Jump to content
Dogomania

Lecter(*) Etna-PIGbullka,Morris-CaneCundel,Lucynka-szczurzynka,Kruszynka-burbulinka

Recommended Posts

Posted

[quote name='fonia123']
Urosepty i tym podobne działają odkażająco na drogi moczowe, a nasze suki po sterylce mają zaburzenia w działaniu mięśnia zwieracza cewki moczowej. tak mi tłumaczył to mój wet :)[/QUOTE]

ja podawalam urosept i w zasadzie nie podejrzewam ze zadzialal, choc z drugiej strony dzialo sie to zimą wiec infekcja prawdopodobna tyleze posikiwanie tez bezwiedne, badalam i krew i mocz, wszystko ok, nie mielismy usg ale nasz wet wspomnial ze jesli jest to czeste i dla nas uciazliwe mozna zastosowac terapie hormonami, nie zdecydowalam sie a i posikiwanie ustapilo, od tamtego czasu zdarzylo sie raz-latem po kapaieli w jeziorze...ciekawe jak to u nas bedzie w ta zime, zabobiegawczo sie zaopatrze w ten propalin...u nas tez czestotliwosc wychodzenia nijak miala sie do kaluzy...

Posted

zagladamy :) moj Neonek dostaje furagin. Jak polozy sie na zimne kafelki to zaraz problem z sikaniem, mial usg robione i wszystko ok.
To takie lekkie przeziebienie pecherza i furagin mam zawsze w domu.
To niby ludzkie tabletki ale lekarz mi pozwalił dawac. i na prawde skutkuje :) bierzemy go razem, ja tez czesto mam problemy takie, to u nas rodzinne :)

Posted

[quote name='agaga21']dostałam dziś ten propalin i kurka wodna nie potrafię przeliczyć dawkowania.
dzisiaj znów kocyki zmieniałam po nocce.[/QUOTE]

A wet nie mógł Ci przeliczyć? Teraz sama musisz się męczyć ;)
Mam nadzieję, że poskutkuje, bo widzę, że jest coraz gorzej :(

Posted

[quote name='Julia Wielogorska']zagladamy :) moj Neonek dostaje furagin. Jak polozy sie na zimne kafelki to zaraz problem z sikaniem, mial usg robione i wszystko ok.
To takie lekkie przeziebienie pecherza i furagin mam zawsze w domu.
To niby ludzkie tabletki ale lekarz mi pozwalił dawac. i na prawde skutkuje :) bierzemy go razem, ja tez czesto mam problemy takie, to u nas rodzinne :)[/QUOTE]tyle że ja sobie daje głowe odciąć, że to nie jest od przeziębienia.
a z furaginem to ostrożnie, bo o ile dobrze pamiętam to mocno wątrobę obciąża(chyba że mi się z czymś innym pomerdało ;) )

[quote name='agnieszka32']A wet nie mógł Ci przeliczyć? Teraz sama musisz się męczyć ;)
Mam nadzieję, że poskutkuje, bo widzę, że jest coraz gorzej :([/QUOTE]
u weta wepchałam się w kolejkę(bo tylko po lek wpadłam) i nie chciałam już nadużywać uprzejmości tych co mnie wpuścili, dlatego nie pytałam o dawkowanie ale chyba już sama to przeliczyłam.
[QUOTE][B]DAWKOWANIE DLA KAŻDEGO GATUNKU
[/B]Zalecana dawka [B]Propalin® Syrop [/B]wynosi 1 mg/kg masy ciała 3 razy dziennie w kar-mie, co odpowiada 0,1 ml [B]Propalin®Syrop[/B] / 5 kg masy ciała 3 razy dziennie. [/QUOTE]czyli dla psa o wadze 25kg 0,5ml 3 razy dziennie. etna waży prawie 23kg więc daję jej prawie 0,5ml.
[B]MAM NADZIEJĘ, ŻE DOBRZE![/B]

a niestety dzisiaj znów kocyk do zmiany. nie dość że popuściła to jeszcze gruczołki się opróżniły:mdleje::grab:
przynajmniej luna od 2 ni sie w domu nie zlała :roll::roll:
i kto by pomyślał, że to właśnie gamoń okaże się z nich najczystszym psem...!

Posted

wróciliśmy od weta. na usg wszystko ok, nic niepokojącego nie zauważył. kazał zanieść mocz do laboratorium więc będę próbowała jakoś złapać. jeśli ten propalin nie pomoże to chyba jeszcze rtg nam zostało do zrobienia, bo tak sobie myślę czy jej się jakieś zwyrodnienia nie zrobiły powypadkowe, które by uciskały jakiś nerw czy mięsień... ale to już bym się z ciborowskim konsultowała jak pojadę z luną na sterylkę.

weta mamy niemożliwego tutaj :)
za wizytę, oczyszczenie gruczołów, obcięcie pazurów i USG zapłaciłam......................30zł! szok normalnie. niektórzy tyle biorą za samo "dzień dobry" :)

Posted

[quote name='agaga21']wróciliśmy od weta. na usg wszystko ok, nic niepokojącego nie zauważył. kazał zanieść mocz do laboratorium więc będę próbowała jakoś złapać. jeśli ten propalin nie pomoże to chyba jeszcze rtg nam zostało do zrobienia, bo tak sobie myślę czy jej się jakieś zwyrodnienia nie zrobiły powypadkowe, które by uciskały jakiś nerw czy mięsień... ale to już bym się z ciborowskim konsultowała jak pojadę z luną na sterylkę.

weta mamy niemożliwego tutaj :)
za wizytę, oczyszczenie gruczołów, obcięcie pazurów i USG zapłaciłam......................30zł! szok normalnie. niektórzy tyle biorą za samo "dzień dobry" :)[/QUOTE]

no to faktycznie wet super :-) ..... a do łapania siusków - pojemnik po lodach u nas się sprawdzał ;-)

Posted

[quote name='fonia123']gratulujemy :D
a jak tam polowanie na mocz? udało sie coś złapać?[/QUOTE]
dzisiaj jade do miasta więc dzisiaj spróbuję coś złapać przed wyjazdem by zawieźć do laboratorium.

Posted

[quote name='agaga21']nie chcę zapeszać ale już od 2 dni nikt mi się nie zsiurał!:multi::evil_lol: ani na podłogę ani na materac:cool3:[/QUOTE]

No i gratulacje. Czyli leki działąją :-)
A co do łapania tych sików, to nie wiem kiedy to się łapie. Co kraj to obyczaj, mi zawsze każą przynieść "świeże" siuśki.

Posted

minął 3 dzień bez sikania. przynajmniej do tej pory ;) obie dziewczynki w tym samym czasie postanowiły dać mi trochę odetchnąć:evil_lol: chyba się umówiły.

w środę na 12 sterylka szczurkowatej. to będzie prawie 3 tygodnie po zakończeniu cieczki. mam stresa ale myślę, że będzie dobrze. w każdym razie będę miała doborowe towarzystwo do wspólnego stresowania się:cool3: