Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mamy taki problem
moj 13-letni pudel zaczal zalatwiac sie w domu ale tylko sika
robi to zawsze beszczelnie, przy nas, przy gosciach! co jest dla mnie niedopuszczalne, wstyd poporstu mi za niego
moze sie zdarzyc wiadomo ale on to robi od jakiegos czasu notorycznie, po min. 2 razy dziennie
ostatnimi czasy mamy sporo gosci w domu , pzrewija sie mas aludzi rowniez z psami
nasz dom otwarty jest na psy , wiec goscie zapsieni przychodza raczej z pupilami
i dlatego wydaje mi sie ze
a) on zaczal zaznaczac teren
b) jest stary i nie wytrzymuje ,ale wychodzi 4 razy dziennie ,czesciej sie nie da,szkola itp
co moge zrobic?
kupic jakis sprey i psikac miejsca osikane?
oczywiscie meijsca te sa odrazu wyceirane i porzadnei myte plynami

Posted

filodendron napisał(a):
Gops, to już staruszek jest... Trzeba by w pierwszym rzędzie wykluczyć problemy zdrowotne

mial robione badania i wszystko jest okey
nerki rowniez
dlatego wiem ze to jakis inny powod , i chcialabym to zachowanie wyeliminowac jakos

Posted

Tak sobie czytam, gdzies sie przewinely tematy zmian wiekowych u psow. W tym wieku juz moze sposob postrzegania swiata szwankowac, pies moze czuc sie coraz mniej pewnie, z racji starzenia i pojawiajacych sie w domu obcych psow. Posikiwaniem moze dawac znac o swoim niepokoju, probie utrzymania terenu i komunikowaniu tego innym psom.
Tak sobie gdybam...

Posted

ja mam sunie 14-letnią i też zaczęła się załatwiać w domu :/ ale jest stara i już może tak nie trzymać a na dwór jest wypuszczana z 10 razy dziennie prawie cały czas a najczęściej się w nocy załatwia

Posted

karjo2 napisał(a):
Tak sobie czytam, gdzies sie przewinely tematy zmian wiekowych u psow. W tym wieku juz moze sposob postrzegania swiata szwankowac, pies moze czuc sie coraz mniej pewnie, z racji starzenia i pojawiajacych sie w domu obcych psow. Posikiwaniem moze dawac znac o swoim niepokoju, probie utrzymania terenu i komunikowaniu tego innym psom.
Tak sobie gdybam...

wlasnie tak to sobie tlumacze
przeciez nie bede go karac za to , widocznie tak musi
2 dni temu polozylam w miejscach najczesciej sikanych takie podklady jak dla szczeniakow i rzeczywiscie robi na nie
a przeciez ma mase innych miejsc w ktorych czesto sikal,
pozostaje mi sie przyzwyczaic do tego

Posted

Pies Pustyni napisał(a):
A jaki to pudel?Bo 13 lat to sporo,ale dla malego czy sredniego to jeszcze nie tak strasznie.Moze popros znajomych,zeby przestali przychodzic przez jakis miesiac i zobaczysz czy cos sie zmieni.

pudel 7kg :) wiec to raczej maly

on nie robi tego tylko przy gosciach , gdy gosci nie ma tez to robi
nie wiem sama. moze i tak zrobie

Posted

on to robi od jakiegos czasu notorycznie, po min. 2 razy dziennie
ostatnimi czasy mamy sporo gosci w domu , pzrewija sie mas aludzi rowniez z psami
nasz dom otwarty jest na psy , wiec goscie zapsieni przychodza raczej z pupilami

Ciekawe kiedy zrobil to po raz pierwszy - zanim zaczeli przychodzic czy pozniej.Jesli pozniej to "zamknij dom na psy" na jakis czas :).Tak czy siak psu to nie zaszkodzi,a moze pomoc.
pzdr