Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 6 miesi臋cznego boksera i do艣膰 du偶y problem. Codziennie z moj膮 kole偶ank膮 i jej cocker spanielem chodzimy do parku, 偶eby psy si臋 wybiega艂y. M贸j pies nie oddala si臋 ode mnie zbytnio, ale na zawo艂anie przychodzi tylko wtedy kiedy mu si臋 zechce. Zabra艂 spanielowi jego ko艣膰 i zacz膮艂 z ni膮 biega膰. Pr贸bowa艂y艣my zabra膰 mu t膮 ko艣膰, ale ucieka艂. W ko艅cu jako艣 si臋 uda艂o, ale nie chc臋 by takie sytuacje si臋 powtarza艂y. Jak nauczy膰 psa, 偶eby nie ucieka艂 i zawsze przychodzi艂 na zawo艂anie?

• Replies 122
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[url=http://pies.onet.pl/12889,13,16,czy_psu_potrzebne_jest_szkolenie,artykul.html] Zofia Mrzewi艅ska - Czy psu potrzebne jest szkolenie[/url]
[url=http://pies.onet.pl/11417,13,16,zbuduj_wiez_ze_swoim_psem,artykul.html]Onet.pl Pies[/url]
[url]http://www.dogomania.pl/forum/f471/pies-ucieka-na-spacerze-112606/[/url]
[url]http://www.dogomania.pl/forum/f471/blagam-pomocy-jak-nad-nim-zapanowac-te-ucieczki-136760/[/url]
[url]http://www.dogomania.pl/forum/f471/pies-samowolka-136235/[/url]
[url]http://www.dogomania.pl/forum/f471/ucieczki-do-innych-psow-108599/[/url]

Posted

podziwiam was kobitki, 偶e wam si臋 chce te wszystkie linki wyszukiwa膰 i wkleja膰:diabloti:, no chyba, ze macie ju偶 jak膮s list臋 z odpowiedziami na te standardowe i powtarzaj膮ce si臋 w k贸艂ko pytania ;)

Posted

[quote name='***kas']podziwiam was kobitki, 偶e wam si臋 chce te wszystkie linki wyszukiwa膰 i wkleja膰:diabloti:, no chyba, ze macie ju偶 jak膮s list臋 z odpowiedziami na te standardowe i powtarzaj膮ce si臋 w k贸艂ko pytania ;)[/QUOTE]W sumie racja - w k贸lko to samo...:mad:
Zaczynam sie zastanawiac kiedy oberwe za spamowanie :evil_lol:

Posted

Ja jestem sprzed czas贸w neta u ka偶dego w domu, ba! moja pierwsze w艂asna suka by艂a wzi臋ta ze schronu, a ja o internecie tylko s艂ysza艂am, naprawd臋 nie wiem jak sobie poradzi艂am i jak ludzie sobie radzili jak do dyspozycji by艂y tylko ksi膮偶ki. Nie mam poj臋cia jak to mo偶liwe, 偶e poch艂on臋艂am wszelk膮 dost臋pna literatur臋 dot. ps贸w, ZANIM us艂ysza艂am, 偶e mog臋 wzi膮膰 swojego pierwszego w艂asnego psa...no ja naprawd臋 nie wiem;)

a za艂o偶ycielce tematu radze wpier*** smycz膮, [U]ale sobie[/U], za to, 偶e przez 6 miesi臋cy 偶ycia psa, nic z nim nie zrobi艂a. A zaraz potem przestudiowa膰 wszystkie tematu dot, wychowania i pracy z psem.

Posted

Ja wypracowa艂em taka metod臋, mo偶e nie profesjonalna ale u mnie dzia艂a. Musze jeszcze zaznaczyc ze nie stosuje nigdy w nagrod臋 smako艂yk贸w. Od pierwszych spacer贸w pies musi si臋 pilnowa膰 偶eby mnie nie zgubi艂 i musi uwa偶a膰 偶ebym mu nie uciek艂. Oczywi艣cie szczeniak na pierwszych spacerach w nieznanym mu miejscu b臋dzie uwa偶a艂 bardziej 偶eby nas nie zgubi膰, czekam na jego nie uwag臋 i sie oddala, obserwuje szczeniaka ktory mnie nie widzi. Gdy zaczyna si臋 rozgl膮da膰 za mn膮, glosno gwizdam (krotki glosny gwizd na palcach) Wyrabiam u psa zkojarzenie ze g艂o艣ny gwizd znaczy ze si臋 utraci艂 kontakt wzrokowy ze mn膮. Szczeniak biegnie z kat dochodzi gwizd. Ps. pies ma slaby wzrok mo偶e by膰 tak ze b臋dzie bieg艂 w panice do innych ludzi, ale gdy dobiegnie na odleg艂o艣膰 rozpoznania w臋chem b臋dzie szuka艂 Cie dalej do skutku. Taka terapia stresowa na moje pieski dzia艂a bardzo dobrze.Wszystkie moje psy tak si臋 zachowywa艂y wiec my艣l臋 ze podzia艂a i u was.Moja 6 miesieczna suczka gdy bawi sie w parku z psami co kilka sekund sprawdza wzrokiem czy nie uciek艂em. A gdy g艂o艣no zagwizdam zostawia wszysko i biegnie w strone gwizdu jak by sie pali艂o. Oczywiscie nie nadu偶ywam tego przywo艂ywania. Nigdy nie gonie psa to pies goni mnie zebym mu nie uciek艂 i nie zostal sam.
A tu filmik
[IMG]http://www.youtube.com/watch?v=CzrjthtgcxM[/IMG]
[IMG]http://www.youtube.com/watch?v=OEs4QDY80U4&feature=channel[/IMG]

Posted

Bosheee, swietny sposob, jak spalic kontakt z psem, miec autystyka szukajacego oparcia tylko w sobie, bez odrobiny checi wspolpracy z czlowiekiem...
Strasznie smutny ten pies, wyglada jakby mial ze 100 lat :roll:.
A niby mlode szczenie...

Posted

brawo wspolpraca, wykorzystales sposob zalecany przez wielu szkoleniowcow - podkreslam dobrych i skutecznych szkoleniowcow. w efekcie pies ciebie pilnuje i tak ma wlasnie byc, nawet gdy odbiegnie bedzie cie mial na oku. prztrenowany zostal przy okazji i utrwalony sygnal alarmowy.
po prostu pelen podziw i szacunek. cos podobnego widzialam na jednym z filmikow instruktazowych Galuszki. moim zdaniem to swietny specjalista, zadnych rozkazow, zadnej agresji wzgledem psa, czy szarpania. tylko lagodne przy uzyciu psiego jezyka zastosowanie perswazji aby przekonac kto tu jest szefem. za rok starczy ze skiniesz glowa i pies bedzie wiedzial czy w lewo czy w prawo idziecie.
po prostu pelen szacunek. i trzymaj tak dalej. masz swietny kontakt z psem bo nie wymagasz od niego zeby zaczal uzywac jezyka ludzkiego. nie uczlowieczasz go, pozwalasz mu zostac psem i rozumiesz swetnie ze zeby dogadac sie z nim to ty musisz zejsc do poziomu jego komunikacji.
tylko jedna uwaga. widac to na poczatku filmiku bardzo dokladnie. twoje siad, bardzo mocne nawet agresywne. przyjrzyj sie pies od razu nieznacznie odwraca glowe w bok i oblizuje sie. wyraznie mowi do ciebie wyluzuj czlowieku, spokojnie, nie denerwuj sie.uzywa pieknie Csow. nie zmarnuj tego bo to bardzo dobrze o psie znaczy. bedzie potrafil w przyszlosci unikac bojek z innymi psami. postaraj sie wydawac komendy lagodniej, nie znoszac sprzeciwu ale bardziej miekko, jakby uwodzicielsko, bezemocjonalnie. to bardzo trudne, ale jezeli pies zacznie do ciebie podchodzic po linii prostej, w podskokach, bedzie wykonywac komendy bez Csow to osiagnales perfekcje

Posted

[quote name='isabelle30']brawo wspolpraca, wykorzystales sposob zalecany przez wielu szkoleniowcow - podkreslam dobrych i skutecznych szkoleniowcow. w efekcie pies ciebie pilnuje i tak ma wlasnie byc, nawet gdy odbiegnie bedzie cie mial na oku. prztrenowany zostal przy okazji i utrwalony sygnal alarmowy.
po prostu pelen podziw i szacunek. cos podobnego widzialam na jednym z filmikow instruktazowych Galuszki. moim zdaniem to swietny specjalista, zadnych rozkazow, zadnej agresji wzgledem psa, czy szarpania. tylko lagodne przy uzyciu psiego jezyka zastosowanie perswazji aby przekonac kto tu jest szefem. za rok starczy ze skiniesz glowa i pies bedzie wiedzial czy w lewo czy w prawo idziecie.
po prostu pelen szacunek. i trzymaj tak dalej. masz swietny kontakt z psem bo nie wymagasz od niego zeby zaczal uzywac jezyka ludzkiego. nie uczlowieczasz go, pozwalasz mu zostac psem i rozumiesz swetnie ze zeby dogadac sie z nim to ty musisz zejsc do poziomu jego komunikacji.
tylko jedna uwaga. widac to na poczatku filmiku bardzo dokladnie. twoje siad, bardzo mocne nawet agresywne. przyjrzyj sie pies od razu nieznacznie odwraca glowe w bok i oblizuje sie. wyraznie mowi do ciebie wyluzuj czlowieku, spokojnie, nie denerwuj sie.uzywa pieknie Csow. nie zmarnuj tego bo to bardzo dobrze o psie znaczy. bedzie potrafil w przyszlosci unikac bojek z innymi psami. postaraj sie wydawac komendy lagodniej, nie znoszac sprzeciwu ale bardziej miekko, jakby uwodzicielsko, bezemocjonalnie. to bardzo trudne, ale jezeli pies zacznie do ciebie podchodzic po linii prostej, w podskokach, bedzie wykonywac komendy bez Csow to osiagnales perfekcje[/QUOTE]

:crazyeye:
Aaaa, nie mog臋.:crazyeye:
jacy to 艣wietni szkoleniowcy zalecaja takie metody? podaj prosze nazwiska. Tylko b艂agam nie Jacka Ga艂uszki. Nie moge scierpiec tych wszystkich "do b贸lu pozytywnych" szk贸艂ek, kurs贸w korespondencyjnych badz weekendowych. marketingu, kantark贸w, wynalazk贸w typu behawioralna obro偶a treningowa i tak dalej. A Pan Ga艂uszka bardzo mocno sie w ten nurt wpisuje.

Ja zamiast robic takie dziwne akcje, wole od pocz膮tku wsp贸艂rpacowac z psem, trzymac go na lince i nagradzac przyjscia. i pracowac, bawic si臋, uczyc przez zabaw臋. A nie przywo艂anie opierac na strachu przed nasza ucieczka. Moje psy pilnuja sie mnie, bo tego chc膮, bo ja jestem fajniejsza od calej reszty 艣wiata, bo ze mn膮 jest najfajniesza zabawa i zadania. A nie dlatego, ze chodz膮 w ci膮艂ym strachu o to, czy nie im nie uciekn臋. Pies ma miec w nas opracie...

Boze gdybym by艂a administratorem... :ban:

Chyba przestaje wchodzic na takie w膮tki.

Posted

[quote name='wspolpraca']
A tu filmik z pierwszej lekcji zostawania szczeniak 5 miesi臋cy.
[IMG]http://www.youtube.com/watch?v=OEs4QDY80U4&feature=channel[/IMG][/QUOTE]

[quote name='karjo2']Bosheee, swietny sposob, jak spalic kontakt z psem, miec autystyka szukajacego oparcia tylko w sobie, bez odrobiny checi wspolpracy z czlowiekiem...
Strasznie smutny ten pies, wyglada jakby mial ze 100 lat :roll:.
A niby mlode szczenie...[/QUOTE]Dok艂adnie.

Filmik instruktazowy pt: "Jak zniszczyc szczeniaka".
Zero porozumienia, pies zestresowany jeszcze przed wydaniem komendy
kompletnie zgaszony, wyprany z energii, nie majacy 偶adnej przyjemnosci z kontaktu z cz艂owiekiem. Wyglada jakby jego jedynym marzeniem by艂 艣wiety spok贸j...
Szczenie przedk艂adajace samotne ogryzanie pi艂ki nad zabawe z przewodnikiem to bardzo smutny widok..

[quote name='isabelle30']brawo wspolpraca, wykorzystales sposob zalecany przez wielu szkoleniowcow - podkreslam dobrych i skutecznych szkoleniowcow.[/QUOTE]
Wsp贸艂pracy to tam akurat nie ma 偶adnej.:shake:
Odkrecanie autystycznych ps贸w kt贸rym ci "geniusze szkoleniowi" wyprali z 艂b贸w chec kontaktu z cz艂owiekiem, trwa miesiacami a szkody poczynione w szczeniectwie sa nie do odrobienia. :angryy:

edit.[B]prittstick[/B] - z ust mi to wyje艂a艣.
Niestety na szkoleniu widuje coraz wiecej ps贸w w takim i jeszcze gorszym stanie po przejsciu przez przedszkola i szk贸lki stosujacych te "superpozytywne metody"

Posted

"Ja zamiast robic takie dziwne akcje, wole od pocz膮tku wsp贸艂rpacowac z psem, trzymac go na lince i nagradzac przyjscia. i pracowac, bawic si臋, uczyc przez zabaw臋. A nie przywo艂anie opierac na strachu przed nasza ucieczka"
brawo, bardzo piekny przyklad metody stosowanej przez pana Galuszke!

ciekawe tylko czy gdy spuscisz po roku lub wiecej psa z tej linki po wielu godzinach tej pracy on tez tak bedzie wspolpracowal....chyba tak, bo rezygnacja bedzie juz stuprocentowa.

po prostu zazdroscicie ze facet osiagnal z psem (rasy ciezkiej i cietej) w okamgnieniu to co karjo nie udalo sie nigdy, a innym zajmuje lata cale...
Wspolpraca nie bedzie musial szarpac sie na kolcach z psem wazacym 50-60 kilosow orzac trawnik na widok kazdego napotkanego psa...

Posted

[quote name='isabelle30']"Ja zamiast robic takie dziwne akcje, wole od pocz膮tku wsp贸艂rpacowac z psem, trzymac go na lince i nagradzac przyjscia. i pracowac, bawic si臋, uczyc przez zabaw臋. A nie przywo艂anie opierac na strachu przed nasza ucieczka"

ciekawe tylko czy gdy spuscisz po roku lub wiecej psa z tej linki po wielu godzinach tej pracy on tez tak bedzie wspolpracowal....chyba tak, bo rezygnacja bedzie juz stuprocentowa.

po prostu zazdroscicie ze facet osiagnal z psem (rasy ciezkiej i cietej) w okamgnieniu to co karjo nie udalo sie nigdy, a innym zajmuje lata cale...
Wspolpraca nie bedzie musial szarpac sie na kolcach z psem wazacym 50-60 kilosow orzac trawnik na widok kazdego napotkanego psa...[/quote]
Rozmowa na takim poziomie faktycznie nie ma sensu, merytorycznie jest ponizej czegokolwiek.

Posted

[quote name='isabelle30']
ciekawe tylko czy gdy spuscisz po roku lub wiecej psa z tej linki po wielu godzinach tej pracy on tez tak bedzie wspolpracowal....chyba tak, bo rezygnacja bedzie juz stuprocentowa. [/QUOTE]:mdleje:
[QUOTE]

Wspolpraca nie bedzie musial szarpac sie na kolcach z psem wazacym 50-60 kilosow orzac trawnik na widok kazdego napotkanego psa...[/QUOTE]
"Latami" to sie mo偶e i robi, ale z psami po przejsciach.
Normalny pies pos艂uszenstwo na poziomie egzaminu PT moze spokojnie opanowa膰 w wieku 5 m-cy.
Widuj臋 regularnie takie pieski wa偶ace 40-60 kg kt贸re od szczeniaka sa nakierowane na cz艂owieka tak, ze nawet nie zauwazaja innych ps贸w.

[quote name='karjo2']Rozmowa na takim poziomie faktycznie nie ma sensu, merytorycznie jest ponizej czegokolwiek.[/QUOTE]Disney + pomieszanie z poplataniem

Posted

[quote name='isabelle30']"Ja zamiast robic takie dziwne akcje, wole od pocz膮tku wsp贸艂rpacowac z psem, trzymac go na lince i nagradzac przyjscia. i pracowac, bawic si臋, uczyc przez zabaw臋. A nie przywo艂anie opierac na strachu przed nasza ucieczka"

Wspolpraca nie bedzie musial szarpac sie na kolcach z psem wazacym 50-60 kilosow orzac trawnik na widok kazdego napotkanego psa...[/QUOTE]

S艂ucham?:crazyeye: Nie ma czego zazdroscic, zbyt dobry mam kontakt ze swoimi psami. Moje psy nie polozyly by si臋 obgryzajac pilke, tylko od razu przynios艂y ja mi, zeby sie z nimi poszarpac. Nie bede mowic, co moje psy potrafi膮, chwalic si臋 bo mam w ty艂ku co kto o mnie my艣li. Jednak moge ci powiedziec, ze moj szczeniak nigdy nie chodzi艂 na lince. moze to nieodpowiedzialne, ale... nie potrzebowa艂 jej, na prawde. Linka jest po to, zeby pies mogl swobodnie biegac, a my mamy nad nim kontrole na w razie czego. Potem linke sie odpina i jakos nie slyszalam zebyy jakis pies z tym mial problemy . Bo linka w przeciwienstwie do flexi nie napina obrozy i pies jej nie czuje.
Tak, na pewno kazdy tu zazdrosci temu Panu i jego wielkim osi膮gniecia widocznym na tym p贸艂tora minutowym filmiku, jak to pies wykonuje komende siad, zostan i szuka pi艂ki po czym k艂adzie sie z nia na trawie:evil_lol:

A Pan Ga艂uszka na pewno stosuje popularne metody, tylko co z tego jesli ubiera je w marketing i s膮 to proste i oczywiste rzeczy. Ja czekam na moment, az do kogos takiego (Pana Ga艂uszki lub jego wychowank贸w po kursach korespondencyjnych) zwroci sie ktos z na prawde problematycznym psem, psem np z agresja dominacyjna, psem po przejsciach. Dopiero przy takich przypadkach poznaje sie prawdziwego szkoleniowca. ja wci膮z czekam (chociaz nie sledze jego poczynan wiec moze juz cos takiego mia艂o miejsce)

Ale co ja sie tu b臋d臋 produkowac, na kolejnym w膮tku na kt贸rym trafiam Ty wyg艂aszasz swoje racje, kt贸re podnosza mi cisnienie i wchodze w jakies bezsenswowne wywody. Koniec z tym, na prawde juz nie chce mi sie czytac bzdur jakie wypisujesz. tylko jest taka zasada, 偶e jak si臋 nie ma o czyms zielonego poj臋cia to nie daje si臋 na ten temat rad i nie wyg艂asza m膮dro艣ci.

Posted

[quote name='prittstick']:crazyeye:

Ja zamiast robic takie dziwne akcje, wole od pocz膮tku wsp贸艂rpacowac z psem, trzymac go na lince i nagradzac przyjscia. i pracowac, bawic si臋, uczyc przez zabaw臋. A nie przywo艂anie opierac na strachu przed nasza ucieczka. Moje psy pilnuja sie mnie, bo tego chc膮, bo ja jestem fajniejsza od calej reszty 艣wiata, bo ze mn膮 jest najfajniesza zabawa i zadania. A nie dlatego, ze chodz膮 w ci膮艂ym strachu o to, czy nie im nie uciekn臋. Pies ma miec w nas opracie...
[/quote]
Takie zachowania mo偶esz zaobserwowa膰 w sforze. Szczeniaki uwa偶aj膮 偶eby si臋 nie zgubi膰. Wychowa艂em ju偶 kilka pokole艅 piesk贸w. Przebywam z suniom24/24 Nigdy nie korzysta艂em z pomocy profesjonalist贸w. Nie znam tego pana Galuszki o kt贸rym piszecie. Moje "szkolenie" opieram g艂ownie na moim do艣wiadczeniu z psami i obserwacji stad wilk贸w. W przesz艂o艣ci mia艂em tylko owczarki, (bardzo proste w prowadzeniu). Mojego owczarka moglem zostawi膰, w ruchliwym miejscu i czeka艂 nawet do godziny. Wydawa艂em im komendy szeptem (bardziej si臋 koncentrowa艂y) Staram si臋 ograniczy膰 do minimum komendy. Tylko praktyczne typu zosta艅, stop, stawanie bez komendy stop na przej艣ciach dla pieszych (tylko do tego 膰wiczenia u偶ywa艂em linki ) . A to ze piesek nie zbyt entuzjastycznie podchodzi do wykonania komend, to jest dla mnie nowe do艣wiadczenie (z owczarkami post臋powa艂em tak samo i nie by艂o problemu) Te偶 mnie to martwi. Nieraz zachowuje si臋 jak by mnie si臋 bala. np. jak id臋 w jej kierunku szybkim krokiem, k艂adzie uszy po sobie. Dosta艂em ja w wieku 3 miesi臋cy. Nadmieni臋 ze w艂a艣ciciel jak mi ja dawa艂 (bo mu si臋 znudzi艂a) powiedzia艂 - jak by ci narobi艂a w domu to jej w to g艂ow臋 wk艂adaj do si臋 nauczy czysto艣ci. Moze po takich do艣wiadczeniach piesek si臋 troch臋 boi. A co do twojej metody, czy piesek naprawd臋 wybierze zabaw臋 z tob膮 nad zabaw臋 z drugim pieskiem? Widz臋 w parku (przewa偶nie panie) ganiaj膮ce za swoimi pupilkami. Jak zawo艂am moja belle to zawsze to niemal zawsze przybiega z kilkoma pieskami a za nimi w艂a艣cicielki. Jak na pisa艂em poprzednio to nie jest du偶y stres dla psa to jest nawyk w sforze.
Prosz臋 pszeczytac dok艂adnie tytu艂 - jest to pierwsza lekcja zostawania. Zostaw szczeniaka pierwszy raz nie, pozw贸l mu si臋 ruszy膰 z miejsca to na pewno b臋dzie nie zadowolony. Bedzie kombinowa艂 偶eby z艂ama膰 zakaz. Rottki s膮 uparte, chc膮 postawi膰 na swoim trzeba by膰 konsekwentnym. A to ze po艂o偶y艂a si臋 z pi艂kom - zachowuje si臋 tak jak przedmiot nie jest w ruchu. Co nie zmienia faktu ze jest co艣 nie tak z tym entuzjazmem . mo偶e jak by si臋 wypowiedzia艂 jaki艣 w艂a艣ciciel rottka o zachowaniu swojego pieska. Widz臋 to tez w zabawie z innymi psami- chwile si臋 pobawi i si臋 k艂adzie, obserwuje a po chwili wolno wraca do mnie. Aportuje przedmiot w ruchu z du偶ym entuzjazmem oto filmik [IMG]http://www.youtube.com/watch?v=1ETPWBUGKFI&feature=channel[/IMG]
Prosz臋 nie zapomina膰 ze yo forum jest do kulturalnej wymiany pogl膮d贸w.
Posty typu "Wsp贸艂pracy to tam akurat nie ma 偶adnej" "Rozmowa na takim poziomie faktycznie nie ma sensu, merytorycznie jest ponizej czegokolwiek" bez uzasadnienia nic nie wnosz膮 do dyskusi

Posted

[quote name='wspolpraca']Moje "szkolenie" opieram g艂ownie na moim do艣wiadczeniu
[/QUOTE]

Ja tak samo, oraz na wiedzy teoretycznej i praktycznej podgl膮danej u m膮drzejszych. ale to raczej w kwesti psich sport贸w.

[quote] A co do twojej metody, czy piesek naprawd臋 wybierze zabaw臋 z tob膮 nad zabaw臋 z drugim pieskiem?[/quote]

tak, zawsze, na 100%. ale to jest praca od pierwszych dni u mnie w domu, systematyczna, oprata na zabawie/艂upie itp
Moje psy nie d膮偶膮 nawet do zabawy z innymi psami. Jedna bawi si臋 tylko z jedna suk膮, druga ma 3 psy kt贸re dobrze zna i z kt贸rymi jest si臋 w stanie pobawic, wtedy kiedy nic nie robimy i po cwiczeniach odpoczywamy spaceruj膮c. Trzeba ja d艂ugo zach臋cac, chwile sie pogania, moze z 2 minuty i tyle.
Pierwsza, starsza jak by艂a ma艂a by艂a bardzo starchliwa i nie bawi艂a sie w og贸le z psami, tylko z ta jedna suk膮, kt贸ra jako jedyna jej nie molestowa艂a.
Druga jak by艂a szczylkiem to sie bawi艂a z psami za moja i w艂asciecieli zgod膮. Odkad skonczyla powiedzmy 8-10 misiecy juz to chec przechodzi艂a, az teraz jest zerowa w艂asciwie. Kwestia tego, 偶e po prostu wybra艂a co jest fajniejsze- praca ze mn膮 czy zabawa z psami. Absolutnie kocha prace ze mn膮 i nie d膮偶y nawet do kontakt贸w z innymi psami.

A og贸lnie to same miedzy soba nigdy sie nie bawi膮, chyba ze w przeciagnie sznurka i czasem jakas gonitwa, ale to trwa moze z 20 sekund. M艂odsza bawi艂a sie starsz膮 dopoki nie skonczy艂a 4 miesiecy- czyli dopoki nie skonczyl sie okres ochronny. potem juz nie.

Posted

[quote name='wspolpraca']
Prosz臋 nie zapomina膰 ze yo forum jest do kulturalnej wymiany pogl膮d贸w.
Posty typu "Wsp贸艂pracy to tam akurat nie ma 偶adnej" "Rozmowa na takim poziomie faktycznie nie ma sensu, merytorycznie jest ponizej czegokolwiek" bez uzasadnienia nic nie wnosz膮 do dyskusi[/QUOTE]
A co tu uzasadnia膰?
Dla ka偶dego kto ma niejakie rozeznanie w temacie jest oczywiste ze na filmie nie ma mowy o wsp贸艂pracy jezeli pies nie widzi 偶adnej przyjemnosci w szkoleniu i wybiera samotnosc zamiast zabawy z przewodnikiem.
I to pomimo przywo艂ania.

Posted

[quote name='puli']A co tu uzasadnia膰?
Dla ka偶dego kto ma niejakie rozeznanie w temacie jest oczywiste ze na filmie nie ma mowy o wsp贸艂pracy jezeli pies nie widzi 偶adnej przyjemnosci w szkoleniu i wybiera samotnosc zamiast zabawy z przewodnikiem.
I to pomimo przywo艂ania.[/quote]
Jak wygl膮da twoja praca z psem?
Czy tw贸j piesek zostaje na komend臋, i nie pobiegnie za tob膮 nawet gdy utracicie kontakt wzrokowy?
Z tego co wyczyta艂em z twoich post贸w to my艣l臋 ze jeste艣 jedna z tych pan co biegaj膮 za pieskiem po parku. Nie uwi臋偶臋 ze jest inaczej. Z tego co widz臋 to masz wiadomo艣ci z ksi膮偶ek, nie przeczyta艂em tez z twoich post贸w nic nowego, czego ju偶 nie wiedzia艂em(mo偶e za wyj膮tkiem kilku post贸w na tematy weterynaryjne) Chcia艂bym zobaczy膰 jaki艣 film z twojej pracy. [I]Krowa kt贸ra du偶o muczy ma艂o mleka daje[/I].
I napisz z jakimi rasami mia艂a艣 do艣wiadczenie?

[IMG]http://www.youtube.com/watch?v=sn6BEbFMtd8[/IMG]

Posted

[quote name='isabelle30']
za rok starczy ze skiniesz glowa i pies bedzie wiedzial czy w lewo czy w prawo idziecie.
perfekcje[/quote]
Bell skr臋ca w prawo przy d艂ugich ci膮g艂ych gwizdkach a w lewo przy kr贸tkich przerywanych. Gdy spacerujemy biegnie przed mn膮 i gdy skr臋cam (skr臋ty 30stopni) w prawo gwizdam, gwizdem ci膮g艂ym itd. Szybko si臋 sama z orientowa艂a o co chodzi. I tu pytanie do forumowicz贸w czy kto艣 z was szkoli艂 psa do naganiania byd艂a?

Posted

Drugi filmik jest bardzo spoko. Tego mi w艂asnie brakowa艂o w pierwszym. W pierwszym pies wykona艂 siad, zrobil 艂adne zostawanie i wlasciwie nic za to nie dosta艂. Jednynie "poszukaj sobie pileczki". A powienien dostac to co na drugim filmiku- czyli energiczn膮, fajn膮 zabawe z w艂ascicielem. Mog艂bys sie z nia jeszcze troche poszarpac ta zabawk膮, widac ze ma na to spora ochot臋.

jesli chodzi o "naganianie" byd艂a, to chyba m贸wisz o pasieniu? Ale jakos nie widze w tym rotweillera (sorry jesli zle napisalam nazwe rasy). Natomiast wszelkie owczarki, kt贸re jakby "genetycznie" pas膮 tak. Pies to musi miec (to- czyli instynkt pasterski) a reszte sie wypracowuje, tzn pracuje sie bazujac na tym instynkcie. Ale to nie moja dzia艂ka, zapytaj w odpowiednim dziale lub na forach ras ktore byd艂o pas膮.

Co do Puli to bardzo sie mylisz... Przykro sie czyta jak dobremu szkoleniowcowi przypina si臋 bezpodstawnie 艂atke Pani, ktora gania swoje psy po parku...

Posted

ja jestem w艂a艣cicielka rottka, psa ze schronu, fakt zabrany w wieku 5 miech贸w, m贸j pies zostaje na komend臋. Wybiera zabaw臋 ze mn膮, ZAWSZE, bez wzgl臋du na to co si臋 dzieje gdzie艣 tam i ile ps贸w jest dooko艂a.
Po prostu jestem dla psa ciekawsza ni偶 stado ganiaj膮cych si臋 ps贸w.

Rotki to psy, kt贸re podejmuj膮 decyzj臋 po dog艂臋bnym przemy艣leniu, czy im si臋 to op艂aca. Analizuj膮 wszystko co robisz, m贸j bardzo szybko uczy si臋 nowych komend, ale jednocze艣nie nie lubi powtarzania, ci膮gle trzeba "ubiera膰" te komendy w inne "ciuszki", np.
warowanie, ok, pod warunkiem, 偶e 膰wiczymy je na trawie, na 艂awce, na przewr贸conym drzewie, na g贸rze piachu, na schodach, na fotelu, w kuchni, w sypialni, w 艂azience, w wannie itd.
Diego, jak widzi, 偶e zabieram torb臋 "szkoleniowa" dostaje apopleksji, jest ogromna rado艣膰, ogon lata z pr臋dko艣ci膮 艣wiat艂a, jest pobudzony, nakr臋cony.

moje psy uczy艂y si臋 odwo艂ania na lince w艂a艣nie, nie by艂o sytuacji, 偶e piesek sobie nie przyjdzie i ja musz臋 ucieka膰 w drug膮 stron臋 co by do mnie wr贸ci艂...:shake: i jako艣 do tej pory komenda "do mnie" jest wykonywana w 100%. ZAWSZE.

praca z molosem to zupe艂nie co innego ni偶 z owczarkiem. Rotek b臋dzie [U]wsp贸艂pracowa艂[/U] TYLKO na zasadach partnerskich, przymusem, si艂a nic nie wsk贸rasz. Rotek b臋dzie kwestionowa艂 tw贸j autorytet, b臋dzie ci膮gle sprawdza艂 granic臋, i przy braku konsekwencji, wiedzy i [U]wsp贸艂pracy[/U], koniec ko艅c贸w to Rot b臋dzie dowodzi艂.
Dla takiego psa trzeba byc M膭DRYM szkoleniowcem, ja przyznaj臋 sama nie dawa艂am rady, dlatego szuka艂am pomocy. Znalaz艂am ludzi, kt贸rzy otworzyli mi oczy i pokazali jak z TAKIM psem [U]wsp贸lpracowac.[/U]

I co najwa偶niejsze pies to NIE wilk, ludzie ingerowali w rasy/charaktery/predyspozycje itp. itd. dlatego naszych z psem relacji nie mo偶na opiera膰 na dzia艂aniu sfory, bo ani my nie jeste艣my wilkiem, ani psem. Tworzymy stado, ale dzia艂a ono na NASZYCH zasadach.

Nie rozumiem tylko dlaczego nowe osoby pojawiaj膮ce si臋 na forum, za punkt honoru stawiaj膮 sobie obra偶anie i kwestionowanie autorytet贸w forumowych.
To sa osoby, kt贸re niejednego psa wyprowadzi艂y na prost膮, pomog艂y niejednej osobie. I takie to nowe os贸bki, zamiast postara膰 si臋 zrozumie膰 racje tej drugiej strony, tylko si臋 o艣mieszaj膮 g艂osz膮c "prawdy objawione", kt贸re wi臋cej krzywdy ni偶 po偶ytku przynosz膮. Przykre to jest, bo zamiast wymienia膰 si臋 do艣wiadczeniami i uczy膰 od siebie nawzajem, w sumie szkodz膮 samym sobie.

Posted

tak oczywi艣cie, ile tego byd艂a masz, co by Tw贸j rotek m贸g艂 je zagania膰?
A wiesz, 偶e psy by艂y r贸wnie偶 wykorzystywane do polowania na nied藕wiedzie? B臋dziesz ze swoim psem polowa膰?:evil_lol:
A wiesz, 偶e r贸wnie偶 by艂y nazywane koniem poci膮gowym dla ubogich? Dlatego mi臋dzy innymi obcinano im ogony?

Jako艣 nie powoduje to, 偶e maj膮 charakter ps贸w my艣liwskich, czy konia poci膮gowego. :diabloti:

Posted

To sorry, nie wiedzia艂am. Rottka nie mam, nie bede miec i ta rasa interesuje mnie tak samo jak nagi pies meksyka艅ski. Ja sie zajmuje szkoleniem sportowym (oczywiscie tylko moich ps贸w), jesli interesuje sie czyms poza tym zwi膮zanym z "moja ras膮" i owczarkami to jest to pasienie. Wiec myslalam, ze masz na mysli pasienie zwazajac ze wczesniej pisa艂es o jakichs zakretach. jesli Cie to tak interesuje to zapytaj w dziale rottkow, a nie dziale wychowanie albo wejdz na stosowne forum i znajdz stosowna do tego o co pytasz grupe ludzi.

I "naganienie", pilnowanie byd艂a to troche co inngo niz pasienie takie jak to robia owczarki. Ja np mam berne艅czyka i co z tego, 偶e to "pies pasterski" z nazwy i co z tego, ze pomaga艂y przy bydle czy go tam pilnowa艂y. To nie jest pasienie.

I nie musisz ze mna rozmawiac, kto Ci ka偶e:evil_lol:

Posted

[quote name='wspolpraca']Jak wygl膮da twoja praca z psem? [/quote]
Na etapie nauki wy艂膮cznie motywacja pokarmem, komendy wprowadzam gdy pies juz wie co ma robi膰 zeby zapracowac na nagrode. Dopiero gdy pies doskonale zna komende i jest silnie zmotywowany wprowadzam delikatne korekty tak aby poprawic wykonanie ale nie zgasic zwierzaka.
Podstawa to duze ilosci nagr贸d i pochwa艂, po skojarzeniu s艂owa pochwaly z nagroda i perfekcyjnym opanowaniu komendy wypracowuje nagradzanie pokarmem po coraz d艂u偶szej serii 膰wiczen i coraz dyskretniejszymi sygna艂ami w trakcie.
[QUOTE]
Czy tw贸j piesek zostaje na komend臋, i nie pobiegnie za tob膮 nawet gdy utracicie kontakt wzrokowy?[/QUOTE]
Tak.
[QUOTE]Z tego co wyczyta艂em z twoich post贸w to my艣l臋 ze jeste艣 jedna z tych pan co biegaj膮 za pieskiem po parku. Nie uwi臋偶臋 ze jest inaczej. Z tego co widz臋 to masz wiadomo艣ci z ksi膮偶ek, [/QUOTE]
Zgadza si臋 :lol:
[QUOTE] Chcia艂bym zobaczy膰 jaki艣 film z twojej pracy. [I]Krowa kt贸ra du偶o muczy ma艂o mleka daje[/I].[/QUOTE]Przykro mi ale nie zobaczysz.
Mam tylko kilka fotek z pokazu ale wiadomo ze one m贸wia tylko o zdolnosciach fotografa.

[IMG]http://i180.photobucket.com/albums/x1/Zmoroszelmy/lipiec%202007/Lato%202009/2299cz1l751.jpg[/IMG]

[IMG]http://pl.fotoalbum.eu/images1/200905/95015/293902/00000018.jpg[/IMG]

[QUOTE]I napisz z jakimi rasami mia艂a艣 do艣wiadczenie?[/QUOTE]Mia艂am kiedy艣 peki艅czyka.

[quote name='prittstick']
Co do Puli to bardzo sie mylisz... Przykro sie czyta jak dobremu szkoleniowcowi przypina si臋 bezpodstawnie 艂atke Pani, ktora gania swoje psy po parku...[/QUOTE][B]Prittstick[/B], pog艂oski kt贸re rozsiewasz sa zdecydowanie przesadzone. :nono:
Tak naprawde to ja sie wcale nie znam na psach. Ale duzo ksiazek czytam i moze sie kiedys czegos naucze ;)