Naklejka Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Ja poproszę od jadłospis :P Bo się zastanawiam nad BARFem.... Jetsan dostaje co jakiś czas surowe kości i nigdy go nie zapycha, czasem dostanie twarożek i rewolucji też nie ma... Raz zjadł całego kurczaka... też bez rewolucji... Ten pies ma pancerny żołądek :lol: Quote
sator_k_ Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Ja korzystam z tego post 2 [URL]http://www.dogomania.pl/threads/122910-Barf-jadlospisy[/URL]!!! Trzeba proporcjonalnie pomnożyć ilość żarełka do wagi, czyli dla 40kg psa dwa razy więcej niż tam jest wypisane. Ja na początku trzymałam się kolejności, tego co kiedy i po czym. Teraz zrobiłam sobie tabelkę, zliczyłam ile czego w cyklu ma zjeść i daję to co mam. Potem tylko podliczam, żeby zjadł wszytsko co ma przydzielone. Quote
*Magda* Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Zacznij od tego: [URL]http://www.dogomania.pl/threads/6908-Barf[/URL] Dość długa lektura i troszkę czasu zajmuje, ale warto poczytać ;) Ja do kości dodaję jogurt, kefir lub maślankę zaraz po zjedzeniu tej kości ;) oprócz tego masz do wyboru olej lub papki podrobowo-warzywno-owocowe (Sator już o tym pisała). Poślizg można tym wszystkim wywołać i nie będzie zaparć :) Ja też pominęłam u Tory żołądki nieczyszczone, bo Tora od małego dobrze trawiła surowe kości :) Quote
kalyna Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 u nas też żołądków nie było.... :) i ja podaję tak mniej więcej jak wyżej :) i psiaki szczęśliwe :) Quote
łamAga Posted December 5, 2011 Author Posted December 5, 2011 [B]sator_k_[/B]wielkie dzieki !!!! a cenowo to jak miesiecznie was wychodzi ?? ;) Quote
*Magda* Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 [quote name='dOgLoV']a cenowo to jak miesiecznie was wychodzi ?? ;)[/QUOTE] Ja się nie orientuję z cenami w PL, ale u mnie to jakieś 70 euro miesięcznie. Wszystko zależy co kupisz i jakiej cenie. Czasem warto robić zapas w zamrażarce, jak się znajdzie coś w super cenie ;) Quote
kalyna Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 [quote name='dOgLoV'] a cenowo to jak miesiecznie was wychodzi ?? ;)[/QUOTE] jak tanio kości da się załatwić to nawet w 40 zł, ostatnio kupiłam kości na 20 dni za 4 złote+warzywka, jogurty itp :) Quote
sator_k_ Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Wiesz co nikt nie ma siły ani ochoty, żeby to podliczyć. Taniej niż karma nie wychodzi, a wszystko przez podroby. Szczególnie drogie są żołądki, reszta jakoś ujdzie. Kurczaki to jakoś po 1,50zł/kg mama mu kupuje. Jogurty, kefiry, twarogi je takie bezfirmowe. Uważam, że nie musi mieć tych z najwyższej półki, a można na tym dość dużo zaoszczędzić. Quote
*Magda* Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Poszperaj w masarniach ;) Może jakaś będzie miała dobry wybór i fajne ceny ;) Może być tak, że dawka, która jest przypisana dla Nerona (czyli jakieś 2,5%) może być za niska (chudnięcie) bądź za wysoka (przytyje) i wtedy trzeba obserwować psa i dostosować dawkę. Może być tak, że nie starczy Wam 3%, ale równie dobrze może być to tylko 2% ;) Tora na chwilę obecną zjada 3%, bo zbiera sadełko na zimę i te 2,5% był zbyt mały. Quote
łamAga Posted December 5, 2011 Author Posted December 5, 2011 musze sie rozejrzeć za kościami ;) Quote
kalyna Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 [quote name='dOgLoV']musze sie rozejrzeć za kościami ;)[/QUOTE] fajne są w inter, ale po tych może go porządnie zapiec, bo moje to mają jelita wyszkolone :D a najlepiej to u rzeźnika kupić, albo masarni. jak znajdziesz gdzie w pobliżu to się pochwal :) Quote
łamAga Posted December 5, 2011 Author Posted December 5, 2011 [quote name='kalyna']fajne są w inter, ale po tych może go porządnie zapiec, bo moje to mają jelita wyszkolone :D a najlepiej to u rzeźnika kupić, albo masarni. jak znajdziesz gdzie w pobliżu to się pochwal :)[/QUOTE] Pochwale sie na pewno tylko musze pomyslec gdzie by tu uderzyć :lol: Quote
*Magda* Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 [quote name='dOgLoV']musze sie rozejrzeć za kościami ;)[/QUOTE] Tylko powoli ;) Poczytaj jak najwięcej na temat barfu :) I po raz kolejny jak napisała Sator, nabiał kup jak najtańszy, bo tu cena jest najmniej istotna. I jeśli się zdecydujesz, to myślę, żeby na początek zacząć od jednego gatunku mięsa, żeby zobaczyć jak reaguje. Ja bym na początek poleciła Ci szyję z indyka ;) kości są drobne, powinien je dobrze przetrawić i będzie mu się dobrze gryzło ;) Owoców i warzyw do papek nie musisz kupować specjalnie. Możesz użyć obierki z tego co sobie robicie :) Quote
łamAga Posted December 5, 2011 Author Posted December 5, 2011 [quote name='magdabroy']Tylko powoli ;) Poczytaj jak najwięcej na temat barfu :) I po raz kolejny jak napisała Sator, nabiał kup jak najtańszy, bo tu cena jest najmniej istotna. I jeśli się zdecydujesz, to myślę, żeby na początek zacząć od jednego gatunku mięsa, żeby zobaczyć jak reaguje. Ja bym na początek poleciła Ci szyję z indyka ;) kości są drobne, powinien je dobrze przetrawić i będzie mu się dobrze gryzło ;) Owoców i warzyw do papek nie musisz kupować specjalnie. Możesz użyć obierki z tego co sobie robicie :)[/QUOTE] Dzieki bardzo :) jutro biorę sie za lekturę :) dzisiaj juz nie dam rady bo musze iść w miare wczesnie spac żeby chociaz troche sie do pracy wyspać :) a cos muszę zmienic bo jeszcze chwila i Neron zostanie łysy :roll: Quote
Sylwia K Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 my tez barfujemy. Luśka od 2 lat jest na barfie i moim zdaniem (i naszego wet) wygląda super. Nie jest podrostkiem (ma ok 6-7 lat) a ząbki białe i nie ma smrodku z pysi. Ebolka to mój pierwszy szczeniak odchowywany na barfie i tu już jest trudniej... ale z dorosłymi psami to bardzo proste Quote
savahna Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Chyba musze sobie dokładnie poczytać.....:roll: Quote
*Magda* Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 Agnieszka, na email wysłałam Ci tabelkę, której używałam jak zaczynałam barf'ować z Torą. Tabelkę przygotowała dla mnie jedna dziewczyna z wątku o barfie :) Dawki jakie tam są pewnie są za małe dla Nerona, ale będziesz miała jakieś rozeznanie. Quote
łamAga Posted December 6, 2011 Author Posted December 6, 2011 [quote name='Sylwia K']my tez barfujemy. Luśka od 2 lat jest na barfie i moim zdaniem (i naszego wet) wygląda super. Nie jest podrostkiem (ma ok 6-7 lat) a ząbki białe i nie ma smrodku z pysi. Ebolka to mój pierwszy szczeniak odchowywany na barfie i tu już jest trudniej... ale z dorosłymi psami to bardzo proste[/QUOTE] Ooo żyjecie :lol: Wyobrażam sobie że ze szczeniakiem jest o wiele trudniej :lol: [quote name='savahna']Chyba musze sobie dokładnie poczytać.....:roll:[/QUOTE] Ja też :lol: [quote name='deer_1987']Juz dawno Ci BARF polecalam :razz:[/QUOTE] Wiem wiem , dzisiaj w aptece pytałam i tran mieli tylko cytrynowy :/ 37 zł za niewielką butelke , cena tez troche powalająca :roll: [quote name='magdabroy']Agnieszka, na email wysłałam Ci tabelkę, której używałam jak zaczynałam barf'ować z Torą. Tabelkę przygotowała dla mnie jedna dziewczyna z wątku o barfie :) Dawki jakie tam są pewnie są za małe dla Nerona, ale będziesz miała jakieś rozeznanie.[/QUOTE] Dzieki bardzo :):):):) juz przeglądałam , brzmi ciekawie ale czy Neron będzie chciał to zjeść .... Quote
*Magda* Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 [quote name='dOgLoV']Wiem wiem , dzisiaj w aptece pytałam i tran mieli tylko cytrynowy :/ 37 zł za niewielką butelke , cena tez troche powalająca :roll: Dzieki bardzo :):):):) juz przeglądałam , brzmi ciekawie ale czy Neron będzie chciał to zjeść ....[/QUOTE] Tora cytrynowego nie lubi. Ale jak znalazłam czysty, bez dodatków, to było ok :) Kosztował coś koło 45zł. Nie zbyt tanio, ale z tego co pisały mi dziewczyny na barf'ie, nie podajesz go codziennie. Także łyżeczka raz na kilka dni i starczy na długo :) Na początek zbierz jak najwięcej informacji, a potem dobiero powoli naucz Nerona nowej diety ;) Jak zauważysz coś niepokojącego, to nie ma co na siłę pchać w niego barf'u ;) Ja najbardziej martwiłam się o te papki podrobowo-warzywne, ale póki co, to Tora je uwielbia. Miski są wylizane do czysta :) Quote
łamAga Posted December 6, 2011 Author Posted December 6, 2011 [quote name='magdabroy']Tora cytrynowego nie lubi. Ale jak znalazłam czysty, bez dodatków, to było ok :) Kosztował coś koło 45zł. Nie zbyt tanio, ale z tego co pisały mi dziewczyny na barf'ie, nie podajesz go codziennie. Także łyżeczka raz na kilka dni i starczy na długo :) Na początek zbierz jak najwięcej informacji, a potem dobiero powoli naucz Nerona nowej diety ;) Jak zauważysz coś niepokojącego, to nie ma co na siłę pchać w niego barf'u ;) Ja najbardziej martwiłam się o te papki podrobowo-warzywne, ale póki co, to Tora je uwielbia. Miski są wylizane do czysta :)[/QUOTE] Ja na tran ogólnie patrzyłam ze względu na ten jego nawracający łupież bo drapie sie strasznie ale cytrynowego nie chciałam bo cholera wie w jakiej postaci oni tam daja ta cytrynę a nigdy nie wiem co Neronowi zaszkodzi , bez dodatków był tylko w tabletkach a to odpada bo Neron tabletek połykac nie chce :roll: A powiedzcie mi czy ja mogła bym np jutro kupic Neronowi korpus kurzy i dac mu zeby sprawdzic czy w ogóle go zje ?? ale nie rezygnując w ciągu dnia z suchej karmy ?? Quote
*Magda* Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 [quote name='dOgLoV']A powiedzcie mi czy ja mogła bym np jutro kupic Neronowi korpus kurzy i dac mu zeby sprawdzic czy w ogóle go zje ?? ale nie rezygnując w ciągu dnia z suchej karmy ??[/QUOTE] Możesz, tylko zrób długą przerwę (8-9h) między posiłkiem surowym a kulkami, bo to się w innym tempie trawi ;) Quote
łamAga Posted December 6, 2011 Author Posted December 6, 2011 [quote name='magdabroy']Możesz, tylko zrób długą przerwę (8-9h) między posiłkiem surowym a kulkami, bo to się w innym tempie trawi ;)[/QUOTE] Dostanie rano koło 9tej suchą a pozniej koło18stej dam mu ten korpus ;) a jakis jogurt naturalny do tego też dac ?? Quote
*Magda* Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 Tak, jogurt, maślankę, kefir. Co masz w domu. Ja daję Torce mały kubeczek po posiłku ;) Quote
łamAga Posted December 6, 2011 Author Posted December 6, 2011 [quote name='magdabroy']Tak, jogurt, maślankę, kefir. Co masz w domu. Ja daję Torce mały kubeczek po posiłku ;)[/QUOTE] Dzieki :) Byłam dzisiaj w dwóch zoologach i pytałam o coś przeciwko ślimakom do akwarium , w jednym uslyszałam ze nie maja w drugim podobnie plus propozycje ze mam do akwarium wlozyc listek salaty na noc a rano wszystkie slimaki mialy by byc na listku i ze spokojem mogła bym je wyciągnąć hmmmm chyba sie przejde jeszcze do jednego zoologa :roll: Quote
Recommended Posts