missy87 Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Przedstawiam wam Kalę, młodą ok 2-letnią suczkę, która przebywa w schronisku w Wysocku Wielkim koło Ostrowa Wielkopolskiego Jest z nami od lipca tego roku. Wyglądała dobrze...czego nie można teraz o niej powiedzieć. Z dnia na dzień coraz bardziej chudnie. Dostaje jeść 3 razy dziennie, mimo to nic nie tyje, wręcz przeciwnie :( Podobno była badana przez weterynarza, ale ten stwierdził że wszystko jest ok. Pracownicy podejrzewają, że przyczyną może być wieża transformacyjna emitująca szkodliwe promieniowanie, która stoi tuż przy bramie schroniska. Skąd takie podejrzenia...bo już kiedyś był taki piesek o imieniu Dżin, też jadł i jadł, a przytyć nie mógł. Dopiero po adopcji, po kilku dniach przebywania w domu nagle zaczął mu się zbierać tłuszczyk w brzuszku i stał się cud. Może podobnie będzie z Kalą? Czy ktoś przygarnie prześliczną Kalę? Ona jest cudownym i kochanym pieskiem. Łagodna wobec każdego, także dzieci. Potrafi chodzić na smyczy, choć czasem smęci się pod nogami. Z innymi psami się zgadza. Co do kotów, dokładnie nie jest sprawdzone, ale jak sobie stoi i jest koło niej kot to zdaje się, że ma go w tyłku, bo nawet na niego nie patrzy. Kala bardzo lubi pieszczoty i drapanie za uszkiem. Jest dosyć żywiołowa i ruchliwa. Pilnie szukamy jej domu, choćby tymczasowego, bo ona już nie ma z czego chudnąć...boję się, że niedługo z tego wychodzenia po prostu zachoruje i umrze :( ( jej zdjęcia wstawione zostaną wieczorem ) Quote
goldi1270 Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 O matko jaka chudzina :-( Jej normalnie wszystkie kosteczki można policzyć... :shake: Trzymam kciuki za DT lub DS... Quote
Lilmo Posted November 2, 2009 Posted November 2, 2009 O mateńko, przecież jej można wszystkie kosteczki policzyć :placz: To śliczna, młoda sunia... trzeba jej koniecznie jakoś pomóc, ona w takim stanie nie przeżyje przecież zimy w schronie:placz: Quote
missy87 Posted November 9, 2009 Author Posted November 9, 2009 nikt nie jest zainteresowany sunią ? :( Quote
Lilmo Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 Wielka szkoda, bo Kala tak bardzo potrzebuje pomocy :-( Quote
Malwi Posted November 13, 2009 Posted November 13, 2009 jestem na wątku... podniosę przy okazji i kilka informacji dorzucę o jej historii.... Otóż, Kala już raz w przeszłości była w schronisku, szczęśliwie zaadoptowało ją małżeństwo, mieszkała z jeszcze jednym psiakiem więc z psami się zgadza i nie ma z nimi żadnego problemu ( nie wiem jak z suczkami ). Niestety małżeństwo się rozpadło, a szczegółów jak Kala trafiła z powrotem do schroniska pisać nie będę bo to raz że długa historia , a dwa po co prać małżeńskie brudy na forum ... W każdym bądź razie właściciel chciał ja odebrać, wziąć do domu , ale Kierowniczka nie chciała mu jej wydać bo zapewne po kolejnej kłótni Kala znów wylądowałaby w schronisku. Mężczyzna wziął za to towarzysza Kali (psiak nie był wcześniej wzięty ze schroniska w przeciwieństwie do Kali ) ... i Tak oto Kala siedzi w schronisku już od końca lipca. Dawno nie było mnie w schronisku i jestem w szoku jaka ona się chudzinka zrobiła ..... ( wrzucałam ją już na dogo na wątku zbiorczy razem z Leną i Evą które są do niej bardzo podobne - wątek tutaj : http://www.dogomania.pl/threads/145104/ jest tam zdjęcie Kali jak była jeszcze grubiutka w porównaniu do teraz. zaraz jeszcze poszukam jakichś starszych fotek na dysku dziewczyny, ona jest sama w kojcu czy z jakimś innym psem ? Quote
Paulina87 Posted November 16, 2009 Posted November 16, 2009 allegro dla Kali Uratuj życie Kali. Szkielet owczarek / oddam (821019047) - Aukcje internetowe Allegro Quote
Lilmo Posted November 17, 2009 Posted November 17, 2009 Trzymam kciuki, żeby szybciutko ktoś ją wypatrzył. Bardzo się martwię o Kalę, jak ona przetrwa zimę w schronie? :( Quote
izabelka_70 Posted November 21, 2009 Posted November 21, 2009 czy Kala jest wysterylizowana? i jak reaguje na inne psy? Quote
Paulina87 Posted November 21, 2009 Posted November 21, 2009 Kala wysterylizowana nie jest, ale to można załatwić. Co do innych psów to nie powinno być problemu na stronie schroniska jest napisane "[FONT=Verdana]Zgadza się z innymi psami, lecz jest na tyle ruchliwa, że nie każdy akceptuje jej wybryki"[/FONT], z kotami myślę, że też by się dogadała bo podczas wyprowadzania jej z boksu na spacer przechodziliśmy obok kota i tylko na niego spojrzała, ale możliwe, że to był efekt ekscytacji spacerem więc reakcja na koty musiałaby być jeszcze sprawdzona. To młoda suczka, ma około 2 lat więc jeszcze ma dużo ochoty na zabawy. Bannerek (trzeba podlinkować) Quote
Malwi Posted November 21, 2009 Posted November 21, 2009 z innymi psami ok - mieszkała w domu z psiakiem ... i zastanawiam się właśnie ... ona chyba jednak sterylizowana jest skoro mieszkała z psem i małych nie miała ... trzeba się kierowniczki dopytać , bo ona ze schroniska była brana jakiś czas temu ... podlinkowany: Quote
Paulina87 Posted November 21, 2009 Posted November 21, 2009 To możliwe, że jest po sterylce tylko na stronie tego nie ma. Quote
Lilmo Posted November 21, 2009 Posted November 21, 2009 Tak się tylko zastanawiam czy jeżeli okazałoby się, że Kala jednak nie jest wysterylizowana to czy zabieg w jej formie byłby dobrym pomysłem? Zupełnie nie znam się na tych kwestiach, dlatego tylko pytam, bo na moje oko to ona jest naprawdę bardzo wychudzona i pewnie odbija się to na jej stanie zdrowia. Quote
Malwi Posted November 21, 2009 Posted November 21, 2009 jeszcze co do jej chudości . nie jestem pewna czy to rzeczywiście wpływ tej stacji przekaźnikowej ... Kala jest w kojcu który jest w odległości 10-20 metrów od niej ? a kierowniczka mówiła mi że rozmawiała z gściem od wieży odnośnie promieniowania, okazało się że taka wieża emituje promieniowanie dopiero w odległości około 50 metrów od niej. przy samej wieży promieniowanie jest znikome... może to jakaś inna przyczyna ? też bym się obawiała sterylki w jej stanie ... w poniedziałek dostanę odpowiedź od kierowniczki czy była sterylizowana bo trzeba w książeczce sprawdzić , ale podejrzewam że na 90% sterylizowana była, kierowniczce też się tak wydaje, bo miała iść na wieś a oni wszystkie sterylizują jak idą na wieś... Quote
Paulina87 Posted November 21, 2009 Posted November 21, 2009 Może to sam pobyt w schronisku powoduje, że tak chudnie. Quote
Malwi Posted November 25, 2009 Posted November 25, 2009 Kala jednak nie jest sterylizowana. dziś ma być u niej wet i stwierdzić czy w jej stanie jest możliwa sterylka. niezależnie od decyzji weta prosiłam kierowniczke o wstrzymanie się z jej sterylką. myślę że sterylka w DT jak już trochę przytyje będzie dla niej lepsza. więc SZUKAMY DT Quote
Malwi Posted November 29, 2009 Posted November 29, 2009 dzisiejsze fotki KALI ... albo mi się wydaje albo troszkę przytyła :multi: Quote
Lilmo Posted November 29, 2009 Posted November 29, 2009 Rzeczywiście, wydaje mi się, że żebra są mniej widoczne, ale to nie zmienia faktu, że to nadal okropna chudzinka :( Quote
missy87 Posted November 30, 2009 Author Posted November 30, 2009 nie widziałam jej już jakieś 2 tygodnie, ale rozmawiałam z pracownikiem i mówił, że nie przytyła nic a nic, może po prostu na zdjęciu tak wyszło? ale obym się myliła... Quote
Recommended Posts