robertt Posted September 27, 2009 Posted September 27, 2009 Witam. Na początku się krótko przywitam: Nazywam się Robert, jestem szczęśliwym posiadaczem Sznaucerki-miniaturki, mieszkam w Warszawie. Byłem już zarejestrowany na forum, ale moje konto (chyba) zostało usunięte, przyczyną była moja długa nieobecność. No cóż, teraz postaram się udzielać. Mam pewien problem... Moja Sznaucerka-miniaturka, która ma 8 lat ma objawy [B]dyskopatii[/B]. Tak powiedziano mi u weterynarza. Jak to się ma w praktyce: ogólnie suczka biega, bawi się, ale ma problemy ze wskakiwaniem, np. na wersalkę; nawet powrót ze spaceru bywa "ciężki" - na klatce schodowej Sznaucerka albo ledwo wchodzi po schodach lub w ogóle nie chce. Wątek założyłem, ponieważ: a). w wyszukiwarce nie znalazłem nic na temat dyskopatii u Sznaucerów, b). chciałem sprawdzić czy forumowicze posiadający Sznaucera mieli już taki lub podobny problem. Tak więc proszę o radę, bo już nie za bardzo wiem co mam robić (?) Dodam tylko tyle, że podczas wizyty weterynarz dał lek Metacan), który starczył na 6 dni - jedna dawka na dzień. Nie pomogło. Quote
Martens Posted October 1, 2009 Posted October 1, 2009 Poszperałabym raczej w dziale weterynaria, bo nie jest to ani choroba typowo sznaucerowa, ani u sznaucerów nie różni się przebiegiem i leczeniem od innych ras. [url=http://www.dogomania.pl/forum/f1078/]Ortopedia - Dogomania Forum[/url] Quote
Kachorka5 Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 Witam! Również mam sznaucera miniaturę 8 letniego,który ma dyskopatię.Podobnie jak twoja sunia zaczęło się od problemów z wchodzeniem po schodach,następnie przestał schodzić po schodach.W piątek byłam z nim u weterynarza,który porobił mu mnóstwo badań łącznie z prześwietleniem górnego odcinka kręgosłupa i stwierdził dyskopatię. Leczenie polega na tym,że na 14 dni ma założony kołnierz usztywniający kark i 1x dziennie w/g ustalonej dawki podaje mu Encorton.Nie umiem Ci napisać czy jest jakaś poprawa ponieważ przez ten kołnierz jest cały nieszczęśliwy.Może coś więcej napisze 12.11.2009 bo wtedy będzie miał zdjęty:lol: Pozdrawim Quote
Recommended Posts