Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No rzeczywiscie :o motyl :eek: z tym kolkiem to nie zly pomysl :wink:

Dziewczyny a slyszalyscie juz o tym,ze jest juz w druku magazyn o TT.
Ma byc wydrukowany w dwoch jezykach niemieckim i angielskim.
Wlasciciele i hodowcy TT (z calego swiata) udziela w nim informacji o hodowli i rasie z wieloma fotkami.
Dzien wydania to: IX Swiatowy Kongres Terierow Tybetanskich,czyli juz w 7 maja!

• Replies 3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A to jeszcze raz ja :lol: ...(no maz w Polsce...a mi sie nudzi :( ),wiec buszuje po necie i wiecie co znalazlam......

Wystawa w Dortmundzie...prezentowanych bedzie 6000 psow :o z 250 ras....zgadnijcie ile jest zgloszonych TT!!!

Sa w pierszej 30 !!! I to na 8 miejscu -zgloszonych 118 Tybetkow :P

Na pierwszym miejscu dla porownania sa jamniki-251 zgloszonych.

Posted

Tybetanskie TT na zachodnich wystawach zgłaszane są bardzo licznie-min.100 TT-a jest to najpopularniejsza i najbardziej kochana rasa z gr.IX
:P

Posted

Hehe widzialam sie z Gienia ;D
(zapomnialam hasla :[ )
Sedzia powiedzial, ze Tytan dostalby dyskwalifikacje, ze wzgledu na swoj wzrost.. trudno :)

Posted

Dziewczyny..co sie dzieje nic nie mowicie jak tam na wystawie bylo.

Aeraa,jak to siedzia powiedzial,na wystawie czy jak bo nie kumama :-?

Posted

Nie wsystawialam go, tylko tak jak radzila mi Gienia podeszlam do sedziego po ocenach wszystkich TT i zapytalam sie go co mysli o Tytanie (byla tlumaczka wiec spoko). Sedzia powiedzial, ze Tytan jest za duzy, i ze nic z tego.

Posted

Aera !!
To jest kompletna bzdura. Wzrost jest wadą ale nie dyskwalifikujacą.
Mi chodziło o lekko skrzywiony siekacz.
Natomiast ten sędzia oceńcie sami dał Mikiemu taki opis<Dobry PYSZCZEK.głowa,szyja,klatka piersiowa,tył,ogon,linia grzbietowa i ruch>

Brat Tytana jest tego samego wzrostu jest Championem i rozpoczął Intera. :thumbs:

Posted

. Dziewczyny mój lhasak też jest duży.Czasami to był problem, ale nie aż tak jak piszecie o opinii tego sędziego, co do zębów to inny mój pies niemiał kłów według pana Koz...... . To do piero było dziwne, bo pies miał pełny zgryz, lecz cóż! Fajne mamy pużniej o nich opinie Pozdrawiam!

Posted

Słuchaj Aera -ten sędzia to żaden autorytet.Ja wczesniej podawałąm
nazwiska sędziów do których mozna zadzwonic i wtedy taka odpowiedz bedzie ostateczna i prawidłowa.
Ten Rene nie podobał mi się-zobacz jakie dawał opisy.
:flop:

Posted

Mowilas, ze jest dobrym sedzia :P
Za niecaly rok przejade sie do zwiazku kynologicznego do opiekuna grupy IX i powie co mysli o Tytanie :)
A na marginesie bede miala jeszcze Bernenczyka i wystawie go w klasie puppy ;D

Posted

Mówiłam,ze sędzia sedziujacy ozdóbki powinien dobrze wiedziec czy z tym
lekko krzywym siekaczem możesz wystawiac.Czy ta wada jest dyskwalifikujaca czy nie? A on nawet tego nie zauwazył.
Natomiast co mnie zdziwiło -to dyskwalifikacja za wzrost.
:o

Posted

ale zauwazylam, ze te wszystkie TT to przy Tytanie malenstwa :D
drobniutkie.. a Tytan to olbrzym :lol: kochany jest :) i poprostu zostanie naszym towarzyszem, a nie psem wystawowym ;)

Posted

Geniu, nie zgadzam sie z tym, co napisałaś. Oceniłas sędziego na podstawie wpisanego opisu twojego psa. Weź pod uwagę to, że pomiędzy słowani sędzigo a tym, co masz w karcie oceny psa był jeszcze jeden kanał - tłumacz. Ja mam w karcie dokładnie to, co powiedział sędzia, bo sie o to upomniała. Słuchałam sędziego i powiedział duzo więcej niz przetłumaczyła dziewczyna mu asystująca. "Pyszczek" to inaczej kufa, ale tłumaczka nie znała tego słowa. Mogłaś poprosić o opis w języku angielskim. Nie można również oceniać sędziego po jednorazowej wizycie u niego. Poza tym, powszechnie wiadomo, że każdy arbiter stawia nacisk na inną cechę wzorca. Ten akurat znany jest z tego, że uwielbia psy idealne anatomicznie.
Co do wzrostu - nadmierny wzrost nie jest może wadą dyskwalifikującą, alekażdy zgodzi się ze mną, że wadą jest i nie jest porządany. Również prostakątna sylwetka jest błędna, bo wzorzec mówi o kwadracie i tylko od sędziego zależy jak do tego podejdzie. Byłam świadkiem ostrej selekcji na ringu grzywaczy. Sedzina przyszła z linijką i wszyskie ponad stan nie mogły liczyc na ocene doskonałą. To była jej metoda "sita".
Cytat ze wzorca: "Wszelkie odstępstwa od podanego wzorca powinny być uznawane za wady i oceniane w zależności od stopnia nasilenia".

Posted

Aniu nic więcej nie powiedział tłumaczka wszystko podałą do opisu dziewczynie dokładnie a ja wiem z jakich częsci składa się pies.!

Aera ja tej Twojej odpowiedzi nie rozumiem ostatniej.
O co Ci chodziło??

Posted

byłam w Łodzi przy ocenie papillon, coton i lhasa ten sedzia i tak dawał wszystkim psom ocenę doskonałą, nie miało znaczenia co weszło na ring nie dał ANI JEDNEJ OCENY BDB...

Posted

mimo, że jedna z włascicielek TT napisała, że byłam na przeszpiegach :) to byłam zobaczyć ocenę lhasa apso bo to moja rasa, z wynikami 100% zgadzam się ale nie z opisami i ocenami ale ten sędzia mało miał do powiedzenia na ringu przy 4 kobitkach no i dla wszystkich chciał dobrze.. kilka zwierzat ledwo na bdb sie łapało...

Posted

Napisalam, ze tymi wieloma osobami zachwycajacymi sie moim Tytankiem byly 4 osobki w tym jedna z nich bylas Ty :D
Ale to bylo mile :) a najbardziej mnie cieszy, ze Tytan chyba bedzie w gazecie Dogs Planet lub cos w tym stylu (nie pamietam dokladnie nazwy) ;)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...