Pegaza Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 Magda Ty guziczku lukrowany :eviltong: haha Quote
madziasto4 Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 A co tam u Mikulca słychać? Masz jakieś wieści, fotki? Quote
Magda Posted December 13, 2009 Author Posted December 13, 2009 [quote name='Pegaza']Magda Ty guziczku lukrowany :eviltong: haha[/QUOTE] Oj... czy to znaczy, że czytałaś moje opisy na gg? hihi Czasami przychodzą takie dni, że nie rozmawiam z koleżanką z mieszkania tylko piszemy do siebie na gg albo w opisach ;) Nie piszę nic, bo nie mam weny. Cały czas latam po mieście. Do domku zawitam w piątek - nareszcie trochę luzu od nauki, ale w zamian czekają mnie porządki hihi M ostatnio znowu się posiusiał jak mnie zobaczył... biedne psisko. Widać jak on się zmienia jak przyjeżdżam. Kochane stworzonko. Pozdrawiam! Quote
Pegaza Posted December 13, 2009 Posted December 13, 2009 Wiesz specjalnie tego nie robilam ale mialam akurat wlaczone i ciagle te opisy sie zmienialy heh no to czekamy na fotki domowe razem z M:) Quote
tigrunia Posted December 13, 2009 Posted December 13, 2009 Oglądałam ostatnio na TVN Style to chyba leci .. "Ja albo mój pies" taki fajny angielski program gdzie babka przychodzi i pare dni ma na wychowanie pieska coś jak Superniania :evil_lol: No i był sobie piesek co to też tak siusiał na powitanie i ona powiedziała, ze pies nie sika jak siedzi i trzymała go w "siadzie"" jak ktoś wchodził ;) No ale ciężko się z psem przywitać jak siedzi jak się go nie widzi ileś tam a w tym programie to tam zwykli goście przychodzili, którzy wcale nei mieli ochoty się z nim witać :eviltong: Quote
Doti1986 Posted December 13, 2009 Posted December 13, 2009 [quote name='tigrunia']Oglądałam ostatnio na TVN Style to chyba leci .. "Ja albo mój pies" taki fajny angielski program gdzie babka przychodzi i pare dni ma na wychowanie pieska coś jak Superniania :evil_lol: No i był sobie piesek co to też tak siusiał na powitanie i ona powiedziała, ze pies nie sika jak siedzi i trzymała go w "siadzie"" jak ktoś wchodził ;) No ale ciężko się z psem przywitać jak siedzi jak się go nie widzi ileś tam a w tym programie to tam zwykli goście przychodzili, którzy wcale nei mieli ochoty się z nim witać :eviltong:[/QUOTE] Oglądam dość często ten program bo ciekawe rady w nim dają:) Quote
karkakarka Posted December 13, 2009 Posted December 13, 2009 A ja nie oglądam bo nie mam tvn style :) Hejka :) Quote
Magda Posted December 14, 2009 Author Posted December 14, 2009 No M zawsze robi taką małą ścieżkę, wystarczy chusteczka i jest ok:) A ten program to fajny jest, babka to pełen profesjonalizm i ten jej wygląd hehe DE wiem, że to niespecjalnie :eviltong: Muszę się liczyć z tym, że moje gg mogą mieć nie tylko moi znajomi z miasta hehe ale co tam! Podaruje sobie dzisiaj pierwsze ćwiczenia. Już odliczam dni do wyjazdu i tak to się wszystko dłuży... Miłego dnia! Quote
dzasta Posted December 15, 2009 Posted December 15, 2009 A to już nie długo i troszkę w domku pobędziesz :D Quote
Magda Posted December 15, 2009 Author Posted December 15, 2009 No nareszcie :) Już mam dosyć. Mogłabym w sumie jechać już w czwartek, ale jak ostatnio moje kumpela jechała ode mnie do domu to stała 1,5h w lesie, bo przed nimi się pociąg rozkraczył i nie mogli go sholować.... masakra jakaś z tą koleją. Aż strach pomyśleć co będzie jak śnieg bardziej przysypie. Tata już wydzwania, żebym się zastanowiła hihi tak się stęsknił! M ponoć szaleje w śniegu i nie chce do domu wracać. Ten to tylko widzi swoją piłkę i tyle. Quote
madziasto4 Posted December 15, 2009 Posted December 15, 2009 Oo, to Miki ma śnieg w Koszalinie? U nas nie ma buuu Kiedy pierniczki robimy Madzia??:grins: Quote
Pegaza Posted December 15, 2009 Posted December 15, 2009 No w sumie bylby czas na pierniki nie... Madzia juz niedlugo...i pobedziesz z nimi dlugo...:) Quote
Magda Posted December 16, 2009 Author Posted December 16, 2009 W Koszalinie mnóstwo śniegu!! Same zobaczcie :) [url]http://www.youtube.com/watch?v=RGcF4eNvLoc[/url] Madzia pierniki to ja piekłam już 5 grudnia. Specjalnie jechałam do domu pomóc. Teraz czekają na ubranie, ale w tym roku nie będziemy przesadzać. Kupimy kilka kolorowych polew i je polejemy. Co chwilę dostaje sms od mamy czy ma robić to czy to... hehe dzisiaj zamiast myśleć na ćwikach to przekonywałam mame do zrobienia orzechowych rożków :eviltong: Tutaj jest tak okropnie zimno! Już teraz mamy -8... brr... Quote
nane Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 ojj wiem coś o śniegu :roll: najbardziej w szoku były szczeniaki sami zobaczcie co Aksa wydziwia :evil_lol: [URL="http://s209.photobucket.com/albums/bb203/vasco_cardea/?action=view¤t=aksa.flv"][IMG]http://i209.photobucket.com/albums/bb203/vasco_cardea/th_aksa.jpg[/IMG][/URL] Quote
madziasto4 Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 A, to tylko ja w tyle jestem :lol: W weekend się pewnie wezmę za pierniczki. Madzia, ale odjazd!!! A u nas ledwie poprószyło tylko ....:shake: Quote
Magda Posted December 16, 2009 Author Posted December 16, 2009 Mam nadzieję, że jak przyjadę to śnieg jeszcze będzie leżał... znając moje szczęście to trafię na najgorszą chlapę. Hihi Aksa taki mała niezdara :eviltong: Quote
tigrunia Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 Ja śnieg widziałam w tym roku ino jeden wieczór :roll: Rano trochę zgarnełam ze schodów a jak z pracy wróciłam to już nic nie było :mad: Madzia ja zrobię z Tobą pierniczki :multi: Weekend mam wolny daj no tylko przepis bo ten co dostałam od mamy Ł to trzeba 2 dni robić :shake: Quote
madziasto4 Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 [quote name='tigrunia']Ja śnieg widziałam w tym roku ino jeden wieczór :roll: Rano trochę zgarnełam ze schodów a jak z pracy wróciłam to już nic nie było :mad: Madzia ja zrobię z Tobą pierniczki :multi: Weekend mam wolny daj no tylko przepis bo ten co dostałam od mamy Ł to trzeba 2 dni robić :shake:[/QUOTE] Ja robię z tego przepisu :) PIERNICZKI Składniki 50 dag mąki 20 dag cukru pudru 20 dag miodu 12 dag masła lub margaryny 1 jajo 1 dag sody oczyszczanej 2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty), zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, masło i jajo. (Miód, jeśli nie jest płynny, można też wcześniej podgrzać razem cukrem i korzeniami, a potem przestudzić i połączyć z mąką. Zwykle właśnie tak robię). Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Różnej grubości pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale surowe ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu (w przykrytej szklanej lub kamionkowej misie albo po prostu owinięte w folię spożywczą). Ciastka należy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, ponieważ z powodu skarmelizowania miodu mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki. Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zawiązanym woreczku foliowym. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza. Wkładanie czątek jabłek lub skórek pomarańczy nie jest konieczne. Kilka dni przed podaniem (lub nawet wcześniej) można je dowolnie polukrować. Świetnie się też prezentują na choince. Zamiast cukru pudru można użyć zwykłego cukru, ale wówczas kryształki będą widoczne w ciasteczkach. Amatorzy mniej słodkich wypieków powinni raczej zredukować ilość cukru do 10-15 dag, szczególnie, jeśli pierniki mają być lukrowane. [IMG]http://images34.fotosik.pl/79/dcde658791a8707f.jpg[/IMG] Quote
Doti1986 Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 Ale pychotki chyba sobie takie upiekę bo od rana chodzi za mną smak na pierniki:) Quote
Pegaza Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 Wygladaja apetycznie ale ja znow nie przepadam...:roll: Quote
Magda Posted December 16, 2009 Author Posted December 16, 2009 Jak można nie przepadać za piernikami? NO WIESZ?:eviltong: Jak wyjeżdżałam to w wielkiej tajemnicy ukradłam trochę pierników i wsadziłam do pudełka po lodach, ale niestety wszystko już zjedzone... to znak, że trzeba wracać! hihi Quote
karkakarka Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 :) Witam, a ja nie mam cierpliwości do pierników, za długo się je robi :) Quote
Asiaczek Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 Ja kiedys upiekłam pierniczki wg przepisu mojej siostry, wsadziłam je do pojemnika zamykanego i wstawiłam do szafki. I zapomniałam o nich. I chyba po pól roku, albo więcej, jak robiłam porządek w szafce, to znalazłam słoiczek z piernikami. ależ były smaczne!!! Pzdr. Quote
dzasta Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 Magda spadłaś mi z nieba z przepisem bo ja jakoś ciągle muszę co roku nowego szukać bo gubię a tak już mam gotowe :) Już wydrukowałam i teraz tylko upiec - jutro się za nie zabiorę :D A pierniki są super ja bardzo lubię :D Nane bardzo fajny filmik :) Quote
Recommended Posts