NightQueen Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='sugarr'] Nie można tego tak strasznie demonizować, w końcu to nie są ostre kolce tylko [B]okrągłe lub płaskie. [/B] [/QUOTE] jeszcze nigdy nie widziałam kolców w kolczatce okrągłych czy płaskich :crazyeye: wszystkie jakie widziałam były ścięte pod skosem i jakby nie było ostro zakończone Quote
gops Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='NightQueen']jeszcze nigdy nie widziałam kolców w kolczatce okrągłych czy płaskich :crazyeye: wszystkie jakie widziałam były ścięte pod skosem i jakby nie było ostro zakończone[/QUOTE] dzis w zologu ogladalam kolce ktore byly zakonczone gumowymi nakladkami :) nie wiem jaki to ma sens ale sa takie Quote
NightQueen Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='gops']dzis w zologu ogladalam kolce ktore byly zakonczone gumowymi nakladkami :) nie wiem jaki to ma sens ale sa takie[/QUOTE] nigdy nic takiego nie widziałam Ja ogólnie sensu nie widzę w kolczatkach, bo na własne oczy nei widziałam pozytywnych skutków takiego działania, ale wierzę że w rękach doświadczonej osoby mogą one pomóc, chociaż ogólnie jestem im przeciwna Quote
gops Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='NightQueen']nigdy nic takiego nie widziałam Ja ogólnie sensu nie widzę w kolczatkach, bo na własne oczy nei widziałam pozytywnych skutków takiego działania, ale wierzę że w rękach doświadczonej osoby mogą one pomóc, chociaż ogólnie jestem im przeciwna[/QUOTE] ja widzialam dzisiaj :) nie wiem jak ma to pomagac ale bylo firmy nobby jesli dobrze pamietam kolczatka pomaga np mi w sytuacjach gdzie musze miec pelna kontrole nad glowa psa, np u weta , uzywam kolczatki bardzo zadko ale uzywam Quote
Paulix Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Orientuje się ktoś, jakie są ceny w activdog? Można do czegoś porównać? :P Quote
Marta_Ares Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 tez widzialam te z gumowymi nakladkami, u nas kolce zdawały egzamin, jak pies zbytnio zaczynał szaleć do innych psów na treningach, wystarczyło kilka minut pracy z kolczatka i przepięcie na zwykłą obroże :) ale od dłuższego czasu leżą w pudle nie używane Quote
Onomato-Peja Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 U mnie jest taka kolczatka firmy ferplast z cieniutkimi gumowymi nakładkami właśnie. Jak dla mnie to fajne jest, bo kolce w zimie nie przymarzają do skóry psa. Quote
Agnes Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Gumowe sa dla dlugiej siersci? Moze cos krece, ale wiem ze sa widzialam juz dawno temu Quote
Paulix Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [QUOTE]Jak dla mnie to fajne jest, bo kolce w zimie nie przymarzają do skóry psa.[/QUOTE] W ogóle są takie przypadki, że przymarzają? O.O Quote
NightQueen Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='Onomato-Peja']U mnie jest taka kolczatka firmy ferplast z cieniutkimi gumowymi nakładkami właśnie. Jak dla mnie to fajne jest, bo kolce w zimie nie przymarzają do skóry psa.[/QUOTE] no ale przecież nie tylko kolce dotykają skóry psa, więc chyba trochę bez sensu. Quote
Onomato-Peja Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='Paulix']W ogóle są takie przypadki, że przymarzają? O.O[/QUOTE] Jak wszystko co metalowe podczas zimy. [quote name='NightQueen']no ale przecież nie tylko kolce dotykają skóry psa, więc chyba trochę bez sensu.[/QUOTE] Przy kolczatce z zapięciem na klips tylko kolce, dopiero przy szarpnięciu psiej skóry dotyka reszta kolczatki. Quote
NightQueen Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='Onomato-Peja'] Przy kolczatce z zapięciem na klips tylko kolce, dopiero przy szarpnięciu psiej skóry dotyka reszta kolczatki.[/QUOTE] tak jest chyba tylko w przypadku idealnie dopasowanej kolczatce, aczkolwiek spierać się tu nie będę. Generalnie kombinacja zima + metal + sierść (chyba że długa z podszerstkiem) nie idzie w parze Quote
Kajusza Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [IMG]http://i1014.photobucket.com/albums/af269/Marta_Ares/allegro/DSC02788.jpg[/IMG] rewelacja!!!!!!!!!!!! musze pokazac mojej siostrze, ona szukała takiej (lub moro), Marta możesz mi napisać jakiej jest szerokości i długość? No i cena też :-) Quote
Paulix Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Ale nawet na psie krótkowłosym obroża leży na sierści... Quote
gops Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 dobrze zalozona kolczatka jest ciasna i dotyka szyi :) Quote
Yuveza Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='sugarr']Nie wiem czy wiesz, ale westie_justa to młodziutka dziewczyna, która ma "na głowie" trzy psy, z czego dwa o ile mi wiadomo to takie podwórkowe wcale nie małe, niekoniecznie wychowane - są jej rodziców. Także jeżeli pies - w międzyczasie zanim uda się z nim popracować (a powiedzmy sobie szczerze, jak się chodzi do szkoły to z wychowaniem trzech psów musi być na prawde ciężko) - ma się wyrwać i zrobić krzywdę chociażby sobie samemu, to ja bym tak strasznie nie odradzała kolczatki. Nie można tego tak strasznie demonizować, w końcu to nie są ostre kolce tylko okrągłe lub płaskie. Na szelkach moim zdaniem wcale nie jest łatwiej psa utrzymać czy nauczyć chodzenia na smyczy, jeżeli nie boisz się, że go nie utrzymasz, to kupiłabym szeroką mocną obrożę z pitmana, są na prawdę niezawodne. Jeżeli nie jesteś pewna psa, to zostań nawet przy tej kolczatce, ale nie jako wyjście z sytuacji tylko jako pomoc przy uczeniu spokojnego chodzenia :) Tylko jeżeli jej używasz, to zadbaj o poprawne ubranie jej psu. Powinna być za uszami, ciasno. Można z kolczatki odczepić te takie "segmenty" jeżeli jest za duża, nie koniecznie trzeba kupować nową[/QUOTE] W sumie to 2 psy, westka jest nauczona manier bo ja ją sama uczyłam od szczeniaka i nie było problemów więc ona wyszkolona jest;) No a tamte 2..... Axel (ten czarny w kolczatce) był też u nas od szczeniaka no ale wtedy byłam mała i ja go wtedy jako tako uczyłam siad, leżeć itd. ale raczej spacery to nie należały w pełni do mnie, i Axel w sumie jest nawet grzeczny ale jak długo nie wychodzi na spacer to później jest taki szczęśliwy że strasznie prze na przód;) Sara jest już od dawna byłam wtedy baaardzo mała i raczej ona nie była uczona przez rodziców.... ale teraz już jej się nie chce ciągnąć, może dla niej szelki? bo na obroży ładnie chodzi ale potrafi się z niej 'wykręcić'. Może dla Axla nie za bardzo szelki ale jak kolczatka zła, to właśnie (nawet o tym myślałam) chciałam kupić mu Skórzaną obroże i smycz i może Sarze też bym sprawiła taki komplet (tylko trzeba jeszcze mieć kase:)) No i można powiedzieć że te psy też są "moje"-wychodzę z nimi na spacery, no i chcę żeby też miały jak każdy inny pies;) A wychodzę tak: westka+Axel/Sara lub: sam/a Axel/Sara Quote
Paulix Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Ale przecież nie dotyka skóry tak? Tylko leży na sierści? Quote
gops Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='Paulix']Ale przecież nie dotyka skóry tak? Tylko leży na sierści?[/QUOTE] powinna byc ciasno zalozona wiec na psie krotkowlosym moze dotykac Quote
Paulix Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='westie_justa']W sumie to 2 psy, westka jest nauczona manier bo ja ją sama uczyłam od szczeniaka i nie było problemów więc ona wyszkolona jest;) No a tamte 2..... Axel (ten czarny w kolczatce) był też u nas od szczeniaka no ale wtedy byłam mała i ja go wtedy jako tako uczyłam siad, leżeć itd. ale raczej spacery to nie należały w pełni do mnie, i Axel w sumie jest nawet grzeczny ale jak długo nie wychodzi na spacer to później jest taki szczęśliwy że strasznie prze na przód;) Sara jest już od dawna byłam wtedy baaardzo mała i raczej ona nie była uczona przez rodziców.... ale teraz już jej się nie chce ciągnąć, może dla niej szelki? bo na obroży ładnie chodzi ale potrafi się z niej 'wykręcić'. Może dla Axla nie za bardzo szelki ale jak kolczatka zła, to właśnie (nawet o tym myślałam) chciałam kupić mu Skórzaną obroże i smycz i może Sarze też bym sprawiła taki komplet (tylko trzeba jeszcze mieć kase:)) No i można powiedzieć że te psy też są "moje"-wychodzę z nimi na spacery, no i chcę żeby też miały jak każdy inny pies;) A wychodzę tak: westka+Axel/Sara lub: sam/a Axel/Sara[/QUOTE] Kup zacisk/półzacisk, jeżeli już... Skoro rodzice wzięli dwa duże psy, to niech nauczą je chodzić na smyczy. Jeżeli mają to gdzieś to ja bym uczyła chodzenia psa na smyczy od podstaw. Na prostej zasadzie pójdziemy, ale tylko na luźnej smyczy. Quote
Onomato-Peja Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='gops']dobrze zalozona kolczatka jest ciasna i dotyka szyi :)[/QUOTE] Dotyka ale kolcami, w końcu kolce nie mogą się wbijac w szyję bez potrzeby, czyli tym samym całe ogniwo nie ma jak przylegac do szyi. Quote
Yuveza Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 No tak, Sara umie chodzić na smyczy, a Axel..... też tylko czasami się ciągnie ale da się go doprowadzić d porządku:) a jak trochę z nim popracuję to to kupie im nowe obroże (skórzane) :D No wiesz, rodzice uczyli je chodzić tylko oni to wiesz tak jakby trochę inaczej, i ja jak później (zanim była westka) zaczęłam uczyć głównie Axla i na podwórku ślicznie chodziła przy nodze;) O, w ferie trochę popracujemy;) Quote
NightQueen Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='Paulix']Ale przecież nie dotyka skóry tak? Tylko leży na sierści?[/QUOTE] sierść bez podszerstka, sierść krótka w zimie często nie izoluje zbyt dobrze, więc kiedy założy się psu metal na szyje będzie marzną Quote
Marta_Ares Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='Kajusza'] rewelacja!!!!!!!!!!!! musze pokazac mojej siostrze, ona szukała takiej (lub moro), Marta możesz mi napisać jakiej jest szerokości i długość? No i cena też :-)[/QUOTE] opróżnij skrzynke to odpisze na pw :) obroża ma szerokosc 3cm Quote
Kajusza Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='Marta_Ares']opróżnij skrzynke to odpisze na pw :) obroża ma szerokosc 3cm[/QUOTE] już opróżniona :-) Quote
Paulix Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 [quote name='Paulix']Orientuje się ktoś, jakie są ceny w activdog? Można do czegoś porównać? :P[/QUOTE] Wie może ktoś, bo na stronie info brak :P Quote
Recommended Posts