Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tofik ma 4 miesiące i jest kofany cfaniak, ale...

Chodzimy po parku przy teatrze Rampa i tam jest kilka malych fontann...Mea culpa, po prostu podbiegł do suni i myk już w wodzie, tak do brzuszka... I się zdenerwowałam, bo pani wet zabroniła przez miesiąc kąpania... Czy ktoś może mi powiedzieć czemu kąpiele są zabronione? Chodzi o łatwość przeziębiania się? Zarazki?? Bo jestem panikara i nie chce by sraluchowi coś się stało :roll:

ps. a wogóle czytam was bardzo długo i się mnóstwo uczę, czas zacząć z wami słoneczka pisać :D :oops: Buziaki
Będę wdzięczna za odpowiedź...W wolnej chwili opowiem o swoim kundelku więcej, narazie powiem że waży już 12 kilo i jest koloru...toffi:)

Posted

Eh...a żeby było ciekawiej wczoraj wytarzał się w ludzkiej kupie i musiał się wykąpać :evilbat: :roll: Więc w tydzień od szczepienia zaliczył już 2 kąpiele :evil:

Eh, mam nadzieję, że mu nic nie będzie...

Posted

Wiesz, w sumie to sie nigdy nie spotkalam z tym by ktos zabranial po szczepineiu kapieli(jedynie to pamietam jak bylam mala to strupka po szczepionce gruzliczej nie mozna bylo moczyc :wink: )

Moze chodzi o to,ze po szczepionce organizm jest nieco oslabiony wiec bylo to wskazanie profilaktyczne by sie nie przeziebil :hmmmm: (cyli tak jak Ty to juz podejrzewasz)

Zapytaj swojej wetki lub zadzwon do niej bo mnie to aintrygowalo :wink: i daj znac na forum!

Posted

Ufff. Pocieszyłyście mnie trochę... Jak rozmawiam z ludzmi na spacerkach (a właściwie jak stoję i patrzę się jak 2 szczeniaki się kotłują :lol: , to nie wypada nie pogadać) I właśnie wszyscy się dziwią.
Właśnie nie miałam do wetki telefonu, ale że mam blisko przejdę się i upewnię, bo to i ciepła pora na skąpanie się w fontannie :evilbat:, choć napewno mało higieniczne.

No i najlepszy okres na wszelkiej maści wycieranie kupsk własnym futerkiem :evil: :madgo:
Po prostu trochę się przestraszyłam. Nie chcę już stracić żadnego psiaka :roll:

Oczywiście dam znać :)
Buziaki :calus:

Posted

Rowniez pierwszy raz slysze o takim zakazie, ale moze wetka ma jakies logiczne argumenty. Moze przez to chciala powiedziec Ci, zebys nie kapala psa wogole - bo moja hodowczyni stwierdzila, ze szczeniaka dobrze jest kapac dopiero po 6 miesiacach. Niestety ( a moze dla moich nozdrzy - stety) mlopdego wykapalam zaraz po przyjezdzie od niej do nas do domu. - bo byl bardzo brudny - hasal po ogrodzie caly czas z rodzenstwem, wylegiwal sie w dolach , tarzal w ziemi, przeskakiwal przez miski z woda, a ze jest niezgrabny - oblewal sie, wiec trza bylo kapac! Agat byl tez szczepiony przeciwko wsciekliznie - pozno!!! Kiedy ukonczyl 6 miesiac (w styczniu, a jest z lipca) - nasz wet mowil (i tak nam zaproponowal), ze jest wiekszym (matematycznym) prawdopodobienstwem, ze szczeniak zlapie cos z tych chorob jak parwo, nosowka itd, niz wscieklizne (mieszkam w miescie).
A tak swoja droga - czemu ta wetka tak zadecydowala - napisz?!?!?!?!

Posted

Rozmawialam ost z kumpela z roku i tam gdzie ona chodzi do lecznicy polecaja by wstrzymac sie od kapania pieska ale tylko przez tydzien by zapobiec ewentualnemu przeziebieniu.Ale caly miesiac :hmmmm:

Posted

Dziwna sprawa. Fakt, faktem, kąpiąc psa zmywamy jego naturalną ochronę skóry - czyli pies jest teoretycznie bardziej narażony na czynniki chorobotwórcze z zewnątrz, po szczepieniu ma osłabiony oraganizm. Ale bez przesady!! Chyba ta Twoja wetka jest po prostu jeszcze większą panikarą niż Ty:P