chi23 Posted October 12, 2009 Posted October 12, 2009 mam problem . mój pies ma dwanaście lat i od szczeniaka karmię go tesco pet food jest zdrowy i w dobrej formie ktoś mi zarzucił że źle go karmię jakie macie zdanie????? Quote
diabelkowa Posted October 12, 2009 Posted October 12, 2009 na jakiej podstawie twierdzisz ze jest zdrowy? robione byly wszystkie badania ? rak wychodzi powoli... bylo kiedys takie doswiadczenie jak w ameryce ktos jadl fast foody przez rok i jak radykalnie pogorszyl sie stan zdrowia i wszystkiego to to samo tylko zabijasz przez wiecej lat... Quote
Daga&Maks Posted October 12, 2009 Posted October 12, 2009 to jest naprawdę beznadziejna karma.To że teraz nie widać żadnych problemów zdrowotnych nie znaczy że ich nie będzie i że karma jest super.Marketówki są jak fast-foody.Najpierw niby wszystko dobrze a problemy zaczynają się z czasem Quote
chi23 Posted October 13, 2009 Author Posted October 13, 2009 to jaką karmę mam mu podać bo ja naprawde nie wiem... ale pies je nie tylko karmę je surowe mięso, i mielone i tuzin różnych innych rzeczy... a poza tym owszem ,ostatnio byłam z Pikusiem u weterynarza na "oględzinach" jakoś tydzień temu i on jest zdrowy i w całości:) Quote
diabelkowa Posted October 13, 2009 Posted October 13, 2009 wyglad ogolny sie nie liczy tu chodzi o watrobe zoladek i caly przewod pokarmowy ja osobicie polecam acane dostepna w wielu wersjach Quote
magorek Posted October 13, 2009 Posted October 13, 2009 ja myślę że żywi się psy wedle zasobności swojego portfela. Są ludzie którzy żywią się chlebem z margaryną i pasztetem i stać ich - jeśli w ogóle- na co najwyżej produkty "marki" TESCO i wtedy trudno by żywili swojego psa acaną. C'est la vie.. Jeśli pies jest kochany, niezabiedzony i ma gdzie spać, to i tak jest szcześciarzem w stosunku do np. schroniskowców..... Też chętnie żywilabym się wyłącznie produktami rolnictwa ekologicznego, ale mnie nie stać:roll: Quote
diabelkowa Posted October 13, 2009 Posted October 13, 2009 jak sie nie ma pieniedzy na dobra karme to sie czyta czyta i jeszcze raz czyta o dobrym dla naszego psa zywieniu naturalnym np. barf Quote
Daga&Maks Posted October 13, 2009 Posted October 13, 2009 niektóre dobre karmy wcale nie wychodzą jakoś koszmarnie drogo tym bardziej jeśli weźmiemy pod uwagę nie cenę za worek a ilość dawkowania,bo tych gorszych karm daje się o wiele więcej niż tych lepszych.Jedzenie domowe też nie wychodzi drogo,a jest o wiele lepsze niż marketówki.Oczywiście posiłek trzeba dobrać tak by zapewnić psu wszystkie składniki odżywcze. chi23 na rynku jest sporo dobrych karm.Tu w dziale żywienie są wątki na temat większości karm jakie są.Poczytaj opinie, może znajdziesz jakąś dobrą karmę która będzie pasować Quote
Iwona77 Posted October 13, 2009 Posted October 13, 2009 Ja osobiście uważam, że jak już kotki/pieski muszą jeść tańsze karmy powinny mieć urozmaicone menu, ja daje rybe, kurczaka, gotowane mięsko, serek itp. Znam pieski i kotki wychuchane na canin i też mają różne schorzenia. No ale twój piesek nie jest już najmłodszy i tylko wyeliminowanie fast-foodu może przedłużyć mu życie. Wyobraź sobie, że twoja babcia je codziennie ostrą pizze, to nie może być zdrowe. Już pomijając fakt, że by po takim jedzeniu była poprostu chora. W tym przypadku ja jestem za jedzeniem oczywiście bezsolnym, nie tłustym i urozmaiconym warzywami np marcheweczka. Tylko domowej roboty nie te konserwowane odpadki z wzmacniaczami smakowymi i glutenami, to zawiera każda karma, nawet ta naj naj lepsza. A tak na marginesie, są karmy Junior a spotkał się ktoś z karmami Senior może? moim zdaniem powinny być dla psich i kocich dziadków. Quote
Iwona77 Posted October 13, 2009 Posted October 13, 2009 Acha:-) dobrze wiedzieć, widocznie nie zwróciłam uwagi bo mam same podlotki;-) Sprawdziłam, jeżeli twój piesek jest mały to ma teraz 70 lat:-) jeżeli duży to ok 90! [URL]http://www.aniwet.pl/wieknaludzki.htm[/URL] Quote
chi23 Posted October 14, 2009 Author Posted October 14, 2009 produkty rolnictwa ekologicznego bardzo ciekawie brzmia. .. może Pikuś będzie się żywił royal canin ???? co wy na to, bo pani w zoologicznym bardzo polecała tę karmę...:) Quote
chi23 Posted October 14, 2009 Author Posted October 14, 2009 To Pikuś jest stary...he he on jest taki dosyć duży to sądze że ma jednak 90 lat Quote
Recommended Posts