Glonek Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye:Eddiii Coś ty robiła? O rany! :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye:
BeataG Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='AM']Klub dobka w PL załatwił za to na cacy wszystkich tych, którzy chcieli zdawać ZTP za granicą. Wymyślili sobie, że ZTP nie będzie się liczyło do hodowlanki jeśli na takich testach nie będzie sędziego z PL :mad::angryy: I jeśli zdam ZTP w Czechach czy w Niemczech to musze jeszcze zaliczyć polskie testy psychiczne, żeby sukę dopuscili do hodowli... K..a!! :mad: :angryy:[/quote] Pewnie dlatego, że klub dobermana wywalczył sobie własne testy, inne niż dla pozostałych ras, a łatwo im to nie poszło. Inna sprawa, że jest to niezgodne z nowym regulaminem hodowli. Jeszcze do niedawna tak samo było w innych rasach - od uznania kierownika sekcji w oddziale zależało, czy uwzględni psu zagraniczne testy i wpisze na ich podstawie hodowlankę, czy nie. Przepisy zmieniły się w ubiegłym roku, do zapisu, że do hodowlanki uwzględnia się wyniki wystaw zagranicznych (które były honorowane zawsze), dopisano "i innych imprez kynologicznych". Przy czym ja np. i tak miałam z kierownikiem sekcji przeprawę, jak przyszłam po wpis hodowlanki (u belga) z testami czeskimi, bo twierdził, że testy to nie są inne imprezy kynologiczne. :crazyeye: :cool3: Mój pies zdawał testy czeskie i holenderskie, bo to mu było potrzebne do selekcji w tych krajach. Będzie jeszcze zapewne zdawał węgierskie i francuskie, bo tam też jest selekcja i mamy zamiar do niej podejść. I to jest logiczne, że jeśli chcesz mieć rekomendację danego kraju, to zdajesz jego testy i spełniasz inne wymagania postawione przez klub (np. w Czechach pies musi mieć HD A i wystarczy wpis od lekarza z własnego kraju, ale już badanie oczu musi być zrobione u czeskiego lekarza, w Holandii może być również HD B, we Francji trzeba być członkiem klubu itd.), ale to są wymagania do rekomendacji, a nie do zwykłej hodowlanki. Z drugiej strony, jeśli polskie testy dla dobermanów są sensowne (a podobno są), to mnie akurat nie dziwi, że skoro klub je wywalczył, to teraz upiera się przy zaliczaniu tych a nie innych testów. Tylko to powinno być również uregulowane przepisem ZKwP, a nie tylko klubu, że dodatkowym wymogiem hodowlanym dla dobermanów jest "zdanie polskich testów psychicznych", a nie tylko "zdanie testów psychicznych", bo taki przepis klubu można jak najbardziej zaskarżyć. Bo jeśli ten przepis jest tylko przepisem klubu, to natychmiast powstaje pytanie - co z psami, których właściciele są członkami ZKwP, a nie są członkami klubu?
saJo Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='Animacja'] A tutaj następny kwiatek:( [URL]http://ale.gratka.pl/ogloszenie/610719_owczarek_belgijski_malinois_z_rodowodem.html[/URL] [/quote] Szkoda, ze wlasciciel nie potrafi sie przyznac dlkaczego psa sprzedaje...w opisie jest ze pies dobrze gryzie i aportuje, a sprzedawany jest bo...ma za slaby aport, a wlasciciel nie ma czasu sie nad tym skupic.
AM Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='BeataG']Z drugiej strony, jeśli polskie testy dla dobermanów są sensowne (a podobno są), to mnie akurat nie dziwi, że skoro klub je wywalczył, to teraz upiera się przy zaliczaniu tych a nie innych testów.[/quote] Tyle, że ZTP jest wszędzie uznawane na świecie. Rzekłabym, że jest to jakiś prestiż zdać ZTP ale u nas mają to w... nosie, ze pojechałam, wywaliłam kasę i zdałam. Polskie testy dla dobków opierają się na ZTP :cool3:
mimoza Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='Eddiii']:placz: :placz: :placz: urwalam se miesien :placz: 3glowy:roll: a w zasadzie oba :placz: ale w lewej nodze duzo bardziej :placz::placz: :placz: co robic :placz: :placz: :placz:[/QUOTE] Ediii, jakim cudem? To nie taki mały mięsień i nie tak łatwo go zerwać. Trzeba być zdolnym... :loveu: Czekaj, bo właściwie teraz się doczytałam. Jak to 3głowy w nodze? W nodze masz 4głowy. 3głowy jest w ramieniu (z tyłu w opozycji do bicepsu). [I]Mięśnie uda: a) przednie: - zginacz stawu biodrowego - prostownik stawu kolanowego - czworogłowy uda (m. quadriceps femoris) - krawiecki (m. sartorius) b) przyśrodkowe: - m. przywodziciel długi (m. adductor longus) - m. przywodziciel krótki (m. adductor brevis) - m. m. przywodziciel wielki (m. adductor magnus) - m. grzebieniowy (m. pectineus) - m. smukły (m. gracilis) c) boczne - napinacze stawu biodrowo lędźwiowego d) tylne: - m. pośladkowe - m. dwugłowy uda (m. biceps femoris) - m. półścięgnisty (m. semitendinosus) - m. półdłoniasty (m. semimembranosus) Page 5 Mięśnie podudzia: a) grupa przednia: - m. piszczelowy przedni (m. tibialis anterior) - m. prostownik długi palców (m. extensor digitorum longus) - m. prostownik długi palucha (m. extensor hallucis longus) b) grupa boczna: - m. strzałkowy długi (m. peroneus longus) - m. strzałkowy krótki (m. peroneus brevis) c) grupa tylna: I) warstwa powierzchniowa: - m. brzuchaty łydki (m. gastrocnemius) - m. płaszczkowaty (m. soleus) - m. podeszwowy (m. plantaris) II) warstwa głęboka: - m. podkolanowy (m. popliteus) - m. zginacz palców długi (m. flexor digitorum longus) - m. piszczelowy tylny (m. tibialis posterior) - m. zginacz palucha długi (m. flexor hallucis longus)[/I]
ayshe Posted July 19, 2007 Author Posted July 19, 2007 edyta-rrany bossskie cos sobie zrobila?:mad: od nas jedzie na semi agnieszka z czispiczka igla[wyzwanie dla knuta:diabloti: ].zajmijcie sie nia ci co jada ok?:cool3:
Eddiii Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='dorplant']jak to sobie ???:crazyeye: do lekarza niech cie ktos zawiezie !!![/quote] [quote name='Glonek']:crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye:Eddiii Coś ty robiła? O rany! :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye:[/quote] [quote name='mimoza']Ediii, jakim cudem? To nie taki mały mięsień i tak łatwo go zerwać. Trzeba być zdolnym... :loveu:[/quote] [quote name='ayshe']edyta-rrany bossskie cos sobie zrobila?:mad:[/quote] no chodze jakos to po co do lekarza :diabloti: aaaaaa no cwiczylam z psem :roll: juz wczoraj na treningu mnie napie*****o ale bylam twarda :evil_lol: a dzis rano sie dorobilam :placz: kotka spotkalismy :mad: co robic :placz: :placz: :placz:
ayshe Posted July 19, 2007 Author Posted July 19, 2007 cierpiec.:cool1: .jak sie nie chce do lekarza isc to zostaje tylko cierpiec.znam z autopsji jak mi shado zebra polamal i potem trzasnela mi stopa.:roll: .jakby co to bedzie timon pracowal przy drzewie tylko albo ktos go wezmie na najscie i wypuszczanie.bo wiesz ze ja teraz tylko o psie?:roll: .znowu zaczelo byc z gorki i no....:mad: ...no biedna jestes ale wiesz...:razz: :diabloti:
mimoza Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='Eddiii']no chodze jakos to po co do lekarza :diabloti: aaaaaa no cwiczylam z psem :roll: juz wczoraj na treningu mnie napie*****o ale bylam twarda :evil_lol: a dzis rano sie dorobilam :placz: kotka spotkalismy :mad: co robic :placz: :placz: :placz:[/QUOTE] No więc tak: kup sobie maść albo żel (voltaren emul gel albo coś w tym stylu) i przejdź się na miejscową krioterapię (na Królewskiej 1 zabieg kosztuje 10zł, również tam możeszkorzystać z pola magnetycznego 10zł i prądów10zł. I tak kilka razy (np. 7). Możesz jechać bez zapisów. Do tego 2 tygodnie bez obciążania nóg. Nie ignoruj tego, bo 4głowy jest mściwy i da później o sobie znać- szybciej i boleśniej. Doraźnie, jak cię mocno nawala, weź ibuprom albo cokolwiek z ibuprofenem. :nonono2: :czytaj: :nono:
Eddiii Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='ayshe']cierpiec.:cool1: .jak sie nie chce do lekarza isc to zostaje tylko cierpiec.znam z autopsji jak mi shado zebra polamal i potem trzasnela mi stopa.:roll: .jakby co to bedzie timon pracowal przy drzewie tylko albo ktos go wezmie na najscie i wypuszczanie.bo wiesz ze ja teraz tylko o psie?:roll: .znowu zaczelo byc z gorki i no....:mad: ...no biedna jestes ale wiesz...:razz: :diabloti:[/quote] no a po co ja ratunku szukam :roll: zeby z psem moc cwiczyc :placz: :diabloti: bo kto sie niuniem zajmie :placz: co z gorki :mad: ja myslalam ze nam wczoraj niezle poszlo :placz: aaaaaa no dobra Z gorki nie POD gorke :evil_lol:
Eddiii Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='mimoza']Czekaj, bo właściwie teraz się doczytałam. Jak to 3głowy w nodze? W nodze masz 4głowy. 3głowy jest w ramieniu (z tyłu w opozycji do bicepsu). [I]Mięśnie uda: [/I] [I]a) przednie:[/I] [I]- zginacz stawu biodrowego [/I] [I]- prostownik stawu kolanowego [/I] [I]- czworogłowy uda (m. quadriceps femoris)[/I] [I]- krawiecki (m. sartorius) [/I] [I]b) przyśrodkowe:[/I] [I]- m. przywodziciel długi (m. adductor longus) [/I] [I]- m. przywodziciel krótki (m. adductor brevis) [/I] [I]- m. m. przywodziciel wielki (m. adductor magnus) [/I] [I]- m. grzebieniowy (m. pectineus) [/I] [I]- m. smukły (m. gracilis) [/I] [I]c) boczne[/I] [I]- napinacze stawu biodrowo lędźwiowego [/I] [I]d) tylne:[/I] [I]- m. pośladkowe [/I] [I]- m. dwugłowy uda (m. biceps femoris)[/I] [I]- m. półścięgnisty (m. semitendinosus)[/I] [I]- m. półdłoniasty (m. semimembranosus) Page 5[/I] [I]Mięśnie podudzia: [/I] [I]a) grupa przednia:[/I] [I]- m. piszczelowy przedni (m. tibialis anterior)[/I] [I]- m. prostownik długi palców (m. extensor digitorum longus)[/I] [I]- m. prostownik długi palucha (m. extensor hallucis longus)[/I] [I]b) grupa boczna:[/I] [I]- m. strzałkowy długi (m. peroneus longus)[/I] [I]- m. strzałkowy krótki (m. peroneus brevis)[/I] [I]c) grupa tylna:[/I] [I]I) warstwa powierzchniowa: [/I] [I]- m. brzuchaty łydki (m. gastrocnemius)[/I] [I]- m. płaszczkowaty (m. soleus)[/I] [I]- m. podeszwowy (m. plantaris)[/I] [I]II) warstwa głęboka: [/I] [I]- m. podkolanowy (m. popliteus)[/I] [I]- m. zginacz palców długi (m. flexor digitorum longus)[/I] [I]- m. piszczelowy tylny (m. tibialis posterior)[/I] [I]- m. zginacz palucha długi (m. flexor hallucis longus)[/I][/quote] [quote name='mimoza']No więc tak: kup sobie maść albo żel (voltaren emul gel albo coś w tym stylu) i przejdź się na miejscową krioterapię (na Królewskiej 1 zabieg kosztuje 10zł, również tam możeszkorzystać z pola magnetycznego 10zł i prądów10zł. I tak kilka razy (np. 7). Możesz jechać bez zapisów. Do tego 2 tygodnie bez obciążania nóg. Nie ignoruj tego, bo 4głowy jest mściwy i da później o sobie znać- szybciej i boleśniej. Doraźnie, jak cię mocno nawala, weź ibuprom albo cokolwiek z ibuprofenem. :nonono2: :czytaj: :nono:[/quote] dobra :evil_lol: zabij mnie nie wiem jaki to miesien :roll: w udzie z przodu :cool1: dobra uzyje gelu, bo mam chyba i znieczule ibupronem lub czyms z procentami :diabloti:
ayshe Posted July 19, 2007 Author Posted July 19, 2007 [quote name='Eddiii']no a po co ja ratunku szukam :roll: zeby z psem moc cwiczyc :placz: :diabloti: bo kto sie niuniem zajmie :placz: co z gorki :mad: ja myslalam ze nam wczoraj niezle poszlo :placz: aaaaaa no dobra Z gorki nie POD gorke :evil_lol:[/quote]no wlasnie Z GORKI-pies pracowal o niebo stabilniej,zaczal osaczac,pierwszy raz zamknal paszcze na rekawie po migdalki i trzymal w wyciszeniu a nei polotwarty pysk...a ta mi sie uszkodzila...zamorduje:mad: :roll: :roll: :roll:
mimoza Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='Eddiii']dobra :evil_lol: zabij mnie nie wiem jaki to miesien :roll: w udzie z przodu :cool1: dobra uzyje gelu, bo mam chyba i znieczule ibupronem lub czyms z procentami :diabloti:[/QUOTE] Mój rehabilitant też poleca procenty. Tylko pamiętaj, że nie latowe piffko tylko kieliszeczek. Raz a dobrze :evil_lol:
ayshe Posted July 19, 2007 Author Posted July 19, 2007 mimoza-no tiaaaaa to duzo tlumaczy w sumie:cool3: :diabloti: przepraszam ale z obowiazku przegladam allegro [szukam nowych producentow itakich co to oddaja albo sprzedaja suki wyeksploatowane..zrezta niewazne] i az mnie scielo...to nie onek wprawdzie ale normalnie...k...ica czlowieka trzesie.... [URL]http://allegro.pl/item216943508_cudowna_szczeniak_bokser.html[/URL]
Eddiii Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='ayshe']no wlasnie Z GORKI-pies pracowal o niebo stabilniej,zaczal osaczac,pierwszy raz zamknal paszcze na rekawie po migdalki i trzymal w wyciszeniu a nei polotwarty pysk...a ta mi sie uszkodzila...zamorduje:mad: :roll: :roll: :roll:[/quote] :multi: :multi: :multi: no sie uszkodzilam :placz: a kto mi kaze latac z psem do upadlego :mad: :diabloti: [quote name='mimoza']Mój rehabilitant też poleca procenty. Tylko pamiętaj, że nie latowe piffko tylko kieliszeczek. Raz a dobrze :evil_lol:[/quote] no i to jest dobry plan :lol: taki wiekszy kieliszeczek domowego winka :p
ayshe Posted July 19, 2007 Author Posted July 19, 2007 do jakiego upadlego?przeciez nie upadlas:diabloti:
nenemuscha Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 Da się w Polsce po niemiecku..trzeba tylko miec odpowiednio dużo samozaparcia i właściwą filozofię(jak mój Mirek),ale to faktycznie trudne i wkurzające...ale mozliwe i Landówki i BSZS też możliwe..choć dla niekturych to dopiero za lata pracy hodowlanej na właściwym materiale. Ayscha..a co do polskiej filozofi klubu to wiem że maja zrobić licencje dla suk (coś jak niem.Korung)i te wyszkolone mają forować..ale co z tego ,jak napisałaś Niemcy Smieją się z naszych egzaminów,prześwietleń..bo co to za kraj co nawt jednego sędziego SV nie posiada...normalne Dno i jeszcze se hodują na zasadach FCI..paranoja..Już jest tak że jedziesz do niemca niby jako LG 16 a on widzi Polaczka..i juz sam go sobie odpowiednio klasyfikuje..
Eddiii Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='ayshe']do jakiego upadlego?przeciez nie upadlas:diabloti:[/quote] :mad: no nie upadlam bo sie rekawem podpieralam jak wracalam :diabloti:
ayshe Posted July 19, 2007 Author Posted July 19, 2007 [quote name='nenemuscha']Już jest tak że jedziesz do niemca niby jako LG 16 a on widzi Polaczka..i juz sam go sobie odpowiednio klasyfikuje..[/quote]no to to wiem:diabloti: :razz: .szkoda tylko ze niewielu to widzi:diabloti: :diabloti: :diabloti: . eddiii-ale NIE upadlas:eviltong: .toto sie nie liczy:diabloti: ps.jeszcze jedno ja nie rozumiem po kiego kombinowac swoje nie zaprzeczalnie lekko durnowate regulaminy skoro sa gotowe,sprawdzajace sie od wielu lat[korung od 1929].w zwiazku z tym po kiego wywazac otwarte drzwi?zeby se rozwalic co jeszcze zostalo?wprowazdic ciecie-wiem ze to bolesne-ale kooope to najlepiej zmyc po prostu a nie lepic z niej kooopne domki....wystarczy przestrzegac i wprowadzic regulamin sv-do bolu dokladnie.zostana ci co powinni-reszta do szamba sie zmyje.nie mozna walczyc z poza rodowodowymi producentami bedac rodowodowymi producentami.trzeba wyrobic marke.ps2-ma ktos z masochistow jakies glosniczki do kompa?jeden?malutki?malutenki?plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Pyros-Aga Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='ayshe']ps2-ma ktos z masochistow jakies glosniczki do kompa?jeden?malutki?malutenki?plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz[/quote] To do nas, koffanych kursantów? Jeśli tak, to zapytam TZ powinien się znaleźć jakiś jeden, malutki :diabloti:
ayshe Posted July 19, 2007 Author Posted July 19, 2007 och dzieki ci o dzieki ci taki malusi moze byc[tylko zebym go zobaczyla:diabloti: ]booooooooooooooooooo nie moge sluchac sobie nicego a poza tym mam zatapianie z soboty na niedziele i musze cos slyszec bo se zbyt dlugo nei poplywam:roll: :placz:
Pyros-Aga Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='ayshe']och dzieki ci o dzieki ci taki malusi moze byc[tylko zebym go zobaczyla:diabloti: ]booooooooooooooooooo nie moge sluchac sobie nicego a poza tym mam zatapianie z soboty na niedziele i musze cos slyszec bo se zbyt dlugo nei poplywam:roll: :placz:[/quote] Nie no jasne, to faktycznie potrzebny- jak mozna zatapiać i nie słyszeć :stupid: :splat: koniecznie potrzebne głośniczki- to w takim razie więcej niż jeden się przyda :p ps. ja też lubię, ale nie topić tylko zabijać w battlu :oops:
ayshe Posted July 19, 2007 Author Posted July 19, 2007 nooo jak np.robicie mi takie zajecia jak w zeszly piatek:diabloti: i nie obrywacie baciorem to potem musze jakos odreagowac:roll:
Eddiii Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='ayshe']och dzieki ci o dzieki ci taki malusi moze byc[tylko zebym go zobaczyla:diabloti: ]booooooooooooooooooo nie moge sluchac sobie nicego a poza tym mam zatapianie z soboty na niedziele i musze cos slyszec bo se zbyt dlugo nei poplywam:roll: :placz:[/quote] [quote name='Pyros-Aga']Nie no jasne, to faktycznie potrzebny- jak mozna zatapiać i nie słyszeć :stupid: :splat: koniecznie potrzebne głośniczki- to w takim razie więcej niż jeden się przyda :p ps. ja też lubię, ale nie topić tylko zabijać w battlu :oops:[/quote] [quote name='ayshe']nooo jak np.robicie mi takie zajecia jak w zeszly piatek:diabloti: i nie obrywacie baciorem to potem musze jakos odreagowac:roll:[/quote] raannnyyyy o czym wy gadacie :hmmmm:
agis Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='Eddiii']raannnyyyy o czym wy gadacie :hmmmm:[/quote] O obrywaniu baciorem? :cool3: :diabloti:
Recommended Posts