Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciałabym wiedzieć, jak to jest z rasami niezatwierdzonymi w FCI, a biorącymi udział w wystawie.
Wiem tyle, że psy tych ras mogą być wystawiane tylko w kraju pochodzenia, ale jak to jest z tytułami?
Czy mogą brać udział w konkurencjach finałowych (BOG, BIS)?
Czy mogą mieć championat swojego kraju?
Jakie wnioski mogą dostawać?

Posted

Nasz gończy polski (rasa nie uznana FCI) bierze udział we wszystkich krajowych wystawach. Bierze udział w konkurencjach finałowych. Umieszczony w katalogu normalnie wśród grupy 6. Zdobywa championat Polski.

Na międzynarodowych polskich normalnie jest oceniany. Dostaje wnioski na Championa, ale jest umieszczony w katalogu na końcu w oddzielnej grupie ras nieuznanych i nie startuje w konkurencja finałowych.

Wiele ościennych państw: Czechy, Słowacja, Rosja, Litwa itd przyjmują naszego gończaka na wystawy (ale to zależy od dobrej woli organizatora), wiem że zdobywają wnioski na Chapiona, a jak dalej to niestety nie wiem.

Mamy nadzieję , że może światówka przyniesie nam rejestracę wstępną rasy. To wtedy częściej będzie gończak za granicą i częściej będzie na finałach.

Podejrzewam , że inne rasy nie uznane przez FCI mogą mieć podobny status.

Posted

Znam przypadek psów rasy Chodsky Pes (rasa czeska, nieuznana przez FCI). Na polskich wystawach bywały wystawiane, ale nie wiem, czy to dobra wola organizatorów, czy reguła :roll:
Mimo, że z założenia jest to owczarek, to jednak bywało, że oceniane były w innym dniu niż grupa I FCI. Na konkurencję BoG nie wchodziły, bo w sumie nie wiadomo do końca do której grupy :wink:

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='$andwich']Chciałabym wiedzieć, jak to jest z rasami niezatwierdzonymi w FCI, a biorącymi udział w wystawie.
Wiem tyle, że psy tych ras mogą być wystawiane tylko w kraju pochodzenia, ale jak to jest z tytułami?
Czy mogą brać udział w konkurencjach finałowych (BOG, BIS)?
Czy mogą mieć championat swojego kraju?
Jakie wnioski mogą dostawać?[/quote]

To tak nie do końca. Istnieją przepisy FCI, które dokładnie to określają. Cytuję:
>>Rasy psów nie uznawane przez FCI na Międzynarodowych Wystawach Psów Rasowych
Komitet Generalny FCI, który zebrał się na posiedzeniu pod koniec marca 2004 r., omówił między innymi możliwość dopuszczenia do udziału w wystawach psów ras nie uznawanych przez FCI.
Kraje członkowskie FCI (kraje stowarzyszone i kraje partnerskie) mogą przyjmować psy/suki wyżej wymienionych ras na międzynarodowe wystawy psów, pod warunkiem, że rasy te uznawane są na szczeblu danego kraju (nawet jeżeli nie są uznawane przez FCI) i posiadają rodowody wystawione przez krajowe związki kynologiczne. Niemniej jednak, rasy te muszą być umieszczone w katalogu w specjalnej sekcji "Rasy nie uznawane przez FCI". FCI pobiera normalną opłatę za każdego zgłoszonego na wystawę psa takiej rasy. Co więcej, psy tych ras nie kwalifikują się do CACIB, Best of Group, ani nie mogą pretendować do innych tytułów FCI. <<

Mogą robić championaty krajowe i kraju pochodzenia i innych. Osobiście znam trzy gończe polskie mające tytuł championa Litwy.

• 5 months later...
Posted

Odkopałam temat, żeby i tu unaocznić, że rasom nieuznanym przyznaje się CACIBy, chociaż nic z nimi dalej nie da sie zrobić.
Sukces SZABLI i BEMRODA Kłusująca Sfora - gończy polski w Helsinkach :D
[FONT=Arial Narrow]
[/FONT][FONT=Arial Black][FONT=Arial Narrow][COLOR=green][FONT=Verdana][URL="http://www.goncze.com/nemrod_ks.htm"][COLOR=green]Nemrod[/COLOR][/URL] – Zwycięstwo Europy 2006 + BOB, [/FONT][/COLOR][URL="http://www.goncze.com/szabla_ks.htm"]NEMROD otrzymał CACIB, dotarł do półfinałów BOG. [/URL][/FONT][COLOR=green][FONT=Verdana][FONT=Arial Narrow][URL="http://www.goncze.com/szabla_ks.htm"][COLOR=green]Szabla[/COLOR][/URL] [/FONT]– Młodzieżowe Zwycięstwo Europy

Kroczek naprzód do uznania rasy... :)
[/FONT][/COLOR][/FONT]