Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Buldogu z miasta D- się wsiada w samolot, się leci, się ląduje i się jest. :P

Stępińskiego ugryzła osa. Może to lepiej, że u Gajewskiego :roll:

A z jakim wynikiem? Warto choć było?

Gosia

Posted
Buldogu z miasta D- się wsiada w samolot, się leci, się ląduje i się jest. :P
Tak sobie planowalem, tylko, ze ja musze jeszcze do miasta D rowerem dojechac kawalek, a padalo ;)

No dobra, spadam i sie nie rozpycham :hand:

Posted
W jakim sensie ugryzla osa ?

Osa- zwierzątko takie, więcej owad może, w paski żółto- czarne... Latające.

Ugryzła go w lewą łopatkę i bał się, że spuchnie. :wink:

Wlasnie u niego sie wystawialysmy ! A wynik... I lok na 9, dosk, CWC i w super opinia sedziego. :-) Wiec cyba niezle :D

Gratulacje- to klubówka w końcu, więc trofeum spore :P

A jak się nazywa Twoje zwierzę, to sobie zobaczę w katalogu?

Gosia

Posted

Cześć!

Jeszcze nad tym popracuję- obiecuję :)

Byłeś? A ja przeglądałam katalog i nic mi do Ciebie nie pasowało. Prawdę rzekłwszy szukałam Marcina D. Może to naiwne :roll:

Gosia

Posted

Wiesz- jakby Ci to powiedzieć- nie przewidziałam, że masz suczkę. Sądziłam cały czas, że masz psa :lol:

W Legionowie to ja jestem organizator- a ponadto będę asystować na jakimś ringu, ale jeszcze nie wiem, na jakim. W każdym razie na dwójce.

Będziesz?

Gosia

Posted

Ba, wiadomo, ze bede :D .

Milo wiedziec, ze znajoma jest organizatorem :P , mowie Ci slabo nam poszlo na klubowce <beczy> .

Mam nadzieje, ze Legionowei bedzie lepiej ;)

Posted

No ale z tego, co mówiła przed i po klubówce Krystyna B. całe sędziowanie było raczej goowniane. O Rosjance mówiła mi jeszcze daleko przed wystawą, że się nie zna, a o Kocie też nie ma najlepszego zdania ( w kwestii azjatów). Więc może nie ma się czym przejmować?

A zarzuty były jakieś konkretne, czy takie tam ble ble?

Gosia

Posted

Ladny opis dostala, ale Kot poweidzial, ze jest jeszcze za mloda i nie moze konkurowac z psami o 2 miechy starszymi bo one sa juz bardziej rozwiniete , wiec dal nam i drugiej 6 miesiecznej suczce obiecujace :(.

Posted

Właśnie patrzyłam do katalogu pod kątem Twoich narzekań i zauważyłam, że ona była prawie najmłodsza. To w klasie szczeniąt może być duża różnica.

Gorzej znacznie by było, gdyby dostała mało obiecującą. Ale azajaty tak długo dojrzewają, że wszystko jest możliwe u nich. Łeb do góry- spotkamy się w Legionowie.

:wink: :drinking:

Gosia

Posted

No wlasnie ona i mlodsza kolezanka (rowniez 6 miech) dostaly oceny obiecujace , a cala reszta po 8 miech dostaly wybitne.

Czy wiesz kto bedzie sedziowal azjaty ?

ps . doszla do Ciebie moja pw?

Posted

Doszła, doszła- nie mam gg i nie umiem się tym posługiwać :(

Jutro będę wiedziała, kto co sędziuje na dwójce- jutro mamy zebranie i będziemy finalnie dzielić to wszystko- więc w piątek Ci napiszę.

Gosia

Posted

Co za paskudztwo... nie powiadamialo, ze toczy sie dyskusja, a mialo :x

Moja pieknota, to widoczna w moim logu fila ESTA Jozefinka. Jak chcesz szperac w katalogu, to dla ulatwienia numer 224.

A z ta osa, to sadzialm, ze tos z ... przymrozeniem oka :)

Pozdrawiam

Asia i moloski

Posted

JotHa napisała: Co za paskudztwo... nie powiadamialo, ze toczy sie dyskusja, a mialo :x

A niektórzy tacy zakochani w komputerach, że żyć bez nich nie mogą... :roll:

JotHa napisałą:

Moja pieknota, to widoczna w moim logu fila ESTA Jozefinka. Jak chcesz szperac w katalogu, to dla ulatwienia numer 224.

No to się nie dziwię, że wygrałyście. Józefinka ma piękne file...

Jak kiedyś byliśmy u nich obejrzeć małe mastify, to mój Paweł gadał z Markowskim o mastifach, a ja z Panią Agnieszką o filach... Widać było, gdzie tak naprawdę leży jej serce. Aż się rozmarzyła, jak zapytałam o file.

Myślę, że w przyszłości kupię sobie filę. Coraz bardziej mnie ta rasa fascynuje. :D

JotHa napisała:

A z ta osa, to sadzialm, ze tos z ... przymrozeniem oka :)

Że niby jak muchy w nosie, czy coś takiego? Nie- naprawdę go użarła.

Pozdrawiam- Gosia

Posted

Gosiu

Dziekuje za gratulacje. Wchodzac na ring u nas w kraju niczego nie mozna byc pewnym. Chyba, ze sie juz zna sedziego i wie, czego po nim sie mozna spodizewac. File i mastify ang (bo takowa suczke tez mam) sa tak rozne (niestety :-( ) i sedziowie maja o nich tez rozna wiedze. Niestety, daje sie tez zauwazyc, zwlaszcza jak na danym ringu sa obie rasy sedziowane, ze niektorym arbitrom zdecydowanie myla sie wzorce :-(

Nie chodzi mi tu o jakies szczegolne preferencje wygladu psa w danej rasie, ktore sedzia ma (jeden lubi pregowane inny, plowe itp... - nie o to chodzi), ale o porownywanie wygladu psa do wzorca, a nie wygladow psow pomiedzy soba i ... twierdzenia, ze jak wiekszosc wyglada wlasnie 'tak', to to jest wlasnie dobre. ... Na szczescie nie wszyscy sedziowie maja wspomniane klopoty!

A co do sedziowania szczeniat...

My akurat z fila przeszlysmy przez 3 oceny w tej klasie. Musze przyznac, ze kazda byla wo, ale kazdy sedzia inaczej podchodzil... Takie tlumaczenie sie, ze sa dwa miesiace roznicy w wieku u maluchow, to tez raczej nie na miejscu. Wiadomo, ze psy roznie wygladaja w okresie wzrostu (stad moze byc problem z ocena jednoznaczna), ale po to jest sedzia, aby sie z ta ocena zmierzyl ! To raz... Dwa... z moich doswiadczen wynika, ze sedziowie (i z reszta nietylko) mlode psy postrzegaja, jako mniejsza wersje doroslych, a tak przeciez nie jest, tak byc nie moze ! Zwlaszcza w rasach duzych i olbrzymich, kiedy rozwoj psa jest nie tylko rozny w danej linii hodowlanej, co i rozny osobniczo ! Nie zrazaj sie ocena sedziego. Dobry sedzia postrzeze faktyczne zalety, jak i wady Twego psa. Tego sedziego sie ceni... A jak trafi sie sedzia, ktory wymysli wady, co wynika z nieznajomosci wzorca psa i jego interpretacji w rzeczywistosci, to nie ma co brac sobie do serca jego opisu !

Masz mlodego psa, ktory jesli tylko ma nalezne rasie proporcje, wyglad ma zgodny ze wzorcem, to przy rozsadnym zywieniu, wychowaniu i pielegnacji ma szanse wyrosnac calkiem dobry, zeby nei naduzywac slowa 'doskonaly' przedstawiciel rasy i moze wniesc w rase, jej rozwoj wiele dobrego... Pamietajmy, ze krzyzwanie super championow wcale nie gwarantuje nam kolejnego pokolenia super psow ! Jesli rzeczywiscie postrzegasz troche racji w opisie psa, to moze ... po prostu odpusc sobie ten sezon wystawowy, pojezdzij jako obserwator, bez psa.... i wystartujcie wiosna w klasie mlodziezy ! Wez pod uwage, ze w Legionowie maja szanse byc rowniez te same psy, co byly teraz na klubowce, zwlaszcza, jak sa z okolic W-wy.

Pozdrawiam serdecznei

Asia i moloski