hathi Posted July 28, 2005 Posted July 28, 2005 Hej! Jestem właścicielem chartów 3 ras. Są to saluki Mł.Ch.Pl,Ch.Pl. VENO Sannatis, Mł.Ch.Pl,Ch.Pl EFEKT Vae Victis i greyhound Omar. Czy na forum są jacyś właściciele saluki? Quote
Mi. Posted November 22, 2006 Posted November 22, 2006 [B][I]podniosę:roll:[/I][/B] [B][I]I mam pytanie. Jak sobie radzicie z utrzymaniej odpowiedniej formy saluki? Przecież, podobno nie można ich spuszczać, ze względu na wielki instynkt pogoni, a na wołania głuchną. Przecież chart jak chart musi biegać... spuszczacie je bez smyczy? Jak odbywają się codzienne spacery?:)[/I][/B] Quote
Agama Posted November 22, 2006 Posted November 22, 2006 kliknij na link podany w poprzednim poscie tam znajdziesz wszystko co chcesz wiedziec o chartach:lol: o wloszczyznie ,ktora sie interesowalas rowniez:lol: Quote
Mi. Posted November 23, 2006 Posted November 23, 2006 [quote name='Agama']kliknij na link podany w poprzednim poscie tam znajdziesz wszystko co chcesz wiedziec o chartach:lol: o wloszczyznie ,ktora sie interesowalas rowniez:lol:[/quote] [B][I]każdą rasą interesuję się po trochu, lecz z czasem po zdobyciu wszystkich możliwych informacji upodobanie wielkie zanika lub sie poszeza:cool1:A na tamtej stronie jestem zarejestrowana od dawna;)[/I][/B] Quote
cisa&fritz Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 luthien - odnosnie Twojego pytania o to, jak wlasciciele saluki radza sobie z jego instynktami...polecam kontakt z Ayah - podejzewam, ze niektorymi opowiesciami o wychowaniu saluki i lamaniu przez nia mitow, na temat ukladania psa owej rasy bedzie potrafila Cie pozytywnie zaskoczyc. Jej saluczka, Ajka, jest najlepiej wychowanym i zsocjalizowanym chartem jakiego ja znam; grzeczna, posluszna, respektujaca w 100% komendy wydawane gwizdkiem(lacznie z komenda DO MNIE, w co nawet niektorzy charciaze nie wierzyli, zanim nie zobaczyli na wlasne oczy), a przy tym w 100% salucza:). Wiadomo, ze spacerujac z nia zawsze trzeba miec na uwadze, ze jest to chart i nie spuszczac ze smyczy przy ruchliwej ulicy. Dodatkowo - najlepszymi przyjaciolmi Ajki sa moje dwa weimary, nie wyobrazasz sobie jak te trzy psy, o tak odmiennych przeciez charakterach, wspaniale sie dogaduja...po prostu rewelacja:)) Tworza taka druzyne, ze jak sie na nich patrzy....sama przyjemnosc. Quote
1w0na Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 Czy to prawda ze psy tej rasy jest tylko 4 w warszawie? Quote
cisa&fritz Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 Z tego co mi wiadomo, w Warszawie aktualnie rzeczywiscie mieszkaja na stale 4 saluki - suczki, plus pod Warszawa jeden piesek, szczeniak (ale on tylko tymczasowo,jego wlascicielami sa Szwedzi chwilowo mieszkajacy w Polsce). Byly jeszcze dwa, ale niestety odeszly za TM:( Ania Quote
Chimera Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 To jest bardzo dziwne dla mnie, że saluki jakoś nie mogą zdobyć w Polsce większej popularności. Przecież są piękne i niezwykle efektowne, a przy okazji ich pielęgnacja nie jest tak trudna i uciążliwa jak np. u afgana. Quote
cisa&fritz Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Z tego co widze, powoli, powoli (i to bardzo dobrze,ze powoli) saluki zyskuja w Polsce coraz wieksza popularnosc, jest coraz wieksze zainteresowanie ta przepiekna rasa...mysle, ze na przestrzeni kilku lat bedziemy ich mieli w Polsce znacznie wiecej. A. Quote
Chimera Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 [quote name='cisa&fritz']...mysle, ze na przestrzeni kilku lat bedziemy ich mieli w Polsce znacznie wiecej. A.[/quote] Być może tak właśnie będzie :) jest kilka młodych fajnych suczek, które pewnie wejdą do hodowli. Quote
cisa&fritz Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Z pewnoscia, jezeli nic nie stanie na przeszkodzie, to obie przepiekne warszawskie salunie - Ajka i Ambra-Doda (miotowe siostry) zapewne zostana matkami nowych pokolen polskich salukow.A maja jeszcze tak samo sliczna siostre Azizam, byc moze i ona bedzie miala wplyw na rozwoj poglowia salukow...no ale tego nie wiem :) Quote
saluczki Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 w Warszawie mieszkają jeszcze 2 saluki (pomijając moje salunie oraz Dodę i Aykę) w okolicach W-wy to jak dobrze policzyłam 5 rdowodowych i 2 bez rodowodów.... Quote
cisa&fritz Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 O prosze...tego nie wiedzialam, ale ja o salukach to wiem tyle, na ile dobrze znam Ajeczke:loveu: Pozdrowienia, Ania Quote
k.iwona Posted January 25, 2007 Posted January 25, 2007 Witam wszystkich z samego rana . Ja też bardzo lubie saluki i jakby nie te afgany to pewnie zdecydowałabym sie na posiadanie - nic straconego. Co do pogłowia to w okolicach wczesnej wiosny powinno się ono powiększyć o kilka ciekawych egzemplarzy .Wiem że planowane sa szczenięta w najstraszej hodowli Saluki w POLSCE ( poprawcie mnie jesli się mylę ) u Państwa Anny i Jana Piotrowskich z Koszalina - hodowla SANNATIS Quote
saluczki Posted February 5, 2007 Posted February 5, 2007 [quote name='cisa&fritz']Z tego co mi wiadomo, w Warszawie aktualnie rzeczywiscie mieszkaja na stale 4 saluki - suczki, plus pod Warszawa jeden piesek, szczeniak (ale on tylko tymczasowo,jego wlascicielami sa Szwedzi chwilowo mieszkajacy w Polsce). Byly jeszcze dwa, ale niestety odeszly za TM:( Ania[/quote] trochę sprostuję, w W-wie mieszka 5 saluczek, pod Warszawą łącznie psy i suczki -5szt oraz jeden pisek i jedna sunia bez metryczek..... Quote
saluczki Posted February 5, 2007 Posted February 5, 2007 [quote name='k.iwona']Witam wszystkich z samego rana . Ja też bardzo lubie saluki i jakby nie te afgany to pewnie zdecydowałabym sie na posiadanie - nic straconego. Co do pogłowia to w okolicach wczesnej wiosny powinno się ono powiększyć o kilka ciekawych egzemplarzy .Wiem że planowane sa szczenięta w najstraszej hodowli Saluki w POLSCE ( poprawcie mnie jesli się mylę ) u Państwa Anny i Jana Piotrowskich z Koszalina - hodowla SANNATIS[/quote] a od kogo masz takie wieści????? Quote
k.iwona Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 o czym ? o najstarszej hodowli czy o szczeniakach ? **o hodowli nie pamiętam kilka razy przewijało się to w różnych rozmowach i jakoś utrwaliło się w mojej pamięci - ale mogę się mylić ** o szczeniakach wiem od Ani i Jana Piotrowskich włascicieli Hodowli Sannatis miot po BRDZO utytuowanej SALUNI Quote
cisa&fritz Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 saluki bez metryk czyli psy, ktore wygladem przypominaja saluka:diabloti:? jak kazdy pies "bez metryczki"... Quote
saluczki Posted February 11, 2007 Posted February 11, 2007 [quote name='k.iwona[B'];3155112]o czym ? o najstarszej hodowli czy o szczeniakach ? **o hodowli nie pamiętam kilka razy przewijało się to w różnych rozmowach i jakoś utrwaliło się w mojej pamięci - ale mogę się mylić ** o szczeniakach wiem od Ani i Jana Piotrowskich włascicieli Hodowli Sannatis miot po BRDZO utytuowanej SALUNI[/quote][/B] o szczeniaczkach oczywiście, bo pani Anna jest raczej osobą tajemniczą i nie zdradza swoich planów hodowlanych..... ....czy tak bardzo utytułowanej to mam wątpliwości to moja sunia (a może obie) bardziej utytułowane, a sunia jest [B]bardzo ładna [/B] Quote
saluczki Posted February 11, 2007 Posted February 11, 2007 [quote name='cisa&fritz']saluki bez metryk czyli psy, ktore wygladem przypominaja saluka:diabloti:? jak kazdy pies "bez metryczki"...[/quote] i po co ten ironiczny śmieszek, owe saluki bez metryczek są pieskami po rodowodowych rodzicach a więc są salukami (piesek miał rodowodowych rodziców tylko hodowca nie z prawdziwego zdarzenia a sunia wyrwana z rąk nieodpowiednich ludzi którzy nie chcieli oddać metryki) .... a jak chcesz wiedzieć to psiaki są bardzo ładne i żadne szczenię z miotu A hodowli Atabulus im nie dorównuje.... pozostaje tylko żal że nie są hodowlane......... Quote
k.iwona Posted February 13, 2007 Posted February 13, 2007 usunełam wiadomośc bo 2 razy to samo wysłalam Quote
k.iwona Posted February 13, 2007 Posted February 13, 2007 saluczkiCytat: Napisał [B]k.iwona[B[/B] [I];3155112]o czym ? o najstarszej hodowli czy o szczeniakach ? [/I] [I]**o hodowli nie pamiętam kilka razy przewijało się to w różnych rozmowach i jakoś utrwaliło się w mojej pamięci - ale mogę się mylić [/I] [I]** o szczeniakach wiem od Ani i Jana Piotrowskich włascicieli Hodowli Sannatis miot po BRDZO utytuowanej SALUNI[/I] [/b] o szczeniaczkach oczywiście, bo pani Anna jest raczej osobą tajemniczą i nie zdradza swoich planów hodowlanych..... ....czy tak bardzo utytułowanej to mam wątpliwości to moja sunia (a może obie) bardziej utytułowane, a sunia jest [B]bardzo ładna [/B] [B]w kwestii wątpliwości :[/B] Dla mnie jeśli suka posiada w dorobku takie tytuły jak : Inter Champion , Champion Czech , CHampion Polski, Młodzieżowy Champion Polski i po małym CAC brak jej do ukończenia Championatu Słowacji i Championatu Litwy ( nie jestem pewna czy tytuł Ch.Rosji też posiada - wydaje mi się że tak ) a przy mnie ta saluczka zbobywa conajmniej 4 razy BOB na wystawach miedzynarodowych i klubowych w Czechach i na Słowacji to jest to suka UTYTUŁOWANA . Nie znam twoich saluk nawet nie wiem kim jesteś bo nie jesteś podpisany ( podpisana) i nie mam zamiaru licytować się z TOBĄ na BOB-y i championaty . Rozmawiałam ostatnio z Panią ANIĄ i mam wspaniałe WIEŚCI - beda małe saluczki z zagranicznego krycia :))) niebawem powinna uykazać się informacja na stronie internetowej Hodowli SANNATIS [B]cisa&fritz[/B] zgadzam się z toba w 100% rasowy = rodowodowy :))) Quote
saluczki Posted February 13, 2007 Posted February 13, 2007 bardzo miła wiadomość iż moja faworytka Kreseczka będzie mamą !!!!! mam okazję to się pochwalę tymi tytułami (choć bardzo rzadko to robię): moja sunia SAMBA Pa-TI Resuruss Intr.Ch. Mł.Ch.Pl. Ch.Pl. Ch.R. Ch.H. Zw.Klubu Pl. Zw.Klubu H pozostały jeszcze do ukończenia czempionaty 5 krajów Cursingowy Mistrz Polski a BOB-ów to około 20 no i udało się kilka razy stanąć na pudle (grupa X) i więcej nie pamiętam...... Quote
k.iwona Posted February 13, 2007 Posted February 13, 2007 Gratuluje niebagateknych sukcesów Kreseczka jest również moja faworytą :) ma cudowna głowę mogłabym godzinami na nia patrzeć :) i te oczka takie bystra . Chaciaż muszę się przyznać że TOSKA też mi się bardzo podoba a w samcach VERDI pies którego obraz pozostaje na zawsze w sercu . Kilka lat temu zrobiłam mu portrecik na wystawie do dzis zdobi mój dom . Pozdrawiam Quote
Chimera Posted February 13, 2007 Posted February 13, 2007 A Kreseczka jak ma rodowodowo? No i kto jest tatusiem zapowiadanego miotu? Quote
Recommended Posts