Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam !

Jestem szczęśliwym posiadaczem małej Yoreczki, która skończyła w poniedziałek 7 tygodni.. Wraz ze szczeniaczkiem dostałem wyprawkę Royal Canin Starter. Jest tam karma przeznaczona dla suk ciężarnych, karmiących i szczeniaków w okresie odstawnym. Jest tam napisane, że podaje się ją od 3 tygododnia do 2 miesiąca. Ale jest jej bardzo dużo (1.5kg) i szkoda mi jej marnować i kupować nową. Czy mogę cały czas kontynuować karmienie suni tym jedzonkiem ? Oczywiście namaczam ją w gorącej wodzie żeby się miękka zrobiła. Mam jeszcze kilka pytań, ale to na inne działy już :)

Pozdrawiam

Posted

[quote name='matiz91']No to dobrze :P Będzie dostawała tą aż się skończy i później kupię nową :P :p[/quote]
Zmieniamy karmę stopniowo a nie drastycznie mieszając ją w proporcjach 3/4, 1/2, 1/4 na końcu całkowicie wykluczając poprzednią ;)

Posted

Ja dla Phoebe od początku miałam Royal Canin dla yorków (szczeniąt oczywiście ;)), u hodowcy też ją dostawała... 1,5kg to rzeczywiście sporo jak na parę tygodni dla małego szczeniaczka ;)
Najlepiej kup już teraz tą zwykłą dla szczeniąt i zacznij je mieszać (w takich proporcjach jakie podała tigrunia)

Posted

[quote name='karjo2']Moze warto przemyslec inny wybor. Akurat Royal jest drogi, przereklamowany i nienajlepszej jakosci.[/quote]

Hmm a co proponujesz ?

Z tego co każdy mi mówi to Royal dla York'ów jest najlepszy.. :cool1:

Posted

Jorasy to takie same psy jak kazde inne, bez przesady ;).
Poczytaj na zywieniu, co jest polecane z suchych karm, moze Orijen, niezle brzmi sklad.
A moze w ogole warto pomyslec nad bardziej naturalnym zywieniem, domowe gotowane, barf?

Posted

Nie wiem,skad taka zlą opinia o RC? Ja od 10 lat karmie i niufy i yorki RC i to i szczenieta i młodzież i dorosłe i nie mam żadnych problemów zdrowotnych u moich psów,a o ich kondycji świadczyć moga choćby osiągniecia na wystawach.Oczywiście,dodaję moim psom twaróg, mięsko,warzywa i owoce ale podstawą żywienia jest wląśnie Royal Canin.
A co do Barfa- wyobrażacie sobie yorka jedzącego codziennie kości?:crazyeye: Ciekawe ile by dal radę tego pogryźć i połknąć no i strawic bez uszczerbku dla zdrowia! :shake:

Posted

ja też jestem tylko na royalku-moja Luna-shih tzu ma już 3 latka z ogonkiem-wcina go,zaczynalam od euabana ale poczytalam,posprawdzalam i jest royal,yoreczka-Lili od poczatku wcina royal-nawet w domu prz matce byla na royalu,mamy jamnik-tez przekonalam ja do royala:problemy z biegunka skonczyly sie,mialam owczarka niemieckiego-royal,mimo iz szlo tego duzo kg-kupywalam te paczki 10kg(zawsze to taniej)...jakoś nie odbieram tej karmy jako drogiej.

Posted

Proponuje poczytac np:
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=141634[/URL]
Domino, coz zlego w jedzeniu kosci przez jorasa?
W koncu to tez pies, zeby bylo smieszniej, terier ;). Drobne kosci, z resztkami miesa, badz mielone, jaki to problem?

Posted

Mielone żaden problem z kośćmi w całości już problem jest ..
przynajmniej moje suczki mają. Starsza zje skrzydełka trochę do tej najgrubszej kości, młodsza w ogóle nie wie jak się za skrzydełko zabrać :cool1:

Posted

[quote name='Domino']
A co do Barfa- wyobrażacie sobie yorka jedzącego codziennie kości?:crazyeye: Ciekawe ile by dal radę tego pogryźć i połknąć no i strawic bez uszczerbku dla zdrowia! :shake:[/QUOTE]

[CENTER][FONT=Courier New]Jakoś moja mała nie ma problemu z kośćmi :evil_lol:
radzi sobie nawet z całą nogą od kuciaka :loveu:
nie mamy problemu z biegunkami itd. nie wspominając już o apetycie
teraz przynajmniej już mi nie wybrzydza
nie wspominając już o tym, że wygląda lepiej niż na suchej karmie :roll:
dowód: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=12980620&postcount=222[/URL]

fakt faktem barf jej służy
ostatnio nawet Rikuś jej ukradł nóżkę z kurczaka pies który nigdy nie dostawał surowego mięsa nagle rzucił się na kości :-o
to było bardzo dziwne biorąc pod uwagę, że Yorki są takie delikatne :diabloti:

EDIT: jeśli chodzi o nasze przestawianie na barfa to zaczynaliśmy od podrobów mielonych, później całe serca, pierś z kurczaka w kawałku no i tak doszliśmy do skrzydełka i "grubszych" kości ;)
[/FONT] [/CENTER]

Posted

mi wet odradził dawać kości i mięsa surowego:dawałam łapki i serduszka,zołądki kurze,ale on powiedział ,że o ile 10lat temu jak najbardziej,to dziś za dużo jest chemii i bardziej to szkodzi...pozatym wiecie w jakim krótkim czasie kurczak na farmie osiąga wagę 1,8 nawet do2,3kg-bo ja wiem bo pracowałam w tej branży...mam mieszane uczucia:z jednej str.chciałabym dawać im surowe chociaż raz na jakiś czas a z drugiej strony wiem ile w tym chemii i jakie moga być skutki uboczne....dlatego nikomu nie proponuję takiej diety ani też nie odradzam

Posted

Megi, to na zdrowy rozsadek, z czego jest robiona karma? Z innych kurczakow, tych bez chemii, z innej planety ;)?
Malo, ze w karmie jest tylko czesc miesa, wiekszosc to zbozowe wypelniacze, do tego dochodzi chemia w czystej formie dosmaczaczy, poprawiaczy zapachu, koloru, utrwalaczy (mieso nie polezy w lodowce paru miesiecy, a karma stoi w warunkach pokojowych rok i dluzej.
A wet nie jest dietetykiem, poleca to, co sprzedaje, badz co jest popularne.
Z punktu widzenia kraju, gdzie gotowe karmy wprowadzono wczesniej i sa w masowym wykorzystaniu, gwaltownie wzrosla liczba przypadkow nowotworow, szybszego starzenia sie i zgonow psow, pojawilo sie wiecej chorob zwiazanych z przemiana materii i trawieniem, problemow neurologicznych.

• 2 weeks later...
Posted

Miałem dać znać jak u mojej suni ze zmianą karmy..

Jesteśmy na etapie 25% starej i 75% nowej - idzie doskonale :multi:

Kupki "ładne" i zero problemów.

Przeszliśmy na RC dla York'ów Junior :p

Posted

[quote name='matiz91']Miałem dać znać jak u mojej suni ze zmianą karmy..

Jesteśmy na etapie 25% starej i 75% nowej - idzie doskonale :multi:

Kupki "ładne" i zero problemów.

Przeszliśmy na RC dla York'ów Junior :p[/QUOTE]
no to gratulacje:multi:

• 1 month later...
  • 1 month later...
Posted

Zmieniaj karmę stopnio.
Ale ,żeby nie była na Starterze np. do 1 roku życia.
Karma dla szczeniąt i suk ciężarnych zawiera dużo więcej witamin ,niż dla psów dorosłych.
Za dużo witamin też może zaszkodzić !
Ja proponuję po odstawieniu tej karmy wprowadzyć Royal Canin Yorshire Terrier.
A co do gotowanego,ja swojemu yorkowi gotuję,ale tylko przez jego rozpuszczenie :D
Jeśli karmisz psa dobrą suchą karmą jak Royal to w całodziennym posiłku dostarcza ona tyle witamin,że nie mówisz podawać tabletek wzmacniających itp.
Natomias jeśli gotujesz jak ja to musisz te witaminy psu dostarczyć w formie np. przysmaków z wapniem i wyjdzie na to samo ;)
Decyzja należy do Ciebie i upodobać yoraska ;)