Rauni Posted August 22, 2005 Posted August 22, 2005 Co prawda mój pies to nie PON, ale też kudłaty i też owczarek, dlatego tutaj to pytanie. Jaką założyć mu obrożę, żeby nie wycierała włosa? Parciana wyciera. Skórzana wyciera. Łańcuszek nie dość, że wyciera, to jeszcze brudzi na popielato, a pies jest płowy. Co noszą Wasze PONy? Quote
Kamilapon Posted August 24, 2005 Posted August 24, 2005 Możesz: - kupić obrożę skórzaną szytą "na okrągło", - kupić łańcuszek metalowy o dużych ogniwach (taki krowi;)), polecam Bosha - nie barwi sierści, ale przu bardzo szarpiącym się psie też tnie włos, - kupić ringówkę, trochę trze ale o wiele mniej niż np parciana obroża (minus - jest jednoczęściowa, nie można psa po prostu "spuścić ze smyczy"), - kupić halti, czyli kantarek dla psa, nie wyciera włosa, ręce nie bolą od szarpiącego się psa ;), kołtuni się troszke bardziej sierść za uszami, ale trzeba ją po prostu regularnie przeczesywać i jest ok (minus jest taki, że trzeba uważać z grzywką, żeby nie wytarła się pod paskiem - najlepiej ją wiązać albo spinać). pozdrawiam Quote
Rauni Posted August 24, 2005 Author Posted August 24, 2005 Dzięki za odpowiedź, rozejrzę się chyba za obrożą szytą na okrągło :D Krowi łańcuch mi nie lezy, bo pies ma cieniutką szyjkę i głupio by to wyglądało, obroża musi być, bo na niej jest adresówka na wszelki wypadek, więc ringówka też odpada, halti mi jakoś nie pasuje, zresztą pies nie ciągnie (szkolony jest :D) więc nie ma potrzeby. Quote
ma Posted August 24, 2005 Posted August 24, 2005 a ja polecam zaciskowa ze sznura. Jak sie zapnie na drugie kolko to sie nie zaciska. Nie wyciera wlosow i nie robi koltunow. Quote
kskarbek Posted August 26, 2005 Posted August 26, 2005 Próbowałem chyba wszystkiego i najlepiej sprawdza się u mnie obroża parciana zakładana przez głowę i zaciskająca się do pewnego momentu na zasadzie lassa. Nawystawach widziałem produkowane w rpa po ok 37 zl. Krzysztof Quote
Olciaczek Posted June 19, 2006 Posted June 19, 2006 sorry czy możecie mi po krótce wyjaśnić jaka to jest obroża parciana i szyta na okrągło??? :-o bo ja mam problem z ciągnięciem ale moja PONka ma dopiero 7 miesięcy więc trochę dziwnie by to wyglądało gdybym jej łańcuszek założyła ;) POMÓŻCIE!!! Quote
junoo Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 A ja sie chciałam zapytać, czy dla pona bylyby odpowiednie szelki? Quote
Kamilapon Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 Ja uważam, że szelki nie są odpowiednie dla żadnego psa - poza tymi specjalistycznie szytymi do pracy (tropienie, zaprzęgi etc). Quote
Recommended Posts