Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej! Jestem właścicielem chartów 3 ras. Są to saluki Mł.Ch.Pl,Ch.Pl. VENO Sannatis, Mł.Ch.Pl,Ch.Pl EFEKT Vae Victis i greyhound Omar. Czy na forum są jacyś właściciele saluki?

• 1 year later...
  • Replies 72
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[B][I]podniosę:roll:[/I][/B]

[B][I]I mam pytanie. Jak sobie radzicie z utrzymaniej odpowiedniej formy saluki? Przecież, podobno nie można ich spuszczać, ze względu na wielki instynkt pogoni, a na wołania głuchną. Przecież chart jak chart musi biegać... spuszczacie je bez smyczy? Jak odbywają się codzienne spacery?:)[/I][/B]

Posted

kliknij na link podany w poprzednim poscie tam znajdziesz wszystko co chcesz wiedziec o chartach:lol: o wloszczyznie ,ktora sie interesowalas rowniez:lol:

Posted

[quote name='Agama']kliknij na link podany w poprzednim poscie tam znajdziesz wszystko co chcesz wiedziec o chartach:lol: o wloszczyznie ,ktora sie interesowalas rowniez:lol:[/quote]
[B][I]każdą rasą interesuję się po trochu, lecz z czasem po zdobyciu wszystkich możliwych informacji upodobanie wielkie zanika lub sie poszeza:cool1:A na tamtej stronie jestem zarejestrowana od dawna;)[/I][/B]

Posted

luthien - odnosnie Twojego pytania o to, jak wlasciciele saluki radza sobie z jego instynktami...polecam kontakt z Ayah - podejzewam, ze niektorymi opowiesciami o wychowaniu saluki i lamaniu przez nia mitow, na temat ukladania psa owej rasy bedzie potrafila Cie pozytywnie zaskoczyc. Jej saluczka, Ajka, jest najlepiej wychowanym i zsocjalizowanym chartem jakiego ja znam; grzeczna, posluszna, respektujaca w 100% komendy wydawane gwizdkiem(lacznie z komenda DO MNIE, w co nawet niektorzy charciaze nie wierzyli, zanim nie zobaczyli na wlasne oczy), a przy tym w 100% salucza:). Wiadomo, ze spacerujac z nia zawsze trzeba miec na uwadze, ze jest to chart i nie spuszczac ze smyczy przy ruchliwej ulicy.
Dodatkowo - najlepszymi przyjaciolmi Ajki sa moje dwa weimary, nie wyobrazasz sobie jak te trzy psy, o tak odmiennych przeciez charakterach, wspaniale sie dogaduja...po prostu rewelacja:)) Tworza taka druzyne, ze jak sie na nich patrzy....sama przyjemnosc.

• 1 month later...
Posted

Z tego co mi wiadomo, w Warszawie aktualnie rzeczywiscie mieszkaja na stale 4 saluki - suczki, plus pod Warszawa jeden piesek, szczeniak (ale on tylko tymczasowo,jego wlascicielami sa Szwedzi chwilowo mieszkajacy w Polsce).
Byly jeszcze dwa, ale niestety odeszly za TM:(

Ania

Posted

To jest bardzo dziwne dla mnie, że saluki jakoś nie mogą zdobyć w Polsce większej popularności. Przecież są piękne i niezwykle efektowne, a przy okazji ich pielęgnacja nie jest tak trudna i uciążliwa jak np. u afgana.

Posted

Z tego co widze, powoli, powoli (i to bardzo dobrze,ze powoli) saluki zyskuja w Polsce coraz wieksza popularnosc, jest coraz wieksze zainteresowanie ta przepiekna rasa...mysle, ze na przestrzeni kilku lat bedziemy ich mieli w Polsce znacznie wiecej.
A.

Posted

[quote name='cisa&fritz']...mysle, ze na przestrzeni kilku lat bedziemy ich mieli w Polsce znacznie wiecej.
A.[/quote]

Być może tak właśnie będzie :) jest kilka młodych fajnych suczek, które pewnie wejdą do hodowli.

Posted

Z pewnoscia, jezeli nic nie stanie na przeszkodzie, to obie przepiekne warszawskie salunie - Ajka i Ambra-Doda (miotowe siostry) zapewne zostana matkami nowych pokolen polskich salukow.A maja jeszcze tak samo sliczna siostre Azizam, byc moze i ona bedzie miala wplyw na rozwoj poglowia salukow...no ale tego nie wiem :)

Posted

Witam wszystkich z samego rana .
Ja też bardzo lubie saluki i jakby nie te afgany to pewnie zdecydowałabym sie na posiadanie - nic straconego. Co do pogłowia to w okolicach wczesnej wiosny powinno się ono powiększyć o kilka ciekawych egzemplarzy .Wiem że planowane sa szczenięta w najstraszej hodowli Saluki w POLSCE ( poprawcie mnie jesli się mylę ) u Państwa Anny i Jana Piotrowskich z Koszalina - hodowla SANNATIS

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='cisa&fritz']Z tego co mi wiadomo, w Warszawie aktualnie rzeczywiscie mieszkaja na stale 4 saluki - suczki, plus pod Warszawa jeden piesek, szczeniak (ale on tylko tymczasowo,jego wlascicielami sa Szwedzi chwilowo mieszkajacy w Polsce).
Byly jeszcze dwa, ale niestety odeszly za TM:(

Ania[/quote]
trochę sprostuję, w W-wie mieszka 5 saluczek, pod Warszawą łącznie psy i suczki -5szt oraz jeden pisek i jedna sunia bez metryczek.....

Posted

[quote name='k.iwona']Witam wszystkich z samego rana .
Ja też bardzo lubie saluki i jakby nie te afgany to pewnie zdecydowałabym sie na posiadanie - nic straconego. Co do pogłowia to w okolicach wczesnej wiosny powinno się ono powiększyć o kilka ciekawych egzemplarzy .Wiem że planowane sa szczenięta w najstraszej hodowli Saluki w POLSCE ( poprawcie mnie jesli się mylę ) u Państwa Anny i Jana Piotrowskich z Koszalina - hodowla SANNATIS[/quote]
a od kogo masz takie wieści?????

Posted

o czym ? o najstarszej hodowli czy o szczeniakach ?
**o hodowli nie pamiętam kilka razy przewijało się to w różnych rozmowach i jakoś utrwaliło się w mojej pamięci - ale mogę się mylić
** o szczeniakach wiem od Ani i Jana Piotrowskich włascicieli Hodowli Sannatis miot po BRDZO utytuowanej SALUNI

Posted

[quote name='k.iwona[B'];3155112]o czym ? o najstarszej hodowli czy o szczeniakach ?
**o hodowli nie pamiętam kilka razy przewijało się to w różnych rozmowach i jakoś utrwaliło się w mojej pamięci - ale mogę się mylić
** o szczeniakach wiem od Ani i Jana Piotrowskich włascicieli Hodowli Sannatis miot po BRDZO utytuowanej SALUNI[/quote][/B]
o szczeniaczkach oczywiście, bo pani Anna jest raczej osobą tajemniczą i nie zdradza swoich planów hodowlanych.....
....czy tak bardzo utytułowanej to mam wątpliwości to moja sunia (a może obie) bardziej utytułowane, a sunia jest [B]bardzo ładna [/B]

Posted

[quote name='cisa&fritz']saluki bez metryk czyli psy, ktore wygladem przypominaja saluka:diabloti:?
jak kazdy pies "bez metryczki"...[/quote]
i po co ten ironiczny śmieszek, owe saluki bez metryczek są pieskami po rodowodowych rodzicach a więc są salukami (piesek miał rodowodowych rodziców tylko hodowca nie z prawdziwego zdarzenia a sunia wyrwana z rąk nieodpowiednich ludzi którzy nie chcieli oddać metryki) ....
a jak chcesz wiedzieć to psiaki są bardzo ładne i żadne szczenię z miotu A hodowli Atabulus im nie dorównuje....
pozostaje tylko żal że nie są hodowlane.........

Posted

saluczkiCytat:
Napisał [B]k.iwona[B[/B]
[I];3155112]o czym ? o najstarszej hodowli czy o szczeniakach ? [/I]
[I]**o hodowli nie pamiętam kilka razy przewijało się to w różnych rozmowach i jakoś utrwaliło się w mojej pamięci - ale mogę się mylić [/I]
[I]** o szczeniakach wiem od Ani i Jana Piotrowskich włascicieli Hodowli Sannatis miot po BRDZO utytuowanej SALUNI[/I]

[/b]
o szczeniaczkach oczywiście, bo pani Anna jest raczej osobą tajemniczą i nie zdradza swoich planów hodowlanych.....
....czy tak bardzo utytułowanej to mam wątpliwości to moja sunia (a może obie) bardziej utytułowane, a sunia jest [B]bardzo ładna [/B]

[B]w kwestii wątpliwości :[/B]
Dla mnie jeśli suka posiada w dorobku takie tytuły jak : Inter Champion , Champion Czech , CHampion Polski, Młodzieżowy Champion Polski i po małym CAC brak jej do ukończenia Championatu Słowacji i Championatu Litwy ( nie jestem pewna czy tytuł Ch.Rosji też posiada - wydaje mi się że tak ) a przy mnie ta saluczka zbobywa conajmniej 4 razy BOB na wystawach miedzynarodowych i klubowych w Czechach i na Słowacji to jest to suka UTYTUŁOWANA . Nie znam twoich saluk nawet nie wiem kim jesteś bo nie jesteś podpisany ( podpisana) i nie mam zamiaru licytować się z TOBĄ na BOB-y i championaty .
Rozmawiałam ostatnio z Panią ANIĄ i mam wspaniałe WIEŚCI - beda małe saluczki z zagranicznego krycia :))) niebawem powinna uykazać się informacja na stronie internetowej Hodowli SANNATIS

[B]cisa&fritz[/B]
zgadzam się z toba w 100% rasowy = rodowodowy :)))

Posted

bardzo miła wiadomość iż moja faworytka Kreseczka będzie mamą !!!!!
mam okazję to się pochwalę tymi tytułami (choć bardzo rzadko to robię):
moja sunia SAMBA Pa-TI Resuruss
Intr.Ch.
Mł.Ch.Pl.
Ch.Pl.
Ch.R.
Ch.H.
Zw.Klubu Pl.
Zw.Klubu H
pozostały jeszcze do ukończenia czempionaty 5 krajów
Cursingowy Mistrz Polski
a BOB-ów to około 20 no i udało się kilka razy stanąć na pudle (grupa X)
i więcej nie pamiętam......

Posted

Gratuluje niebagateknych sukcesów
Kreseczka jest również moja faworytą :) ma cudowna głowę mogłabym godzinami na nia patrzeć :) i te oczka takie bystra . Chaciaż muszę się przyznać że TOSKA też mi się bardzo podoba a w samcach VERDI pies którego obraz pozostaje na zawsze w sercu . Kilka lat temu zrobiłam mu portrecik na wystawie do dzis zdobi mój dom .
Pozdrawiam