Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie moge nigdzie znalezc odpowiedzi, co ma lhasa apso, czego nie maja inne psy? Czym sie wyroznia? Czym rozni sie np. od shih-tzu? Oczywiscie pytam o charakter i zdrowie.

Posted

O masz... chcialam odpowiedziec na ten drugi topic i niechcacy wpisalam tutaj (za bardzo podobne tematy). A tutaj co mam odpowiedziec? Lhasa to po prostu lhasa... a moze wyroznia je to, ze maja przynosic szczescie swoim wlascicielom :)

Posted

Do kotow i gryzoni nie wiem, ale z wiekszymi psami dogaduja sie bez problemu. Charakter jest bardzo osobniczy. Mam dwa lhasa i bokserke. Jeden lhasa jest ustepuje, drugi jest zadziorny... ale generalnie sie dogaduja, jak tylko nie bedzie sie ingerowac w ich sprzeczki...

Posted

[FONT=Book Antiqua][SIZE=3][COLOR=black]moje lhasaki żyją razem z dwiema dorosłymi koteczkami Neva Masquerade , ich kociakami, a od kilku dni zamieszkała z nami koteczka egzotyczna, nie ma wogóle problemów, wręcz przeciwnie, kotki wchodzą do kilku dniowych maluchów lhasa a lhasaczki wylizują kociaki, śpią razem, bawią się[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Book Antiqua][SIZE=3][/SIZE][/FONT]
[FONT=Book Antiqua][SIZE=3]na forum jest kilka fotek moich lhasa i nevek, to jedna z moich ulubionych[/SIZE][/FONT]
[IMG]http://img126.imageshack.us/img126/8352/1bwv2.jpg[/IMG]

Posted

oj lhasa żyją ( łatwo zobaczyć na stronach hodowców ) z PONami, afganami, owczarkami francuskimi, sznaucerami, buldożkami francuskimi, czarnymi terierami, shih tzu, i można by jeszcze dłuuugo wymieniać, raczej nie ma problemów choć lhasa lubi dominować.

Posted

Ja, z własnego "podwórka", mogę dodać, że lhasaki świetnie dogadują się z króliczkami, nasza Milunia - króloczyca rasy baran - nigdy nie została źle potraktowana przez moje psy. Jedyny problem po spotkaniu z psami to...... mokre futerko, gdyż moje pupile najchętniej zalizałyby ją, a zwłaszcza jej dłuuugie zwisające uszka.

Posted

Bardzo dziekuje za odpowiedzi! Chcialam zrobic dwa oddzielne tematy, ale mi nie wyszlo :placz:
Widzialam rozne strony z lhasa, nie tylko Polskie i zauwazylam, ze w wielu hodowlach trzymane sa rozne rasy. Ale nie wiem i nigdzie nie znalazlam, jak sie psy miedzy soba dogaduja na co dzien, czy trzeba je rozdzielac, czy moga razem biegac po ogrodzie itd itp....

Posted

Lhasaki potrafią dogadać się z innymi psiakami u mnie mieszkały z chowką.Jednakże nie odpuszczają łatwo i często chcą dominować i rządzić w stadzie.Shih tzu to bardziej taki misiek,wesołek łatwiejszy do podporządkowania.Jednakże lhasa są niepowtarzalne i nie ma porównania .Jak przeczytałam kiedyś we francuskiej książce o lhasa [B]"Kiedy widzimy tego psa dreptającego podczas spaceru,jego wyniosły i uroczysty chód na wybiegach wystaw,można pomyśleć,iż jest taki powżny,że staje się smutny i nudny.Jednak w domu odkrywamy,że lhasa może zdziałać cuda by tylko zostać pogłaskanym.Jeśli chce podbić serce swego Pana,potrafi użyć swojej delikatności i wyjątkowej radości życia.Buzia tego małego strażnika ma nieodparty urok,kiedy jest wesoły:przez jego wyniosłe spojrzenie przebiegają błyski o niesamowitej czułości,które go zdradzają.W grunci rzeczy lhasa jest trochę jak pomarańcza:skórka gruba i twarda,otacza i chroni orzeźwiającą substancję o tysiącu smaków:od najbardziej cierpkich do najbardziej łagodnych.Najbardziej wymagajace i wyrafinowane podniebienie mogłoby z łatwością zmienić gust po odkryciu esensji lhasa.[/B]"
To mój ulubiony cytat o lhasakach,bo takie właśnie są.

Posted

Rany jaki cudowny opis! :loveu::loveu::loveu:
Koko a pamietasz, co to za ksiazka? Pewnie nie ma tam wiecej o lhasa, a o innych rasach? Prosze, podaj tytul i autora! Pod warunkiem, ze ksiazka jest juz przetlumaczona na polski ;)

Posted

Fajny prawda? Ksiązka jest francuska "Le lhasa Apso".S.PAOLANTONI.Niestety po francusku,bo z tamtąd przywieziona.Mam przetłumaczone tylko niektóre fragmenty.Zbieram wszystko o lhasa od wielu lat,w Polsce niestety pozostają artykuły z gazet.Mam tego cała teczkę.

Posted

Z tego, co sie zdazylam zorientowac, to o lhasa za duzo w Polsce nie ma. Ani jednej ksiazki TYLKO o lhasa apso, w psich gazetach tez sie pojawiaja sporadycznie... sama nie wiem, czy to dobrze, czy nie dobrze, ze tak malo sie o tych wspanialych psach mowi?

Posted

Niestety, książki tylko o lhasa apso nie ma a szkoda- sama chętnie kupiłabym taką książkę. Z tego co wiem są dostępne w wielu cywilizowanych językach ale chyba nie do kupienia na rynku polskim. W Polsce jest tylko cieniutka książeczka pt."Shih Tzu lhasa Apso i kuzyni ale tam lhasaki to jeden z wątków. No właśnie..... a może ktoś z polskich hodowców tej rasy pokusi sie o napisanie monografii tej rasy? Myślę, że warto by było....

Posted

[quote name='koko']Fajny prawda? Ksiązka jest francuska "Le lhasa Apso".S.PAOLANTONI.Niestety po francusku,bo z tamtąd przywieziona.Mam przetłumaczone tylko niektóre fragmenty.Zbieram wszystko o lhasa od wielu lat,w Polsce niestety pozostają artykuły z gazet.Mam tego cała teczkę.[/quote]

Jeśli S.Paolantoni to ten włoski hodowca, o którym myślę to.... ja byłabym gotowa nawet złapać się za tłumaczenie tej książki (bardzo lubię to robić), byle trafiła do mnie we włoskim a nie we francuskim.....

• 2 months later...
  • 2 months later...
  • 5 years later...