Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='g_o_n_i_a']
Alu, ale on ma śliczny czarny nochalek... :loveu: A te niewinne, cudne oczęta. :loveu: Bardzo proszę od nas przekazać caluska w noseczek Ozzulkowy.;) nosio wycmokane :lol:

Posted

[quote name='Daga_i_Oskar']a może by tak dorzucić jakieś dzisiejsze fotki Ozzulca :cool3: :cool3:Dzisiaj spaliśmy do 10 :evil_lol:i jeszcze nie mamy fotek :roll:

Posted

Patka napisał(a):
jak mozesz ... odsypiałayśmy ciezka prace ...
no my też :roll:, cały tydzień wstawalismy raniutko bo 6.40 :roll:.A przyszły się zapowiada jeszcze gorzej bo pańcio pracuje rano więc Ozzy z panią będzie uskuteczniał 1 spacerek o 7 rano :placz:

Posted

Alicjarydzewska napisał(a):
:lol:a widziałaś jak śmiesznie różowo ma w nochalku :lol::lol:
Słodki Ozinek ma różowe glutki? :lol:

ps. a wiecie, że jedzenie z podwyższenia naraża psy na skręt żołądka? :evil_lol:

Posted

asher napisał(a):
Słodki Ozinek ma różowe glutki? :lol:

ps. a wiecie, że jedzenie z podwyższenia naraża psy na skręt żołądka? :evil_lol:
no właśnie dlatego pytałam czy to dobre taki stojak czy źle bo są 2 wersje :angryy:, a Ozzulec jak je z michy na podłodze / bo nie mamy stojaków / to potem beka :oops::evil_lol:

Posted

Alu, a jesteś pewna, że Ozzy beka dlatego, że je z podłogi? Mój Boogie też teraz beka, ale ja stawiam na karmę, a nie sposób jedzenia, o z podłogi je od zawsze, a dotąd nie bekał ;) Może postaw Ozzy'emu miskę na jakimś prowizorycznym podwyższeniu i to sprawdź?

Sabina ma stojak, ale miski są na bardzo niskim poziomie. Kupiłam go zanim jeszcze dowiedziałam się ot tym ryzyku skrętu (do niedawna jeszcze twierdzono coś przeciwnego, ale podobno twierdzono to "na rozum", a badania wykazały, że jest wręcz przeciwnie). Ja jej stojak kupiłam zwłaszcza ze względu na kręgosłup, bo od początku podejrzewałam, że ona kości to zdrowych nie ma :shake:
No to, że stojak jest wcale nie taki fajny wskazują tez zwyczaje dzikich psowatych - ani wilki, ani szakale, ani inne nie jedzą z podwyższenia. Albo stoją i żrą z ziemi, albo się kładą ;)

Posted

Alicjarydzewska napisał(a):
Dzisiaj spaliśmy do 10 :evil_lol:i jeszcze nie mamy fotek :roll:

ale śpiochy:evil_lol:... o tej porze to ja juz byłam po spacerku i po zakupach :p.

Posted

No właśnie apnei drogie Lilith je z "podłogi" nigdy nie beka tylko gazy puszcza tyłem ;) (ale jak ;)) poza tym bałaby sie stojaka :oops: za stara jes na zmianę przyzwyczajeń ...

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']Dzisiaj spaliśmy do 10 :evil_lol:

i jeszcze nie mamy fotek :roll:

[quote name='Patka']Alu my także :oops:
[quote name='PiotrekJ']Lenie :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: ... eee tam, zaraz lenie, ja wstalam o 11,30 :evil_lol:

[quote name='asher']
a to jakas nowa teoria :roll: I jakoś nie do końca udowodniona ;)Wczesniej mówiono inaczej i stąd się wzięły podwyższane miski dla duzych psów
A skręt żólądka to sprawa bardzo indywidualna i czasami nie ma nic wspolnego z wysokościa na jakiej jest miska ;) , chociaz jakoś nie wypobrażam sobie doga jedzącego z miski na podlodze :roll: Wystraczy, ze widze jak nienaturalnie Saba stoi przy jedzeniu z miski na nizinach :shake:
Oczywiście wysokośc na jakiej jest miska nalezy dostosować do wielkości psa, czyli dog ma wyżej a taki Ozzulec na ten przyklad bedzie mial niżej ;)

Posted

PIKA, teoria wcale nie jest taka nowa ;) A czy sprawa skrętu żołądka jest indywidualna... :niewiem: Są rasy szczególnie narażone na tę przypadłość, i są takie, które narażone są mniej. Tak, czy inaczej, ja nie ryzykowałabym robienia czegoś, co może skręt wywołać, nawet, jeśli wywołac nie musi...
A, że kiedyś twierdzono inaczej? Wiesz, jeszcze nie tak dawno twierdzono, że suka raz w życiu, dla zdrowia musi mieć młode, że suki nie można przed pierwszą cieczką wysterylizować... I tak dalej ;)
O tym, że stojaki mogą wywołac skręt słyszałam od kilku weterynarzy, którzy są dość na bieżąco z medycyną weterynaryjną. Vetserwis chyba tez o tym pisze.

Posted

Alka napisał(a):
ale śpiochy:evil_lol:... o tej porze to ja juz byłam po spacerku i po zakupach :p.
:pja zakupy zrobiłamjuż wczoraj :lol:

Asher , tak właściwie Ozzy to beka :oops: jak po jedzeniu się nachłepcze wody :evil_lol:

Posted

[quote name='asher']PIKA, teoria wcale nie jest taka nowa ;) A czy sprawa skrętu żołądka jest indywidualna... :niewiem: Są rasy szczególnie narażone na tę przypadłość, i są takie, które narażone są mniej. Tak, czy inaczej, ja nie ryzykowałabym robienia czegoś, co może skręt wywołać, nawet, jeśli wywołac nie musi...
No ja nie mowię, ze teoria ma 2 dni :lol:
Ale postaw doroslemu dogowi niemieckiemu, czyli psu z rasy narazonej na skręt, miche na podlodze i zobacz jak on stoi :roll: Lapy rozjechane na boki, dośc silny, gleboki skłon - niezbyt naturalna pozycja, powodująca ściskanie żoladka

Zapytaj Korony, ona ma michy na pdwyższeniu i nigdy nie miala skrętu " w rodzinie"
Ja bym się bardziej bala wzmożonego skakania po jedzeniu niz mich na podwyższeniu (chociaz tu na dogo spotkalam się z psem, ktory zjadl po wysiłku fizycznym i dostal skretu żoladka)
Bo niby czemu micha na podwyższeniu ma powodowac skęt? Jakos to do mnie nie przemawia i nie widze żadnych agumentów ktore by mnie do tego przekonywaly ;)

Pokaz mi badania naukowe i jakies statystyki ze faktycznie micha na podłodze nie powoduje skrętu a micha na stojaku tak

problem z tym, ze pewnie i jedna i druga pozycja michy pewnie nie ma nic wspólnego z owym skretem a glowie chozi tu o wygodę i pozycję psa przy jedzeniu, bo fakt, ze pies się kladzie przy jedzeniu z podlogi przekonuje mnie, ze micha na podłodze jest dla niego niewygodna ;)

O super wartościach odzywczych i zdrowotności karm suchych tez się "naukowcy" wypowiadają, a ja w tych suchych SZTUCZNYCH kamach nic zdrowego nie widze ;) i wiesz, ze swoje zdanie mam ;)
Więc do róznych dziwnych teorii podchodze z rezerwą

A co do wetów - to niektorzy z nich tez mowią, ze suka musi miec raz w zyciu szczeniaki,........... więc? ;)

Saba je na podwyszeniu, skacze po jedzeniu i skretu nie miala ;)

Posted

FAKTYCZNIE PSY SĄ TAK ZMUTOWANE CO DO WIELKOŚCI ZE MOZE TYM WIELKIMM STOJAK SIE PRZYDA ... mnie sie wydaje ze naszym średniakom jeszce nie potrzebny Lilith nawet kość je na stojaka ;) Basecica nasza ukochana miała skręt :( i powodem były za szybkie spacery po jedzeniu ... ale wyszła z tego dziewczyna ...

Posted

Patka napisał(a):
FAKTYCZNIE PSY SĄ TAK ZMUTOWANE CO DO WIELKOŚCI ZE MOZE TYM WIELKIMM STOJAK SIE PRZYDA

Patka dokladnie, bo glownym zaleceniem przy psach ze "skłonnością do..." jest w ramach zapobiegania dzielenie dziennej porcji jadelka na kilka "podań" i ograniczenie ruchu po jedzeniu ..a i to nie gwarantuje sukcesu na 100%, więc czy pies bedzie jadł "z podlogi" czy "ze stojaka" niewiele tu zmieni, bo jak pies się ma "skręcić" to sie "skręci". :shake:
skręty żoładka, czy jelitek zdarzaja sie już w wieku szczenięcym i to tak wczesnym, ze piesek bywa jeszcze przy matce, więc zachowane sa wszystkie normy "zapobiegające" a i tak się zdarza :shake:
Patka napisał(a):
... mnie sie wydaje ze naszym średniakom jeszce nie

Jak micha "lata po podlodze a pies za nią" w czasie jedzenia, to mozna postawić na stojaczku tylko obnizyc poziom ;)