Sybel Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 Działam na forum 4 łapy, gdzie pojawiły się ostatnio dwa wątki o sheltie, oba na maksa negatywne. Prosze więc specjalistów o wypowiedź w kwestii ich natury i jak i pomocy właścicielce (lub raczej psu). [url=http://forum.4lapy.info/viewtopic.php?t=1552]Forum o psach 4łapy.info :: Zobacz temat - Owczarki Szkockie Collie[/url] - tutaj to przedostatni post [url=http://forum.4lapy.info/viewtopic.php?t=3502]Forum o psach 4łapy.info :: Zobacz temat - Sztuczny, nakręcany raban o pseudohodowców.[/url] Quote
sunset Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 Hmm? Ciężki problem, ciężko odpowiedzieć. Jeżeli ktoś wychował szetlanda -cytuję-"Metryka przyprawiająca o zawrót głowy. Odpowiednia do tego cena. Pies ma 3 lata. Głupi jak 3 buty, a nie tylko jeden" -na psa sprawiającego same kłopoty, a poprzedniego psa sprzedał za 1/3 ceny , bo też nie potrafił go wychować, to raczej świadczy o "braku dobrej ręki" do psów. A kupiony taniej "owczarek niemiecki " z pseudohodowli za pół roku może sprawiać dużo większe preblemy, niż rozszczekany szetland. A poza tym zadaję sobie pytanie, jak bardzo trzeba się postarać, żeby z szetlanda zrobić psa kłopotliwego dla otoczenia, nieposłusznego i "głupiego jak 3 buty".???? Wprowadzenie do tego domu dużego psa w typie owczarka niemieckiego może zakończyć się naprawdę poważnymi problemami, kiedy nabierze odwagi i przestanie się trząść na widok zagniewanego właściciela:evil_lol: Quote
FRODKA Posted August 28, 2009 Posted August 28, 2009 Nie widzę powodu przeklejania takich wypowiedzi na inne fora ,takim włascicielom raczej nie można pomóc i pomocy nie oczekują jak widać z tych postów.No i nie ma sensu z nimi dyskutować .A jak ktoś chce się dowiedzieć więcej o rasie to shelti ,collie i wiele innych ras ma własne portale i fora . Quote
tonacja Posted August 28, 2009 Posted August 28, 2009 Zgadzam się. Wszystko jest kwestią wychowania. I to nie jest zależne od rasy. Każdego psa da się poskromić, trzeba mu tylko pokazać co jest dobre a co złe. Co to za problem przysiąść na chwilke i nauczyć psa komendy "cicho", "zostaw", "waruj"? Owczarki sa pojętne i wykazują chęć do współpracy... 3-miesięczny pies jest jeszcze w miarę spokojny, bo nie ząbkuje i jest jeszcze taką kuleczką niezdarną...a ciekawe co będzie później. Poza tym widać, że ktoś tutaj lubi kolekcjonować psy i jest niezdecydowany :/ Quote
Shakadou Posted November 13, 2010 Posted November 13, 2010 Mam sheltie. Jest on bardzo inteligentny. Potrafi znaleźć się przede mną tak, że go nie zauważę, nauczyć się komendy w jeden dzień, a na szkoleniu posłuszeństwa okazało się, że umie połowę (chyba nawet większość) komend z pierwszego stopnia, dlatego ćwiczymy trochę z drugiego. Sheltie jest mega inteligentny. I całkowicie zgadzam się z tonacją. Tak na marginesie: poszłam z Lakim na szkolenie posłuszeństwa, żeby dodać mu pewności siebie. Quote
indiana Posted November 30, 2010 Posted November 30, 2010 Jezu!!!!!!Mam 3 szetlandki na dzień dzisiejszy.Jak ktoś by chciał zobaczyć co to za psy to zapraszam,ale komentować mi się nie chce!!!!! Quote
Recommended Posts