Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

cottonki to szeroka bawełniana taśma (można bezpośrednio z niej zrobić obrożę) a ribbonki to wąska ozdobna tasiemka (wygląda trochę jak haftowana - w dotyka elementy są takie jakby wypukłe), naszywana na szersza taśmę

Posted

[quote name='Dioranne']My prawdopodobnie zdecydujemy się na Furkidza/Rogza z nitką. Chyba, że na allegro wynajdę coś co zwróci moją uwagę i będzie funkcjonalne. ;)
[B]Edit: Olśni mnie ktoś, jaka jest różnica między cottonkami, a ribbonkami z DS?[/B][/QUOTE]

też nie dawno nie wiedziałam :evil_lol:

Posted

[quote name='razed_in_black']cottonki to szeroka taśma a ribbonki to wąska ozdobna tasiemka, naszywana na szersza taśmę[/QUOTE]
najważniejsza różnica jest taka że cottonki są bawełniane i słabszej jakości niż ribonki .

Posted

Z tego co zdążyłam wyczytać to cottonki mają szerokość 3cm, więc niezbyt nam będą odpowiadać. W takim razie bierzemy ribbonki, chociaż zdecydowanie bardziej podobają mi się wzory taśm z cottonków. Zamawianie obroży to jednak długotrwały proces. :D

Posted

[quote name='drzalka'][B]barberry[/B] ja miałam z Lorda identyczną co pokazałaś, ale na 1cm.
Powiem szczerze że niby w opisie natłuszczana, ale nie umywa się z miękkością ( bo oto zazwyczaj chodzi w natłuszczanych, żeby nie ślizgała się w dłoni i nie pażyła) do Dingo.
Plus ja trafiłam na krzywo wycięta skórę.

Dingo ma takie smycze, najcieńsze szerokość 0.8 cm.
Miałam taka , była troszkę za cienka dla nas ( teraz mam 1.2 cm z tej serii) , lecz karabińczyk był mniejszy :)[/QUOTE]

Dzięki! W takim razie się na nią nie zdecyduję :) To i tak taka moja fanaberia a nie coś co na prawdę mi się przyda ;)
W Lordzie podoba mi się, że ma 3m długości. Dingo chyba takich nie robi :niewiem:

[quote name='rashelek']

[I][B]barberry[/B][/I] macałam dziś jeszcze raz tą sznurową smycz z Chaby i 12mm jest dosyć masywna, ja bym ją brała dla swojej suczy wielkości spaniela ;) Także jak coś to dla yorczka musiałaby być mniejsza. Był tam rozmiar niżej, ale nie spojrzałam na szerokość i też wydaje mi się za duża dla takiego psiaka.[/QUOTE]

Sznurową to ja rozważałam 6 albo 8mm :D W taśmowej wahałam się między 10 a 12mm. Ale dzięki, że pamiętałaś. W takim razie pewnie te 6mm w sznurowej byłoby ok.
I tak na 99% zdecyduję się w końcu na zwykłą taśmową 12mm bo macałam taśmową 10mm i nie bardzo da się to w ogóle trzymać :angryy:

[quote name='Daria&Iga']Barberry a gdzie można dostać taką smycz z Lorda i miej więcej jaka jest jej cena??[/QUOTE]

Ja znalazłam na allegro, o tu: [URL]http://allegro.pl/smycz-ringowka-skora-natluszczana-zapl-10mm-300cm-i3168644457.html[/URL]

Posted

[quote name='Dioranne']My prawdopodobnie zdecydujemy się na Furkidza/Rogza z nitką. Chyba, że na allegro wynajdę coś co zwróci moją uwagę i będzie funkcjonalne. ;)
[B]Edit:[/B] [B]Olśni mnie ktoś, jaka jest różnica między cottonkami, a ribbonkami z DS?[/B][/QUOTE]
Cottonki to bawełniany materiał naszywane na taśmę nośną
Ribbonki to gotowa tasiemka naszywana na teśmę nośną

Z tego co wiem to i ribbonki i cottonki mozesz kupic w dowolnym rozmiarze, fakt jest jednak taki że w cottonkach czasem wzory są duze i na wąskiej obroży mogą być poucinane. Drugą istatną sprawą jest to ze cottonki to bawełniany materiał czyli jak pies wytapla sie w blocku to pranie takiej obroży może byc trudniejsze a kolory mogą zblaknąć ( jak w normalnej tkaninie). Ribbonki są bardziej trwałe. Wybór zalezy od tego jakie zadanie ma spełniać dana obroża , jeśli ma być "okazyjna" to mogą być cottonki jak "codzienna-robocza";) to polecam ribbonki.

Posted

[quote name='majusa']Dziękujemy bardzo !!!! :)

Dzięki :) A pytałaś kiedy będą? Na allegro widziałam że mają ustawiony urlop od 19 do 5 maja o ile dobrze pamiętam.
Na pewno warto czekać bo szelki są super!![/QUOTE]

Mają nadzieję, że uda im się jeszcze w tym tygodniu wysłać... Jednak ostatnio pisali, że wysłali 11, a data nadania to 15 :roll: szelki fajne, fakt- mam nadzieję, że teraz będą dobre.

Posted

[quote name='rika']Mają nadzieję, że uda im się jeszcze w tym tygodniu wysłać... Jednak ostatnio pisali, że wysłali 11, a data nadania to 15 :roll: szelki fajne, fakt- mam nadzieję, że teraz będą dobre.[/QUOTE]

Zobacz jakie zdjecie znalazlam :) Cały komplet w Twoich kolorkach - wyglada super !!
[IMG]http://i1112.photobucket.com/albums/k487/Dog-Style/szelki norweskie/DSC03791_zpsd70f4ca5.jpg?t=1366062175[/IMG]

Posted

[quote name='masdamerka']Wreszcie mam internet :D Furkidzy tylko raz zamawiałam "podwójnie", a trzy razy pojedynczo i zawsze w woreczku i pachnące, [B]majusa masz pecha do obroży..[/B] :evil_lol:[/QUOTE]

Do handamde-owych obroży żeczywiście mam pecha. Za to moja pierwsza obrożka Lupine (Puppy Love) jest boska pod każdym względem i tak na dobrą sprawę nie potrzebna mi żadna inna. Zamawiałm z ciekawości i tylko się przekonałam w tym że ja już mam swoją frirmę obrożkową, co prawda masówka - ale spełnia moje oczekiwania w 100%.
Inną sprawą są szelki, mam rogzowe guardy i mimo ze są lekkie, miękkie i bardzo ładne to jednak taśma 15mm jest moim zdaniem ciut za wąska. W masówkach ciężko jest mi dobrać rozmiar i uważam ze w tym przypadku Handmade-owe szelki to idealne rozwiązanie. Norwegi szyte na miarę są po prostu rewelacyjne, bo przecież najważniejsza jest wygoda psa.

Posted

Niestety nie przesadzajmy,ja też kilkanaście razy zamawiałam furkidzy i nie zawsze przychodziły w pachnących torebkach.Jakos tragedią dla mnie to nie było,może woreczki im się skończyły.

Posted

[quote name='anna35-1974']Niestety nie przesadzajmy,ja też kilkanaście razy zamawiałam furkidzy i nie zawsze przychodziły w pachnących torebkach.Jakos tragedią dla mnie to nie było,może woreczki im się skończyły.[/QUOTE]

Tak skonczyły, bo sie dowiedziałam. Jednak jak byś czytała uważnie to nie o woreczki sie tu rozchodzi, dla mnie też to nie jest tragedia tylko sam fakt.
Dla jasności ( bo z tego co widze nie wszyscy to pojmują) [B]frukidza zamowiłam nie dla woreczka tylko dla uroczej obroży[/B].
Ciesze sie ze mam jedną ale moją "best" marką frukidz nie zostanie z powodu trwałosci tychże prześlicznych obrozy. Jedna sztuka na pokaz nam wystarczy.
No i w moim przypadku jak bym miała ocenić oborożę z linijką to do super precyzji się nie zaliczy, nie to zeby byla jakos byle jak wykonana, po prostu mam porownanie wiec porownuję.

Posted

[quote name='Unbelievable']majusa, ale masz pecha :evil_lol:
do mnie furkidz przyszedł w ładnym materiałowym woreczku ;)[/QUOTE]

Mojego pierwszego furkidza również dostałam po prostu w kopercie... Dlatego dziwiłam się, dlaczego tak zachwycacie się tym opakowaniem.

Posted

[quote name='Ewa&Duffel']Do mnie Furkidzy też zawsze przychodziły w woreczku materiałowym, ale szczerze mówiąc nigdy nie zamawiałam mniej niż 2, więc może jak się zamawia tylko 1 obrożę to jest inaczej ;-)[/QUOTE]

Do mnie zawsze przychodziły opakowane a zamawiałam po 1 sztuce :)

[quote name='majusa']
Ciesze sie ze mam jedną ale moją "best" marką frukidz nie zostanie z powodu trwałosci tychże prześlicznych obrozy. [/QUOTE]

Wiadome że bawełna nie będzie tak samo wytrzymała jak np tasiemka + taśma ;)

Dlatego warto czytać takie wątki :lol:

Posted

[quote name='majusa']Zobacz jakie zdjecie znalazlam :) Cały komplet w Twoich kolorkach - wyglada super !!
[IMG]http://i1112.photobucket.com/albums/k487/Dog-Style/szelki norweskie/DSC03791_zpsd70f4ca5.jpg?t=1366062175[/IMG][/QUOTE]

Nie widzę zdjęcia :-(

Posted

no co Ty. To proszę link [URL="http://i1112.photobucket.com/albums/k487/Dog-Style/szelki%20norweskie/DSC03791_zpsd70f4ca5.jpg?t=1366062175"]http://i1112.photobucket.com/albums/k487/Dog-Style/szelki%20norweskie/DSC03791_zpsd70f4ca5.jpg?t=1366062175[/URL]

Posted

[quote name='majusa']no co Ty. To proszę link [URL]http://i1112.photobucket.com/albums/k487/Dog-Style/szelki norweskie/DSC03791_zpsd70f4ca5.jpg?t=1366062175[/URL][/QUOTE]

error wyskakuje. :D

Posted

[quote name='AnIeLa']Do mnie zawsze przychodziły opakowane a zamawiałam po 1 sztuce :)

Wiadome że bawełna nie będzie tak samo wytrzymała jak np tasiemka + taśma ;)

[B]Dlatego warto czytać takie wątki[/B] :lol:[/QUOTE]

Dokładnie ! ja wiedzialam co kupuję. Uwielbiam ten wątek tu wszystko wychodzi na wierzch i nic sie nie ukryje !!!!!
To dzięki naszemu wspólnemu doswiadczeniu jesteśmy takie mądre !!! :evil_lol:

Posted

[quote name='majusa']A zamawiałaś też obrożę i smycz :diabloti: ?[/QUOTE]

Tak :loveu: chyba nasz, bo szelki nie mają tasiemki na rączce i taśma jest do góry nogami :cool3:
A skąd ta fota? Pięknie wygląda.

Posted

Oż TY !! To ja tez musze domowic smycz :diabloti:
Szukałam własnie aukcji na allegro ze smyczami ribbonkami i nie bylo, przypadkiem na jakiejsc znalazłam tą fotę.
Naprawdę super ten zestawik. Nie mogę się doczekac foty Damona w kompleciku :)