Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 228
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jeszcze malutki dodatek , jeżeli przez pomyłkę pies/suka z kl. młodzieży dostanie NPwR/npSwR to w sprawozdaniach powystawowych po prostu skreśla się ten tytuł, ponieważ zgodnie z regulaminem nie przyznaje się go im. i słusznie po to są regulaminy i zasady.inaczej zrobi się bałagan.
Będąc na wystawach za granicą - tam nie przyznaje się NPwR/NSwR i do porównania o BOB wchodzą zwycięzcy wszystkich klas.Ale u nas w kraju tak nie ma obowiązują inne zasady.Wogóle nie rozumiem dyskusji- przepisy jak rzadko są ścisłe i precyzyjne w tej kwestii.

Posted

Ja mam pare foteczek Shiby znajomej i charta. To niestety wszystko :roll:

[IMG]http://img118.imageshack.us/img118/6137/23ac.jpg[/IMG]

[IMG]http://img118.imageshack.us/img118/1917/18yn4.jpg[/IMG]

[IMG]http://img118.imageshack.us/img118/3937/94cc.jpg[/IMG]

[IMG]http://img118.imageshack.us/img118/8635/57rp.jpg[/IMG]

[IMG]http://img118.imageshack.us/img118/1516/78rx.jpg[/IMG]

[IMG]http://img118.imageshack.us/img118/8303/49nw1.jpg[/IMG]

Przy okazji pochwalę sie moim białasem, wczoraj CWC i NPwR :p

Pozdarwiam
Elka

Posted

[quote name='warg2003warg']
Będąc na wystawach za granicą - tam nie przyznaje się NPwR/NSwR i do porównania o BOB wchodzą zwycięzcy wszystkich klas.Ale u nas w kraju tak nie ma obowiązują inne zasady.Wogóle nie rozumiem dyskusji- przepisy jak rzadko są ścisłe i precyzyjne w tej kwestii.[/quote]
Nie prawda co piszesz. Za granica jest roznie. Czesto przyznaje sie tytul Best Dog/Bitch, nasze NPwR/NSwR. np. na Łotwie i Estonii na poczatku wybiera sie w klasach, pozniej zazwyczaj porownanie o CAC, a pozniej dodatkowo dochodzi mlodziez i wybiera sie najlepszego psa w rasie(razem z mlodzieza) i do porownania o rase wychodzi tylko para: NPwR/NSwR. Tydzien temu bylam w Holandii i tam do porownania o CAC wchodzi mlodziez razem z klasami doroslymi i wybor rasy jest z dwojki: pies i suka

Posted

dorotal na Łotwie i Estonii nie byłam Ty tu jesteś specem, ale piszę prawdę, wydaje mi się ,że zaogólniłaś.na Słowacji np nie przyznaje się tytułu NPwR/NSwr. do porównania wchodzą wszystkie zwycięskie psy/suki z poszczególnych klas.Wiele razy mnie to dotyczyło.pies, np. mój dostał na krajówce BOB i nie dostał NPwR.( bo się nie przyznaje), Na międzynarodówce dostaje się CACIBa też bez NPwR/NSwr. Przerabialiśmy to niedawno przy rankingu rasy.Psy wystawiane za granicą byłyby wtedy pokrzywdzone w porównaniu z psami wystawianymi w kraju.

Posted

dorotal, czy w Holandii młodzież dostaje CAc ? tak zrozumiałam z tego co piszesz.W naszej rasie 1 szetland jest wystawiany w tym kraju.( gracjanna).
pRZEGLĄDAM dokumenty wystawowe( trochę mnie ruszyłaś z tym, że nie prawdę piszę) na Litwie nie zauważyłam takiego tytułu,na Ukrainie( dostał BOB też nie ma takiego tytułu nawet na karcie ocen nie ma takiej rubryki)w Rosji to samo, a dostał CACIBa.
Pozdrowionka

Posted

Ale zaczęło się od naszych wystaw, młodzież w Polsce nie dostaje NPwR/NSwR. Bo rozszerzenie tej sprawy na wystawy zagraniczne jest przysłowiową wodą na młyn dla tych co jeszcze nie zaglądnęli do regulaminu wystawowego.

Posted

[quote name='warg2003warg']dorotal, czy w Holandii młodzież dostaje CAc ? tak zrozumiałam z tego co piszesz.W naszej rasie 1 szetland jest wystawiany w tym kraju.( gracjanna).
pRZEGLĄDAM dokumenty wystawowe( trochę mnie ruszyłaś z tym, że nie prawdę piszę) na Litwie nie zauważyłam takiego tytułu,na Ukrainie( dostał BOB też nie ma takiego tytułu nawet na karcie ocen nie ma takiej rubryki)w Rosji to samo, a dostał CACIBa.
Pozdrowionka[/quote]
W Holandii moze dostac mlodziez CAC. Tak bylo w u mnie w kingach gdzie suczka w mlodziezy dostala CAC. Na Litwie jest ten tytul "N" - Parodos Nugaletojas - po angielsku Show Winner - po polsku Zw. Wystawy. U nas tytul Zw. Wystawy przeksztalcil sie jakies kilka lat temu w NPwR/NSwR. Na Ukrainie i w Rosji nie bylam.

Posted

A propo wystawy w Grudziadzu. Mi sedzina dala NPwR nie dajac CWC. :cool3: . Dla pewnosci poszlam jeszcze do ringu i spytalam czy dobrze.To odpowiedziala ze tak.
Na wystawach w Czechach rangi CAC dostaje sie tytul NV- narodni vitez. Tu tez trdno uznac ze to nie NPwR/NSwR. W tamtym roku bylam w Banskiej Bystrzycy(Slowacja) i dostalam suczka VS - Vitez Slovenska. Dla mnie to tez jest NSwR.

Posted

Narodni Vitez w czechach nie przyznawany na wszystkich wystawach.
Na Sk mój pies też dostał Zw. Sk bez NPwR bo tego tytułu tam nie ma.U nas w Polsce w Poznaniu jest i jeden i drugi.My w regulaminie rankingu rasy przyjęliśmy dodatkowe ustalenia, żeby psy wystawiane za granicą nie były pokrzywdzone.I wtedy my przyznawaliśmy dodatkowe punkty za ten tytuł w takich przypadkach.Jesli na wystawie jak np. na krajowej Nitrze nie przyznaje się tego tytułu to każdy pies z I lokatą i CAC oraz wchodzący do porównania o BOB dostaje punkty za ten tytuł w rankingu rasy.Tak sobie radzimy.
A z tą Holandią to coś nie tak przecież obowiązują nas te same przepisy z FCI, czy tam nie ma Mł Ch.? Czy tak samo jest na krajówkach i międzynarodówkach? Dla przykładu na Czechach w mojej rasie FCI nie przyznaje użytkowności, nie ma na międzynarodowych związku z tym kl. użyt. ale na niektórych krajówkach czesi dają tą klasę.

Posted

W Czechach owszem nie na wszystkich, ale tak jak napisalam wczesniej w Czechach na wystawach rangi CAC jest tytul NV
Odnosnie Holandii to bylam tam pierwszy raz tydzien temu na CACIB-ie. Na karcie ocen nie ma pozycji z JCAC, jest tylko CAC. A jak spisywalam oceny z tabeli z ocenami kolo ringu to byly tylko CAC. Jak wysylalam zapytania odnosnie championatu Holandii jakies poltora roku temu to nie bylo Ml. Ch. Holandii. W jakims poscie ostatnio Gracjanda napisala ze od tego roku jest.

Posted

Wiem od Gracjanny(portal rasy),że od 2006 jest w Holandii Cajc i, że można też dostać cac ( jedno i drugie zarazem?) , bo od czego jest uzależnione,że pies w kl. mł. dostaje cajc lub cac ? No i jeszcze jedno pies z klasy mł.dostaje np. cac, idzie do porównania i nie uwierzę,że dostaje caciba, bo przepisy FCI nie pozwalają na to.Ch. danego kraju , dobrze dany ZG sam sobie ustala, ale zasady inter. nie.

Posted

Na karcie ocen z Leeuwarden 17.04.2006 nie ma pozycji JCAC. Sa pozycje CAC, res. CAC, CACIB, res. CACIB, Beste Reu - najlepszy pies, Beste Teef - najlepsza suka.
Wystawialam buldozki w klasie mlodziezy i posredniej. W obu klasach zajelam 2 miejsce. Sekretarz ringu mowil ze jesli wygra w porownaniu o CAC pies co zajal pierwsze miejsce z ktores z moich klas to mam wyjsc o porownanie o res. CAC. Ale wygral pies z otwartej i nie wychodzilam. Przepisywalam wyniki z buldozkow i nie bylo tam zadnych JCAC. Wydaje mi sie ze nie jest przyznawany. Spisywalam tez wyniki z kingow i chinskich grzywaczy i w obu rasach wygraly psy z klasy mlodziezy i mial wpisane CAC a nie JCAC. Po drugie w grzywkach po suce z klasy championow suka z mlodziezy dostala res. CAC.

Posted

[quote name='warg2003warg']:lol: Gazuś dziękuje za zdjęcie szetlanda to Obsi z Lublina.Śliczna tricolorka.[/quote]

Warg, to Twój pies? :lol: No, a żę piękny, to prawda, prawda :lol:

Posted

gazuś szetlandy tak mało są przez dogomaniaków fotografowane, a to takie fotogeniczne psy.:placz: chociaż ostatnio spotkałam znajomą i powiedziała kiedy wreście sobie kupicie colliaka, bo szeltiki są takie nie dorośniete....
Spóbuje sama temu zaradzić już w Opolu , żeby dogomaniaków zachęcić.

Posted

Ja na wystawie byłam z Tongue - Ona robiła szetlandzikowi fotki (ja w ogóle nie dotykałam na wystawie aparatu :evil_lol: ), bo bardzo podobają Jej się szetlandy w tym umaszczeniu. Mi zresztą też :lol: Mam fotek tego psiaka jeszcze sporo, wstawiłam tylko kilka :lol: A ten pies jest fascynujący :lol: