny[czeci szyjna i piersiowa leza pod czworobocznym].przyczep poczatkowy-tj w czworobocznym ale glebiej od niego.przyczep koncowy:powierzchnia przysrodkowa gornej czesci lopatki.czynnosc:czesc szyjna wysuwa lopatke,czesc piersiowa przymocowuje lopatke do tulowia. zatrzymajmy sie na chwile na lopatce.jest to jedyny reprezentant tzw.obreczy barkowej dla kazdej konczyny .to plaska kosc o ksztalcie wydluzonego trojkata,ktorego wezsza podstawa skierowana jest do gory i ku tylowi.na tej kregowej krawedzi lopatki przymocowana jest chrzastka lopatkowa.wierzcholek trojkata jakim jest lopatka to jej panewka.skierowana jest ona do przodu i ku dolowi i laczac sie z glowa kosci ramiennej uczestniczy w tworzeniu stawu ramiennego .na bocznej powierzchni lopatki znajduje sie dobrze wyrazny i doskonale u onka wykrztalcony grzbien lopatki,ktory wraz z cala powierzchnia boczna tworzy przyczepy dla w/w silnych miesni.o tym jak powinna byc u onka optymalnie ulozona juz pisalam przy katowaniu przodu. najszerszy grzbietu[lezy w tyle od lopatki na klatce piersiowej] przyczep poczatkowy:powiez ledzwiowo-grzbietowa na przestrzeni od3 do ostatniego kregu piersiowego.przyczep koncowy:przysrodkowa powierzchnia gornego konca kosci ramiennej.czynnosc:zgina staw barkowy,a przy podparciu obydwu konczyn wysuwa tulow do przodu. ramienno-glowowy[lezy na bocznodolnej powierzchni szyi].przyczep poczatkowy:grzebien karkowy i wyrostek sutkowy kosci skroniowej.przyczep koncowy:grzebien na bocznej powierzchni gornego konca kosci ramiennej.czynnosc:przy nieruchomej szyji zgina staw barkowy i wysuwa konczyne do przodu. piersiowo-powierzchniowy.przyczep poczatkowy;mostek.przyczep koncowy:kosc ramienna ponizej miesnia ramienno-glowowego,powierzchnia przysrodkowa podramienia.czynnosc:przywodziciel konczyny. piersiowy gleboki.przyczep poczatkowy:powiez brzucha ,chrzastki zebrowe,mostek.przyczep koncowy;kosc ramienna.czynnosc:przywodziciel;przy ustalonych koncynach wysuwa tulow do przodu. zebaty brzuszny[czesc szyjna i piersiowa].przyczep poczatkowy wyrostki poprzeczne kregow szyjnych i czesc srodkowa pierwszych osmiu zeber.przyczep koncowy:powierzchnia przysrodkowa gornej czesci lopatki.czynnosc:ze swoim odpowiednikiem drugostronnym podwiesza tulow na konczynach.wszyscy bowiem wiemy ze konczyny przednie z reszta hmm psa np.:p maja polaczenie wylacznie miesniowe. teraz zauwazcie ze dobrze utrzymany ruchowo pies ma nie tylko rozwiniete miesnie samych dolnych czesci konczyn ale rowniez miesnie tulowia.teraz wiecie dlaczego.poniewaz miesnie tulowia bezposrednio warunkuja sile pracy lopatki i ramienia a miesnie kregoslupa robia to posrednio laczac kregoslup z konczynami w zespol aparatu ruchu psa. nastepny zespol miesni to miesnie klatki piersiowej.ich funkcja jest wdech i wydech tak jak najsilniejszego miesnia wdechowego-przepony.te miesnie tak jak zebaty grzebieniowy wydechowy czy zebaty grzbietowy wdechowy maja przyczepy koncowe na wyrostkach kolczystych .w pierwszym przypadku kregow ledzwiowych i ostatnich piersiowych zas w drugim przypadku pierwszych kregow piersiowych.przyczepy poczatkowe tej grupy miesni to przewaznie zebra. miesnie sciany brzucha wykonuja czynnosc podtrzymujaca trzewia brzucha i jako elementy wspomagajace pomaga przy wydechu[tlocznia brzuszna]. i tak zostaly nam miesnie konczyny przedniej i miesnie konczyny tylnej jak rowniez miesnie glowy ktore to ostatnie maja zastosowanie u onka[znaczy sie poza zyciowymi kwestiami:cool1: ] do trzymania rekawa hehe:diabloti: . Quote
ayshe Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 kurna co z tymi emotionami:angryy: .wrrr.mam nadzieje ze mnie rozczytacie w sumie:cool3: Quote
Ewa-Jo Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 [quote name='ayshe']dziiiwni jestescie ale dooobra:roll: :lol: . to moze ja napisze jeszcze hmmm....[/QUOTE] Tępa nie jestem chyba .... ale ......MAm tylko nadzieje że na wyjeżdzie tresserek wszystko ładnie zademonstruje na jednym z on-ków /bedzie ich do dyspozycji 11 :lol: :lol: / i wszystko ,a jeżeli nie wszystko to większa połowa :evil_lol: stanie się jasne.:multi: Quote
ayshe Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 ewa-jo -jesli was nie zanudze jestem do dyspozycji.ja o onkach moge w nieskonczonosc:oops: .jesli jestescie masochistami [a zaczynam podejrzewac ze tak]to nie ma sprawy.z anatomii jeszcze cos tam pamietam ze szkoly[chodzilam kiedys do takiej.specjalizacja hodowla zwierzat....dopiero na studiach sie zbiesilam z ta astrofizyka:oops: ]. pomyslalam tez zeby [jesli to kogos interesuje]opisac metody selekcji zwierzat hodowlanych [tutaj onkow oczywiscie]z punktu widzenia pracy genetycznej stosowanej w zootechnice.ale najpierw skoncze aparat ruchu.przede wszystkim tylu onka wzbudzajacego takie ...hmmm...kontrowersje. miesnie konczyny miedniczej dziela sie na 4 podgrupy. pierwsza z nich jest podgrupa miesni stawu biodrowego.ze wzgledu na specyficzna budowe onka sa one mocno obciazone i wymagaja duzego odciazenia msy psa tj.nie wolno wlasnie ze wzgledu na nie zapasac onka zeby nie dociazac jego aparatu ruchu dodatkowo. posladkowy srodkowy.przyczep poczatkowy kosc biodrowa miednicy.przyczep koncowy; kretacz wiekszy kosci udowej.czynnosc; prostownik pomagajacy odwodzicielom. posladkowy powierzchowny i dwuglowy uda.przyczep poczatkowy: kosc kulszowa i guz kulszowy.przyczep koncowy; powiez szeroka uda ,rzepka,grzebien kosci piszczelowej,guz pietowy.czynnosc:p prostownik.u onka to b.dlug i plaski miesien.u dysplastycznych psow mocno wybrzuszony czasem widac ze nierownomiernie rozwiniety w zaleznosci od roznicy stopnia dysplazji na stronach. polsciegnisty.przyczep poczatkowy:guz kulszowy i wiezadlo szerokie miednicy.przyczep koncowy przysrodkowo na grzebieniu kosci piszczelowej [podudzie onka,pamietamy ze tam sa dwie kosci piszczelowa i strzalkowa].czynnosc; prostownik. polbloniasty.przyczep poczatkowy: guz kulszowy miednicy[mam nadzieje ze wiecie ze guz kulszowy to ten z tylu hmmm...pod ogonem ...mowimy ze siedzimy na guzach kulszowych.].przyczep koncowy przysrodkowo na dolnym koncu kosci udowej. ze wzgledu na duza odleglosc od przyczepow miesnie te u onka powinny byc dlugie i suche tj.widocznec jako zdecydowane wypelnienie lae nie grube.pamietamy ze to maratonczyk. i to dotyczy calej grupy tych miesni konczyny miedniczej. posladkowy gleboki.przyczep poczatkowy;kosc kulszowa miednicy.przyczep koncowy:kretacz wiekszy kosci udowej.czynnosc;odwodziciel. czworoboczny uda.przyczep poczatkowy;kosc kulszowa miednicy.przyczep koncowy;gorny koniec kosci udowej.czynnosc prostownik i odwracacz. ledzwiwy wiekszy[czesc miesnia biodrowo -ledzwiowego].przyczep poczatkowy:skrzydla kosci biodrowej miednicy i kosci krzyzowej.przyczep koncowy;kretacz mniejszy kosci udowej.czynnosc prostownik i odwracacz. napinacz powiezi szerokiej.przyczep poczatkowy:guz biodrowy miednicy.przyczep koncowy;poprzez powiez-na rzepce i kosci piszczelowej.czynnosc:zginacz stawu biodrowego i prostownik stawu kolanowego. najdluzszy uda.przyczep poczatkowy; sciegno miesnia ledzwiowego mniejszego.przyczep koncowy;grzebien kosci piszczelowej.czynnosc: zginacz stawu biodrowego i prostownik kolanowego. grzebieniowy.przyczep poczatkowy: kosc biodrowa miednicy.przyczep koncowy: kosc udowa.czynnosc:zginacz. smuklt.przyczep poczatkowy:spojenie miedniczne.przyczep koncowy:wiezadlo proste rzepki,kosc piszczelowa.czynnosc przywodziciel. przywodziciel uda.przyczep poczatkowy:dolna powierzchnia miednicy,przyczep koncowy:tylna powierzchnia kosci udowej.czynnosc przywodziciel zaslaniacz wewnetrzny i zewnetrzny.przyczep poczatkowy:wokol otworu zaslonowego miednicy.przyczep koncowy:tylna powierzchnia gornego konca kosci udowej.czynnosc odwracacz. nastepna grupa sa miesnie stawu kolanowego. czworoglowy uda.przyczep pocztkowy;glowa prosta-na kosci biodrowej miednicy,nad panewka,glowa boczna,przysrodkowa i posrodkowa-na kosci udowej. przyczep koncowy;na rzepce,a przez wiezadla prosterzepki na kosci piszczelowej. czynnosc prostownik.glowa prosta zgina staw biodrowy. podkolanowy.przyczep poczatkowy:tylna powierzchnia gornego konca kosci piszczelowej.przyczep koncowy;dolny koniec kosci udowej.czynnosc:nawracacz i zginacz. przedostatnia grupa to miesnie stawu stepowego czyli skokowego.ale to juz jutro;) . Quote
Ewa-Jo Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 [quote name='ayshe']ewa-jo -jesli was nie zanudze jestem do dyspozycji.ja o onkach moge w nieskonczonosc:oops: .jesli jestescie masochistami [a zaczynam podejrzewac ze tak]to nie ma sprawy.[/QUOTE] Zanudzić nie masz szans tylko pokazać niektóre na przykładzie -wzrokowcem jestem więc jak pokażesz na psie -może być muchomorek to wtedy lepiej wszystko mi się w głowie poukłada i jest szansa że zrozumiem i zapamiętam :eviltong: :lol: Quote
ayshe Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 ja moge narysowac na przyklad i wrzucic do netu tyle ze nie umiem:oops: .wzrokowo byloby lepiej.przeca na psie mozna pokazac tylko pi razy drzwi bo nie zedrzemy skorki z pieska[chyba ze znajda sie chetni:diabloti: ]. Quote
Ewa-Jo Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 [quote name='ayshe']ja moge narysowac na przyklad i wrzucic do netu tyle ze nie umiem:oops: .wzrokowo byloby lepiej.przeca na psie mozna pokazac tylko pi razy drzwi bo nie zedrzemy skorki z pieska[chyba ze znajda sie chetni:diabloti: ].[/QUOTE] Chyba jednak na grupie takiego chętnego nie znajdziesz .Wprawdzie czasami niektórzy odgrażali się co zrobią z własnymi psami ,ale watpie żeby na to poszli:lol: :lol: Quote
ayshe Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 tiaaa.no to sie nazywa moc tylko w gebie :diabloti: Quote
asher Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 [quote name='ayshe']guz kulszowy miednicy[mam nadzieje ze wiecie ze guz kulszowy to ten z tylu hmmm...pod ogonem ...[/quote] Wcześniej żałowałam, że nie jadę do Łącka, ale teraz to się chyba na śmierć zapłaczę, bo nie zobaczę, jak pokazujesz, gdzie ten guz :placz: :evil_lol: Jeśli gotowa jestes narysowac schemat ONka i na nim wyjaśnić gsdzie są te mięśnie, kości, itd o których piszesz, to byłoby super :multi: Bo ja póki co piąte przez dziesiąte rozumiem :shake: A poza tym to naprawdę bardzo, bardzo Ci dziękuję, że to wszystko tłumaczysz!!! :buzi: Quote
ayshe Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 [IMG]http://img142.imageshack.us/img142/4039/beinagrindap0.jpg[/IMG]szkielet onka.interesujea nas numereczki: 10-lopatka,na gorze widoczny grzebien 11- kosc ramienna 12-mostek 13 kosc lokciowa 14 kosc promieniowa 15 kosci nadgarstka 16 kosci srodstopia 17 kosci palcow 18 kosc krzyzowa 19 miednica.i teraz obrecz miedniczna sklada sie z 3 parzystych kosc plaskich:biodrowej,lonowej i kulszowej.lacza sie one ze soba kosciozrostem w panewe stawu biodrowego w jedna lewa lub prawa kosc miedniczna.z kolej 2 kosci miedniczne lacza sie ze soba w spojeniu miednicznym a wraz z koscia krzyzowa i pierwszymi kregami ogonowymi tworza tzw.miednice kostna. tam gdzie jest ten numerek 19sty na zdjeciu ,sam koniec wysuniety do prozdyu to guz biodrowy a koniec wysuniety najbardziej do tylu["pod ogonem"to guz kulszowy. 20 kosc udowa u onka b.dluga 22 tutaj mamy grubsza kosc piszczelowa i kosc strzalkowa 24 kosc pietowa 25 kosci stawu stepowego [stawu skokowego] 26 kosci srodstopia 27 kosci palcow. Quote
monisieczka Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 [quote name='ayshe']ja moge narysowac na przyklad i wrzucic do netu tyle ze nie umiem:oops: .wzrokowo byloby lepiej.przeca na psie mozna pokazac tylko pi razy drzwi bo nie zedrzemy skorki z pieska[chyba ze znajda sie chetni:diabloti: ].[/quote] JA JA JA !!! bardzo proszę Norce możesz spokojnie skórke zedrzeć nie tylko z dupali ale z pustej czachy tez:mad: Quote
ayshe Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 9 tka to kregoslup.na zdjeciu [bo i to stare zdjecie i troszke archaiczne za co przepraszam]marnie widac kregi ale zwroccie uwage na dlugie wyrostki.czasem powoduja one zaklocenia w linii grzbietu jesli sa bardzo dlugie w czesci piersiowej kregoslupa[hmmm no tam gdzie stanowia tez przyczep zeber:roll: ].natomiast sam kregoslup nadal jest prosty.nad grzebieniem lopatki widoczne sa bardzo dlugie wyrostki kolczyste czyli tzw.klab. kosc udowa[nr20]ulegla znacznemu wydluzeniu ,natomiast kosc pieszczelowa nadal dluga to jednak zwraca sie uwage na to by byla dobrze skatowana w stawie kolanowym ale nie duzo dluzsza od udowej.dluzsza bowiem kolebie podudziem psa na boki i ruch jest nieefektywny.dluga kosc udowa daje doskonaly posuw ale silnie obciaza staw biodrowy-cos za cos jak we wszystkim.jesli do tego pies ma dlugie podudzie to staw biodrowy jest naprawde ekstremalnie obciazony.to ze onki nie maja w tej chwili w populacji b.duzo ciezkiej dysplazji to ogromna zasluga selekcji eliminacyjnej tej cechy prowadzona u onkow najdluzej ze wszystkich ras.oznacza to tez ze taka budowa onka nie jest decydujaca o dysplazji[laby i molosy nie mialyby dysplazji w populacji:diabloti: ].zwiekszenie dlugosci kosci udowej opuscilo optycznie tyl onka. Quote
ayshe Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 [quote name='monisieczka']JA JA JA !!! bardzo proszę Norce możesz spokojnie skórke zedrzeć nie tylko z dupali ale z pustej czachy tez:mad:[/quote]:roll: no jakos tak wiedzialam ze sie zglosisz na ochotnika ze swoim psem.:cool3: :lol: :lol: Quote
monisieczka Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 [quote name='ayshe']:roll: no jakos tak wiedzialam ze sie zglosisz na ochotnika ze swoim psem.:cool3: :lol: :lol:[/quote] no to jestesmy umówieni na sobote. tylko bardzo prosze o instruktaż na łysej duuuupie gdzie co jak ma wyglądać, ja wzrokowiec jestm.... czytam i czytam i staram się zakumać , ale ja w grupie tępaków, to sama rozumiesz... Quote
ayshe Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 twoj pies nie ma miesni-ona tylko na szkielet sie nadaje.wygotowac tylko trza zeby miesko[resztki] od kosci odeszlo:diabloti: Quote
monisieczka Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 [quote name='ayshe']twoj pies nie ma miesni-ona tylko na szkielet sie nadaje.wygotowac tylko trza zeby miesko[resztki] od kosci odeszlo:diabloti:[/quote] :placz::placz::placz::placz: Quote
ayshe Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 jak slusznie zauwazyla na pw gosia na owczarku.pl jest rysunek umiesnienia onka wraz z objasnieniem.niestety nie posiadam zgody sv na zamieszczenie tej grafiki ale chyba zaden problem dla dociekliwych zajrzec tam i sobie przyswoic "naocznie'.jak dostane zgode to wrzuce tutaj ten rysunek [zgoda to tylko formalnosc a jednak cieszy;) ]. Quote
Ewa-Jo Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 [quote name='ayshe']twoj pies nie ma miesni-ona tylko na szkielet sie nadaje.wygotowac tylko trza zeby miesko[resztki] od kosci odeszlo:diabloti:[/QUOTE] upsssssss to mnie zastanawia i tresserek pozwoli się zapytać czy Josh tak jak Norasek czy może jednak umięśniony.Bo jeżeli 5 godzin dziennie wybiegiwania bachora nic nie daje to albo przejde na cały etat albo siem pochlastam.:mad: :mad: Quote
ayshe Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 treserek tfffierdziii ze umiesnione psy to te co CHODZA na szkolenie.reszta-:eviltong: :eviltong: :eviltong: :eviltong: :vamp: Quote
Recommended Posts