Hawanka Posted June 4, 2010 Author Posted June 4, 2010 [quote name='rodzice']Meisi najpierw jako mlodziutka sunia dostawała pół tabletki ale potem i tak wymiotowala i jak sie okazalo sunia urosla a dawka byla ciągle taka sama - czyli za mala do wagi pieska . Ostatnio więc dostawała już całą tabletke . Na wystawie nie bylo z nia po leku zadnych problemów , była ozywiona i zachowywała się normalnie .[/QUOTE] No to super że nie ogłupia.Bo własnie myślałam jak to bedzie na wystawie jak dam tabletke ... Wiec moge byc spokojna.... Quote
rodzice Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 wiesz ja podawałam tabletkę jak czekała nas kilkugodzinna podróż więc może to też ma znaczenie . W kazdym razie u mnie egzamin zdała . Quote
Hawanka Posted June 4, 2010 Author Posted June 4, 2010 [quote name='rodzice']wiesz ja podawałam tabletkę jak czekała nas kilkugodzinna podróż więc może to też ma znaczenie . W kazdym razie u mnie egzamin zdała .[/QUOTE] Ja myśle podać tabletke jak się namyśle i POJEDZIEMY?? na wystawe do gorzowa wielkopolskiego to jest ok 200 km w jedna strone ... Quote
ann1 Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 Rodzice jak wcześnie przed wyjazdem podawać ten lek? Quote
Hawanka Posted June 6, 2010 Author Posted June 6, 2010 [quote name='ann1']Rodzice jak wcześnie przed wyjazdem podawać ten lek?[/QUOTE] Też jestem ciekawa ????? My jednak do gorzowa nie jedziemy mamy koszalin wiec tam jedziemy juz zgłoszeni :D Quote
rodzice Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 Ja podawałam tak pół godziny przed wyjazdem . Zawsze tez przed planowanym wyjazdem nie karmie suni czyli jeść dostaje tylko w dniu poprzedzającym wyjazd .Jedzie z pustym żoładkiem . Quote
Hawanka Posted June 7, 2010 Author Posted June 7, 2010 Mój pedro też jeżdzi z pustym żołądkiem -i tak wymiotuje i tak .... Ja nie jedzeniem to żółcią .... teraz jedziemy do koszalina za ponad miesiąc wiec mysle ze nie bede psa faszerowac tabletką bo to jest 45 km w jedna strone wiec szkoda pedrusia żoładka... ___________________________________________________________________________________________ Co sadzicie o karmie [URL]http://www.nutranuggets.pl/NUTRA-GOLD-HOLISTIC-Lamb--Rice-Adult-Dog,5,6[/URL] jesteśmy teraz na Royalu ale naczytałam sie tyle o tych [SIZE=2][COLOR=#5f5f5f]BHA i BHT [COLOR=black]ŻE MAM WĄTPLIWOŚCI CO DO ROYALA .......[/COLOR][/COLOR][/SIZE] Quote
Havany Posted June 10, 2010 Posted June 10, 2010 Ja nie znam tej karmy. My karmimy swoje psy głównie Hill'sem a na zmianę podajemy Orijen a ostatnio ProPlan. Z tym, że to są dość drogie karmy. Ale nasza weterynarz twierdzi, że Hill's ma bardzo dobry skład i według niej jest najlepszą suchą karmą na rynku. Quote
Hawanka Posted June 15, 2010 Author Posted June 15, 2010 chciałabym wyrobic Pedrusiowi Paszport... Gdzie musze sie udac i jakie badania zrobić??? Jak długo sie czeka??? Quote
rodzice Posted June 15, 2010 Posted June 15, 2010 ja paszporty wyrabiam u mojego weta , dostajesz go do reki zaraz po wypisaniu . zazwyczaj łacze to z zaczipowaniem psa - numer zostaje wklejony do paszportu . Dobrze byloby paszport wyrobic przed szczepieniem na wsciekliznę aby szczepienie bylo juz w paszporcie . Ja wszystkie szczepienia mam wpisane do paszportu na wirusówki tez . Za paszport zaplacisz okolo 50 zl . Quote
Hawanka Posted June 15, 2010 Author Posted June 15, 2010 [quote name='rodzice']ja paszporty wyrabiam u mojego weta , dostajesz go do reki zaraz po wypisaniu . zazwyczaj łacze to z zaczipowaniem psa - numer zostaje wklejony do paszportu . Dobrze byloby paszport wyrobic przed szczepieniem na wsciekliznę aby szczepienie bylo juz w paszporcie . Ja wszystkie szczepienia mam wpisane do paszportu na wirusówki tez . Za paszport zaplacisz okolo 50 zl .[/QUOTE] Dziekuje za wiadomości .... Jak bede 1 lipca szczepic przeciwko wsciekliżnie to odroza spytam sie mojej wetki :) Rodzice czy Meisi ma chipa ??? Mi wetka mówiła ze nie trzeba chipowac jak ma tatuaż w uchu.... Quote
Monia85 Posted June 15, 2010 Posted June 15, 2010 Nie zaszkodzi jesli pies jest zachipowany, ponieważ to zwiększa ochronę. Ja już dwa tygodnie po przyjeździe z hodowli małej wyrobiłam paszport z chipem. Ma również dwa wisiorki z danymi lekarza i moimi, a teraz chcę ją zarejestrować na bezpłatne strony związane z mikroczipami(taka baza danych dostępna dla wszystkich w Polsce i Europie) wraz z kartą tzw. psim dowodem osobistym. Zawsze lepiej więcej czujności niż mniej ( a psy gubią się ostatnio na potęgę). To koszt jednorazowy, a jednak będziesz czuła się pewniej (to jest standard w Unii). Quote
Hawanka Posted June 15, 2010 Author Posted June 15, 2010 Mi nie chodzi o koszty tylko przy zwykłym szczepieniu jest ogromna panika i drapanie miejsca po szczepieniu to nie chce myslec co po chipowaniu... Mój Fafciu starszy pies ma chipa :) Quote
rodzice Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 po szczepieniu swedzi bo lek sie rozchodzi pod skórą , po chipie nie drapały sie wcale . Pamietaj ze najpierw paszport , potem szczepienie zeby juz naklejke mogli wkleic do dokumentu . Meisi ma rowniez chipa i takze wygrawerowaną metalowa zawieszke przy obrozy . Na zawieszce jest numer telefonu do mnie . Quote
Monia85 Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 Warto zarejestrować psa. W razie konieczności dostęp do tych baz danych mają wszystkie urzędy, schroniska, straż miejska i osoby prywatne. Szukanie psa odbywa się na większą skalę i może dzięki temu jest skuteczniejsze. I. Bazy darmowe: [URL="http://www.safe-animal.eu/"]www.safe-animal.eu[/URL] [URL]http://www.europetnet.com/Home.aspx[/URL] [URL]http://zaginione.adopcje.org/[/URL] [URL="http://www.idpet.info/language/index.php?nrmenu=1&lan=pol"]http://www.idpet.info/language/index...menu=1&lan=pol[/URL] II. Bazy płatne: [URL="http://www.petbase.pl/"]http://www.petbase.pl[/URL] [URL="http://www.identyfikacja.pl/"]http://www.identyfikacja.pl[/URL] [URL]http://www.toz.pl/?menu=baza_zwierza...nie_zwierzecia[/URL] Quote
Hawanka Posted August 6, 2010 Author Posted August 6, 2010 dziewczynki macie jakis sposób żeby obciązyc włos u Hawańczyka ???? Quote
rodzice Posted August 7, 2010 Posted August 7, 2010 ja zauważylam ze Meisi ma cięższy wlos , taki nie fruwający kiedy ma dłuższe przerwy w kąpieli . Teraz przez nasze wyjazdy wakacyjne nie byla kapana jak zwykle tylko czesana z odzywka i widze ze wlos o dziwo jest śliczny i nie fruwa . Malo tego nie kołtuni sie wcale . Teraz miałam ja wykapać ale caly czas leje wiec znowu sie wstrzymalam . musze być sprawiedliwa , kapala sie kilka razy ale w stawie a potem zrobiła sobie maseczke z piasku i igliwia hi hi . Quote
Havany Posted August 8, 2010 Posted August 8, 2010 Tak, ulubiona kąpiel moich psów to kąpiel w stawie. Później maseczka piaskowa z dodatkiem liści. Na koniec małe "tarzanko" w trawie i piesek wygląda prześlicznie. Na dodatek jest bardzo, bardzo zadowolony. Szkoda, że ja po takim "spa" niekoniecznie ... Quote
ann1 Posted August 8, 2010 Posted August 8, 2010 Moje hawaneczki nie lubią kąpieli. Im nawet poranna rosa na trawie przeszkadza. Ale uwielbiają rozkopywać kretowiska, przez co mam pełno gołych placków na trawniku. Quote
rodzice Posted August 9, 2010 Posted August 9, 2010 Generalnie sa zdania podzielone czy kapać czesto czy rzadziej a moze nigdy w zyciu . Kazdy ma troche racji . Ja swoje psiaki oczywiscie kapie przed kazda wystawa ale w przerwach miedzy nimi nie sa kapane zbyt czesto . Ostatnio chyba na wystawie w Lesznie rozmawialam z kolezanka ktora ma całkiem spore stadko psów dlugowlosych , wszystkie czynne wystawowo i wiecie co ? ona przyznala mi się ze nigdy swoich psów nie kąpała , malo tego czesze je moze raz na miesiąc i to na sucho . Wlos w idealnym porzadku ( macałam osobiscie ) i zdarza jej sie wygrywać z wymuskanymi championami . nic u niej nie fruwa , wlos odpowiednio obciazony , długi nie polamany . I wcale nie chodzi tutaj o geny bo nie wszystkie psiaki to rodzina . niedawno tez rozmawialam z kolezanka ktora mieszka w Niemczech i tam tez wsrod hodowcow tt jest osoba ktora psow nie kapie tylko wyczesuje . Podobno też psy wystawiane . Wlos naoliwiony w naturalny sposób jest silny i generalnie po wyczesaniu powinien brud zrzucić . Ja osobiscie nie odwazylam sie nigdy na niekapanie ale widzialam osobiscie psiaki tylko wyczesywane i efekty tego były znakomite . Co o tym sadzicie ? Quote
ann1 Posted August 9, 2010 Posted August 9, 2010 Przychylam się do opinii, iż włos naturalnie natłuszczony sam zrzuca brud. Do pierwszej wystawy nie kąpałam Prady. Nawet bardzo brudny włos po wyschnięciu robił się idealnie czysty. Nadmieniam, iż Prada na łapach ma bielusieńki włos. Po pierwszej kąpieli, włosy nie wracają już do takiej czystości.Ale nie mam odwagi zabrać psa na wystawę bez wcześniejszego szorowania i nakładania odżywek. Quote
Monia85 Posted August 9, 2010 Posted August 9, 2010 To ja należe do tych pośrodku. Arabella jest rzadko kąpana. A jej wlos faktycznie dobrze sam się oczyszcza, jest dobrze natłuszczony, puszysty, lśniący itp...Trzeba trochę umiaru w tych wszystkich zabiegach, bo jak raz naruszymy ten stan równowagi to już bedziemy musieli sie tak do końca meczyć z tym oliwieniem, obciążaniem i przywracaniem blasku, a tak naprawdę to nie będzie naturalne tylko zawsze wymuszane kosmetykami. A trzeba pamiętać, że wygląd włosa(sierści) psa może świadczyć o jego stanie fizycznym, ale również psychicznym. Część chorób można szybciej wykryć dzięki obserwacji szaty i jej jakości. Jeśli np. traci blask to może być to związane z brakiem witamin i mikroelementów, ale również objaw jakiejś jednostki chorobowej lub np złego samopoczycia naszego pupila(niektóre psy popadające w depresje również to wykazuja na swojej szacie). Quote
Havany Posted August 9, 2010 Posted August 9, 2010 Monia, masz 100% racji. Ale należy pamiętać, że hawańczyki tak jak ludzie mają bardzo różny włos. Ja mam 4 hawańczyki i każdy z nich potrzebuje zupełnie innej pielęgnacji i zupełnie innych kosmetyków. Najdelikatniejszy włos ma Bolek ale też on po największych zabrudzeniach praktycznie od razu po wyschnięciu wygląda dobrze. Najlepszy włos ma Astor (Arabella też chyba ma niezły, to pewnie dziedziczne). Donna ma piękną szatę ale kręconą co niektórym sędziom przeszkadza. Każdy z moich psów inaczej reaguje na kosmetyki i Bolek musi używać innych niż reszta. Jak widzę, że coś dzieje się z włosem zawsze robię morfologię i zmieniam karmę bo trzeba pamiętać, że bardzo, bardzo często właśnie karma ma największy wpływ na jakość szaty. Quote
Monia85 Posted August 11, 2010 Posted August 11, 2010 Przepraszam za off'a Zdjęcia Arabelli w bazarku fotograficznym są umieszczone na stronie 42 i są to zdjęcia numer 16, 17 i 44. Można oddać tylko jeden głos. Wygrana zostanie przeznaczona dla dowolnie wybranej bidy z Lęborka, która ma wątek na dogo. Quote
Hawanka Posted September 1, 2010 Author Posted September 1, 2010 Ja pedra też kąpałam co tydzień i czesałam codziennie bo sie kołtunił włos ...teraz od 3 miesiecy mam spokój włos się nie kołtuni kąmpie co 2 tygodnie i jednym słowem bezproblemowo narescie dobrałam kosmetyki odpowiednie dla Pedrusia Quote
Recommended Posts