Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wziełam sunię ze schronu. Zabiedzona jak sto nieszczęść. Jej szkiletowatość i okropna chudość tak bardzo mnie nie przeraża - miałam już do czynienia z takimi psami.

Jednak - nie miałam nigdy styczności bezpośredniej z krzywicą i to tak ogromna. Malutka ma jakieś 6-7 miesięcy i ma tak krzywe łapy, że żal serce ściska. Do tego bardzo miękkie nadgarstki, że łapa nie jest w żaden sposób prosta.

Proszę - może ktoś z Was miał podobny problem i dysponuje sprawdzonymi preparatami aby tę krzywicę jakoś wyciągnąć. Wiem że na rynku jest ich sporo ale malutka jest za słaba na eksperymenty. Skóra i kości, waży jakieś 3kg, jest do tego drobniutkiej budowy( mniejsza odmiana charcika włoskiego).
Juz nam wychodzą problemy zołądkowe (wymioty) i ogólny stan przeziębienia ( kaszel, ogromnie powiększony migdał) i wogóle to zaczynam powoli się o nią bać. Jutro jadę do mojego weta, bo ten ze schronu to nawet nie powiedział, ze mała ma ten powiększony migdał :angryy: - a prosiłam aby mi wszystko powiedział gdy bada bo to dla dobra psiaka.

Nakgorsza jest ta krzywica - pomocy kochani!!!

Posted

Rebellia, Isia jest pod opieką weta i to zaufanego. Ale człowiek to nie encyklopedia i myślałam, że ktoś miał do czynienia z takim przypadkiem i psiakowi podawał coś na tę straszną krzywicę.

Posted

[quote name='Pascal']Rebellia, Isia jest pod opieką weta i to zaufanego. Ale człowiek to nie encyklopedia i myślałam, że ktoś miał do czynienia z takim przypadkiem i psiakowi podawał coś na tę straszną krzywicę.[/quote]był taki mały AST Frodo on też był takim pokrzywionym maluszkiem:shake:właścicielem jest teraz IN_może napisz na PW / tutaj jest Frodo już po odkarmieniu /
[URL="http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=10134&page=149"]http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=10134&page=149[/URL]

Posted

mam tone przejsc z chorymi i słabym i stawami więć dodatkow do diety polecam podawać artroflex, ekstrakt z muszli i MSM (np caniviton) ale takzę cos na wzmocnienie organizmu powolutku będzie dobrze trzymajcie sie

Posted

Patka, bardzo dziękuję za rady. Powiedz mi proszę gdzie ten artroflex mogę nabyć - u weta? czy w sklepie czy apteka. Potrzebna recepta? Nie mam pojęcia co to jest. Z pozostałymi miałam do czynienia.

Posted

Pascal, Arthroflex można kupić w niektórych sklepach zoologicznych (i tych internetowych, i rzeczywistych) oraz u niektórych wetów. Znajdziesz na pewno bez problemu, choć to trochę kosztuje niestety.
Pozdr.

Posted

w takim przypadku radziłabym kupić jednak oryginalny artloflex u weta a nie "ludzkie" odpowiedniki. Na krzywicę dobra jest wit. D3, moja sunia zapobiegawczo doatwała po 1 kropli 2xdziennie - w domu sprawdzę jak ten specyfik dokładnie się nazywa (bo wit. d3 w aptekach Ci u nas dostatek;) )

btw. na rozwój ścięgien zbawiennie wpływają kurze łapki

Posted

[I][B]Ja jednak jestem zdania że należy przy tak maleńkim piesku skonsultować podawanie czegokolwiek z wetem .Zresztą Pascal pisała że ma zaufanego więc mam nadzieję ,że psinkę wyprowadzi na prostą ;)[/B][/I]

Posted

A skąd wiesz ,że to krzywica ..?
Jest wiele schorzeń i problemów wzrostowych oprócz krzywicy.
Żeby rozpoznac krzywicę trzeba zbadac poziom Ca, P, AP.

A może to zapalenie chrzastki wzrostowej np.
Albo ogólne niedożywienie i związane z tym zaburzenia wzrostu..?

Powinnaś zrobić podstawowe badania i skonsultować się z dobrym weterynarzem.
Dieta absolutnie nie wysokobiałkowa. Najlepiej bez produktów zbożowych.
Zboża zmieniają srodowisko na kwaśne i organizm mobilizuje składniki mineralne z kości do jego buforowania.

Posted

Dzieki kochani jeszcze raz za rady.

Malutka jest obecnie na wołowinie gotowanej, dostaje też kurzą wątrubkę i karmę dla szczeniaczków. Dodaję jej odrobinkę tranu. Najpierw doprowadzamy przewód pokarmowy do normalności - dostaje trilac 2 x dziennie. Ale za jakieś 8-10 dni startujemy z witaminami.

Czy to krzywica?? Tak - potwierdził to mój wet. Suczka do tego w schronie przez miesiąc mieszkała w pomieszczeniu bez światła dziennego. Musimy nadrobić powolutku straty w organiźmie.

Posted

Hehe...[B]Patka[/B] a czy pietruszka działa też tak na "człowieków":p??

Pascal...masz może jakieś zdjęcia malutkiej??
Chętnie bym zobaczyła taką Kruszynkę:p.

Informuj "co i jak" ze stworzonkiem;) i powodzenia w leczeniu maleństwa.

Posted

[quote name='Veris']Hehe...[B]Patka[/B] a czy pietruszka działa też tak na "człowieków":p?? [/quote]Też działa :lol: Radzę nie zakąszać piwa sałatką z zawartością pietruszki :evil_lol:

Posted

Kochane, na niektóre moje psy to moczopędnie nawet ryż działał jak były małe - serio. Zmieniłam wtedy na makaron i problem się skończył.

[URL="http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=22787"]http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=22787[/URL] a tu są zdjęcia Isi jak tylko przyjechała ze schronu. I zaraz po praniu. Obecnie już na taką bidulę nie wygląda - troszkę się wypełniła.

• 4 years later...
Posted

A czy przy krzywicy można psiaka spokojnie puszczac, żeby sobie pobiegał po podwórku? Mój ma wygięte przednie łapki i bardzo się wyrywa do biegania ale boję się, że mu się coś stanie przez to...