Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie bardzo wiedzialam po jakich tagach szukac takiego wątku, więc zakładam nowy.

Chcemy nabyć psa. Moj chłopak woli rasowego, bo chciałby mniej więcej zaplanować psa o konkretnym charakterze.
Mnie zależałoby na psie "z odzysku" - takim, który doceni to, że w koncu kogoś ma (moje poprzednie psy były zwierzetami po przejsciach, nieufnymi, acz bardzo łagodnymi i spokojnymi, zwierzakami do oswojenia). On jednak woli rasowego, bądź mieszańca (jedno z rodzicow rasowe).

Napewno odpadaja charaktery typu bokser, seter, czy labrador. Raczej chodzi o psa terytorialnego, psa, który jest ze swoim stadem, nie obchodza go obcy, ale będzie też łatwy do wyszkolenia, bo jeśli byłby to pies ostry jak rodezjan nie chciałabym, by zjadł mi sąsiadów.

Podobno taki charakter maja molosy, owczarki niemieckie. Tych ostatnich się trochę boję. Nie musi tolerować dzieci. Chciałabym też uniknąć psa trudnego do ułozenia jak np amstaff.
Odpadaja pieski małe, bo mam po sznaucerku ADHD do nich ogromny uraz. Myślałam o dogu niemieckim, alaskanie. (myslalam tez o buldogu angielskim, ale chciałabym psa, z którym mogę wyjśc pobiegać)
Aha, mamy domek z małym ogródkiem, ale pies będzie mieszkał z nami, nie w budzie.

Jaka jeszcze rasa cechuje sie spokojem, wrecz flegmatyzmem i nie wymaga zbyt wiele uwagi?

Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.

Posted

Taki temat jest w ogolnych 'Wszystko o Psach'.
Niezaleznie od rasy beda to ogolne predyspozycje, zarys chrakteru psa, a szczegoly wyjda 'w praniu', jaki pies bedzie.
Warto wybierac dobra, polecana hodowle, poprosic hodowce o rade w wyborze spokojnego psiaka.
Na pewno odpadaja zaprzegowce, bo z reguly wybiora innego psa do towarzystwa albo zadymy, dosc trudne do ulozenia, niekoniecznie przywiazane do terenu - znudzone brakiem zajecia wybiora sie chetnie na wycieczke.

Moze faktycznie dobrym rozwiazaniem bylby jakis molosowaty, np. dog niemiecki.

Posted

dzięki, zaraz tam zajrzę
zaprzęgowca miałam przyjemnosc mieć przez kilka lat (mial nowotwor:( )
potrafiłam mu wybaczyć, że regularnie demolował dom ;) (to sie chyba nazywa miłosc, slepa i bezkrytyczna)

Posted

Moj znajomy ma dożycę, wiekszej flegmy nie widziałam :). Za to jest to ogromy pies, je dużo, waży dużo i wszystkiego robi dużo: jak niszczy to na całego, jak sie cieszy to opluwa wszystko, no i wzbudza respekt (też duży:). Jak jest szczeniorem to tez dużo siusia. Frania (ta sunia) jest mega przytulaśna, ale nie lubi aktywności, czyli nie możńa z nią pobiegać, ani przeciągac się, jest wielkim psem salonowym i z tego co gadałam z hodowcą kiedyś, to one takie ponoć są (powinny być).
A może wodołaz? Jest wielki i ponoć raczej misiowaty.
A dlaczego boisz się owczarków niemieckich? To tak tylko z ciekawości pytam, bo sama mam DONa i uważam, ze nie ma lepszego psiaka (o ile się go ułoży, pracuje z nim i szanuje). Ma najcudowniejsze oczy (takie mądre:) i doskonale sprawdza sie w różnych warunkach mieszkaniowych.
Daj znać, jak już się na jakiegoś psiaka zdecydujesz.
Pozdrawiam :)