wolfi Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 Czy ktoś ma doświadczenie ze stosowaniem u psa leku Neurontin ( Gabapentin ) ? Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Quote
JustynaJK Posted September 25, 2005 Posted September 25, 2005 jest to lek nowszej generacji,stosowany np w padaczkach (notabene wcale nie tani). Mam doświadczenie w stosowaniu tego leku u ludzi-efekty bardzo dobre :) Quote
wolfi Posted September 25, 2005 Author Posted September 25, 2005 Dziękuję za włączenie się do dyskusji. :D Wiem,że u ludzi jest stosowany z dość dobrymi efektami. Być może będę podawać go swojemu psu i dlatego szukam informacji na temat Neurontinu w terapii u psów. Chodzi przede wszystkim o obserwowane w praktyce objawy uboczne. Psy inaczej metabolizują leki niż ludzie i stąd chętnie dowiedziałabym się czego się spodziewać... Choć oczywiście każdy pies może reagować zupełnie inaczej. W piśmiennictwie amerykańskim podaje się ,że jest dobrze tolerowany przez psy ale oczywiście bardzo drogi, podobnie jak u nas. Quote
JustynaJK Posted September 25, 2005 Posted September 25, 2005 [quote name='wolfi']Dziękuję za włączenie się do dyskusji. :D Wiem,że u ludzi jest stosowany z dość dobrymi efektami. Być może będę podawać go swojemu psu i dlatego szukam informacji na temat Neurontinu w terapii u psów. Chodzi przede wszystkim o obserwowane w praktyce objawy uboczne. Psy inaczej metabolizują leki niż ludzie i stąd chętnie dowiedziałabym się czego się spodziewać... Choć oczywiście każdy pies może reagować zupełnie inaczej. W piśmiennictwie amerykańskim podaje się ,że jest dobrze tolerowany przez psy ale oczywiście bardzo drogi, podobnie jak u nas.[/quote] no właśnie i pewnie ze względu na zenę pewnie w weterynarii rzadko stosowany,ale trzebaby popytać weterynarzy opakowanie 100 tb bez zniżki kosztuje około 300zł! Quote
wolfi Posted September 25, 2005 Author Posted September 25, 2005 Są tabletki po 0,1- 0,3- 0,4 g. Opakowanie od 80 do ponad 200 zł w zależności od dawki. Biorąc 3x po 1 tabletce ( okaże się która dawka ) 100 tabletek starczyłoby na około miesiąc. Może będziemy musieli spróbować. Quote
JustynaJK Posted September 29, 2005 Posted September 29, 2005 u ludzi stosuje się nawet 4x2tb(400mg),ale pies ma mniejszą wagę,więc zapewne miej cena 300zł dotyczy 400mg Quote
wolfi Posted September 29, 2005 Author Posted September 29, 2005 Mój piesek waży tylko 70 kg... Quote
wolfi Posted November 6, 2005 Author Posted November 6, 2005 Niestety Neurontin w przypadku mojego psa okazał się zupełnie nieskuteczny i już go nie stosujemy. Szkoda- to była jakaś nowa nadzieja... Quote
bachar Posted November 6, 2005 Posted November 6, 2005 A "Topamax", też niestety potwornie drogi lek nowej generacji. Na moje dziecko Depakina działała destrukcyjnie, natomiast na Topamax'ie jest super. Czasami jeżeli napady ustąpią a pojawią się np. problemy z aparatem ruchu lepiej zaczekać na przyzwyczajenie się organizmu do leku niż zbyt szybkie wycofywanie się z niego. Oczywiście wszystkie decyzje podejmuje lekarz wet. Quote
Recommended Posts