Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A moze ja Manię takim pokryję ?:) Ja bym chciała odtworzyć te maści a Ty Zielona wiesz ,że ja mam 4 maści podstawowe w d :diabloti: Dla koneserów rasy taka maść też powinna być atrakcyjna , bo jak najbardziej pierwotna ;)

• Replies 959
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Basenji to ogromna gama kolorów. Są nieprawdopodobne, nawet łaciate. Kiedy trafiły do Anglii to moda była ostra. Ostre kolory czerń, biel i mocny rudy dały się przebić.Po angielsku, czarny melonik i biała koszula. Arystokracja. Pastele to lata 70-siąte. I tak tępiono pierwotną rasę. MASAKRA to małe słowo do basenji. Rodziło się 7/8 dilute. Wszystkie jakimś cudem nie przeżywały.
Weronika nawet płakała z tego powodu. A natura broniła się sama. Zróbmy coś dla basenji. Odtwórzmy inne maści. Ten pies jest PIĘKNY we wszystkich kolorach.

Posted

[quote name='zielona']Basenji to ogromna gama kolorów. Są nieprawdopodobne, nawet łaciate. Kiedy trafiły do Anglii to moda była ostra. Ostre kolory czerń, biel i mocny rudy dały się przebić.Po angielsku, czarny melonik i biała koszula. Arystokracja. Pastele to lata 70-siąte. I tak tępiono pierwotną rasę. MASAKRA to małe słowo do basenji. Rodziło się 7/8 dilute. Wszystkie jakimś cudem nie przeżywały.
Weronika nawet płakała z tego powodu. A natura broniła się sama. Zróbmy coś dla basenji. Odtwórzmy inne maści. Ten pies jest PIĘKNY we wszystkich kolorach.[/QUOTE]

Zapytam,
czy to nie przypadkiem domieszka maści whippetów do basenji była powodem powstania paskowanych i rozmytych kolorów w basenji???? To właśnie dlatego tak długo nie legalizowano brindli i dopiero spore i długotrwałe naciski ludzi którzy upodobali sobie ten kolor miały spowodować uznanie maści w rasie???

Posted

[quote name='Bundustar']Zapytam,
czy to nie przypadkiem domieszka maści whippetów do basenji była powodem powstania paskowanych i rozmytych kolorów w basenji???? To właśnie dlatego tak długo nie legalizowano brindli i dopiero spore i długotrwałe naciski ludzi którzy upodobali sobie ten kolor miały spowodować uznanie maści w rasie???[/QUOTE]
Bundustar wróć do historii rasy i znajdziesz odpowiedz :evil_lol: Nie komplikujmy tego co jest proste

Posted

[quote name='zielona']Piękny piesek "dilute" jakich wiele rodziło sie u Weroniki Tudor Williams.

[URL="http://imageshack.us/photo/my-images/38/31489816107851397759110.jpg/"][IMG]http://img38.imageshack.us/img38/2853/31489816107851397759110.jpg[/IMG][/URL][/QUOTE]

Młody wygląda jakby za długo na słońcu siedział i troszkę wyblakł :evil_lol:.

Posted

[quote name='Buszki']Skojarzyłam,bo kiedyś koszulkę czarna zostawiłam na słońcu i tak później wyglądała :diabloti:.[/QUOTE]
Bo to jest maść rozjaśniona :) W Afryce było dużo takich Basenji rudych rozjasnionych stąd mowa o piaskowych czy żółtych :)

Posted

[quote name='lourdnes']Bo to jest maść rozjaśniona :) W Afryce było dużo takich Basenji rudych rozjasnionych stąd mowa o piaskowych czy żółtych :)[/QUOTE]

Bo tam dużo słońca mają,to się rozjaśniają ;).

Posted

Znalazłam na Facebooku zdjęcie tatusia mojej "Halki"
Signet Meisterhaus Take That
[URL="http://imageshack.us/photo/my-images/268/signetmeisterhaus.jpg/"][IMG]http://img268.imageshack.us/img268/2260/signetmeisterhaus.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='lourdnes']Bundustar wróć do historii rasy i znajdziesz odpowiedz :evil_lol: Nie komplikujmy tego co jest proste[/QUOTE]

Nie zgadzam się z Tobą, tu nie wszystko jest proste, pozostaje wiele domysłów i wiele "różnych historii".
Różne publikacje podają różne ciekawe wątki i myślę sobie, że wiele z tych ciekawostek może mieć ziarnko prawdy w sobie.
Wątpliwości nie są niczym nagannym.

Posted

[quote name='Bundustar']Nie zgadzam się z Tobą, tu nie wszystko jest proste, pozostaje wiele domysłów i wiele "różnych historii".
Różne publikacje podają różne ciekawe wątki i myślę sobie, że wiele z tych ciekawostek może mieć ziarnko prawdy w sobie.
Wątpliwości nie są niczym nagannym.[/QUOTE]
Ja myśle ,ze są tacy co dużo wiedzą tylko ta wiedza do nas nie dociera. W koncu sa badania genetyczne , z ktorych mozna się to i owo dowiedziec na temat ewolucji rasy. Zielona ma coraz większą wiedzę i grono znajomych poza kontynentalnych. Tylko chyba juz nie chce sie tymi wiadomościami dzielic ...:roll: W każdym razie temat rasy pilnie drąży :evil_lol:

Posted

[quote name='lourdnes']Ja myśle ,ze są tacy co dużo wiedzą tylko ta wiedza do nas nie dociera. W koncu sa badania genetyczne , z ktorych mozna się to i owo dowiedziec na temat ewolucji rasy. Zielona ma coraz większą wiedzę i grono znajomych poza kontynentalnych. Tylko chyba juz nie chce sie tymi wiadomościami dzielic ...:roll: W każdym razie temat rasy pilnie drąży :evil_lol:[/QUOTE]

Temat rasy zgłębia wiele osób. Jestem bardzo wdzięczna tym z którymi miałam okazję ostatnio rozmawiać za udostępnianie choć cząstki ze swej ogromnej wiedzy oraz za to, że mają szerokie horyzonty i otwarte umysły.
Pozdrawiam

Posted

[quote name='Bundustar']Temat rasy zgłębia wiele osób. Jestem bardzo wdzięczna tym z którymi miałam okazję ostatnio rozmawiać za udostępnianie choć cząstki ze swej ogromnej wiedzy oraz za to, że mają szerokie horyzonty i otwarte umysły.
Pozdrawiam[/QUOTE]
To podziel sie tym co wiesz jeśli to nie tajemnica i tyle w tym temacie. Moze sie z tego zrobi fajna dyskusja i wreszcie ludzie sie otworza i wspolnie powymieniamy sie informacjami. Ja probowalam sie dzielic tłumaczeniami ale niestety mi nie wyszło .Moze Tobie sie uda poruszyć temat ewolucji ale musisz najpierw z czymś wyjsc od siebie. Ja jestem jak najbardziej otwarta :)

Posted

[quote name='lourdnes']To podziel sie tym co wiesz jeśli to nie tajemnica i tyle w tym temacie. Moze sie z tego zrobi fajna dyskusja i wreszcie ludzie sie otworza i wspolnie powymieniamy sie informacjami. Ja probowalam sie dzielic tłumaczeniami ale niestety mi nie wyszło .Moze Tobie sie uda poruszyć temat ewolucji ale musisz najpierw z czymś wyjsc od siebie. Ja jestem jak najbardziej otwarta :)[/QUOTE]

Przypomnę, że chwilę temu zatkałaś mi buzię genetyką.
Jak rozmawiać kiedy pewne struktury na tym forum uważają, że mają monopol na wiedzę?
Jestem konserwatywna jeśli chodzi o dalszy rozwój rasy ale bardzo ciekawa tego co było do tej pory, i nie zwykłam polegać na jednym nurcie wiedzy. Z zainteresowaniem czytam to co piszecie, nie zawsze się mi to podoba ale wchodzenie w jakąkolwiek polemikę z Wami jest ogromnie trudne. Wybacz więc, nie będę tego dalej ciągnąć.
Kończę tą dyskusję aby nie zaśmiecać wątku Zielonej.

Posted

[quote name='Bundustar']Temat rasy zgłębia wiele osób. Jestem bardzo wdzięczna tym z którymi miałam okazję ostatnio rozmawiać za udostępnianie choć [COLOR=red][B]cząstki[/B][/COLOR] ze swej [COLOR=red][B]ogromnej[/B][/COLOR] wiedzy oraz za to, że mają szerokie horyzonty i otwarte umysły.
Pozdrawiam[/QUOTE]
Bardzo mnie to cieszy. Nareszcie zgłębiają.
Bo jak do tej pory to wiedza na temat rasy na tym forum to istny ciemnogród.
Cząstkę ogromnej wiedzy uchyliłam na innym forum (nie w Polsce) i zostałam zasypana "privami". I też wiele skorzystałam zgłębiając ciekawe ( te trudniejsze w zapisie dziedziczenia kolorów) rodowody.
Będąc oczytanym i ciągle zgłębiając wiedzę to horyzont i umysł same się otwierają .

Posted

[quote name='zielona']Bardzo mnie to cieszy. Nareszcie zgłębiają.
Bo jak do tej pory to wiedza na temat rasy na tym forum to istny ciemnogród.
Cząstkę ogromnej wiedzy uchyliłam na innym forum (nie w Polsce) i zostałam zasypana "privami". I też wiele skorzystałam zgłębiając ciekawe ( te trudniejsze w zapisie dziedziczenia kolorów) rodowody.
Będąc oczytanym i ciągle zgłębiając wiedzę to horyzont i umysł same się otwierają .[/QUOTE]

Prawie bym się zgodziła tylko, że ani jednym słowem nie wspominałam, że mam na myśli rozmowy z ludźmi z tego forum!!!
Mowa o CZĄSTCE zaczerpniętej z OGROMU wiedzy wynikała z tego, że ten ogrom jest zbyt duży jak na możliwości czasowe spotkań które odbyłam :(
Nie wiem czy mam się czuć dotknięta ;) moje znajomości w rasie nie ograniczają się do dogomani i Polski :) jednak pragnę podkreślić, że mamy w naszym kraju naprawdę bardzo ciekawe i pełne fachowej wiedzy osobowości więc dla mnie fakt publikowania na zagranicznych forach i ilość wiadomości prywatnych nie są wyznacznikiem wiedzy.

Posted

[quote name='Bundustar']Przypomnę, że chwilę temu zatkałaś mi buzię genetyką.
Jak rozmawiać kiedy pewne struktury na tym forum uważają, że mają monopol na wiedzę?
Jestem konserwatywna jeśli chodzi o dalszy rozwój rasy ale bardzo ciekawa tego co było do tej pory, i nie zwykłam polegać na jednym nurcie wiedzy. Z zainteresowaniem czytam to co piszecie, nie zawsze się mi to podoba ale wchodzenie w jakąkolwiek polemikę z Wami jest ogromnie trudne. Wybacz więc, nie będę tego dalej ciągnąć.
Kończę tą dyskusję aby nie zaśmiecać wątku Zielonej.[/QUOTE]

Mnie jest wszystko jedno. Sama nie zawsze byłaś w porządku stąd bywało nieprzyjemnie ale to nie znaczy ,ze należy ten stan kontynuować .Zauważ ,że początkowo to właśnie Ty atakowałaś a potem to juz jest tylko nastawienie i moze dlatego taki stan sie utrzymywał :evil_lol:Nie mniej ja lubie z Tobą dyskutować i sie nie zrażam .Nie musimy pisac na tematy naukowe mozemy o pierdołach i też jest ok ;)

Posted

[quote name='Bundustar']Prawie bym się zgodziła tylko, że ani jednym słowem nie wspominałam, że mam na myśli rozmowy z ludźmi z tego forum!!!
Mowa o CZĄSTCE zaczerpniętej z OGROMU wiedzy wynikała z tego, że ten ogrom jest zbyt duży jak na możliwości czasowe spotkań które odbyłam :(
Nie wiem czy mam się czuć dotknięta ;) moje znajomości w rasie nie ograniczają się do dogomani i Polski :) jednak pragnę podkreślić, że mamy w naszym kraju naprawdę bardzo ciekawe i pełne fachowej wiedzy osobowości więc dla mnie fakt publikowania na zagranicznych forach i ilość wiadomości prywatnych nie są wyznacznikiem wiedzy.[/QUOTE]
To też zależy z kim sie te wiadomości prywatne wymienia ;) Bo jak są to ludzie , którzy pracują nad tą rasą , genetyka, pochodzeniem to takie wiadomości są bardzo ciekawe i pouczające i szkoda ,ze właśnie tak jest ,ze na tym forum każdy kisi wszystko dla siebie bo jak juz ktoś sie z czyms wychyli dla innych to dostaje prosto w nos. Ale ja wciąż mam nadzieję ,że w koncu sie to zmieni i na tym forum obok codziennych pogaduszek o pierdołach da sie tez czegos mądrego dowiedziec o czym jeszcze nie pisza w książkach :lol:

Posted

[quote name='Bundustar']Prawie bym się zgodziła tylko, że ani jednym słowem nie wspominałam, że mam na myśli rozmowy z ludźmi z tego forum!!!
Nie wiem czy mam się czuć dotknięta ;) moje znajomości w rasie nie ograniczają się do dogomani i Polski :) jednak pragnę podkreślić, że mamy w naszym kraju naprawdę bardzo ciekawe i pełne [B]fachowej wiedzy osobowości[/B] więc dla mnie fakt publikowania na zagranicznych forach i ilość wiadomości prywatnych nie są wyznacznikiem wiedzy.[/QUOTE]
Gdybym miała czekać na dogomanię to dzisiaj byłabym w lesie.
A [B]fachowej wiedzy osobowości [/B]w Polsce nie widać. Nie ma [COLOR=red][B]NIC[/B][/COLOR] w temacie basenji (poza forum chociażby).
Wiesz jak wygląda czarny trindel (black brindle)? [FONT=&quot]Art Of Noice Loango . Gdyby była tricolor to nie byłaby suką hodowlaną. Taka wiedza jest w Polsce, Toż to całkiem niedawno się działo.[/FONT] I [B]fachowej wiedzy osobowości[/B] nie wiedziały jak to się dzieje.
Bundustar chylę czoła przed Twoją [B]CZĄSTKĄ OGROMNEJ WIEDZY[/B]

Posted

[FONT=&quot][SIZE=3]Art Of Noice Loango to suczka o niezmiernie ciekawym genotypie. Zawiera gen czarny dominujący, i gen brindle. Pokryta psem rudo -białym da potomstwo czarne, rude i brindle. Zdarzyło się, że dała czarne(3) i brindle(1). To przypadek, że nie było rudego.
Gdyby miała maść jak trikolor brindle. Ale w takim umaszczeniu byłaby trindlem.
Nie widzicie, że to jest chore?
Amerykanie już od dawna wiedzą ....a co wiedzą Anglicy? Naprawdę nie wiem. Maja te same badania genetyczne.

[/SIZE][/FONT]