Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam! Nie mam zamiaru sie tlumaczyć z mojego postępowania. Czy gdybym czytał to forum przez kolejne 2-3-6-10-24 mieciące, to czy zdecydiwał bym sie na szczeniaka z rodowdem? Nie wiem, po 12 miesiacach czytania zdecydowalem sie na czarno-bialego kundelka o niebieskich oczkach, ktorego rodzice tez byli kundelkami takimi jak on. Widzialem jego rodzenstwo z poprzedniego miotu... no faktycznie oprocz sylwetki husky, przyjaznego uspopsobienia, pieknej lsniacej siersci, [B]niebieskich oczu[/B], to faktycznie nie mialy nic z rasy "z północy". Przyznaje sie bez bicia, co do wieku małego nie mialem bladego pojecia ze powinien być starszy. Czlowiek uczy sie na bledach. A co do oszczędności na kupnie... Zdziwili byście sie jaki to oooogggrrroooommmnnyyyy majątek wydalem na szczeniaka.

Pozdrawiam, ze tak powiem wszystkich co to tego "szczęscia w zyciu nie mają..." Jak i pozostałych czytelnikow tego topicu.

Posted

[quote name='dachenoceras']Snobizm, próżność czy cóś innego - nie wiem ale wiem, że mam SH i jestem tego pewien.

quote]

Zapomniałem dopisać, że utrzymuję też organizację która mnie w tym utwierdza.

Posted

[quote name='mmmm']oprocz sylwetki husky, przyjaznego uspopsobienia, pieknej lsniacej siersci, [B]niebieskich oczu[/B], to faktycznie nie mialy nic z rasy[/quote]
:lol: TAK! piekna (to nic ze arcykrotka, z marnym podszerstkiem ;-)) lsniaca siersc, to jest to :-) no i ta "sylwetka"...

nie wiem na co bys sie zdecydowal po 24 miesiacach czytania. Widac czasami 12 to za malo. Moze zdecydowalbys sie na szczenie po przebadanych rodzicach (napiszesz pewnie ze rodzice sa przebadani, bo maja szczepienia i piekna lsniaca siersc na przyklad ;-) ). Wiesz chociaz dlaczego maly nie ma rodowodu? Albo dlaczego nie mieli go rodzice? Bo sie komus nie chcialo pojechac na trzy wystawy? A moze metryka za droga i "po co to komu"? a moze to piate szczenie z miotu? :) A moze psy nie dostaly statusu hodowlanego bo nigdy nie powinny byc uzyte w hodowli?

A jesli chodzi o "uczenie sie na bledach" - OCZYWISCIE! ale ucz sie na swoich lub cudzych, a nie kosztem szczeniecia!

Posted

[quote name='mmmmm'] A co do oszczędności na kupnie... Zdziwili byście sie jaki to oooogggrrroooommmnnyyyy majątek wydalem na szczeniaka.
quote]

To i tak przepłaciłeś, pewnie trzy tygodniowe szczeniaki chodziły za połowę ceny.

No i pamiętaj o robakach i szczepieniach.

To na tyle w tym wątku.

Posted

[QUOTE] A co do oszczędności na kupnie... Zdziwili byście sie jaki to oooogggrrroooommmnnyyyy majątek wydalem na szczeniaka. [/QUOTE]

to widocznie dałes sie wyfrajerzyc i przepłaciłes..bo w schronisku jest pełno biednych psiaków o smutnych oczkach- moze nie koniecznie na szpan niebieskich, ale to one bardziej potrzebuja własciciela, niz dawanie w kieszen jakiemus pseudohodowcy:mad: Mało to juz nawet rasowych psow z rododami jest w schroniskach? Jezlei chciałes kundelka nie mogłes sie wybrac i uratowac zycie jakiemus psiakowi za naprawde smieszne pieniadze? Pseudohowcami sa chyba ludzie jacyś aspołeczni ze nic ich nie interesuje oprocz kasy...żenada!

Posted

W trakcie pisania zawiesił mi się komp dlatego umieszczam zdjęcie z tym co chcialem napisac.

Macie racje dałem sie wyfrajerzyć... jestem frajer ktory daje zarabiac bandytom.

Miska

Nie wiem czmu nie maja rodowodu, ale pewnie dlatego ze
[quote] "Bo sie komus nie chcialo pojechac na trzy wystawy? A moze metryka za droga i "po co to komu"? a moze to piate szczenie z miotu?" [/quote]
Nie wiem czy byla przebadana (pod jakim katem przebadana). siersc u starszych braci i rodzicow faktycznie jakies 2 mm - czyli krocej jak u jamnika, a podszertka nie bylo wogole (po co?).

dalszcza częsc:
[url]http://pronet.lublin.pl/%7Esagona/all/psycho/post.jpg[/url]

Pamieteam o szczepieniach i odrobaczaniu.

Posted

To juz wylacznie wina tego pseudohodowcy. Nie dopilnował własnej suki wiec ponosi koszty. Przeciez skoro nie mieli zamiaru jej rozmnazac to mogli ja po prostu wysterylizowac...czy w tym jakis problem był?? a moze teraz za te pieniadze co zarobili by przynjamniej wydali na ta sterylke. Ja zawsze bede na nie pseudohodowca i tyle. Bo to brak rozsadku jest. Co innego jak zdarzaja sie mioty przypakdowe w hodowlach po rodowodowych psach - przeciez moze byc taka wpadka, gdy suka np. nie jest jeszcze hodowlana ze wzgledu na wiek. takiej suki sie nie wykastruje, fakt faktem ze dalej tu jest bład hodowcy..ale jeszcze wybaczalny.

Posted

[quote name='Miśka']Przeczytalam caly ten temat, nikt nie napomknal o tym zeby kupil psa z rodowodem... a pamietam dyskusje, kiedy ktos nowy pojawial sie na forum, chcial ladnego pieska. Jesli ktos od razu odpisywal dosadnie, myslac ze oto pojawil sie czlowiek ktory chce ladnego pieska, wiec lepiej go zniechecac, przestrzegac przed producentami itd... To bylo zle... Kto to sie wtedy rzucal ze przedstawiamy husky w zlym swietle, zakladamy ze ludzie kupuja tylko dla niebieskich oczek???

No to macie. Pierwsza dyskusja, traktujaca powaznie pana "mmmm", spokojne odp. na pytania, zadnych czarnych wizji, wykladow o rodowodach... Efekt po prostu... CUDOWNY:watpliwy:
[/QUOTE]
Miśka, kiedy "pan mmmmmm" zostal uprzedzony co do tego, ze nie powinno sie popierac pseudohodowcow... Rozmawialam z nim na gg, twierdzil ze rozumie... bylismy umowieni na wspolny spacer i dalsza rozmowe, tyle, ze Laredo rozcial lape, ma szlaban na chodzenie, wiec na razie spotkanie odlozylismy do czasu wygojenia sie rany... a tu taka niespodzianka...

szkoda gadac, po prostu zwyciezyl egoizm i tyle! bo mmmmmm doskonale wiedzial, ze zakup psa bez rodowodu - nawet jesli trafi mu sie zdrowe szczenie - jest postepkiem zlym w szerszym znaczeniu. Wiedzial tez o badaniach oczu i bioder i jak bardzo sa wazne. Jednak kasa i chec posiadania niebieskookiego nieszczesnika wygrala. Niestety, jest to kolejny czlowiek, ktory zakup psa traktuje gorzej niz zakup nowego telewizora - bo tv pewnie kupilby firmowy, w sklepie, po sprawdzeniu ofery kilku sprzedawcow a nie z niepewnego zrodla...

Posted

[quote name='ReiMar'] Jesli to mialby byc tak uczciwy hodowca, to dlaczego wydal Ci 6-tygodniowego szczeniaka? Taki maluch powinien jeszcze byc przy matce i jest to wazne dla jego zdrowia, wiec ten Twoj "hodowca" nie ma pojecia o hodowaniu psow i ma w glebokim powazaniu ich dobro. [/quote]

a kwarantanna poszczepienna gdzie :shake: a może nie był szczepiony :roll:

Posted

[quote name='ReiMar']Miśka, kiedy "pan mmmmmm" zostal uprzedzony co do tego,
CIACH[/quote]

a tak naprawde to teraz mozemy sobie pisac, plakac nad rozlanym mlekiem...:splat: Mmmm i tak swiecie przekonany o swojej nieomylnosci i swietnym wyborze. To nic ze ani jedna osoba takiego wyboru nie popiera, on ma swojego wymarzonego niebieskookiego psa, ktorego bedzie kochal. :no-no-no:

A za dwa lata moze uslyszymy radosna nowine ze Psycho "tak bardzo polubil nowa kolezanke ze po 60 dniach urodzily sie male pieseczki, uszczesliwimy tych co chca miec haszczaczka a ktorych nie stac na psa z rodowodem". No i fajnie.... Akurat...:wallbash:

Posted

[quote name='Miśka']
A za dwa lata moze uslyszymy radosna nowine ze Psycho "tak bardzo polubil nowa kolezanke ze po 60 dniach urodzily sie male pieseczki
[/quote]
A mnie martwi to , że kiedyś możemy usłyszeć w wiadomościach , że SHusky pogryzł swego właściciela . SHusky czy tylko coś , co go przypomina . Za takie rzeczy zapłacimy my wszyscy . Dlatego
uświadamiajmy , uczmy , odpowiadajmy na pytania . Myślę , że kiedyś może przyniesie to skutek .

Posted

[quote name='piotrjan']A mnie martwi to , że kiedyś możemy usłyszeć w wiadomościach , że SHusky pogryzł swego właściciela . [/quote]

jedno drugiego nie wyklucza :puppydog:

Posted

No tak, uswiadamiajmy, uczmy...
Tylko ze w takich sytuacjach jak ta po prostu jest mi zal czasu, jaki na to poswiecilam. Moglam go spedzic przyjemniej i wychodzi teraz na to, ze pozyteczniej... :wallbash:

No coz, pociesza mnie tylko to, ze sposrod trzech osob, ktore ostatnio "uswiadamialam", dwie okazaly sie byc bardziej wrazliwe i zrezygnowaly z glupiego pomyslu zakupu badz rozmnazania psa bez rodowodu... wiec moze jednak warto...

Posted

Pewnie jeszcze nie jeden raz bedziemy sie na ten temat rozwodzic! nic nam nie pozostaje jak wierzyc w to ze ktos inny przejrzy ten temat przed zakupem szczeniaka i wiecej z niego zrozumie!Tylko tym zostaje sie pocieszac!

Posted

[quote name='USH'][COLOR=navy][B]Wydaje mi się ,że gdy owy szczeniaczek podrosnie to mmmm zrozumie o co nam chodzi...[/B][/COLOR][/quote]

Też tak myślę, przecież znakomita większosć dzisiejszych hodowców, a przede wszystkim wystawców zaczynało od takiego cudeńka:lol: . A potem wszyscy przerzucili się z "prawdziwych husky" na HUSKY :)

Pozdrawiam