Jump to content
Dogomania

Hrvatski ovcar


Guest Anonymous
 Share

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • 10 months later...

[quote]Svim vlasnicima i uzgajacima hrvatskih ovcara!
Radi približavanja stajalista i okupljanja vlasnika i uzgajaca hrvatskih ovcara, molim da mi se jave svi zainteresirani za unaprijedenje pasmine na moj mail radi suradnje.
Zainteresiran sam za sve podatke o psima, od slika, crnobijele i u boji pa do starih ocjenskih lista, pisama, raznih dogadaja,...
Sve to i sli

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest Anonymous

Buco ovi te nesto, da izvines zajebavaju. Nesvidja im se jezik. Nego reci mi gdje mogu da nadjem o starim balkanskim psima. Vidio sam ono na SB stranici, ali mislim da sam prije jednom naletio na jednu drugu slicnu stranicu o izumrlim pasminama s balkana. Reci ako znas.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest Anonymous

Hvlala ovo sam vidio vec. Prije sam bio na nekoj drugoj stranici nemogu se sjetiti koja. Znam da su imali rukom nacrtane pse, vjertovatno vec izumrle. A jedan se interasovo za ove malo manje poznate pse sa Balkana.

Nego reci mi o HO-u. Kako oni "ferceraju?" Jeli k'o oni skodski da ih sa zvizdukom moras kontrolisati? I kolika je visina u ovih pasa?

Ja sam jednom vidio uz stado ovcarskog psa. Nije bio bas velik, i imao je nekako povije rep. Vjerovatno nije bio HO. Koristeli se oni za rad jos uvijek i koliko puno?

Link to comment
Share on other sites

Obzirom da jos nisam dobio svoje tekstove na engleskom i njemackom, a ja kuzim u njemacki "ko Mara u krivi ku..." a s engleskim sam tako-tako, moram pisati na nasem.

Nedavno su se u Srbiji, da ne ispadne da politiziram, kinolozi sjetili da od hrvatskog ovcara stvore svoju pasminu i gle cuda - oduvijek je postojao VOJVODJANSKI PULIN!!!

Istini za volju, postojao je i postoji ali s time da je to hrvatski ovcar kojeg tamosnje stanovnistvo zove PULIN a i ovdje kod nas ga ponegdje tako zovu. O rijeci PULIN pisao sam nesto kao i drugi a sada cu morati ocito jos vise.

Pulin je izvedenica koju koristi hrvatski puk, a oznacava psa za vodjenje, tjeranje, skupljanje i cuvanje stoke. Ostavljao se samo onaj pas koji je pokazivao volju za radom, a svaki drugi se sklanjao. Na taj nacin, seljak je nesvjesno (ili svjesno!!!) oformio izuzetno radnog psa - hrvatskog ovcara.
U Madjarskoj su od njega stvorili MUDIa a sada u Srbiji stvaraju VOJVODJANSKOG PULINA.

Jos bi se moglo o tome pisati ali za sada toliko,

pozdrav iz Slavonskog Broda

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...