Eewa Posted November 6, 2009 Posted November 6, 2009 Czy wyrabiać rodowód w przypadku zakupu suczki, której nie mam zamiaru ani rozmnażać ani też wystawiać? Do czego może być mi w takim wypadku potrzebny rodowód? Quote
jolawigor Posted November 6, 2009 Posted November 6, 2009 Eewa napisał(a):Czy wyrabiać rodowód w przypadku zakupu suczki, której nie mam zamiaru ani rozmnażać ani też wystawiać? Do czego może być mi w takim wypadku potrzebny rodowód? Jeśli rzeczywiście nie masz zamiaru wystawiać i rozmnażać to rzeczywiście nie jest Ci rodowód potrzebny, a jeśli kiedyś zmienisz zdanie zawsze możesz psa w każdej chwili zarejestrować w oddziale Zw. Kynologicznego. i wyrobić rodowód. Teraz szkoda pieniędzy bo wiąże się to z kosztem jednorazowym ponad 100 zł. a później co roku trzeba płacić składki. Quote
Martens Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 Oczywiście przy zakupie szczeniaka powinnaś zawsze dostać metrykę urodzenia; możesz ją schować do szuflady albo, jeśli sobie kiedysz zażyczysz - ten rodowód z niej wyrobić. Żaden uczciwy hodowca nie sprzeda szczenięcia bez metryki urodzenia argumentując to bzdurami, ze to niby dodatkowe koszta. Każde szczenię w miocie musi mieć metrykę tak czy siak; jeśli ktoś twierdzi inaczej - zrezygnuj z zakupu. Quote
arjuna Posted November 10, 2009 Posted November 10, 2009 coraz więcej hodowli stawia na zdrowie psa-oznacza to, że pary hodowlane przechodzą wiele badań, by mieć pewność, że nie noszą chorób przenoszonych genetycznie. Oznacza to w praktyce, że mniej szczeniąt wyhodowanych w daje hodowli bęzdzie wadliwych. Kupując psa z niewiadomego źródła często okazuje się, że kupiliśmy szczenię, w którym przeniosły się najgorsze wady występujące w danej rasie: w rasie, którą ja hoduję(teriery typu bull) to dysplazja czy zrywanie wiezadeł krzyzowych.. Nie można mniemać, że każde szczenię nierasowe będzie chore, czy że każde szczenie rasowe będzie zdrowe. Mówimy tu o większym prawdopodobnieństwie. Im lepsza hodowla-tym prawodpodobieństwo większe. Dlatego nie ma sensu kupowac rasowych szczeniąt z hodowli, które istnieją na rynku bardzo krótko. Często dobre hodowle, które sprzedały nam genetycznie chorego szczeniaka-poczuwają sie do odpowiedzialności: i np. pokrywają koszt operacji mającej na celu usunięcie wady, a gdy to nie jest możliwe-zwracają wartosć szczeniaka. Spotkałam się nawet z tym-że dobrzy hodowcy biorą do siebie psa, który, jak sie okazało, trafił do schronniska-i po tatuażu wolontariusze odnajdują hodowcę. pseudohodowca nie wziałby "swojego" psa ze schronu. po pierwsze-pies nie ma tatuażu, po drugie-powinności wobec nabywcy kończą sie z chwilą zapłaty za psa. Zeby nie było-mam psy rasowe i nierasowe, wszystkie jednakowo kocham, jednak do głowy by mi nie przyszło kryć nierasową sukę i ją w ten sposób obciążać(ciaża strasznie wyniszcza). Moje psy nie muszą rodzić, by być dla mnie wyjątkowe:roll: Eeva-jeśli nie masz zamiaru wystawiać suki i niepotrzebny Ci rodowód(choć to potwierdzenie przynależności do rasy), to adoptuj. Za darmo. Nie kupuj od rozmnażacza! W ten sposób wspierasz proceder polegający na mnożeniu psów jakkolwiek i cieczka w cieczkę-i sprzedaży szczeniat chorych i wadliwych. Jeśli chcesz kupować-to moze kup psa rasowego ale np. z małą wadą, np. załomkiem ogona. cena jest często niższa niż przy zakupie kundla z pudełka na giełdzie. dziękuję za uwagę:) Quote
Equus Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 arjuna napisał(a):dziękuję za uwagę:) Hehe, wypowiedź fantastyczna, szkoda tylko, że jakby nie na temat:evil_lol: Dziewczyna wyraźnie napisała, że zamierza kupić psa rasowego tylko, ze na kolana, zastanawia się tylko czy w takim razie jest sens wyrabiania rodowodu. Sorry, ale nie mogłam się powstrzymać arjuna;) Bo tak w ogole to się z Tobą całkowicie zgadzam:cool3: Quote
Equus Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 Eewa, jak kupujesz na kolanka to nie ma potrzeby wyrabiania rodowodu (chyba, ze masz taki wymóg wpisany w umowę kupna-sprzedaży z hodowcą szczenięcia). Ja mam 2 rasowe psy - jednego wystawiam to ma wyrobiony rodowód, drugi nie jest wystawiany i ma tylko metrykę. Quote
fela961 Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 Może nie na temat - a jednak. Dlaczego z renomowanych hodowli wychodzą pieski bez metryk? Koleżanka nabyła pieska ok. tygodnia temu, z hodowli, uznanej. Powiedziała, że piesek nie ma metryki. To dla mnie szok. W jaki sposób można z uznanej hodowli nabyć psa bez metryki? Dla mnie to była podstawa przy zakupie rasowego psa. Teraz powątpiewam w uczciwość tych wszystkich znanych hodowli! Quote
Martens Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 Bo i wśród znanych hodowli są oszuści, jak wszedzie; produkują dwa mioty w roku, choć regulamin pozwala tylko na jeden - dlatego drugi jest niezgłaszany. Co nie znaczy, że robią tak wszyscy czy większość. Gdyby koleżanka poczytała trochę przed zakupem, wiedziałaby że hodowla sprzedająca psa bez metryki to oszuści i należy to zgłosić do ich Oddziału Związku Kynologicznego. Quote
Chefrenek Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 Koleżanka może nie do końca z Tobą szczera:cool3: Quote
Recommended Posts