Jump to content
Dogomania

odrobaczanie ludzkimi lekami????!!!!

Recommended Posts

Posted

Wczoraj przez przypadek natknęłam się na tekst o pasożytach i odrobaczaniu:

[quote][COLOR=#003300]Badania kliniczne wykazały, że ok. 30% psów i kotów jest nosicielami pasożytów jelitowych. [B]Większość inwazji przebiega bezobjawowo[/B] - problem jest więc o wiele poważniejszy niż mogłoby się pozornie wydawać[/COLOR]
[COLOR=#003300](...)[/COLOR]
[COLOR=#003300]Sytuacja idealna, to taka, gdy każde odrobaczanie poprzedzone byłoby badanie parazytologicznym, dającym jednoznaczne rozpoznanie. W praktyce, [B]ze względu na fakt, iz wyniki badania koproskopowego są uciążliwe ( wymagane jest kilkakrotne badanie różnych próbek kału) i[U] często fałszywie ujemne[/U][/B], stosuje się odpowiednie programy odrobaczania.[/COLOR][/quote]

[COLOR=#003300]Tekst pochodzi z [URL="http://lancet.pl/"]tej strony[/URL][/COLOR]

[COLOR=#003300] I wynika z niego, że psy odrobacza się raczej dla naszego - ludzkiego, a nie psiego bezpieczeństwa...[/COLOR]

• 1 month later...
  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja swoim psiakom i kotkom ( nawet tym nowo urodzonym ) zawsze podawalam Pyrantellum - to zawiesina na robaki dla dzieci ( zawsze tak prosilam w aptece, bo nie moglam zapamietac nazwy ). Nigdy nie mialam problemow ( trzeba tez miec do tego zakraplacz ). Teraz mam duze psy, wiec kupuje leki u weterynarza.

Posted

Mam pytanie może nie całkiem związane ze srodkami do odrobaczania, ale o samo odrobaczanie (nie chciło mi się szukac innego tematu, a tym bardziej nie będę zakładać nowego).

Wczoraj byłam u weta po tabletki na robale, dzisiaj pies miał je dostać, ale coś zaczał wymiotowac, nie chce jeść. Czy mimo wszystko można go odrobaczyć?

Posted

Ja bym tego nie zrobiła!!!:shake: Przegłodziłabym psinę(wodę dostaje normalnie),a gdyby nie przeszło to wypad do weterynarza!Odrobaczanie jest w tej sytuacji ryzykowne!

Posted

dzieki za odpowiedz.
W takim razie poczekam. Rano pies nic nie jadł, po południu dostał suchą bułke. jak bardzo będzie chciał jeść do dostanie troche suchego. Jak już nie będzie wymiotów, to za 2 dni go odrobacze. Oby wszystko było dobrze, bo i tak jestem za czesto u weta.