Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No Wiec mam westa I tu na dogo przeczytalam ze na roszczesywanie wlosa dobra bedzie maka ziemniaczana... Tylko nie wiem czy to jest skuteczne , nie wiem jeszcze w jakich ilościach go urzyc i czy pudlowka. Poradzi sobie z wyczesaniem tej mąki.
Slyszalam jeszcze o jakimś pudrze ... Czy on ma być jakiś specjalny czy może być taki zwykły?
Z góry dziękuje za odpowiedz i sory jak się powtarzam :)

• 2 weeks later...
Posted

a ja przyznam, że nie słyszałam o tym, żeby dobrym sposobem na rozczesywanie sierści była mąka ziemniaczana... ale może jeszcze wielu rzeczy nie wiem;) Przyznam, że faktycznie jeśli się chce dbać o sierść zwierzęcia trzeba mieć dobry grzebień, albo szczotkę. Pomocne są też balsamy ułatwiające rozczesywanie;)
Z taki zestawem nie musisz się martwić o to, że sierść Twojego psa będzie niezadbana;)

• 1 month later...
Posted

Teraz dopiero temat zauważyłam.
Grey olejek norkowy podobno zażółca sierść białą a koleżanka ma Westika.
Tośka mąkę się używa ale do suchej kąpieli a nie do czesania. Owszem trzeba potem ją wyczesać, ja też wyczesywałam pudlówką no i pewnie lepiej wyczesuje jak jakaś inna szczotka...chyba nie jestem pewna. Ale wiem na pewno że warto kupić firmową pudlówkę np ja mam z schow tech i jest świetna.
Opis jak się robi suchą kąpiel powinien gdzieś być...bo nie chce mi się powtarzać :)

Posted

hmm sucha kapiel jest bardzo prosta.uzywa sie do tego specjalnych suchych szamponow w postaci bialego pudru jesli chodzi o westa.posypujesz psa i zaczynasz wyczesywac go z wlosem i pod wlos.Szampony te sa na bazie silikonu co ulatwia szybkie i skuteczne doprowadzenie psa do pozadku.Takie kapiele sa zalecane w okresie jesienno zimowym bo nie powoduja przeziebien,poniewaz baza silikonu szybko schnie.Tak samo jak kapiel pianka,ktora tez polecam.A dodatkowo polecam krede do szorstkiej siersci,jesli zamierzasz trymowac westa a nie strzyc ;)))

• 3 months later...
  • 2 weeks later...
Posted

[quote name='Evelynkaa']Teraz dopiero temat zauważyłam.
Grey olejek norkowy podobno zażółca sierść białą a koleżanka ma Westika.
Tośka mąkę się używa ale do suchej kąpieli a nie do czesania. Owszem trzeba potem ją wyczesać, ja też wyczesywałam pudlówką no i pewnie lepiej wyczesuje jak jakaś inna szczotka...chyba nie jestem pewna. Ale wiem na pewno że warto kupić firmową pudlówkę np ja mam z schow tech i jest świetna.
Opis jak się robi suchą kąpiel powinien gdzieś być...bo nie chce mi się powtarzać :)[/QUOTE]

Z tym olejem norkowym to nie jest prosta sprawa. Ja używam norkowego sprayu Ring 5 Show Oil i nie ma śaldu zażółceń. A pies biały i olejku sporo sporo używam.

• 3 months later...
Posted

Nie ma sensu eksperymentować, naprawdę. Mąka zawsze zostawia takie siwe ślady- dawniej jak nie było innych środsków to można było jej używać,ale teraz nie ma takiej potrzeby. Kilka razy próbowałam oleju norkowego i jest o.k( problem tylko polega na tym,że jest mało wydajny)

• 3 months later...
  • 1 year later...
Posted

a ja znam i sprawdzałam mąkę ziemniaczaną i jest rewelacyjna. Poza tym, że ogólnie dostępna, to jeszcze nieporównywalnie lepsza od kosmetyków ułątwiających roczesywanie najlepszych marek. Mam psa którego włos bardzo prędko się kotłuni i filcuje, gdy sprawa wygląda beznadziejnie, zadne kosmetyki, zadne olejki, tylko mąka ziemniaczana. Uratowała nas z niejednej opersji ;)
jak to robic? zwyczajnie, nakładasz trochę mąki na koltunka, troszkę wcierasz i dalej rozczesujesz kołtun. powodzenia ;)