Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

JotHa napisała:

A co do sedziowania szczeniat...

... Takie tlumaczenie sie, ze sa dwa miesiace roznicy w wieku u maluchow, to tez raczej nie na miejscu. Wiadomo, ze psy roznie wygladaja w okresie wzrostu (stad moze byc problem z ocena jednoznaczna), ale po to jest sedzia, aby sie z ta ocena zmierzyl ! To raz...

Trochę się zgadzam, a trochę nie- statystycznie jest mało prawdopodobne, by na ringu na 6 szczeniąt pojawiło się 6 doskonałych.

W związku z tym na ogół sędzia podpierając się nieco statystyką wybiera te odrobinę lepsze w danym momencie i te odrobinę słabsze- w tym samym momencie. Akurat azjaty to trudna rasa do sędziowania- bo prawie nikt się na niej- poza pojedynczymi osobami- nie zna- w Polsce. Żeby umieć rozróżnić, co z czego wyrośnie, trzeba mieć znakomitą wiedzę, albo hodować. Akurat takie zestawienie posiadła tylko jedna osoba, która sędzią nie jest, a na którą sędziowie patrzą ze strachem, jeśli za ringiem azjatów się pojawi. Dosyć to zabawne- ale prawdziwe. :wink:

JotHa napisała:

Dwa... z moich doswiadczen wynika, ze sedziowie (i z reszta nietylko) mlode psy postrzegaja, jako mniejsza wersje doroslych, a tak przeciez nie jest, tak byc nie moze ! Zwlaszcza w rasach duzych i olbrzymich, kiedy rozwoj psa jest nie tylko rozny w danej linii hodowlanej, co i rozny osobniczo !

Ano właśnie- dlatego molosy to zdecydowanie najtrudniejsza do sędziowania grupa psów. Zmiany, jakie potrafią zajść w ciągu 2 miesięcy u tego samego psa mogą przyprawić o zawrót głowy.

JotHa napisała:

Nie zrazaj sie ocena sedziego. Dobry sedzia postrzeze faktyczne zalety, jak i wady Twego psa. ...

A ta reszta to do Marcina? :P

Pozdrawiam- Gosia

Posted

Hej Gosia to jak chcesz to przesle Ci zdjęcia na kilku jestes :) razem z Panią Matuszewską. Może kojarzysz moja Kofulkę? nie chciała zębów pokazywac niedobrzyzna no !!! ;) jak mam ją do tego przekonac by dala sobie w pysk zaglądac???

Pozdawiam :)

Posted

:D ok przesle na pewno. film w poniedzialek niose do wywolania takze do konca przyszlego tygodnia powinnam sie wyrobic. Uprzedzam ze głównym tematem tych zdjec bedzie moja Kofulka i pancia która ja wystawiała, ale porobiłam tez zdjecia innych pieskow a w szczegolności będących na wystawie majorek, które bardzooo kocham :)

Jeżeli ktoś podpowie mi jak mogę zamieścic te zdjecia tu na forum to takze je udostepnie. Aha i jak pomniejszyc zdjecie piesia zeby było na awatar 80 na 80 pikseli? prosze o wskazółwki.

Pozdrawiam wszystkich dogomaniaków :))) !!!

Posted

Hej! Zdjecia sa szybciej niz myslalam powiedzcie mi prosze jak mam je zamiescic tutaj na forum jesli ktos mi powie jak to zrobic zdjecia beda dzis wieczorkiem... POZDRAWIAM

:lol:

Posted

Nie mam dziś katalogu, więc jutro dam stawkę.

To co pokazała Jasińska było na świetnym poziomie- głowy, klatki piersiowe, grzbiety. Jedno mnie tylko zastanawia- czy nie ma majorki, która by porządnie szeroko chodziła tyłem? To już mój rottweiler szerzej pracuje tylnymi nogami, niż to, co widziałam...

Wygrał Kubuś Rozpruwacz Osanna, pies z klasy młodzieży. On jeszcze pokaże dużo na światowych ringach.

Pozdrawiam- Gosia

Posted

Hej Hej . Oto spis wystawianych majorek:

Psy

Kl. młodzięzy

1. Kiwi Sweet Fruit Osanna

2. Kubus Rozpruwacz Osanna ( the winner :)

3. Tores Negro z Pradoliny Noteckiej

Kl. pośrednia

1. Rusty the Clown Magis

Kl. otwarta

1. Jin Ferro Osanna

2. Johnny Good Boy Osanna ( nieobecny)

Kl. championów

Ikar Chevalier Osanna

SUKI

Kl. młodzieży

1. Kaliope Wróżka Osanna ( moja suncia :) ( II lokata)

2. Ketti Glorie's Osanna ( I lokata)

3. Kolumbia Esquara Osanna ( III lokata)

Kl. posrednia

1. Ab-domena Magna Logones

2. Hera Ling Tao

3. kiss My Kama Osanna

Kl. otwarta

1. Malaguenna Sierra Morena z Pradoliny Noteckiej

Posted

Hej Alimka! w koncu strona ujrzala swiatlo dzienne hehe, to bardzo dobrze! mam nadzieje ze niedlugo bedzie wieeeecej informacjo i wiecej zdjec. Kolejna przesylke dla Ciebie szykuje po miedzynarodówce we Wroclawiu, a potem bedzie jeszczcze cos aler to juz tajjemnica. pozdrowionka