jola123 Posted December 15, 2009 Posted December 15, 2009 Witajcie ! Mojej suni właśnie skończyła się pierwsza cieczka. Chcę ją wysterylizować, ale czy nie powinnam jeszcze trochę poczekać, żeby hormony trochę opadną? Szczerze mówiąc chciałam to zrobić w połowie stycznia, bo będę mieć w tedy ferie i mogłabym być cały czas przy niej, ale czy nie warto poczekać? Czy może mieć to na jej zachowanie wpływ jak ją wykastruje w styczniu, albo w marcu? Lili w marcu skończy rok. Pozdrawiam Quote
taks Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 połowa stycznia to już dobry czas choć idealnie byłoby jeszcze parę tyg. później.Marzec tez jeszcze jest dobry. Chodzi o to żeby zabieg wypadł w okresie najmniejszej aktywności jajników - wtedy organizm suki najłatwiej zaadoptuje sie do nowej sytuacji hormonalnej. Zakładając, że suka ma cykl 6- miesięczny ( najczęściej tak jest) "złotym punktem" jest 3 mieś od wystąpienia cieczki czyli w Twoim wypadku koniec lutego ale tolerancja 1,5 mies w obie strony jak najbardziej jest dopuszczalna Quote
jola123 Posted December 16, 2009 Author Posted December 16, 2009 dzięki! Jeszcze to przemyśle i porozmawiam z moim wetem i w tedy zdecyduję. Quote
enchantress Posted December 29, 2009 Posted December 29, 2009 Ja już zgłupiałam w tym temacie. Konsultowałam się z kilkoma weterynarzami i każdy mówi coś innego - jeden chciał się umówić na zabieg kilka dni po zakończeniu cieczki (!), drugi - miesiąc po, trzeci - dwa miesiące po, a dzisiaj dzwoniłam jeszcze do jednej kliniki, która ma zasadę - albo 3 tygodnie po albo 3 miesiące. Już sama nie wiem co robić... Do pierwszego na pewno już nigdy nie pójdę, drugi jest najbliżej mnie, ale nie mam do niego zaufania, jest strasznie dziwny, z trzecim i czawrtym rozmawiałam tylko telefonicznie (są polecani w necie). Jak tu mieć zaufanie do lekarzy jak każdy mówi co innego...:/ Quote
Agniesia666 Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 podbiję wątek, bo temat dla mnie intreresujący - znalazłam ponoć wiarygonde info, że 6 tyg po zakończeniu cieczki. prawda to? Quote
gryf80 Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 może być,ale moim zdaniem naj,naj,najlepszy czas to idealnie w "środku"pomiędzy cieczkami Quote
Maganna Posted March 10, 2013 Posted March 10, 2013 Dokładnie,najlepszy termin to mniej wiecej po środku cyklu,czyli ok.3 miesięcy po cieczce.Jajniki suczki w tym czasie nie "pracują na wysokich obrotach"co za tym idzie mniejsze krwawienie i szybszy powrót do pełnej sprawności po zabiegu sterylizacji.Mam wysterylizowane dwie suki właśnie według opisanego terminu. Quote
Recommended Posts