Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak chodzi mi po glowie, ze sterylka niesie ze soba ryzyko wystapienia niedoczynnosci tarczycy.
W tej sytuacji, gdy niedobor juz jest, to pytanie, na ile sie moze poglebic, na ile mozna to suplementowac?
Czy raczej skupic sie na dopilnowaniu w czasie cieczek, jest to realne?

Posted

Oczywiście, żę mogę pilnować, to nie problem. Tylko skoro nie będzie mamą to chciałm ustrzec ja przed ropomaciczem na przykład w późnym wielku i innymi paskudztwami.

Posted

to chyba nie rozwazania na forum bo temat zbyt powazny i wymaga rozważenia na prawdę przez specjalistę i to znającego stan suczki.
Jest wiele elementów które nalezałoby brać pod uwagę.
Jakiego stopnia jest niedoczynnośc i jaka jest jej dynamika?
Jak suczka reaguje na leczenie?
Jak wyglądała cieczka i czy suczka ma tendencje do ciąż urojonych (co w tej rasie jest dość częste) itd

W niektórych przypadkach zaburzenia hormonalne nie obejmują czynnosci tylko jednego gruczołu i sterylka może byc wręcz wskazana
Ale jak napisałam to nalezy rozważać na bazie rzetelnej wiedzy endokrynologicznej i oczywiscie znajomości tego konkretnego przypadku
wiec Gayka może poszukaj u siebie dobrego endokrynologa i jego zapytaj

Posted

dzięki ! usiłuję dotrzeć do endokrynologa , ale bez efektów na razie. Nie podejmę żadnych decyzji pochopnie, napewno będę w tej kwestii współpracowac z lekarzami. Tutaj chciałam tylko poznać Wasze doświadczenia:)
Chyba powinniśmy sobie poszukać innego forum, o pisanie tytaj to katorga i strata czasu, dogo nie działa juz poprostu:angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy:

Posted

no to jesli chodzi Ci o zupełnie jednostkowe przykłady to np. moja Gajka była sterylizowana juz po zdiagnozowaniu niedoczynności.
Z tym że
a/ niedoczynnośc jest od początku bardzo niewielka i doskonale daje się kontrolować lekami
b/ sterylka była absolutną koniecznością gdyż wszystkie cieczki kończyły się bardzo nasiloną ciążą urojoną ( wytrzymaliśmy 3) . Nie pomagały "normalne" sposoby (dieta,ruch itp)i za każdym razem konieczne było podawanie hormonów "z buta" ingerujących w cykl suni co na dłuzszą metę byłoby bardzo, bardzo niebezpieczne

Sterylizacja u naszej suni w żaden sposób nie wpłynęła na pogłębienie niedoczynności - wyniki przed i po zabiegu były porównywalne

Posted

Dzieki. U nas po pierwszej cieczce była oczywiście urojona, a jakże:) jamnik to jamnik! Udało się zapanować nad sprawą przez dietę i dużo ruchu.

• 5 months later...
Posted

Moja sunia ma skłonność do niedoczynności tarczycy (wyniki ma w dolnej granicy normy i z czasem będzie się to pogłębiać, aż w końcu dojdzie do niedoczynności) i dzisiaj miała przeprowadzoną sterylizację. Z tego, co powiedział mi weterynarz - jedyne zagrożenie jest takie, że przy niedoczynności mogą wystąpić problemy z nadwagą i to samo po sterylizacji, także będzie trzeba podwójnie uważać z karmieniem.