anawa Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 Dziewczyny, zajrzyjcie, proszę. Pies z Gdyni. Nie chciałabym, żeby do Was trafił................ :( Quote
anawa Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 Może teraz się uda: [URL]http://www.dogomania.pl/threads/174770-Podhalan-ma-tydzien-czasu-potem-schron-sytuajca-podbramkowa[/URL] Quote
gameta Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 [quote name='anawa']Dziewczyny, zajrzyjcie, proszę. Pies z Gdyni. Nie chciałabym, żeby do Was trafił................ :([/QUOTE] Jak z Gdyni to trafi do Gdyni. Jak by trafił do Dąbrówki to by miał ogromne szczęście, bo to świetny schron. To właścicielom powinno zależeć na znalezieniu domu dla tego psa, nie dogomaniakom - na tą chwilę nie jest on bezdomny. Quote
anawa Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 [quote name='gameta']Jak z Gdyni to trafi do Gdyni. Jak by trafił do Dąbrówki to by miał ogromne szczęście, bo to świetny schron. To właścicielom powinno zależeć na znalezieniu domu dla tego psa, nie dogomaniakom - na tą chwilę nie jest on bezdomny.[/QUOTE] Niestety, pewnie wkrótce będzie.............. :( Quote
pinkmoon Posted December 4, 2009 Author Posted December 4, 2009 ale tak jak napisałam na wątku Karo, Gdynia nie przyjmie go od właścicieli, chyba że nakłamią że to nie ich pies, a znaleźli go przywiązanego albo błąkającego się. Quote
gameta Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 [quote name='pinkmoon']ale tak jak napisałam na wątku Karo, Gdynia nie przyjmie go od właścicieli, chyba że nakłamią że to nie ich pies, a znaleźli go przywiązanego albo błąkającego się.[/QUOTE] Szczerze? Jak by właściciele mieli jaja to nie pozwoliliby mu się błąkać po schronach i obcych ludziach, którzy też byc może go oddadzą. W takim wypadku wydaje mi się, że przeprowadzenie przez TM jest jedynym sensownym wyjściem dla psa... Quote
pinkmoon Posted December 4, 2009 Author Posted December 4, 2009 Gameta, takie rozwiązanie byłoby jedynym sensownym, gdyby przedmiotem rozważań był stary, brzydki i słaby pies, bez szans na adopcję. Ale Karo jest przeciwieństwem tego opisu - jest piękny, domowy, lubi inne zwierzęta, po prostu zestaw idealnych cech adopcyjnych. Quote
gameta Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 [quote name='pinkmoon']Gameta, takie rozwiązanie byłoby jedynym sensownym, gdyby przedmiotem rozważań był stary, brzydki i słaby pies, bez szans na adopcję. Ale Karo jest przeciwieństwem tego opisu - jest piękny, domowy, lubi inne zwierzęta, po prostu zestaw idealnych cech adopcyjnych.[/QUOTE] To czemu ma wątek na dogo skoro taki adopcyjny? Na jego wątku jasno napisane, że dom był szukany ale się nie znalazł. W schronach siedzą setki, ba, tysiące takich jak on. Ten ma właścicieli. A najgłupsze, co może się wydażyć, a do czego chyba powoli się zmierza, to szukanie deklaracji na DT dla niego - jakby dogomaniacy mieli za mało BEZDOMNYCH psów do wyboru. W takich wypadkach nie powinno się wyręczać właścicieli - oni podjęli się opieki nad psem, oni powinni decydować o jego losie i oni powinni ponosić koszty i wysiłki. Daja mu tydzień a później schron? Nie łaska dać psa do hotelu i za niego płacić, prawda? Uwierz mi, wiem co mówię... Quote
pinkmoon Posted December 4, 2009 Author Posted December 4, 2009 [quote name='gameta']jakby dogomaniacy mieli za mało BEZDOMNYCH psów do wyboru. W takich wypadkach nie powinno się wyręczać właścicieli - oni podjęli się opieki nad psem, oni powinni decydować o jego losie i oni powinni ponosić koszty i wysiłki. [/QUOTE] A my będziemy patrzeć, jak usypiają zdrowego, łagodnego psa. Dla mnie drugorzędną sprawą jest czy pies ma właściciela, czy nie. Gdyby ten sam Karo został anonimowo wyrzucony z samochodu i błąkał się po osiedlu, pewnie nikt nie miałby nic przeciwko, żeby się nim zająć, umieścić w schronisku, zbierać deklaracje na DT jeśli z jakichś powodów przebywanie w schronie miałoby być dla niego niemożliwe, ogłaszać, zajmować się nim, chuchać i dmuchać. Wtedy byłyby achy i ochy, że pies został uratowany. Ten sam pies, ta sama sytuacja. Właściciele nie będą się nim dłużej zajmować. Czym to się różni od innych zwierząt, którym pomagamy? Każde z nich miało kiedyś właściciela który teoretycznie był mu winien opiekę, powinien decydować o jego losie, ponosić koszta i wysiłki. KAŻDE ma gdzieś tam człowieka, który jest za nie odpowiedzialny. I to, że akurat w wypadku Karo wiemy kim są ci ludzie, nie oznacza że możemy umyć od niego ręce i powiedzieć, że nie pomożemy, bo jest na kogo innego to zrzucić. To tyle w kwestii wyręczania właścicieli. Kurka, przecież to właśnie robią wszyscy na dogo - wyręczają innych ludzi, którzy mają w dupie swoje zwierzęta. Wyręczamy schroniska, kupując psom lekarstwa, zbierając na operacje, zabierając psy do szkoleniowców, ogłaszając i załatwiając adopcje. Wyręczamy gminy, zabierając niektóre zwierzaki na prywatne tymczasy, zanim zostaną odłowione i oddane do schronisk. Wyręczamy rodziny, w których umarł właściciel psa, i reszta rodziny nie będzie się nim zajmować. Wyręczamy właścicieli, którym oszczeniła się suka i chcą się pozbyć szczeniaków - "pani, weź je pani albo się je utopi." Itd, itp... W kwestii uśpienia nie będę się na razie wypowiadać. Quote
gameta Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 Pinkmoon, nie masz racji - tu jest zupełnie inna sytuacja. Tu znane są dane właścicieli, można im podpowiedzieć rozwiązanie hotelem itd. Generalnie jestem przeciwna wszelkiego rodzaju płatnym tymczasom - DT nie powinien być biznesem a odruchem serca. Nie widzię powodów pakowania komuś kasy, za to, że trzyma u siebie zwierzę. Dlatego właśnie styl Dąbrówkowy według mnie jest super - psy są ogłazane gdy siedzą w schronie. Schron zapewnia im dobrą opiekę. To co ostatno dzieje się na dogo jaskrwo pokazuje jak bezsensowne są płatne DT, zbieranie deklaracji, z których połowa ludzi się nie wywiązuje oraz bezsens adopcji na odległość... A zauważyłaś, że jest coraz mniej chętnych ludzi do pomocy? Dlaczego kupa "starych" dogomaniaków zniknęła? Quote
Fiks Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 A przepraszam, że przeszkadzam Wam w dyskusji :p Szepniecie mi na uszko jak nazywa się strona konkurencji dogo :cool3: Quote
Fiks Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 [CENTER][B][SIZE=3]Wera[/SIZE][/B][/CENTER] [CENTER][IMG]http://i585.photobucket.com/albums/ss296/madziaj/wera/wera1.jpg[/IMG][/CENTER] [CENTER][IMG]http://i585.photobucket.com/albums/ss296/madziaj/wera/wera3.jpg[/IMG][/CENTER] [CENTER][IMG]http://i585.photobucket.com/albums/ss296/madziaj/wera/wera10.jpg[/IMG][/CENTER] [CENTER][IMG]http://i585.photobucket.com/albums/ss296/madziaj/wera/wera2.jpg[/IMG][/CENTER] [CENTER][IMG]http://i585.photobucket.com/albums/ss296/madziaj/wera/wera4.jpg[/IMG] ..............................[/CENTER] Quote
Fiks Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 [CENTER] .................................. [IMG]http://i585.photobucket.com/albums/ss296/madziaj/wera/wera8.jpg[/IMG] [IMG]http://i585.photobucket.com/albums/ss296/madziaj/wera/wera7.jpg[/IMG] [IMG]http://i585.photobucket.com/albums/ss296/madziaj/wera/wera6.jpg[/IMG] [IMG]http://i585.photobucket.com/albums/ss296/madziaj/wera/wera9.jpg[/IMG] [IMG]http://i585.photobucket.com/albums/ss296/madziaj/wera/wera5.jpg[/IMG][/CENTER] Quote
Soema Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 [quote name='Fiks']A przepraszam, że przeszkadzam Wam w dyskusji :p Szepniecie mi na uszko jak nazywa się strona konkurencji dogo :cool3:[/QUOTE] A jest jakieś oprócz "wolnego"?:razz: [COLOR=Silver]Gameta, wiesz że masz rację..[/COLOR] Quote
pinkmoon Posted December 4, 2009 Author Posted December 4, 2009 Jeszcze kończąc dyskusję w temacie Karo ;) Nie mówię, żeby od razu zbawiać świat na siłę i zdejmować odpowiedzialność właścicieli. Mówię tylko, że nie możemy traktować go jako psa który nie potrzebuje pomocy. Jeśli Szarotka, Anawa i inne ciotki ją zorganizuja, to tylko dobrze :) Quote
Kana Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 Może jednak trzymajmy się tematu żeby nie robić niepotrzebnego balaganu. Cholera te psiaki są tam... szczęśliwe ;) Quote
pinkmoon Posted December 4, 2009 Author Posted December 4, 2009 Są szczęśliwe na zdjęciach, kiedy zabieramy je na spacery i wybieg, bawimy się z nimi i wreszcie chociaż przez chwilę mają człowieka tylko dla siebie. Codzienność jest inna, za kratami. Chociaż i tak warunki w porównaniu z niektórymi innymi schronami są wręcz hotelowe, to racja ;) Są pełne miski, zadbane boksy, sympatyczni pracownicy z podejściem do zwierząt. Quote
Redpit Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 [quote name='gameta']Szczerze? Jak by właściciele mieli jaja to nie pozwoliliby mu się błąkać po schronach i obcych ludziach, którzy też byc może go oddadzą. W takim wypadku wydaje mi się, że przeprowadzenie przez TM jest jedynym sensownym wyjściem dla psa...[/QUOTE] - z całym szacunkiem, ale z tym TM - to chyba przesada.... i to delikatnie ujmując..., co do płatnych DT - 110% racji. Dobre schronisko to nie piękne kojce i wszystko jak najlepsze - przede wszystkim to przebywający tam Ludzie. Quote
gameta Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 [quote name='Redpit']- z całym szacunkiem, ale z tym TM - to chyba przesada.... i to delikatnie ujmując..., co do płatnych DT - 110% racji. Dobre schronisko to nie piękne kojce i wszystko jak najlepsze - przede wszystkim to przebywający tam Ludzie.[/QUOTE] Redpit, a co byś zrobiła, gdybyś sama znalazła się w takiej (podobnej) sytuacji? Czy skazałabyś swojego psa na schron? Czy tymczasowała do momentu znalezienia innego pewnego domu (tylko jaka szansa, że kolejny dom nie odda psiaka za chwilę?) Czy nie uznałabyś, że przeprowadzenie na tamtą stronę zaoszczędzi temu psu masy cierpień? Quote
Kana Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 [B]Dziewczyny ja przypominam że to temat schroniska w Dąbrówce a na temat tamtego psa to może na pw.[/B] Quote
gameta Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 [quote name='Kana'][B]Dziewczyny ja przypominam że to temat schroniska w Dąbrówce a na temat tamtego psa to może na pw.[/B][/QUOTE] Czepiasz się, wiesz ? :eviltong: Potencjalnie jest na temat, pies dalej ma szansę trafić do Dąbrówki ;) Quote
Fiks Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 [quote name='Kana'][B]Dziewczyny ja przypominam że to temat schroniska w Dąbrówce a na temat tamtego psa to może na pw.[/B][/QUOTE] Ja tez prosze. Quote
Kana Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 Ale jeszcze nie trafil. Bardziej do Ciapkowa bo to rejon Gdyni. Czepiam się i będę bo nie chce mi się przechodzić przez kilka stron dyskusji nie na temat. Innym pewnie też nie :) Quote
Fiks Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 [quote name='gameta']Czepiasz się, wiesz ? :eviltong: Potencjalnie jest na temat, pies dalej ma szansę trafić do Dąbrówki ;)[/QUOTE] Jak trafi do Dabrowki to bede z nim chodzila na spacer ;) Quote
pinkmoon Posted December 5, 2009 Author Posted December 5, 2009 albo on z Tobą, bo duży jest :diabloti: Quote
Recommended Posts