Ulaa Posted June 10, 2010 Author Posted June 10, 2010 Wczoraj nie było podsumowania, bo jak zwykle padłam na pysk (a raczej pyskiem na laptop ;) ). Zatem teraz będzie [U][B][SIZE=3]oficjalne podsumowanie wątku[/SIZE][/B][/U], który możemy uznać za udany dla szczeniąt (bo pozostaje jeszcze kwestia mamusi). [B]Wszystkie szczenięta z lisiej nory zostały wydobyte:[/B] pierwsze 3 z wykopalisk strażaków ;) pozostałe 2 do klatek-łapek. W domu tymczasowym zostały odrobaczone, zaszczepione, oswojone i nauczone podstawowych zasad życia z ludźmi.' [B]Wszystkie znalazły nowe domy stałe[/B]: 1. Zuzia (17.04 - Przeciszów) 2. Snopiczek (27.04 - Kraków) 3. Żółta (5.05 - Kraków, po 3 dniach zwrot z adopcji, bo... szczeka. Ponowna adopcja 4.06 - Kraków) 4. Czarnuszek (5.06 - Młoszowa) 5. Świnka (8.06 - Balin) [B]W międzyczasie do wątku podczepiły się inne szczeniaki ;)[/B] które znalazły się u mnie na tymczasie i mieszkały z norkowcami. [B]One również znalazły domy: [/B] 6. Czarnulka z interwencji SM Jaworzno (3.04 - Balin) 7. Burka z interwencji SM Jaworzno (17.04 - Mętków) 8. Torcia, suczka z torów (połowa maja, jeszcze brak umowy ad. - Kraków) [B]Wieści z nowych domów od wszystkich bardzo dobre[/B], ludzie są zadowoleni i pieski generalnie dobrze się aklimatyzują. Jedynie Torcia wciąż ma problemy z czystością, a Świnka bardzo się boi). Ze wszystkimi jestem w stałym kontakcie (kilka nowych domków to moi znajomi lub znajomi znajomych :) ) [B] Dziękujemy wszystkim za każdy rodzaj pomocy :)[/B] Quote
Ulaa Posted June 10, 2010 Author Posted June 10, 2010 No i mamy [I]come back[/I] Świnki...:roll: Quote
Andzike Posted June 10, 2010 Posted June 10, 2010 [quote name='Ulaa']No i mamy [I]come back[/I] Świnki...:roll:[/QUOTE] jak to ??? co się stało??? Państwa przerosła bojaźliwość Swinki??? :( Quote
Ulaa Posted June 11, 2010 Author Posted June 11, 2010 Tak. Świnka wcisnęła się w jakiś kąt, załatwiała się w domu i wogóle nie było z nią kontaktu. Wszyscy płakali oddając Świnkę, ale czas oswajania się to za duży stres dla całej rodziny (piesek smutny i nie ma jak tego przełamać) i dla samej Świnki, która kompletnie nie potrafi zorganizować sobie czasu sama. Ona musi być z psami. Jest zachwycona, że wróciła :) Przywitała się ze stadem i szaleje z radości. Szukamy tylko i wyłącznie domku z innym psem, jest taki na horyzoncie :) A niedoszły domek Świnki mam nadzieję, że nie zrezygnuje z adopcji jakiegoś innego, normalnego ;) psiaka. Quote
Iwona77 Posted June 11, 2010 Posted June 11, 2010 a dlaczego ludzie nie dali jej czasu? myśle, że dobrze, że wróciła. Przecież wiadomo, że pies się musi przyzwyczaić. Ludzie to są:angryy: Quote
Andzike Posted June 11, 2010 Posted June 11, 2010 Może się myle, ale wydaje mi się, że tu bardziej chodzi o dobro Swinki, która nie potrafi być sama i jest nieszczęsliwa bez psiego towarzystwa....Jeśli jest potencjalny domek z towarzystwem to naprawdę super :D A niedoszłemu domkowi Świnki trzeba szybciutko podrzucić coś nowego ;) Szczeniaków jest sporo, na 100% coś się znajdzie mniej bojaźliwego :) Quote
Ulaa Posted June 11, 2010 Author Posted June 11, 2010 [quote name='Iwona77']a dlaczego ludzie nie dali jej czasu? myśle, że dobrze, że wróciła. Przecież wiadomo, że pies się musi przyzwyczaić. Ludzie to są:angryy:[/QUOTE] Bo była smutna i męczyła się, było im żal. Od początku braliśmy taką możliwość pod uwagę, nic na siłę. . Ludzie są w porządku. Gorzej jakby nie dali znać tylko trzymali Świnkę taką zdezorientowaną. [B]Andzike[/B], masz we wszystkim 100% racji - dokładnie o to chodzi jak piszesz. Domkowi zaproponowałam tego pieska [URL]http://proanimals.org/zwierze/345/niko/[/URL] państwo mieli już wcześniej jamniczka, który żył chyba 14 lat, z tego co pamiętam. Trochę się boją ponownej adopcji, żeby sytuacja się nie powtórzyła - ale tłumaczyłam, że Świnka nie jest normalnym szczeniakiem i nie ma co się nią sugerować. A Świniak zachowuje się, jakby nic się nie stało :) Quote
Iwona77 Posted June 11, 2010 Posted June 11, 2010 mnie to przypomina tych ludzi od sznurówki;(może jestem przewrażliwiona. Ale nic, oby udało ci się znaleźć domek, który poświęci śwince czas i da jej czas na przyzwyczajenie się. Quote
Ulaa Posted June 11, 2010 Author Posted June 11, 2010 To menelstwo z Rospontowej??? :D:D:D Nie Iwono. Niedoszła pani Świnki wykłada na jednej z krakowskich uczelni. Cala rodzina bardzo sie starala, zeby Swinke zaaklimatyzowac. Nie udalo sie, bo to trudny pies, naprawde. Za to Świniak dostał Fiprexa od pani :) Okazuje się, że teraz jeszcze bardziej boi się ludzi. Ucieka i chowa się, gdy tylko się do niej coś mówi. Chowa się za psami, z nimi się wita, im przymila... Boi sie ponownego rozstania z nimi. Mam nadzieję, że nowy dom będzie baaardzo wyrozumiały i cierpliwy.... i zaakceptuje Świnkę taką jaka jest - bo w ogólnym rozrachunku zrobiła najmniejszy postęp z całej 5, choć najwięcej czasu miała poświęcone... Świneczko malutka, niczego nie rozumiesz... :( Quote
Mroowa Posted June 11, 2010 Posted June 11, 2010 :(:(:(:(:(:(:(:(:( to jak poniedziałek Świnko????? Quote
jusstyna85 Posted June 11, 2010 Posted June 11, 2010 Świnka to najchętniej zostałaby u Ciebie, zawsze przewijają sie jakieś psy :) Quote
Iwona77 Posted June 11, 2010 Posted June 11, 2010 [quote name='Ulaa']To menelstwo z Rospontowej??? :D:D:D Nie Iwono. Niedoszła pani Świnki wykłada na jednej z krakowskich uczelni. Cala rodzina bardzo sie starala, zeby Swinke zaaklimatyzowac. Nie udalo sie, bo to trudny pies, naprawde. Za to Świniak dostał Fiprexa od pani :) Okazuje się, że teraz jeszcze bardziej boi się ludzi. Ucieka i chowa się, gdy tylko się do niej coś mówi. Chowa się za psami, z nimi się wita, im przymila... Boi sie ponownego rozstania z nimi. Mam nadzieję, że nowy dom będzie baaardzo wyrozumiały i cierpliwy.... i zaakceptuje Świnkę taką jaka jest - bo w ogólnym rozrachunku zrobiła najmniejszy postęp z całej 5, choć najwięcej czasu miała poświęcone... Świneczko malutka, niczego nie rozumiesz... :([/QUOTE] Matko boska Ulka! próbuje myśleć o tobie pozytywnie i zmienić swoje nastawienie do Ciebie a ty zawsze coś potem palniesz! biedna matka samotnie wychowujaca dzieci! nie są żadnymi menelami! Adoptowali od was rudaske ale ją oddali bo ten pies się wszystkiego panicznie bał. Są w czarnych kwiatkach po tym jak niedopilnowali psa Pań R. ale na litość boską nie pisz o kimś kto nie pije menel! mam z nimi kontakt, mają nowego pieska (nie od nas) i bardzo o niego dbają. Ulka ty się kiedyś paragrafu za takie teksty doigrasz! to jest oszczerstwo! Ja oddałam Kresie do lekarzy! więc nie mów mi proszę, że wykształcenie daje gwarancje tego, że pies będzie miał dobrą opiekę. Ważne jest by właściciele słuchali co się do nich mówi! bo jak w przypadku siostry Kresi lekarze potrafią np. wyleczyć na śmierć:angryy: A i napisze jeszcze coś, jak już się wkurzyłam;) Oczywiście jest to moje zdanie i mogę się mylić gdyż ludzi nie znam. Jeżeli nie chcą pracować nad małym szczeniakiem jak będą pracować nad psem w ogóle? Szczeniaki się boją, chowają, piszczą po nocach. Przecież to normalne! Jak są oddzielane od matki, od dotychczasowych właścicieli. Potrzebują czasu by się przyzwyczaić, czasem więcej czasem mniej. Następnego psa też ci oddadzą, tylko za pół roku.... bo będzie gryzł i niszczył rzeczy! Jak dla mnie ...kup im pluszaka Quote
Ulaa Posted June 12, 2010 Author Posted June 12, 2010 Trzeba mierzyć siły na zamiary, ale i zamiary na siły. Zgodnie z umową adopcyjną, w przypadku niemożności dalszej opieki piesek ma wrócić do mnie i zawsze to podkreślam. Rozwiązanie korzystne dla obydwu stron - Świnka ma szansę na dom, gdzie będzie czuła się lepiej. Ona zdecydowanie nie jest taka jak inne szczeniaki i ma inne reakcje, które mogą być rzeczywiście zniechęcające (stany typu stupor, blokada psychiczna, brak inicjowania akcji na rzecz ustępowania, itd - czyli odwrotność tego, co robi każdy normalny szczeniak). Przy psach, które może obserwować, naśladować i porozumiewać się z nimi jest ok. Nie wiem co spowodowało, że Świnka tak odstaje od rodzeństwa... :shake: Mroowa weź Świnkę kiedy chcesz i na ile chcesz :) Ona dopiero w lipcu może jechać do tego nowego domu, więc jeszcze można z nią coś zrobić do tego czasu. Quote
Iwona77 Posted June 12, 2010 Posted June 12, 2010 Jak uważasz, tylko weź pod uwagę, że zwrot psa to nie zwrot telewizora i wiąże się z konsekwencjami dla psa, starszy ma mniejsze szanse na dobrą adopcje, więc dziwie się, że nieudolność porównujesz z niemożnością ..ale Twoja decyzja ...powodzenia życze. [SIZE=1]Sprawdziłam, świnka poszła do nich 08.06 zwrócili ją 11.06. Zgadza się?[/SIZE] [SIZE=1]strasznie długo starali [/SIZE][SIZE=1]się jak mogli całą rodziną. Faktycznie świnka[/SIZE] [SIZE=1]dała plamy, w 4 dni już powinna była się przyzwyczaić i pokochać nowych właścicieli. [/SIZE] Quote
Ulaa Posted June 12, 2010 Author Posted June 12, 2010 Nie wypycham psów na siłę i myślę, że wystarczy już na ten temat. Quote
Iwona77 Posted June 12, 2010 Posted June 12, 2010 [quote name='Ulaa']Nie wypycham psów na siłę i myślę, że wystarczy już na ten temat.[/QUOTE]No wystarczy, powodzenia i pisze to szczerze! Quote
Ulaa Posted June 13, 2010 Author Posted June 13, 2010 Świnka dzisiaj gwiazdką kwesty z okazji Dni Libiąża :) wyglądała ślicznie - miała różową chusteczkę i pomagała zbierać pieniążki, razem z innymi pieskami. Będą fotki :) Quote
Ada-jeje Posted June 13, 2010 Posted June 13, 2010 Tak, to prawda tylko dzieki psiakom cos sie udalo uzbierac, :loveu: miedzy innymi Swinka byla jednym z nich. Quote
IKA & SONIA Posted June 13, 2010 Posted June 13, 2010 A jak spisały się pozostałe zwierzaki? Czy któryś znalazł dom? Quote
confused Posted June 13, 2010 Posted June 13, 2010 Zapraszam na wątek: [url]http://www.dogomania.pl/threads/144764-B%C5%82agalny-apel-o-pomoc/page10[/url] Przepraszam za offa. Quote
epe Posted June 13, 2010 Posted June 13, 2010 [quote name='confused']Zapraszam na wątek: [URL]http://www.dogomania.pl/threads/144764-B%C5%82agalny-apel-o-pomoc/page10[/URL] Przepraszam za offa.[/QUOTE] Iwona77- znasz regulamin dogo? Skoro zostałaś zbanowana,nie możesz zakładać konta pod nowym nickiem!! Quote
Ada-jeje Posted June 13, 2010 Posted June 13, 2010 Confused vel Iwona77 usilnie pracuje na dozywotni ban Quote
Recommended Posts