Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,zamierzam w przyszłym roku,w okolicach sierpnia,kupić szczeniaczka yorka.Aby dobrze się do nowej roli przygotować,podczytuję Wasze forum.Dużo się naczytałam już o żywieniu,kąpielach, pielęgnacji,zabawie z pieskiem.Wiem mniej więcej w co też powinnam się zaopatrzyć,przed przybyciem maluszka do domu,ale może moglibyście podzielić się ze mną swoją wiedzą z racji doświadczenia,co tak naprawdę opłaca się kupić i jakich firm,a co mozna sobie darować,bo okazało się u Was zbędnymi gadżetami,czyli w skrócie takie hity i kity ze sklepów zoologicznych dla yorków-szczeniaczków i dorosłych piesków.Począwszy od legowiska,misek, szamponów, odżywek ,witamin przez zabawki na szelkach i smyczach skończywszy.Bardzo proszę o podanie konkretnych firm jeśli możecie i adresów porządnych sklepów zoologicznych internetowych.
Wiem,że każdy pies jest inny i czasem coś co jednemu wyda się rewelacją,dla drugiego nie jest niczym szczególnym,ale może dzięki Waszym radom,jakoś uda mi się,niedoświadczonej odnaleźć w gąszczu przeróżnych psich akcesoriów.
Z góry dziękuję za Waszą pomoc.

Posted

Dzięki Princes_York,za odzew.
Odwiedziłam polecaną stronę.Rzeczywiście dużo fajnych rzeczy.Jednak raz jeszcze bardzo proszę o opinie zarówno doświadczonych posiadaczy yorasków jak i tych którzy są na etapie wczesnego szczenięctwa swoich pupili o rady co u Was się sprawdziło a co nie.
Np.czy małego yorkusia lepiej kąpać po skończeniu kwarantannny czy w trakcie też można?
Czy po kąpieli takiego maluszka,trzeba mu nałożyć odżywkę na sierść,czy to jest konieczne tylko w przypadku psów dorosłych?Jakiej firmy są dobre sprawdzone szampony i jakie odżywki?
Czy miski metalowe czy ceramiczne?(gdzieś czytałam,że psy niechętnie piją wodę z tych metalowych)
Jaką kupic pierwszą szczotkę i grzebień i czy w ogóle kupować,czy się przyda?
Jakich wymiarów powinno być legowisko,aby było odpowiednie zarówno dla szczeniaczka jak i już później dla dorosłego psa?
Zabawki,czy te wzystkie firmowe typu Petstages,Kong itp.są rzeczywiście warte kupienia?Czy ktos z Was posiada je?
No i czy te wszystkie specyfiki typu kropelki do nauki czystości,mające zwabiać zapachem psa w jedno,konkretne miejsce gdzie się załatwiać, są rzeczywiście skuteczne?
Bardzo proszę zechciejcie podzielić się Waszą wiedzą z kimś kto jest mało obeznany w temacie sklepów zoologicznych i wszelkich artykułów dla piesków.

Pozdrawiam
Aga

Posted

hej wszystko jest na forum w osobnych działach
ja używam szamponu 1 ALL SYSTEMS Super Cleaning & Conditioning Shampoo - szampon wzmacniający dla psów i kotów - koncentrat 250ml
odżywka dla Lili: GIMBORN Entfilzungs-Shampoo - szampon odfilcowujący dla psów 200ml
do codziennego czesania odzywka dla ludzi gliss kur z jedwabiem
mam też: JEAN PIERRE HERY Soin Des Yeux - żel do pielęgnacji oczu 100ml
zazwyczaj kupuję na: Karma dla psów i kotów Royal Canin, Eukanuba - sklep zoologiczny
ale dobre są tez sklepy: AmberHouse internetowy sklep zoologiczny Bydgoszcz i Royal Dog - profesjonalne artykuły dla psów
używam też odżywek/balsamów z bio groom i chris christensen-warte polecenia.VELLUS jest dobrą firmą-warta ceny.

Posted

[quote name='Aga12']

Pozdrawiam
Aga
:crazyeye:
Żartujesz sobie ? :cool1: Jeśli nie chcesz kupować szczotki to lepiej kup maszynkę bo nie nadążysz z wygalaniem kołtunów :cool1:
A na pozostałe Twoje pytania są odpowiednie tematy tu na forum bo w taki sposób robi się niepotrzebny bałagan .

Posted

[quote name='Aga12']
Np.czy małego yorkusia lepiej kąpać po skończeniu kwarantannny czy w trakcie też można?
Ja wykąpałam przed ukończeniem jakoś 4 dni czy coś w tym stylu .
więc jak chcesz ja moja kąpałam bo była b. brudna byłyśmy na plaży chwilke.
[quote name='Aga12']
Czy po kąpieli takiego maluszka,trzeba mu nałożyć odżywkę na sierść,czy to jest konieczne tylko w przypadku psów dorosłych?Jakiej firmy są dobre sprawdzone szampony i jakie odżywki?
ja od razu nakładałam szampon a potem odzywke .
odzywke ja najpierw kupiłam hery no ale czekam aż sie skończy i kupujemy z kw. a szampon to day to day chris christiansena mamy no a jak się skończy to też kw ;) .
[quote name='Aga12']
Czy miski metalowe czy ceramiczne?(gdzieś czytałam,że psy niechętnie piją wodę z tych metalowych)
ja mam miski porcelanowe takie "ludzkie" :evil_lol: i je normalnie .
[quote name='Aga12']
No napewno sie przyda tak jak tigrunia napisała jak nie zamieżasz to odrazu na łyso psa :evil_lol: .
ja mam Gorgol Amico Korek szczotka szpilka metalowa 20mm z kulką - Psy Akcesoria Szczotki Szczotki igłowe zakończone kulką - AmberHouse internetowy sklep zoologiczny Bydgoszcz coś takiego ;) .
[quote name='Aga12']
Jakich wymiarów powinno być legowisko,aby było odpowiednie zarówno dla szczeniaczka jak i już później dla dorosłego psa?
No nie takie dla Onka czy niufa :evil_lol: moja i tak spi ze mną to nie pomoge .
[quote name='Aga12']
Zabawki,czy te wzystkie firmowe typu Petstages,Kong itp.są rzeczywiście warte kupienia?Czy ktos z Was posiada je?
Ja nie posiadam ale słyszałam że warto .
[quote name='Aga12']
No i czy te wszystkie specyfiki typu kropelki do nauki czystości,mające zwabiać zapachem psa w jedno,konkretne miejsce gdzie się załatwiać, są rzeczywiście skuteczne?
nie mam pojęcia ,ale skoro wyprodukowali to chyba ..:lol:

Posted

Za jakieś 4 tygodnie Inka będzie już mogła wychodzić na spacery i z racji tego, że będę spacerować ze 3 psami na raz to zastanawiam się nad zakupem rozdzielacza. Dzięki któremu nie będę musiała motać się ze 3 smyczami. Ktoś ma? Poleca? Przydaje się? Czy raczej kiepski pomysł?

Posted

[quote name='Aga12']

Przyda się, to za mało powiedziane. Będzie niezbędny.

Nie bardzo rozumiem po co kąpać tak małe szczenię?
Jeśli tylko się nie upaprało czymś (a taki maluch chyba nie miał jeszcze okazji? ;) ) bądź nie ma zalecenia weta kąpieli psa np. w przypadku jakichś zmian skórnych, to nie widzę potrzeby.

Lepsze większe, niż za małe/ na styk. Pies musi miec miejsce, zeby sie swobodnie wyciągnąć.
Ja mam jedno długości ok. 60cm, a drugie ok. 70dł. x 60szer.

Polecam, posiadam i Petstages, i Kongi. Dobre materiały, zabawki wielofunkcyjne.

[quote name='Natalia&Lola']Za jakieś 4 tygodnie Inka będzie już mogła wychodzić na spacery i z racji tego, że będę spacerować ze 3 psami na raz to zastanawiam się nad zakupem rozdzielacza. Dzięki któremu nie będę musiała motać się ze 3 smyczami. Ktoś ma? Poleca? Przydaje się? Czy raczej kiepski pomysł?
Według mnie takie dwójniki/rozdzielacze są dla psow mało komfortowe.
Dla człowieka wygodnie, a jakże- a psy sa zmuszone isc w bardzo bliskiej odleglości od siebie, mają ograniczone ruchy.
Ja jestem na "nie" i sama używam wyłącznie dwóch oddzielnych smyczy.

Posted

Jakbym miała tylko 2 małe yorki to problemu by nie było ze spacerami. Ale mam jeszcze sporą sunie. I taki rozdzielnik by mi ułatwił zycie. Tak się właśnie zastanawiałam, ze te w sklepach są krótkie. A ja chciałam kupić karabińczyki, nity i tasiemkę- sama zrobić rozdzielnik, aby psy miały większą odległość od siebie.

Posted

A ja polecam typowo "Yorkowy" sklep - "YORKCENTRUM". Strona www: Klik.
wszystkie info o sklepie znajdują się na tej stronie. Skąd wiem, że jest dobry? Bo mam z niego wiele rzeczy dla mojego yorkowatego :evil_lol: szczególnie ubranka.