Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[IMG]http://img715.imageshack.us/img715/3157/obraz673.jpg[/IMG]

Witam co sądzicie o moim strzyżeniu prosze o delikatna krytykę;) po raz 1 odważyła sie ostrzyc moja sunię.

A tu po poprawce znajomej

[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/1194/obraz757.jpg[/IMG]

Posted

Doginka lansujesz nowy styl strzyżenia , powiększając obrys. Włosy pozostawia się na klatce ,powiększając optycznie , pachwinę odsłania się (trzeba umieć ustawić psa ) .A jeżeli skubiesz palcami , to skąd wiesz ,czy nie wyrywasz zdrowe włosy.

Lilix4 strzyżenie świetne ,tylko dla tak pięknego pudla mało praktyczne , takie pompony zupełnie są nie potrzebne .

Posted

Jeeeju jaki sznupcio w łatki... niedługo będzie u nas ameryka...

Impresja- można ale nie trzeba do gołego, zależy od sierści, od tego czego potrzebujemy

Doginka- u tego z białą łapką zeszła bym na boku jeszcze niżej, przynajmniej 1cm.. nie wiem jak to tam.. ale to już można by degażówkami zrobić bo zostawiłaś też takie przejscie nagłe
u skubanego też bym nieco niżej zeszła.. tak żeby ta firanka pod ciut większym kątem była i na łapie tylnej nieco niżej i moim zdaniem trochę za dużo na przedpiersiu wyrwałaś

Zabierzcie tego pudla stąd! Marzy mi się morelowy! :loveu:

Grey nie masz zielonego pojęcia o trimmingu. Po to czlowiek ma oczy żeby widzieć jaki wlos wybiera, po to ma człowiek czucie w palcach i po to wyrabia odpowiednią technikę, żeby łapać tylko martwy włos. Trymery, czy nawet te twoje ukochane grzebienie to tylko sprzęt w ludzkich rekach, on nie myśli za ciebie, nawet najlepiej zrobiony. Skubanie jest zbyt trudne żeby jakiekolwiek narzędzie zrobiło to za nas. Można sobie sprzętem pomagać, często oszczędzając ręce, ale to cały czas człowiek powinien patrzeć i decydować co wyrwać, nie ślepo machać ręką.
A co więcej powiem, to logiczne jest, że skubiąc psa na łyso, nie wyrywamy tylko martwego włosa.

Posted

[quote name='Impresja']sznupy się na prawdę "do gołego" skubie? strasznie śmiesznie to wygląda zanim nie odrośnie:P[/QUOTE]
Jak robisz na wystawę do do gołego;-) Wtedy pięknie odrasta włos - czarny i ostryt:loveu:
[quote name='Cockermaniaczka']Doginka swietna robota:)
Skubiesz recznie?[/QUOTE]
Tak skubię palcami, ale na początek na ten największy włos używam marsa do podszerstka;-)
[quote name='Grey']Doginka lansujesz nowy styl strzyżenia , powiększając obrys. Włosy pozostawia się na klatce ,powiększając optycznie , pachwinę odsłania się (trzeba umieć ustawić psa ) .A jeżeli skubiesz palcami , to skąd wiesz ,czy nie wyrywasz zdrowe włosy.
[/QUOTE]
Nie dyskutuję z Tobą, bo nie ma o czym:crazyeye: I współczuję każdemu sznaucerowi, który by trafił do takiego wspaniałego groomera jakim jesteś:roflt:

[B]Leepa[/B] Z Greyem nie ma co dyskutować, bo On wie najlepiej:roflt:
A co się tyczy linii sznupki z białą łapką, to jakbym zeszła jeszcze niżej, to już nie byłoby co zostawiać. I tak powiększyłam optycznie objętość włosa;-)
Natomiast u Chiary też już niżej nie dało rady, bo jak już ta sierść odrośnie, to łapa byłaby nieproporcjonalna. wiem, bo już ją robię nie pierwszy raz, a na wystawach dostaję pochwały za grooming:lol: Poza tym tej suni się tyci przytyło i może na fotce tak wyszło, jakby było za wysoko, ale w realu jest naprawdę ok;-)To, ze widzisz w końcowym efekcie włos za wysoko((tylna łapa), to wina wiatru, który podniósł ten włos;-)

Posted

No po zdjęciach się groomingu nie da ocenić :)

Ale wcale nie trzeba do gołego na wystawę robić. Ja swojemu robię rolling-coat i jest super. Chociaż słyszałam opinie, że białych nie da się tak zrobić.

Posted

[quote name='leepa'] Ale wcale nie trzeba do gołego na wystawę robić. Ja swojemu robię rolling-coat i jest super. Chociaż słyszałam opinie, że białych nie da się tak zrobić.[/QUOTE]

To zalezy od włosa.
Pieprzaka - minika w rollig-coat nie utrzymasz .... Nie trzeba koniecznie rwac do gołej skóry, swojego pieprzastego ale i cz-s nie musze rwac do gołej skóry, a i tak odrosna jak trzeba. Białe tez mozna utrzymac w rolling coat, ale to zalezy od włosa.

Posted

No właśnie z pieprzami jeszcze taki problem ze można plamy narobić ;D No to jak na łyso to wiadomo ze będzie ok. Eh.. chyba następny mój sznaucer to będzie pieprz, bo przyznam ze bałabym się tknąć żeby tak odpicować, zrobić rożne długości a jednocześnie kolor ok ;D Może wyolbrzymiam ale nie mam pojęcia.

Posted

Leepa co Ty wypisujesz , sama sobie zaprzeczasz .Spróbuj sobie wyskubać może będziesz miała sztywniejsze włosy , zobaczysz jak się będziesz czuła.

Posted

Naprawdę myślisz że nie próbowałam? ;D Z tego co wiem to mężczyźni płaczą widząc choćby nawet pęsetę.
ale to nie jest istotne. Ja nie jestem psem szorstkowłosym. Mój włos po wyrywaniu będzie szedł w przeciwnym kierunku- będzie się osłabiał i znikał. Mój włos utrzymuje się wiele lat na głowie. Psu wyrywamy martwy włos.
nie masz podstawowej wiedzy i ty się śmiesz włączać do dyskusji i ty się śmiesz NAZYWAĆ GROOMEREM ? Wybaczcie ale sama się tego podszkalam, mam ogromny szacunek do prawdziwych groomerów i drażni mnie kiedy ktoś z takim brakiem wiedzy śmie się stawiać z nimi w szeregu.

Posted

[quote name='leepa']No właśnie z pieprzami jeszcze taki problem ze można plamy narobić ;D No to jak na łyso to wiadomo ze będzie ok. Eh.. chyba następny mój sznaucer to będzie pieprz, bo przyznam ze bałabym się tknąć żeby tak odpicować, zrobić rożne długości a jednocześnie kolor ok ;D Może wyolbrzymiam ale nie mam pojęcia.[/QUOTE]

A pewnie, że mozna plam narobic ;-) jak wyrwiesz na łyso to jeszcze moze na rudo odrosnąć, czasem marchewa, czasem tylko niewiele końcówek żółtych - ale to zalezy od egzmplarza .... a żeby było ciekawiej generalnie to NIGDY nie wiadomo jak odrośnie po trymowaniu :evil_lol:. Poza tym, włos nie rośnie w równym tempie na wszystkich częsciach ciała - nawet po wyrwaniu na łyso w jednych miejscach bedzie dłuższy, a w innych krótszy.

Jasne, że można super zrobic - rózne długości równiez przy zachowaniu odpowiedniego koloru (bez łat) ale trzeba umiec :lol:.

Posted

Leepa ,Agnieszka K. trochę ci wyjaśniła .Zacznij czytać uważnie i nie denerwuj się .Twoja teoria o trymowaniu jest mocno pomieszana , bo nie spotkałaś prawdziwych psów szorstkowłosych .Jak byś zrobiła mojego ,to wiedziałabyś na czym polega trymowanie.
Sznaucerki w wersji amerykańskiej trymujesz palcami na "goło" , które mają genetycznie zmieniony włos , przecież to jest "poplątanie z pomieszaniem pojęć "

Nie ma czegoś takiego jak "skubanie ,rwanie na goło "

Posted

[quote name='Grey'] Leepa ,Agnieszka K. trochę ci wyjaśniła .Zacznij czytać uważnie i nie denerwuj się .Twoja teoria o trymowaniu jest mocno pomieszana , bo nie spotkałaś prawdziwych psów szorstkowłosych .Jak byś zrobiła mojego ,to wiedziałabyś na czym polega trymowanie.
Sznaucerki w wersji amerykańskiej trymujesz palcami na "goło" , które mają genetycznie zmieniony włos , przecież to jest "poplątanie z pomieszaniem pojęć "

Nie ma czegoś takiego jak "skubanie ,rwanie na goło "[/QUOTE]

No musze Cie zmartwić - jest jak najbardziej skubanie = rwanie = trymowanie "na goło" - do gołej skóry ;).

Posted

O no to widzę że faktycznie nieciekawie z tymi pieprzami ;D

Grey- mój pies ma włos jak dzik. Jestes ostatnią osobą która może mi mówić co to trymowanie.

Posted

[quote name='Grey']
Lilix4 strzyżenie świetne ,tylko dla tak pięknego pudla mało praktyczne , takie pompony zupełnie są nie potrzebne .[/QUOTE]

Mało praktyczne?? Greyu nie wiesz co mówisz, to połowa futra do czesania, kąpania, suszenia, prostowania i strzyżenia mniej. Sama mam pudla w puppy clipie i wiem, ile to więcej futra. A u wystawowego psa musisz zapomnieć o federale.

Posted

[quote name='Darianna']Nie znam się na pudlach, ale nurtuje mnie pytanie - dlaczego nie można wystawiać pudli w federale? i jakie fryzury są dopuszczalne?[/QUOTE]

Wystawiać można, jasne. Ale się nie wygrywa :)

Posted

[B]Agnieszka K[/B].,[B]Leepa[/B], fakt, mozna też rolling coat, ale u moich psów to się nie sprawdza. Tzn. aqrat u tych, które pokazałam, ale robię też i metodą rolling coat;-)
Tyle, że u Gordona ta metoda się nie sprawdza, bo on ma okrywówkę prostą i ostrą jak u dzika, a podszerstka nie ma wcale, więc tylko narobiłabym mu dziór:lol: Co innego z Rapciem.
A tak zupełnie na łyso, to robię w sumie raz w roku;-) - włos sie poprawia jakościowo i kolorystycznie:loveu:

Posted

[quote name='Darianna']Nie znam się na pudlach, ale nurtuje mnie pytanie - dlaczego nie można wystawiać pudli w federale? i jakie fryzury są dopuszczalne?[/QUOTE]

dopuszczalny jest lew kontynentalny,federał,puppy-clip te sa na 100% są dopuszczalne.W federale wystawia się przważnie psa który idzie w klasie weteranów ale nie koniecznie ja przerobiłam właśnie te 3 fryzury i lepiej utrzymuje się lwa:)