Toller Posted October 14, 2005 Posted October 14, 2005 Dlaczego? Bo prawdopodobnie taki "hodowca" na myśl że ma przebadać swoje 5 czy 6 psów, dochodzi do wniosku że lepiej żeby było tak jak jest :evil: Po co ma wydawać kasę, płacić po 150-200 zł od psa, skoro i tak szczeniaki pójdą? A badania robią tylko ci którzy rozumieją dobro rasy i zależy im na zdrowym potomstwie swoich psów. Jeśli zatem ci pierwsi "hodowcy" (którzy z pewnością są w większości) nie pojawią sie na zjeździe na którym można było podjąć uchwałę o badaniach obowiązkowych, brakuje wystarczającej ilości głosów, i wszystko zdycha w martwym punkcie. :evil: Quote
Gazuś Posted October 15, 2005 Posted October 15, 2005 Właśnie... Taki pseudohodowca... Ale to jest chore. Ja mam psa, a nie sunie miedyzinnymi dlatego ze poprostu chyba nie potrafiłabym sprzedać psiaków, a co dopiero zeby nie mieć jakiegos stopnia pewności ze są one zdrowe? Mojemu Docowi, po hodowlance robie prześwietlenioa i badania :) I mam andzieje ze to da jakąś pewność zdrowia jego maluchom :) Ma ktos może spis badań, miejsca gdzie je można zrobić i taki cennik na oko? Quote
Toller Posted October 15, 2005 Posted October 15, 2005 nie wiem jak u goldenów ale moje badania to RTG 150 zł, badanie genetyczne PRA 600 zł. U goldków badanie oczu coroczne to koszt w przybliżeniu 100 zł, + badanie serca 70 zł. Rzecz jasna wszystko to koszty przybliżone. Quote
golden_owner Posted October 15, 2005 Posted October 15, 2005 Toller, za same biodra zaplacilas w Arce 150zeta? Ja zaplacilam we Wroclawiu u dr. Siembiedy 200zl za biodra i lokcie. Dla goldenow niestety nie opracowano jeszcze badan genetycznych w kierunku PRA :( Pozostaje wiec coroczne badanie oczu, co o ile sie nie myle powinni tez wykonywac wlasciciele psow, dla ktorych opracowano optigen, poniewaz nie mozna zbadac nosicielstwa wszystkich chorob oczu - ale glowy nie dam, obilo mi sie o uszy. Gazus, nie wiem czy w Twojej okolicy jest jakis psi okulista - ja slyszalam tylko o dwoch w Polsce - o dr. Kielbowiczu we Wroclawiu i dr. Garncarzu w Warszawie. Podobnie z kardiologami - potrzebny by byl taki, ktory oferuje echo serca. W zasadzie najmniejszy problem jest ze zrobieniem rtg stawow. Quote
Toller Posted October 16, 2005 Posted October 16, 2005 Ano 150 zł za RTG = 50 zł za zrobienie zdjęcia, 100 dla Sambiedy. :D Quote
Recommended Posts