Ki-wi Posted April 29, 2005 Posted April 29, 2005 No rzeczywiscie :o motyl :eek: z tym kolkiem to nie zly pomysl :wink: Dziewczyny a slyszalyscie juz o tym,ze jest juz w druku magazyn o TT. Ma byc wydrukowany w dwoch jezykach niemieckim i angielskim. Wlasciciele i hodowcy TT (z calego swiata) udziela w nim informacji o hodowli i rasie z wieloma fotkami. Dzien wydania to: IX Swiatowy Kongres Terierow Tybetanskich,czyli juz w 7 maja!
Ki-wi Posted April 29, 2005 Posted April 29, 2005 A to jeszcze raz ja :lol: ...(no maz w Polsce...a mi sie nudzi :( ),wiec buszuje po necie i wiecie co znalazlam...... Wystawa w Dortmundzie...prezentowanych bedzie 6000 psow :o z 250 ras....zgadnijcie ile jest zgloszonych TT!!! Sa w pierszej 30 !!! I to na 8 miejscu -zgloszonych 118 Tybetkow :P Na pierwszym miejscu dla porownania sa jamniki-251 zgloszonych.
AKSZEINGA Posted April 29, 2005 Posted April 29, 2005 :D Tybet w modzie! Powoli i u nas! A jak tam liczba lhasaków
Genia Posted April 29, 2005 Posted April 29, 2005 Tybetanskie TT na zachodnich wystawach zgłaszane są bardzo licznie-min.100 TT-a jest to najpopularniejsza i najbardziej kochana rasa z gr.IX :P
flashka-g Posted May 1, 2005 Posted May 1, 2005 [url]http://upload.miau.pl/1/12228.jpg[/url] PEARL OF SHOWS Ti La Shu;]
Genia Posted May 1, 2005 Posted May 1, 2005 Witam nową dziewczynkęTT. Nareszcie przybyło trochę dobrych nowych importów z zagranicy :laola:
Aeraa Posted May 1, 2005 Posted May 1, 2005 Hehe widzialam sie z Gienia ;D (zapomnialam hasla :[ ) Sedzia powiedzial, ze Tytan dostalby dyskwalifikacje, ze wzgledu na swoj wzrost.. trudno :)
Ki-wi Posted May 1, 2005 Posted May 1, 2005 Dziewczyny..co sie dzieje nic nie mowicie jak tam na wystawie bylo. Aeraa,jak to siedzia powiedzial,na wystawie czy jak bo nie kumama :-?
Aeraa Posted May 1, 2005 Posted May 1, 2005 Nie wsystawialam go, tylko tak jak radzila mi Gienia podeszlam do sedziego po ocenach wszystkich TT i zapytalam sie go co mysli o Tytanie (byla tlumaczka wiec spoko). Sedzia powiedzial, ze Tytan jest za duzy, i ze nic z tego.
Genia Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 Aera !! To jest kompletna bzdura. Wzrost jest wadą ale nie dyskwalifikujacą. Mi chodziło o lekko skrzywiony siekacz. Natomiast ten sędzia oceńcie sami dał Mikiemu taki opis<Dobry PYSZCZEK.głowa,szyja,klatka piersiowa,tył,ogon,linia grzbietowa i ruch> Brat Tytana jest tego samego wzrostu jest Championem i rozpoczął Intera. :thumbs:
AKSZEINGA Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 . Dziewczyny mój lhasak też jest duży.Czasami to był problem, ale nie aż tak jak piszecie o opinii tego sędziego, co do zębów to inny mój pies niemiał kłów według pana Koz...... . To do piero było dziwne, bo pies miał pełny zgryz, lecz cóż! Fajne mamy pużniej o nich opinie Pozdrawiam!
Aeraa Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 o siekaczu nie bylo mowy. Powiedzial, ze pies nie nadaje sie do wystawiania ze wzgledu na wielkosc.
Genia Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 Słuchaj Aera -ten sędzia to żaden autorytet.Ja wczesniej podawałąm nazwiska sędziów do których mozna zadzwonic i wtedy taka odpowiedz bedzie ostateczna i prawidłowa. Ten Rene nie podobał mi się-zobacz jakie dawał opisy. :flop:
Genia Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 A co sądza o tym wzroscie np. Czesi ? P.Alena i Eva, które hodują TT od wielu lat? :o
Aeraa Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 Mowilas, ze jest dobrym sedzia :P Za niecaly rok przejade sie do zwiazku kynologicznego do opiekuna grupy IX i powie co mysli o Tytanie :) A na marginesie bede miala jeszcze Bernenczyka i wystawie go w klasie puppy ;D
Genia Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 Mówiłam,ze sędzia sedziujacy ozdóbki powinien dobrze wiedziec czy z tym lekko krzywym siekaczem możesz wystawiac.Czy ta wada jest dyskwalifikujaca czy nie? A on nawet tego nie zauwazył. Natomiast co mnie zdziwiło -to dyskwalifikacja za wzrost. :o
Aeraa Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 ale zauwazylam, ze te wszystkie TT to przy Tytanie malenstwa :D drobniutkie.. a Tytan to olbrzym :lol: kochany jest :) i poprostu zostanie naszym towarzyszem, a nie psem wystawowym ;)
Genia Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 Ale piękny jest -pare osób Cię zaczepiło i pytało o niego ! :P
Maya_Alex Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 Geniu, nie zgadzam sie z tym, co napisałaś. Oceniłas sędziego na podstawie wpisanego opisu twojego psa. Weź pod uwagę to, że pomiędzy słowani sędzigo a tym, co masz w karcie oceny psa był jeszcze jeden kanał - tłumacz. Ja mam w karcie dokładnie to, co powiedział sędzia, bo sie o to upomniała. Słuchałam sędziego i powiedział duzo więcej niz przetłumaczyła dziewczyna mu asystująca. "Pyszczek" to inaczej kufa, ale tłumaczka nie znała tego słowa. Mogłaś poprosić o opis w języku angielskim. Nie można również oceniać sędziego po jednorazowej wizycie u niego. Poza tym, powszechnie wiadomo, że każdy arbiter stawia nacisk na inną cechę wzorca. Ten akurat znany jest z tego, że uwielbia psy idealne anatomicznie. Co do wzrostu - nadmierny wzrost nie jest może wadą dyskwalifikującą, alekażdy zgodzi się ze mną, że wadą jest i nie jest porządany. Również prostakątna sylwetka jest błędna, bo wzorzec mówi o kwadracie i tylko od sędziego zależy jak do tego podejdzie. Byłam świadkiem ostrej selekcji na ringu grzywaczy. Sedzina przyszła z linijką i wszyskie ponad stan nie mogły liczyc na ocene doskonałą. To była jej metoda "sita". Cytat ze wzorca: "Wszelkie odstępstwa od podanego wzorca powinny być uznawane za wady i oceniane w zależności od stopnia nasilenia".
Genia Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 Aniu nic więcej nie powiedział tłumaczka wszystko podałą do opisu dziewczynie dokładnie a ja wiem z jakich częsci składa się pies.! Aera ja tej Twojej odpowiedzi nie rozumiem ostatniej. O co Ci chodziło??
Dzidtka_Gl Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 byłam w Łodzi przy ocenie papillon, coton i lhasa ten sedzia i tak dawał wszystkim psom ocenę doskonałą, nie miało znaczenia co weszło na ring nie dał ANI JEDNEJ OCENY BDB...
Genia Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 Ty też zauwazyłąs,że sędziuje i opisuję psy /moja koleżanka ma prawie identyczny opis/ dziwnie ? :o
Dzidtka_Gl Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 mimo, że jedna z włascicielek TT napisała, że byłam na przeszpiegach :) to byłam zobaczyć ocenę lhasa apso bo to moja rasa, z wynikami 100% zgadzam się ale nie z opisami i ocenami ale ten sędzia mało miał do powiedzenia na ringu przy 4 kobitkach no i dla wszystkich chciał dobrze.. kilka zwierzat ledwo na bdb sie łapało...
Aeraa Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 Napisalam, ze tymi wieloma osobami zachwycajacymi sie moim Tytankiem byly 4 osobki w tym jedna z nich bylas Ty :D Ale to bylo mile :) a najbardziej mnie cieszy, ze Tytan chyba bedzie w gazecie Dogs Planet lub cos w tym stylu (nie pamietam dokladnie nazwy) ;)
Recommended Posts