Jump to content
Dogomania

Biały lonżowany konik, czyli jack russell terrier Jax i ferajna - zapraszamy!

Recommended Posts

Posted

Pomęczyłam trochę mojego biednego, lonżowanego konika - ćwiczymy trochę starych rzeczy, trochę nowych, żeby nie narobić sobie siary przed gośćmi :lol:

[IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-rWFIVFsKeUk/T_WENjbXCNI/AAAAAAAADTU/B4ia_0wACz0/s512/P7050169-001.JPG[/IMG]

[IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-Lj_v-BUhbxQ/T_WEO4w2tZI/AAAAAAAADTc/QhM0uoRJSK0/s512/P7050176.JPG[/IMG]

Zostawanie w siadzie i kładzenie się na komendę na odległość opanowane:
[IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-s87Jig6Uxws/T_WEQI1OxQI/AAAAAAAADTk/BVY8HQ11AfQ/s512/P7050177-001.JPG[/IMG]

[IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-jQU-_YxkFOE/T_WERberLQI/AAAAAAAADTo/-SLaVuFwiB8/s640/P7050183-001.JPG[/IMG]

[IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-NKjDt_t4siM/T_WESQwFFLI/AAAAAAAADT0/OwbGWSDS-nA/s512/P7050185.JPG[/IMG]

Tylko ludzie dziwnie patrzą, jak biegam z psem, bawię się jeżem, pokrzykuję komendy i piszczę "dooobry pieeeeeeeees!".

Za to Jax dziś olał kolaka, który go mijał, bo stwierdził, że jeż i zabawa ze mną to wazniejsza sprawa - machnął raz ogonem i się wrócił :lol:

Posted

[quote name='LadyS']Zdaje się, że to jest czwarty, jeśli dobrze liczę - wiem, ze dziewczyny się zdecydowały tylko ze względu na repa, no i suczka jest jedną z bardziej "pożądanych" pod względem charakteru i eksterieru.[/QUOTE]

to nie jest jakas super stara suka, wiec nie jest to jakas skomplikowana decyzja. poza tym jrt to chyba za licznych miotow nie maja, co?
dla mnie 3 czy juz te 4 to jest max.

mnie szokuja kwiatki typu 5 miotow pod rzad rok po roku w tym 4 z tym samym reproduktorem.
ale to kazdy wie:)))))
a ostatnio jeszcze lepsze kwiatuszki znalazlam-normalnie pelen bukiecik, ale nie napisze, bo wiem, ze hodowca sie udziela na dogo.

generalnie to mi sie podobaja jrt z szorstka sierscia tez. kolo nas taki jest. normalnie ekstra z niego gosc:))

Posted

[quote name='LadyS']

Ona jest z 2005, to jest jej ostatni miot.[/QUOTE]
właśnie mi się wydawało że w wieku Grama albo starsza, jeszcze z wystaw ją pamiętam ;)
Grama mama miała miot w wieku 8 lat i była w świetnej formie, russelle to chyba jedne z niewielu psów którym mioty w takim wieku nie robią źle

apropo małej ilości w miocie- Gramowa mama miała 5-8 szczeniaków na raz :) tylko zwykle jedno/dwa było za małe i samo umierało albo je usypiali

Posted

[quote name='LadyS']Pomęczyłam trochę mojego biednego, lonżowanego konika - ćwiczymy trochę starych rzeczy, trochę nowych, żeby nie narobić sobie siary przed gośćmi :lol:

Za to Jax dziś olał kolaka, który go mijał, bo stwierdził, że jeż i zabawa ze mną to wazniejsza sprawa - machnął raz ogonem i się wrócił :lol:[/QUOTE]

o boooze jakiej siary.
moj pies w porownaniu z waszymi nie umie za wiele sztuczek, a jakos sie nie boje siary.
co mnie to:)))

ja to sie ciesze jak ronisi sie jakis piesek spodoba, ale jej sie ktos spodoba tak samo czesto jak tiamisi i jaxowi sie nie spodoba:)))))

Posted

[quote name='a_niusia']to nie jest jakas super stara suka, wiec nie jest to jakas skomplikowana decyzja. poza tym jrt to chyba za licznych miotow nie maja, co?
dla mnie 3 czy juz te 4 to jest max.[/QUOTE]

No nie jest stara, ale generalnie Ania nie prowadzi hodowli jakiejś specjalnie dużej i te 3 mioty to jest standard u niej, 4ty u GiGi jest tylko przez okoliczności. Mioty są baaaardzo różne - niektóre po 2-3 psy, nieraz nawet 1, ale w miocie Jaxa było chyba ich 7 czy 8.

[quote name='a_niusia']mnie szokuja kwiatki typu 5 miotow pod rzad rok po roku w tym 4 z tym samym reproduktorem.
ale to kazdy wie:)))))
a ostatnio jeszcze lepsze kwiatuszki znalazlam-normalnie pelen bukiecik, ale nie napisze, bo wiem, ze hodowca sie udziela na dogo.
generalnie to mi sie podobaja jrt z szorstka sierscia tez. kolo nas taki jest. normalnie ekstra z niego gosc:))[/QUOTE]

No ja bym z takiej hodowli psa nie wzięła ;) A szorstkie to i mi się podobają, choć złamane tez mają swój urok - taka pomiędzy jest córka GiGi, o której też myślę jako przyszłej mamie mojego ewentualnego JRT, jeśli się zdecyduje :lol:

[quote name='Unbelievable']właśnie mi się wydawało że w wieku Grama albo starsza, jeszcze z wystaw ją pamiętam ;)
Grama mama miała miot w wieku 8 lat i była w świetnej formie, russelle to chyba jedne z niewielu psów którym mioty w takim wieku nie robią źle

apropo małej ilości w miocie- Gramowa mama miała 5-8 szczeniaków na raz :) tylko zwykle jedno/dwa było za małe i samo umierało albo je usypiali[/QUOTE]

U Jaxa też miot był sporawy, to chyba wiele zależy od suki. Po JRT i PRT ogólnie nie widać bardzo "zużycia" po ciąży, choć to też zależy, jak hodowca dba ;)

[quote name='a_niusia']o boooze jakiej siary.
moj pies w porownaniu z waszymi nie umie za wiele sztuczek, a jakos sie nie boje siary.
co mnie to:)))

ja to sie ciesze jak ronisi sie jakis piesek spodoba, ale jej sie ktos spodoba tak samo czesto jak tiamisi i jaxowi sie nie spodoba:)))))[/QUOTE]

Ja nie mówię o sztuczkach, ja mówię o ogarnięciu dupska Jaxowego :lol: Jaxowi podoba się praktycznie każdy pies prócz czarnych jamników :lol:

Posted

[quote name='gops']fajna ta suczka ! bardzo w moim typie jrt .

ale Jax ma wielkie zęby :lol:[/QUOTE]

Gdzieś czytałam, że JRT mają największą (w sensie - najdłuższą i najszerzej rozdziawianą) szczękę w porównaniu do głowy, jeśli patrzeć na małe psy :lol:

Posted

[quote name='LadyS']Gdzieś czytałam, że JRT mają największą (w sensie - najdłuższą i najszerzej rozdziawianą) szczękę w porównaniu do głowy, jeśli patrzeć na małe psy :lol:[/QUOTE]
a no i faktycznie tak jest chyba, jeszcze gładkowłose foxy maja taką dużą paszcze .

Posted

[quote name='LadyS']
No ja bym z takiej hodowli psa nie wzięła ;)
[/QUOTE]
czemu? :hmmmm: Dusza miała miotów na prawdę dużo(akurat tego nie pochwalam i to bardzo mocno nie pochwalam), z 3 różnymi repami, w tym z Crockym miała chyba 3 lub 4 mioty, a pies jest mistrzowski :) i psy po tej parce też wychodziły zarąbiste, wzorcowe i właśnie w takim starym typie, prawidłowo umaszczone i bez wad typu wnętr czy zły zgryz, z super charakterem. Ja nie miałabym oporu przed wzięciem psa z takiej hodowli, do tego jeszcze po takich rodzicach ;)

Posted

[quote name='gops']a no i faktycznie tak jest chyba, jeszcze gładkowłose foxy maja taką dużą paszcze .[/QUOTE]

Ale są też większe :lol: One bardziej jak parsony ;)

[quote name='Unbelievable']czemu? :hmmmm: Dusza miała miotów na prawdę dużo(akurat tego nie pochwalam i to bardzo mocno nie pochwalam), z 3 różnymi repami, w tym z Crockym miała chyba 3 lub 4 mioty, a pies jest mistrzowski :) i psy po tej parce też wychodziły zarąbiste, wzorcowe i właśnie w takim starym typie, prawidłowo umaszczone i bez wad typu wnętr czy zły zgryz, z super charakterem. Ja nie miałabym oporu przed wzięciem psa z takiej hodowli, do tego jeszcze po takich rodzicach ;)[/QUOTE]

Nie mówimy o wybitnej suce i wybitnym psie, a skojarzeniu powtarzanym, bo dzieciaki faktycznie coś robią. Mowimy o przeciętnej suce i przeciętnym psie i trzaskaniu miotów ciągle takich samych, mimo że szczenięta nie są takie rewelacyjne albo mają wady (taki przypadek też znam). Poza tym - skąd wiadomo, że sucz nie da lepszego miotu z innym repem, skoro powtarzane jest jedno połączenie? Co innego wrócić do repa, który się sprawdził, po sprawdzeniu innych ;) No i tyle miotów rok po roku też jest kiepskie.

Posted

[quote name='LadyS']

Nie mówimy o wybitnej suce i wybitnym psie, a skojarzeniu powtarzanym, bo dzieciaki faktycznie coś robią. Mowimy o przeciętnej suce i przeciętnym psie i trzaskaniu miotów ciągle takich samych, mimo że szczenięta nie są takie rewelacyjne albo mają wady (taki przypadek też znam). Poza tym - skąd wiadomo, że sucz nie da lepszego miotu z innym repem, skoro powtarzane jest jedno połączenie? Co innego wrócić do repa, który się sprawdził, po sprawdzeniu innych ;) No i tyle miotów rok po roku też jest kiepskie.[/QUOTE]
a, rozumiem :) chociaż o wybitności bym tu nie mówiła
akurat jak ona miała te mioty to ciężko było o lepszego repa gładkowłosego w takim typie :diabloti: pierwsze dwa mioty nie były fajne, były strasznie rozstrzelone, w jednym był długonogi Gram i niski krępy Golf który jest ucieleśnieniem jacka którego nie chcę widzieć na oczy :diabloti: ostatni miot miała z szorstkim psem z drapichrustu, chyba z Madoxem Diablese, i też psy wyszły bardzo różne i nie tak fajne jakby mogły być. Muszę zrobić kiedyś przy okazji zdjęcie psu z tego ostatniego miotu, wygląda jak pit w wersji chihuahua i ani Gramowe, ani Jaxowe mięśnie się do jego nie umywają :evil_lol:

Posted

[quote name='a_niusia']ta jest fajna [URL]http://www.jacki.pl/78-BONNIE-Magia-Psiego-Ogona-JACK-RUSSELL-TERRIER.html[/URL]

masz racje!!![/QUOTE]

To jest właśnie ta trochę szorstka, trochę złamana córka GiGi :)

[quote name='Unbelievable']a, rozumiem :) chociaż o wybitności bym tu nie mówiła
akurat jak ona miała te mioty to ciężko było o lepszego repa gładkowłosego w takim typie :diabloti: pierwsze dwa mioty nie były fajne, były strasznie rozstrzelone, w jednym był długonogi Gram i niski krępy Golf który jest ucieleśnieniem jacka którego nie chcę widzieć na oczy :diabloti: ostatni miot miała z szorstkim psem z drapichrustu, chyba z Madoxem Diablese, i też psy wyszły bardzo różne i nie tak fajne jakby mogły być. Muszę zrobić kiedyś przy okazji zdjęcie psu z tego ostatniego miotu, wygląda jak pit w wersji chihuahua i ani Gramowe, ani Jaxowe mięśnie się do jego nie umywają :evil_lol:[/QUOTE]

Mój Jax jest po psie z Drapichrusta, ale akurat jego miot był bardzo wyrównany, szczególnie suczki podobne do matki. Mnie tam na wystawach podoba się mało JRT, głównie dlatego, że większość przypomina czołgi :lol:

Posted

[quote name='LadyS']
Mój Jax jest po psie z Drapichrusta, ale akurat jego miot był bardzo wyrównany, szczególnie suczki podobne do matki. Mnie tam na wystawach podoba się mało JRT, głównie dlatego, że większość przypomina czołgi :lol:[/QUOTE]
mi też :diabloti: dlatego i Duszowego potomstwa na wystawach nie widać, chociaż kilku próbowało ;) bo za lekkie i marne oceny dostawały, niestety, mimo że zbudowane poprawnie, a przynajmniej te które ja widziałam. A jak są brzydkie, to są strasznymi mięśniakami :diabloti:

Posted

[quote name='gops']a no i faktycznie tak jest chyba, jeszcze gładkowłose foxy maja taką dużą paszcze .[/QUOTE]

Czemu gładkowłose? Ogólnie foksy ;) Foksteriery mają taką samą budowę, obojętnie czy gładkie czy szorstkie. Tylko przy szorściakach tego tak nie widać, bródka robi swoje ;)

Bonnie mi się bardzo podoba :)

Posted

[quote name='a_niusia']jesli suka w kazdym miocie niezaleznie od repa daje skrajnie rozne, niezbyt dobre szczenieta, to po co ja tyle razy rozmnazac?[/QUOTE]

Jak nie wiesz, o co chodzi, to chodzi o pieniądze :lol:

[quote name='Unbelievable']mi też :diabloti: dlatego i Duszowego potomstwa na wystawach nie widać, chociaż kilku próbowało ;) bo za lekkie i marne oceny dostawały, niestety, mimo że zbudowane poprawnie, a przynajmniej te które ja widziałam. A jak są brzydkie, to są strasznymi mięśniakami :diabloti:[/QUOTE]

Ja zdecydowałam sie na Jaxa m.in. przez budowę jego i jego rodziców oraz przodków ;)

[quote name='dog193']

Bonnie mi się bardzo podoba :)[/QUOTE]

Mnie też, choć GiGi bardziej.

A Jax się nikomu nie podoba? :diabloti:

Posted

[quote name='a_niusia']nie, bo jest maly, bialy i zamiast lezec na czystej poduszeczce, to wyciera brudy z trawy.[/QUOTE]

A, no tak, sorry :oops:

[quote name='dog193']Jax ma śmiesznego pyrtka :evil_lol:[/QUOTE]

Hahahaha, rozwaliłaś mnie :lol:

Posted

[quote name='dog193']Czemu gładkowłose? Ogólnie foksy ;) Foksteriery mają taką samą budowę, obojętnie czy gładkie czy szorstkie. Tylko przy szorściakach tego tak nie widać, bródka robi swoje ;)
[/QUOTE]
no u szorściaków nie widać o to mi chodziło :)
[quote name='LadyS']

A Jax się nikomu nie podoba? :diabloti:[/QUOTE]
mi się podoba, tylko mógłby być większy :lol:

Posted

Ja na Grama zdecydowałam się zupełnie bezmyślnie :evil_lol:
[quote name='LadyS']

A Jax się nikomu nie podoba? :diabloti:[/QUOTE]

Jax ma jak dla mnie za mało wypełnioną głowę- chyba w sensie policzki :hmmmm: w każdym razie ma taką bardzo suczą główkę w moim pojmowaniu. No i nie lubię białych głów :diabloti: Jestem ciekawa czy mu się jeszcze zmieni. Ale budowę ma całkiem fajną :)

Posted

[quote name='gops']no u szorściaków nie widać o to mi chodziło :)

mi się podoba, tylko mógłby być większy :lol:[/QUOTE]

Jaki większy, w końcu to JRT - on jest wzorcowy :lol:

[quote name='Unbelievable']Ja na Grama zdecydowałam się zupełnie bezmyślnie :evil_lol:

Jax ma jak dla mnie za mało wypełnioną głowę- chyba w sensie policzki :hmmmm: w każdym razie ma taką bardzo suczą główkę w moim pojmowaniu. No i nie lubię białych głów :diabloti: Jestem ciekawa czy mu się jeszcze zmieni. Ale budowę ma całkiem fajną :)[/QUOTE]

No on jeszcze cały czas dorasta i się zmienia, widać to po zdjęciach szczególnie, bo ja go widzę codziennie, więc nie mam porównania takiego ;) Po wakacjach sądzę, że mu wyjdzie jeszcze masa kropek :lol:

Posted

[quote name='a_niusia']jesli chodzi zas o jego dydka to problem jest, bo nie moge znalezc tych gaci.[/QUOTE]

:diabloti: To będziesz musiała go pewnie obejrzeć pare razy w niedzielę :lol: