Karolina. Posted April 21, 2010 Posted April 21, 2010 megi82 napisał(a):wiecie może jak sdziałają zastrzyki-Lili za miesiąc powinna jakos tak dostać cieczkę,chciałabym uniknąc tego....po cieczce miałam ją sterylizować,ale przed jej cieczka Borys miał byc wykastrowany,ale kasa,kasa,kasa....napaliłam sie na działeczkę i posżło.....więc chciąłabym moze dac Lili zastrzyk,a Boryska na wakacje wykastrować i Lili pozniej jak dostanie cieczkę to po zrobic jej sterylizację megi, odnośnie zastrzyków, to z tego co czytałam, to zastrzyki nie nadają się do podawania co pół roku czy przez całe życie suczki. Mają skutki uboczne m.in. zwiększają ryzyko ropomacicza i raka sutka. Lepiej jest wysterylizować. Jednak musisz jeszcze poczytać, lub popytać się weta, bo ja aż tak się w temat nie wgłębiałam, i nie wiem jak to jest w przypadku jednorazowego podania zastrzyku. Myślę że w takiej awaryjnej sytuacji, ten jeden zastrzyk nie zaszkodzi. A Borys to kto? Bo może lepiej byłoby najpierw wysterylizować Lili, a kastrację Borysa przełożyć? Quote
megi82 Posted April 21, 2010 Posted April 21, 2010 kochana Borys to jamnik mamy z adhd-moji rodzice mają parter domku a my górę,na schodach jest bramka-psy zawsze są odgrodzone,bo Borys jak wlezie do nas to sika na wszystko.Jego kastracja będzie..właśnie chodzi o to,że teraz nie mam 200zł na sterylke ani150na kastracje Borysa,więc pomyslałam o zastrzyku a w wakacje Borys kastracja a Lili na jesień sterylka.Ja weta spytałam sie tylko o rozwiązanie i zaproponowano mi zastrzyk,ale było duzo ludzi+kotka do cesarki rodząca martwe kociaki,więc powiedziłam ,że wpadne jak będzie mniej ludzi i pogadamy.Ja słyszałam,że zastrzyki są złe,ale mi własnie chodzi na tej 1 raz...szkoda byłoby,żeby Borys warjował....wyszło,ze kasa odłożona poszła na działkę-trafiła się okazja-i teraz musze wyjśc jakośc z tej sytuacji Quote
*kleo* Posted April 21, 2010 Posted April 21, 2010 Megi przejdź się do weta i ogadaj z nim na spokojnie, ja niedawno miałam na zajęciach o zastrzykach, ale szczerze mówiąc nie pamiętam jak to było dokładnie. Wiem, że na pewno była mowa właśnie o zwiększeniu ryzyka ropomacicza w przyszłości, i chyba trzeba go zrobić w odpowiedniej fazie cyklu. Quote
megi82 Posted April 22, 2010 Posted April 22, 2010 zdołałam wtedy dowiedziec się,że tak 1 miesiąc przed spodziewaną cieczką,wiec musze już...dziś lub jutro podjade do weta i pogadam na spokojnie co i jak z jednorazowym zastrzykiem Quote
barberry Posted August 7, 2010 Posted August 7, 2010 Słuchajcie mam pytanie. Otóż mam 7.5 miesięczną yorczkę i zauważyłam u niej znaczne powiększenie sromu (nie jest zaczerwieniony) i to, że sunia dosyć często się tam wylizuje. Nie widać jednak żadnej krwi. Myślałam, że to cieczka. Zastanawia mnie jednak, że podczas spacerów mijane psy zachowują się tak jak dawniej. Żaden za nią nie "goni". Obwącha i odchodzi. Czy to jest cieczka? Pytam ponieważ mam tak żywego psiaka, że spacery w całości na smyczy, bez możliwości wybiegania się są męczarnią a skoro psy się nią specjalnie nie interesują to może można tego uniknąć? Co prawda trochę się boję. Jak to było u Was? Quote
tigrunia Posted August 7, 2010 Posted August 7, 2010 To na pewno cieczka! Lepiej zapnij pannę na smyczkę co by nie wydarzyło się nieszczęście ;) A panowie lada dzień zaczną się za panną oglądać :p Quote
Fiolka_130 Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 od kiedy się liczy pierwszy i oststni dzień cieczki? Quote
Recommended Posts