Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 5.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ale wy jesteście! - normalnie uwzieły się, czy co? :shake:

[quote name='Marysia_i_gończy']Nie wiem, co rozumiesz pod pojęciem "dziwnie" [/quote]
"Dziwnie" w tym wypadku zanczyło coś w rodzaju inaczej niż zwykle, nietypowo. Myśle, że to wina wykładziny patrząc na to co napisałyście dalej ;)

[quote name='Marysia_i_gończy']Nie było jakoś ekstra szybko, ale i tak to był drugi czas biegu. A mój jeden poważny błąd to był przy huśtawce - nie przewidziałam flajerka :placz:[/quote]
...ale przecież ja nie uważam i nie uważałam, żeby było źle! :p
Co do huśtawki - to zdarza się... i nie masz co się teraz tym martwić :Rose:

[quote name='Marysia_i_gończy'] To ten wygrany. Też nie wygląda jakoś szybko, ale przecież Una przekroczyła tu linię mety 2,5 sekundy szybciej niż najszybszy border.[/quote]
Jeszcze raz GRATULACJE! - czas super! :bigcool:

[quote name='Marysia_i_gończy'] Anza, ja sobie wypraszam. Mój pies nie jest widowiskowy, ale to "nie aż tak źle" to jest 4,36m/s na wykładzinie i najciśniejsze zakręty ze wszystkich na tym torze.[/quote]
No właśnie ja raczej jestem przyzwyczjaona do tego, że JEST - a tutaj z tego co piszesz brak tej 'widoskowości' leży w podłożu (jak też przypuszczałam, ale wolałam zapytać z 'czysto-wrednej' ciekawości). :lol:

[quote name='Marysia_i_gończy'] A o zapominaniu czy zaplątywaniu się to będziemy mogły pogadać jak sobie trochę postartujesz, bo póki co jesteś świetnym teoretykiem [/quote]
Po pierwsze - [U]nie[/U] jestem świetnym teoretykiem! ...ale chciała bym być chociaż dobra z teori zanim coś zchrzanie "na żywo", dlatego zadaje te wszystkie pytania. :roll:

...a to, że nie startowałam w zawodach chyba nie zabiera mi prawa do pytania?! Wole sobie pooglądać czyjeś przebiegi - poanalizować błędy... i dowiedzieć się z czego to wynika - i chyba leprzą drogą jest zapytanie o przyczynę czegoś, niż wysnuwanie sobie wniosków (często błędnych) na własną ręke, bo to by mnie za wiele nie nauczyło :shake:

[quote name='Marysia_i_gończy'] Una nie ma komendy "right", a komenda przywołująca była nieco spóźniona.[/quote]
Wydawało mi się, że pomiędzy poprzednimi komendami właśnie to krzyczysz(?), dlatego dziwne dla mnie było, że nie użyłaś tej komendy drugi raz - może się przesłyszałam :hmmmm:

[quote name='Marysia_i_gończy'] Jakie mamy strefy? Skuteczne :evil_lol:
Na treningach 2on2off, na zawodach półbiegane. A na palisadzie wcale nie mamy, bo palisadę to Una widuje tylko na zawodach.[/quote]
Tak właśnie myślałam, że na kładce robiłyście 2on/2off - ale na palisadzie to w ogóle metody nie było widać (no na pewno nie 2on/2off) teraz to w zupełności zrozumiałe już dla mnie - dzięki za odpowiedź! :cool1:

[quote name='Paskuda_Bandzior']Naprawdę, nie wiem co rozumiesz pod pojęciem dziwnie?
Dziwnie, ze wolno? Pierwszy start w A1 = większa ilość przeszkód, inne przeszkody, pierwszy start w hali = drastycznie inne warunki niż na milutkiej trwace w słoneczku, pierwsze biegi na wykładzinie = drastyczna zmiana przyczepnosci dla psa.
Dziwne to? [/quote]
hmmm... dla mnie - nie będącej na zawodach halowych nigdy, nawet jako widz - tak! :lol:
Dlatego też zapytałam:
[quote](...) czy to wina [B]wykładziny[/B], atmosfery, czy (...)[/quote]...i wiem już, że najbardziej wykładziny - przy okazji dziękuje za wyjaśnienia;)
[SIZE=1]...aczkolwiek nie musiałaś od razu na mnie naskakiwać :( [/SIZE]

[quote name='Paskuda_Bandzior'] AŻ TAK ŹLE ? :crazyeye:[/quote]
...przepraszam za takie słownictwo - taka już jestem i się nie zmienie - bo nie chce :diabloti:

Nie uważam, żeby przebiegi Marysi i Uny były złe! Aczkolwiek zważając na to, że tamten był GORSZY (jak dla mnie, subiektywna opinia) napisałam, że tu nie było tak "źle" - ale nie znaczy to, że uważam tamten przebig za "zły, beznadziejny, do niczego" etc.

[quote name='Paskuda_Bandzior'] Jejciu, Anza ja wiem, ze Ty interesujesz się agility i w ogóle, ale uwierz, że żeby dokonywać takich ocen naprawdę potrzeba trochę otrzaskania z zawodami, startami, itp.
Ja ze swoim psem nigdy na hali nie startowałam, a z Weną nigdzie nie startowałam.[/quote]
...ale ja nie napisałam nigdzie, żeby któryś z przebigów był zły - nie pisałam nic o tym jakie te przebiegi są poza tym, że pierwszy uważam za gorszy od drugiego. Nie zmaieżam i nie zamieżałam tego jakkolwiek oceniać.

[quote name='Paskuda_Bandzior'] Ale startując po raz pierwszy w życiu w halowych zawodach z niezaprawionym w bojach psem, debiutującym w jedynkach cieszyłabym się jak nie wiem z takich przebiegów. Pies skoncentrowany na pracy, napalony na pracę, bez oznak stresu w hali.. Czego chcieć więcej? Prędkości i biegu jak na MŚ ? [/quote]
hmmm... nie było idealnie, więc pytam o przyczyny - gdyby wszystko było perfekt to bym nie miała o co się pytać poza - "jak to zrobiłaś?!:crazyeye:" i bym złożyła szczere gratulacje i wyrazy uznania ...ale, że tak nie było to uważam, że mam pełne prawo do zadawania pytań - zwłaszcza, że mam mniejsze doświadczenie z zawodami i takimi warunkami, więc też mniejszą o nich wiedze, którą chciała bym poszerzyć.

[quote name='Paskuda_Bandzior'] To, ze komendy kierunkowe są ostatnio modne, wchodzą w bieganie i trochę się o nich pisze, nie znaczy, ze każdy ich używa [/quote]
Jak już napisałam kawałek wyżej - myślałam, że przeszkode wcześniej na zakręcie w prawo Marysia krzyczy właśnie "right" - mogłam źle usłyszeć ;)

[quote name='Paskuda_Bandzior'] A wiesz, że sztuką było to, że nie było w tym miejscu detki? [/quote]
Nie wyglądało to zbyt "drastycznie", ale może przez tą wykładzine faktycznie było ciężkie... aczkolwiek chwile wcześniej Una zrobiła bardzo ładny zakręt - dlatego to miejsce mnie zaciekawiło - błąd wyglądał na "Marysiowy", więc byłam ciekawa co poszło nie tak jak trzeba skoro już nadażyła się okazja, żeby zapytać :roll:

[quote name='Paskuda_Bandzior'] Marysiu wg mnie bardzo pouczające materiały nagraniowe [/quote]
Też tak uważam i chciałam z nich skorzystać w celach edukacyjnych przy okazji zadając pare pytań - to chyba jeszcze nie zbrodnia, prawda?

[quote name='Paskuda_Bandzior'] Widać diametralną różnicę między dniem pierwszym, a drugim. Una zdecydowanie lepiej "czuła" podłoże. A najlepszy czas świadczy chyba o tym, ze było super, a nie "aż tak źle" [/quote]
Gratulacje składałam jej już wcześniej - myśle, że "ohów" i "ahów" komu jak komu, ale Marysi akurat nie brakuje. Sposób mówienia mam jaki mam i do kiedy nie będzie on obraźliwy (a chyba nie jest?) myśle, że nie mam potrzeby go zmieniać :cool1:

[quote name='Paskuda_Bandzior'] O ile przyjemniej biega się wiosną, podczas ładnej pogody na zielonej, suchej trawce. Ale trzeba się cieszyć z sukcesów na miarę swoich możliwości, a tutaj niezaprzeczalnie je osiągnęłyście (znaczy Ty i Una) [/quote]
Nie zaprzeczam, a wręcz popieram. Uważam, że [U]odwaliłyście kawał dobrej roboty[/U] i dla zrozumienia wole to teraz napisać - bo jak nie ma pochwał to widze, że źle się tu innych odbiera.

[SIZE=1]
Dla wyjaśnienia napisze, że może i wydaje Wam się, że mi tutaj z wielką łatwością przychodzi krytyka - przecież łatwo tak po prostu sobie ponarzekać na innych - zwłaszcza jak się nie startowała samemu na zawodach (o zgrozo - co ja tu w takim razie ogóle robie) - łatwo na kogoś nagadać, że 'jest do kitu' jak się nie było na jego miejscu - ale ja tu nikogo nie obrażam i na nikogo tak nie mówiłam. Wręcz przeciwnie wykazywałam wyrazy uznania dla Marysi i Uny nie raz - to chyba jest ona świadoma, że nie sądze, żeby były do niczego - zwłaszcza, że sama wie jakie mają osiągnięcia i że ja też to wiem. Ja po prostu taki już mam sposób bytu - krytyke, błędy, niedoskonałości wyciągam ze wszystkiego - czepiając się nawet i najdrobniejszych szczegółów. Nie dlatego, że jestem 'wrędna', 'wcibska', czy jeszcze co innego ktoś może sobie pomyśleć - ale, żeby wyciągnąć jak najwięcej, żeby nauczyć się na błędach, a nie je powielać bo po prostu nie wiem dlaczego one się przytrafiły. U mnie to się tyczy nie tylko psich sportów, ale wszystkiego z czym w życiu mam styczność (chociażby 10 razy bardziej psiocze przy szkicach, czym też się interesuję) i nie tylko wobec innych, ale przede wszystkim wobec siebie - gdyby to był mój przebieg, z moim psem - zadała bym kilka razy tyle pytań ...bo do siebie samej mam o wiele bardziej krytyczne nastawienie i "wytykanie" błędów to dla mnie podstawa, żeby się czegoś mądrego z nich potem nauczyć ...no to się wygadałam :diabloti:[/SIZE]

Posted

No teraz to ja zupełnie inaczej rozumiem Twój poprzedni post.
Był on napisany w takim tonie, ze to jak odpisałyśmy nie wydawało mi się nie na miejscu :eviltong: Naprawdę zabrzmiał dość niemiło wiec nie dziw się, ze spotkał się z taką reakcją.

Teraz po drugim poście wyjaśniajacym mogę spojrzeć na niego zupełnie inaczej.
I nikt wcale nie przekreśla Cię tylko dlatego, ze nie startowałaś. Każdy musi mieć ten pierwszy start i każdy zaczyna zera! :p
Tylko ton tamtej wypowiedzi nie sugerował dowiadywani się co i jak, tylko brzmiał troszkę inaczej:roll:

Ale ok, jesli miał przekazywać coś innego to spoko :razz:

Posted

[quote name='Paskuda_Bandzior']Tylko ton tamtej wypowiedzi nie sugerował dowiadywani się co i jak, tylko brzmiał troszkę inaczej:roll:[/quote]
To też wyjaśniłam na ile umiem :p

Wiem, że mnie nie przekreślacie... ale tak samo też wydawało mi się, że znacie mnie na tyle co by nie odebrać mojej wypowiedzi w taki sposób - zwłaszcza, że dawałam emotki tak, by to zabrzmiało raczej humorystycznie, a nie jakoś krytukująco... ehhh te uroki internetu... :roll:

...a ja swoją drogą ostatnio nie wiem czemu, ale mam talent do tego typu nieporozumień - że coś napisze na necie i potem to ktoś inaczej odbiera... nie wiem dlaczego? [SIZE=1](bo wcześniej chyba tak nie miałam, a przynajmniej nie pamiętam takich sytuacji)[/SIZE] :shake:

Teraz co by nie spamować napisze: [B]proszę FOTEK, ZDJĄTEK, UNIĄTEK![/B] :diabloti:

Posted

[B]Anza[/B] przyznaję, że zdecydowanie nieprzyjemnie odebrałam Twoją pierwszą wypowiedź w tym temacie :roll: Po prostu. Ale amsz rację - internet potrafi przekręcać intencje...
A moja wzmianka o teoretyzowaniu wzięła się z Twojej uwagi o spóźnionej komendzie. Bo dawania komend na czas nie da się nauczyć teoretycznie. To kwestia praktyki, wyczucia własnego psa i wyczucia siebie. I spóźnione komendy zdarzają nawet najlepszym (vide bloopersy z MŚ :razz:). To nie sztuka zauważyć, że komenda nie przyszła na czas - sztuką jest dać komendę na czas :) W każdym razie jak się ma szybkiego psa :) ale wierz mi, oglądanie takich błędów nie jest specjalnie pouczające. Chyba że widzisz cały tor i szerszy błąd (np. dlaczego ta komenda była tam potrzebna).

[B]KaRa_[/B] tonacja to sprawa osobnicza :) Una głosi jeszcze wyżej, a ciepły trop głosi jeszcze wyżej niż jak głosi w pogoni na oko (niestety wiem jak głosi w obu tych sytuacjach :mad:), potrafi też szczekać "histerycznie", wtedy można stracić uszy :evil_lol: i potrafi szczekać znacznie niżej, wtedy można się jej wystraszyć :)

[B]Jupi[/B] a wiesz że "pędziwiatr" to była jedna z moich propozycji na przydomek? :cool3:

A zdjęcia... może być kilka z zawodów?
Rozkładanie wykładziny - ciemno było, ale warto to było uwiecznić :lol:
[IMG]http://img99.imageshack.us/img99/4707/imgp1100bi5.jpg[/IMG]

Czad
[IMG]http://img250.imageshack.us/img250/2222/imgp1228cr4.jpg[/IMG]

Tai :loveu:
[IMG]http://img128.imageshack.us/img128/1505/imgp1308uw1.jpg[/IMG]

Mac
[IMG]http://img225.imageshack.us/img225/6805/imgp1352le5.jpg[/IMG]

Beza
[IMG]http://img61.imageshack.us/img61/1050/imgp1507lt9.jpg[/IMG]

chyba Lola
[IMG]http://img247.imageshack.us/img247/2389/imgp1828uk3.jpg[/IMG]

A jutro jedziemy na ferie :multi: bardzo pracowite ferie :multi:

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

hura fotki:multi:, ja jakoś wole zatrzymane chwile na zdjęciach od filmików:lol:
wszystkie świetne, a zwłaszcza ta:
[URL]http://img61.imageshack.us/img61/1050/imgp1507lt9.jpg[/URL]

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']
A jutro jedziemy na ferie :multi: bardzo pracowite ferie :multi:[/quote]
I przywieziecie duuużo footek!!! :sweetCyb:(:confused::evil_lol:)
Ale Wam faaajnie...

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy'][B]Anza[/B] przyznaję, że zdecydowanie nieprzyjemnie odebrałam Twoją pierwszą wypowiedź w tym temacie :roll: Po prostu. Ale masz rację - internet potrafi przekręcać intencje...[/quote]
To też szczerze przepraszam Cię za napisanie postu w takim (niezamieżonym) wydźwięku :Rose:

[quote name='Marysia_i_gończy'] A moja wzmianka o teoretyzowaniu wzięła się z Twojej uwagi o spóźnionej komendzie. Bo dawania komend na czas nie da się nauczyć teoretycznie. To kwestia praktyki, wyczucia własnego psa i wyczucia siebie. I spóźnione komendy zdarzają nawet najlepszym (vide bloopersy z MŚ :razz:). To nie sztuka zauważyć, że komenda nie przyszła na czas - sztuką jest dać komendę na czas :) [/quote]
Wiem, ale ja chciałam się dowiedzieć co Ty w tamtym miejscu zamierzałaś zrobić i zrobiłam to w formie pytania - raczej nie na zasadzie, że "na pewno spuźniłaś się z komendą", a z intencją w jaki sposób chciałaś Unę poprowadzić w tamtym miejscu - bo osobiście to jestem pełna podziwu dla Twojego prowadzenia Uny! - zwłaszcza jeszcze znając Waszą historię, dostępnośc toru, trenera, Twojej kontuzji etc. - rządzisz i wymiatasz! :cool1:

[quote name='Marysia_i_gończy']W każdym razie jak się ma szybkiego psa :) ale wierz mi, oglądanie takich błędów nie jest specjalnie pouczające. Chyba że widzisz cały tor i szerszy błąd (np. dlaczego ta komenda była tam potrzebna). [/quote]
Oglądanie błędów może nie - ale informacja co chciał ktoś tam zrobić i co mu nie poszło - dla mnie jest pouczająca ;) ...a co do szybkiego psa - to wiem jak musi być Ci cieżko z Uną... ja mam o wieeeeele wolniejszego psa, a i tak ciężko mi nadążyć ze wszystkim :shake:

[quote name='Marysia_i_gończy'] Rozkładanie wykładziny - ciemno było, ale warto to było uwiecznić :lol:
[URL]http://img99.imageshack.us/img99/4707/imgp1100bi5.jpg[/URL][/quote]
Świetne! :evil_lol:
Ja mam zdjęcie z jakiś zawodów jak Leszek skacze hopke testując fotokomórkę :cool3:

[quote name='Marysia_i_gończy']Beza
[URL]http://img61.imageshack.us/img61/1050/imgp1507lt9.jpg[/URL][/quote]
uuu... tak z rozwiązanymi sznurówkami - i nie wywróciła się? :-o
...a w ogóle to zdjęcie jest mega-wypaśne :loveu:

Posted

[quote name='Matusz'][COLOR=navy][B]udanych Ferii Marysiu !! :multi:[/B][/COLOR][/quote]

Dziękuję :multi::multi::multi:

[quote name='Jupi']hura fotki:multi:, ja jakoś wole zatrzymane chwile na zdjęciach od filmików:lol: [/quote]

A ja lubię i jedno, i drugie :)

[quote name='Jupi']wszystkie świetne, a zwłaszcza ta:
[URL]http://img61.imageshack.us/img61/1050/imgp1507lt9.jpg[/URL][/quote]

Dzięki - też lubię tą fotkę :)

[quote name='gonek']I przywieziecie duuużo footek!!! :sweetCyb:(:confused::evil_lol:)
Ale Wam faaajnie...[/quote]

Biorę tylko jedną kartę pamięci :evil_lol:

[quote name='Anza&Hacker']To też szczerze przepraszam Cię za napisanie postu w takim (niezamieżonym) wydźwięku :Rose: [/quote]

Oj :oops: sprawa zamknięta, wyjaśniłyśmy sobie o co chodzi :Rose:

[quote name='Anza&Hacker']Wiem, ale ja chciałam się dowiedzieć co Ty w tamtym miejscu zamierzałaś zrobić i zrobiłam to w formie pytania - raczej nie na zasadzie, że "na pewno spuźniłaś się z komendą", a z intencją w jaki sposób chciałaś Unę poprowadzić w tamtym miejscu[/quote]

Ja tam chciałam po prostu zakręcić ciałem, nic więcej, komendy w planie w ogóle nie było, a powinna była być :) Bo tam pies po hopce widział dokładnie na wprost hopkę, w lekki skos też widział hopkę i automatycznie kierował się na nie :)

Dziękuję za miłe słowa :oops::oops::oops:

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

Dziękuję za życzenia udanych ferii :multi:

Po czterech dniach feriowania mam solidnie naciągnięty nadgarstek ręki lewej oraz ścięgna palców tejże samej ręki, pogięte i nadtłuczone okulary, kilka bardzo malowniczych siniaków, ukochane psie spodnie podarte w trzech miejscach. O zakwasach nie ma nawet co wspominać. A podobno agility is fun :evil_lol:

[IMG]http://img118.imageshack.us/img118/7455/imgp1994bs9.jpg[/IMG]

Teraz mam krótką przerwę na złapanie oddechu i już zaraz jedziemy dalej. Mam nadzieję, że na zawodach w połowie biegu nie zabraknie mi tchu :lol:

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

[URL]http://img118.imageshack.us/img118/7455/imgp1994bs9.jpg[/URL] - czyżbyś była teraz w moim klubie agility i mi słówka o tym nie pisneła!? :mad:

Zdjęcie cuuudne! :loveu:
...żeby to nam ktoś takie fotki robił - nie mam jeszcze ani jednej fotki agilitowej z Hackerem :-(

Posted

Ja też byłam (kto zwrócił uwagę na autora poprzedniej fotki to się mógł domyślić :evil_lol:)
Byłam i Unę ufociłam :eviltong:

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images31.fotosik.pl/135/4f9515d8c98045e9.jpg[/IMG][/URL]

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images26.fotosik.pl/155/3c2aadd4cad0bbc5.jpg[/IMG][/URL]

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images28.fotosik.pl/155/2c405e78915a6817.jpg[/IMG][/URL]

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images33.fotosik.pl/136/e0b4ecde7c240507.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy'][B]Anza[/B] nie pisnęłam ani słóweczka :cool3: Una generalnie się nie nadaje na spacery, a do tego teraz ma cieczkę, to co miałam piskać ;)[/quote]
No wiesz co... :placz:
Ja tam bym Was chętnie spotkała nie biorąc ze soba Hackera - następnym razem proszę coś pisnąć :Rose:

[SIZE=1][URL]http://images26.fotosik.pl/155/3c2aadd4cad0bbc5.jpg[/URL][/SIZE] - ale Una ma fajną klate :cool3:

Posted

i nam tez moznabylo co nieco dac znac :mad: zwlaszcza zem slyszala z pewnego zrodla ( nie z forum) ze bylas w odwiedzinach u pewnego czarnego stwora i jego pani :diabloti: 9 a to od nas rzut kamieniem, co prawda i tak nici by byly ze spotkania bom chora) a tak na serio to jak bedziecie znowu we wro na dluzej ( bo ja rozumiem ze chec spotkania z wszystkimi zainteresowanymi uniezmozliwiulaby treningi , ktore notabene sa celem przyjazdu a spotkania zabieraja cenny czas) to dajcie znac czasem :lol: jakis maly spacerek dalby rade albo spotkanko ;)
no i wiecej fotek by sie przydalo, duzo wiecej :razz:
pozdrawiam

Posted

ja jeszcze chcialam dodac ze mamy takie samo kolko ze sklepu sportowego tylko w nieco innej kolorystyce i smiesznie z neigo uchodzi powietrze jak pies dziamle :p
no i gdzie te fotki, filmiki... :razz:
pozdrawiam

Posted

Ojej, nie gniewajcie się! Ja po takim treningu i tak przypominałam warzywo ;) Leszek potrafi dać wycisk ;)
Co do zdjęć i filmików, to ja jeszcze w weekend na zawodach byłam, więc teraz nie wiem w co najpierw ręce włożyć :roll:

Zdjęcia Kaja są w jego wątku na [URL="http://www.belgi.com.pl/viewtopic.php?t=1688&start=495"]belgowym forum[/URL] (i będzie więcej), relacja z zawodów jest na naszym [URL="http://una1.blox.pl/html"]blogu[/URL] (razem z filmikami ze wszystkich biegów!!). Reszta będzie się pojawiać stopniowo.

Pozdrawiam serdecznie
Marysia półżywa i Una