Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam wielka prosbe w zwiazku z tym ze moje suki sa wysterylizowane nie mam pojecia jak to sie robi.Znajomych suke bedzie sie szczenic na dniach a mozer godzinach a oni nie wiedza w jaki sposob zmierzyc jej temperature.ja sama tez nie wiem czy termometr wklada sie w odbyt?:oops:Jaka temperatura wskazuje na to ze to juz blisko????Prosze o szybkie odpowiedzi.

Posted

Ja mogę ci tylko napisać, że termometr wkłada się w odbyt, bo jak byłam u weta z moją suczką to tak robił. Normalna temp.psa to chyba coś ok 38,2-38,8, ale jaka temp. wskazuje, że suczka ma rodzić to nie wiem.

Posted

Tak, temperature miezy sie w odbycie- ja zaczynam od 57 dnia po kryciu. Przyjmuje się, ze spadek temperatury przed porodem moze wyniesc 2 stopnie od temperatury fizjologicznie normalnej- czyli do ok 36.5, czasem nawet niżej. Moja najstarsza suka przed 1 porodem miała 35.7 bodajze, urodziła w ciagu 12 godzin.
Temperature trzeba mierzyc 4 razy na dobe ( ja mierze co 3 godziny w dzien, i raz w nocy) zeby zauwazyc ten najwiekszy spadek - casem trwa on bardzo krótko, i godz pozniej temp wynosi juz 37 lub wiecej. Uzywam termomentru elektonicznego z szybkim pomiarem zeby nie stresowac psa dłuzej niz to konieczne.

Posted

Nie ma jak to bardzo bliska znajoma, ze nawet pisze za wlascicieli po forach :diabloti:.
No masz tego kolejnego kundelka i co?
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/f346/nie-moze-pokryc-141014/?highlight=#post12534362[/URL]

Posted

To prawda bardzo bliska znajoma ktora ma dostep do internetu.
A ten piesek to faktycznie kundelek ale za to jaki slodki.No i wiadomo ze napewno bedzie mial juz swoj domek/.
Super prawda.
Najpiekniejsze jesty to ze caly i zdrowy.:multi:

Posted

[quote name='karjo2']Nie ma jak to bardzo bliska znajoma, ze nawet pisze za wlascicieli po forach :diabloti:.
No masz tego kolejnego kundelka i co?
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/f346/nie-moze-pokryc-141014/?highlight=#post12534362[/URL][/quote]
Co do moich psiakow to nie beda kryte bo sa juz po zabiegach:eviltong: