J.G Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 [COLOR=Blue]Sędzia Pan Tibor Golen H PSY [COLOR=Black]Klasa pośrednia: Osminine's ONLY OVATION [COLOR=Red]Dosk. I CWC,NDPwR,BOB.[/COLOR] Klasa otwarta: SPLENDIDO SPLENDENTE del Cantico delle Creature FCI [COLOR=Red]Dosk.I CWC. [/COLOR] [COLOR=Blue]SUKI [COLOR=Black]Klasa młodzieży: YANTARNY ELF ILYANA[COLOR=Red] Dosk.I,Zw.Mł.,NJwR,BEST IN SHOW JUNIOR.[/COLOR] Klasa otwarta: AFI Polne Motyle [COLOR=Red]Dosk.I CWC,NDSwR.[/COLOR] [/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR] Quote
J.G Posted August 2, 2009 Author Posted August 2, 2009 Wystawa wspaniale zorganizowana,pogoda wspaniała. Napiszę uzasadnienie oceny naszego psa aby się pochwalić:loveu: "TYPOWY DLA RASY,PIĘKNY PIES,PIĘKNA GŁOWA,ZGRYZ PRAWIDŁOWY,DOBRA GÓRNA I DOLNA LINIA,BARDZO DOBRY KOŚCIEC,PIĘKNIE WYBARWIONY,PIĘKNA SZYJA,BARDZO DOBRY W RUCHU,WYSOKIEJ KLASY RUCH,PIES IDEALNY". Po takiej cenie i ochach i achach byłem pewien że zgarniamy BOB-a,w porównaniu i bardzo długim namyśle pan sędzia mów: Czarny pies jest idealny ale ja wolę klasyczny czerwony kolor,i w taki sposób rasę wygrał pies z Rosi:-(. [COLOR=Red][SIZE=1]Fotki wkrótce. [/SIZE][/COLOR] Quote
M&S Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 [quote name='J.G']Wystawa wspaniale zorganizowana,pogoda wspaniała. Napiszę uzasadnienie oceny naszego psa aby się pochwalić:loveu: "TYPOWY DLA RASY,PIĘKNY PIES,PIĘKNA GŁOWA,ZGRYZ PRAWIDŁOWY,DOBRA GÓRNA I DOLNA LINIA,BARDZO DOBRY KOŚCIEC,PIĘKNIE WYBARWIONY,PIĘKNA SZYJA,BARDZO DOBRY W RUCHU,WYSOKIEJ KLASY RUCH,PIES IDEALNY". Po takiej cenie i ochach i achach byłem pewien że zgarniamy BOB-a,w porównaniu i bardzo długim namyśle pan sędzia mów: Czarny pies jest idealny ale ja wolę klasyczny czerwony kolor,i w taki sposób rasę wygrał pies z Rosi:-(. [COLOR=red][SIZE=1]Fotki wkrótce. [/SIZE][/COLOR][/quote] Gratuluję wyniku :multi::multi::multi:, a reszta bez komentarza...... Czekamy na foty :) A. Quote
Błyskotka Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 Gratulacje :multi:. No cóż opis sprzeczny z oceną :mad::mad::mad:. Quote
Imparato Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 Jacku ,gratuluję choć wiem ,że jesteś rozczarowany.Ale opis masz piękny. Quote
filonek_bezogonek Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 no cóż ... ten wybór moim zdaniem potwierdza moje od dawna zaptrywanie n/t oceny koloru i tego ze pomeraniany pomaranczowe sa bardziej "typowymi" przedstawicielami rasy wg sedziów..... To ze BOB wygrał ten pies jakos mnie nie zdziwlo - he he bo ja jade sobie do sopotu wrócic na tarczy ha ha ha bo mamy tego psa w klasie posredniej. Quote
M&S Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 [quote name='filonek_bezogonek']no cóż ... ten wybór moim zdaniem potwierdza moje od dawna zaptrywanie n/t oceny koloru i tego ze pomeraniany pomaranczowe sa bardziej "typowymi" przedstawicielami rasy wg sedziów..... To ze BOB wygrał ten pies jakos mnie nie zdziwlo - he he bo ja jade sobie do sopotu wrócic na tarczy ha ha ha bo mamy tego psa w klasie posredniej.[/quote] Moim zdaniem, to nie jest argument, jeżeli dopuszczone są inne kolory to znaczy, że wszystkie są typowe dla rasy, a co najwyżej pomarańczowe są liczniej reprezentowane....popularne, powinien wygrać ten, który jest lepszy i już.... A. Quote
Neutralka Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 Przecież nie wiemy, jaki opis miał zwycięzca, a wiadomo, że to ładny i prawidłowo poruszający się pies, więc prawdopodobnie opis miał równolegle dobry. Tak się składa, że chociaż , jak skomentował niedawno Jacek, "ten pies szału nie robi"- to BOB-y zdobywa !(w zeszłym roku też dwukrotnie w Polsce uzyskał BOB). Quote
filonek_bezogonek Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 [B]Maks $ Spark[/B] racja - wszystkie kolory winno sie sedziowac na tych samych zasadach i nie powinno sie faworyzowac kolorów. Oczywiscie wysycenie, struktura w roznych kolorach moze byc rozna i stad moze jakis kolor sie bardziej podobac lub mniej. Ja osobiscie cicho podejzewalam ze taki bedzie wynik :roll: i ze "polski" ulegnie "rosyjskiemu". Teraz tzw "sezon na leszcza" - czyli wschodnie kresy maja u nas żer ha ha ha jesli mozna to tak brzydko nazwac i gdzie sie nie obrócisz to Litwa , Rosja etc .... No cóz ale my nie pozostajemy dłużni i też pieknie prezentujemu swoje polskie pomeraniany na Litwie, Łotwie, SItwie i Rybitwie, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Bułgariach, Mołdawiach Gruzjach etc :cool3::cool3::cool3::cool3: - zartuje !! Trzeba sie liczyć, z faktem ze nistety raz sie wygrywa a raz przegrywa. Raz się wygrywa z lepszym a raz przegrywa z gorszym. To jest sport :) p.s. ten BOB to chyba osminine's ( a nie osmine's) Quote
M&S Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 [quote name='filonek_bezogonek'] Trzeba sie liczyć, z faktem ze nistety raz sie wygrywa a raz przegrywa. Raz się wygrywa z lepszym a raz przegrywa z gorszym. To jest sport :)[/quote] Zgadzam się w 100% i wiem o tym doskonale ;) A. Quote
J.G Posted August 3, 2009 Author Posted August 3, 2009 [quote name='Maks i Spark']Gratuluję wyniku :multi::multi::multi:, a reszta bez komentarza...... Czekamy na foty :) A.[/quote] Dziękujemy bardzo serdecznie:loveu: [quote name='Błyskotka']Gratulacje :multi:. No cóż opis sprzeczny z oceną :mad::mad::mad:.[/quote] Dziękujemy,do zobaczenia w CZ. [quote name='Imparato']Jacku ,gratuluję choć wiem ,że jesteś rozczarowany.Ale opis masz piękny.[/quote] Dziękujemy,nie jesteśmy rozczarowani,fajnie było cieszę się z opisu. [quote name='filonek_bezogonek']no cóż ... ten wybór moim zdaniem potwierdza moje od dawna zaptrywanie n/t oceny koloru i tego ze pomeraniany pomaranczowe sa bardziej "typowymi" przedstawicielami rasy wg sedziów..... To ze BOB wygrał ten pies jakos mnie nie zdziwlo - he he bo ja jade sobie do sopotu wrócic na tarczy ha ha ha bo mamy tego psa w klasie posredniej.[/quote] Życzę tobie zwycięstwa w klasie z całego serca,ale u pani która sędziuje pomki w Sopocie raczej łatwo nie będzie. [quote name='Neutralka']Przecież nie wiemy, jaki opis miał zwycięzca, a wiadomo, że to ładny i prawidłowo poruszający się pies, więc prawdopodobnie opis miał równolegle dobry. Tak się składa, że chociaż , jak skomentował niedawno Jacek, "ten pies szału nie robi"- to BOB-y zdobywa !(w zeszłym roku też dwukrotnie w Polsce uzyskał BOB).[/quote] Pies owszem ładny,jaki miał opis nie wiem,wiem że nie było zachwytów przy jego ocenianiu,i nadal twierdzę że szału nie robi nie na podstawie zdjęć jak prędzej to stwierdziłem,w naszym kraju mamy ładniejsze pomki od niego:loveu: [quote name='filonek_bezogonek'][B]Maks $ Spark[/B] racja - wszystkie kolory winno sie sedziowac na tych samych zasadach i nie powinno sie faworyzowac kolorów. Oczywiscie wysycenie, struktura w roznych kolorach moze byc rozna i stad moze jakis kolor sie bardziej podobac lub mniej. Ja osobiscie cicho podejzewalam ze taki bedzie wynik :roll: i ze "polski" ulegnie "rosyjskiemu". Teraz tzw "sezon na leszcza" - czyli wschodnie kresy maja u nas żer ha ha ha jesli mozna to tak brzydko nazwac i gdzie sie nie obrócisz to Litwa , Rosja etc .... No cóz ale my nie pozostajemy dłużni i też pieknie prezentujemu swoje polskie pomeraniany na Litwie, Łotwie, SItwie i Rybitwie, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Bułgariach, Mołdawiach Gruzjach etc :cool3::cool3::cool3::cool3: - zartuje !! Trzeba sie liczyć, z faktem ze nistety raz sie wygrywa a raz przegrywa. Raz się wygrywa z lepszym a raz przegrywa z gorszym. To jest sport :) p.s. ten BOB to chyba osminine's ( a nie osmine's)[/quote] W Bułgariach pomki z naszego kraju pokonywały pomki z Rosi..... Tak masz rację napisałem błędnie imię psa już poprawiam. Quote
filonek_bezogonek Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 [quote name='J.G'] Życzę tobie zwycięstwa w klasie z całego serca,ale u pani która sędziuje pomki w Sopocie raczej łatwo nie będzie. [/quote] eeee ja w cuda już dawno nie wierze. Dorze ze nie jade tam tylko na wystawe bo inaczej uznała bym to za strate czasu he he he Quote
M&S Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 [quote name='filonek_bezogonek']eeee ja w cuda już dawno nie wierze. Dorze ze nie jade tam tylko na wystawe bo inaczej uznała bym to za strate czasu he he he[/quote] ...będziesz się wczasować w kurorcie...;):p A. Quote
Neutralka Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 Ale najczęściej przegrywa się z lepszym i trzeba mieć tyle wiedzy , rozwagi samokrytycyzmu i sportowego podejścia, aby sobie umieć z tego zdać sprawę., zamiast wyszukiwać różnych, dogodnych dla siebie uzasadnień Czasem zdarza się, że sędzia nagrodzi pierwszą lokatą psa a przy sędziowaniu tych samych psów na innej wystawie przyznaje pierwsze miejsce temu co przegrał. A to dlatego, że oba psy są piękne, i po prostu raz nagradza jednego a za drugim razem drugiego - no bo nie może przyznać dwóch pierwszych miejsc na jednej wystawie.! Quote
filonek_bezogonek Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 dlatego ja swiadoma wartosci swojego psa obstawiam ze jak zwykle sie sedzia nie pozna na pieknie mojego Gucia ha ha ha i razem z nim wrocimy na tarczy .....:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: jak bym zglosila go w otwartej to by moze cwc dostal bo bez konkurencji by byl a tak to idzie mi dostac kopa w tylek he he od OSMININA :) Quote
M&S Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 [quote name='Neutralka']Ale najczęściej przegrywa się z lepszym i trzeba mieć tyle wiedzy , rozwagi samokrytycyzmu i sportowego podejścia, aby sobie umieć z tego zdać sprawę., zamiast wyszukiwać różnych, dogodnych dla siebie uzasadnień [/quote] Gdyby tak było jak mówisz, to psie wystawy byłyby najpiękniejszym i najbardziej sprawiedliwym sportem na świecie......ale rzeczywistość skrzeczy, niestety A. Quote
M&S Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 [quote name='filonek_bezogonek']dlatego ja swiadoma wartosci swojego psa obstawiam ze jak zwykle sie sedzia nie pozna na pieknie mojego Gucia ha ha ha i razem z nim wrocimy na tarczy .....:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: jak bym zglosila go w otwartej to by moze cwc dostal bo bez konkurencji by byl a tak to idzie mi dostac kopa w tylek he he od OSMININA :)[/quote] Niezbadane są wyroki sędziów ;):lol::evil_lol: A. Quote
J.G Posted August 3, 2009 Author Posted August 3, 2009 [quote name='Neutralka']Ale najczęściej przegrywa się z lepszym i trzeba mieć tyle wiedzy , rozwagi samokrytycyzmu i sportowego podejścia, aby sobie umieć z tego zdać sprawę., zamiast wyszukiwać różnych, dogodnych dla siebie uzasadnień Czasem zdarza się, że sędzia nagrodzi pierwszą lokatą psa a przy sędziowaniu tych samych psów na innej wystawie przyznaje pierwsze miejsce temu co przegrał. A to dlatego, że oba psy są piękne, i po prostu raz nagradza jednego a za drugim razem drugiego - no bo nie może przyznać dwóch pierwszych miejsc na jednej wystawie.![/quote] Absolutnie nie zgadzam się z tym że:"NAJCZĘŚCIEJ PRZEGRYWA SIĘ Z LEPSZYM" wielokrotnie ja,ty i wielu innych wystawców spotkało się z tym że ocenia się "koniec smyczy a nie psa",co do mojej wiedzy:to jeszcze się uczę ale mało jej nie mam,co do rozwagi i samo krytycyzmu:tego akurat mi nie brakuje jestem skłonny nawet kilka procent komuś oddać,sportowe podejście również mam dużo większe od innych gdybym go nie miał to już po pewnej jesiennej wystawie w......... dał bym sobie spokój i więcej się w to nie bawił.Dogodne uzasadnienie dla mnie(tu nic nie napiszę bo nie mam ochoty i zamiaru nikogo obrażać).:loveu: Quote
Pencia Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 "...Czasem zdarza się, że sędzia nagrodzi pierwszą lokatą psa a przy sędziowaniu tych samych psów na innej wystawie przyznaje pierwsze miejsce temu co przegrał. A to dlatego, że oba psy są piękne, i po prostu raz nagradza jednego a za drugim razem drugiego - no bo nie może przyznać dwóch pierwszych miejsc na jednej wystawie.![/quote] Ja nie zgadzam się z tą wypowiedzią,bo albo sędzia ma swój typ,albo jest jak chorągiewka i nie ma zdania,albo patrzy na drugi koniec smyczy.Gdy ma swój typ do wzorca to zawsze da wygrac psu,który akurat mu leży,a nie psu który u niego na innej wystawie przegrywa. Jacku gratuluję Ci bardzo serdecznie,a kolor klasyczny to właśnie Dida czarny:cool3: a pomarańczowy to współczesny. W Bułgarii rosyjskie psy od nas po dupie dostały,prawda Jacku :cool3: a w Polsce życzę wszystkim,żeby też tak było ;) Filonku głowa do góry!!!nie dołuj własnego psa!!a co do krajów które wymieniłaś,jedź zobacz,czy to takie łatwe,proste i przyjemne zdobywanie championatów.Łatwo pisac,ale samemu pupę trzeba ruszyc,aby miec o tych niektórych wystawach zdanie. "...No cóz ale my nie pozostajemy dłużni i też pieknie prezentujemu swoje polskie pomeraniany na Litwie, Łotwie, SItwie i Rybitwie, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Bułgariach, Mołdawiach Gruzjach etc :cool3::cool3::cool3::cool3: - zartuje !! Quote
J.G Posted August 3, 2009 Author Posted August 3, 2009 Beatko dziękuję za gratulacje:loveu: tak w Bułgarii psy z PL pokonały te z Rosji ale gdyby oceniali nas sędziowie z PL jestem pewien że nie wrócili byśmy z tyloma championatami. Quote
Błyskotka Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 Możliwe że nie :roll:. Zwłaszcza u takiego jednego sędziego :evil_lol::evil_lol::evil_lol:. Quote
filonek_bezogonek Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 Beatko ja nie cierpie na tzw kennel blindness i to chyba mnie wyroznia. Jesli chodzi o sedziowanie - to do niedawna jakis jeszcze rto temu myslalm tak samo jak Jacek. Ale z wiekiem i z doswiadczeniem zdanie sie zmienia bo jak to mowia tylko krowa nie zmienia zdania .... a to ze sedziowane sa konce smyczy - to oczywista oczywistosc .... dlatego jezdzi sie do autorytetow :) Quote
pomerania Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 [quote name='J.G']Wystawa wspaniale zorganizowana,pogoda wspaniała. Napiszę uzasadnienie oceny naszego psa aby się pochwalić:loveu: "TYPOWY DLA RASY,PIĘKNY PIES,PIĘKNA GŁOWA,ZGRYZ PRAWIDŁOWY,DOBRA GÓRNA I DOLNA LINIA,BARDZO DOBRY KOŚCIEC,PIĘKNIE WYBARWIONY,PIĘKNA SZYJA,BARDZO DOBRY W RUCHU,WYSOKIEJ KLASY RUCH,PIES IDEALNY". Po takiej cenie i ochach i achach byłem pewien że zgarniamy BOB-a,w porównaniu i bardzo długim namyśle pan sędzia mów: Czarny pies jest idealny ale ja wolę klasyczny czerwony kolor,i w taki sposób rasę wygrał pies z Rosi:-(. [COLOR=red][SIZE=1]Fotki wkrótce. [/SIZE][/COLOR][/quote] Dobry wieczór, bardzo chcemy pogratulować Ci w opisie prekrassnym malchika.On bardzo piękne i kurazhny z prekrassnymi ruchy i wełny! Byliśmy z Tobą w jednym pierścieniem klasie juniorów w Białymstoku, 2008, jeśli nie oshibayus.Masz rację to лиш sportu, a być może następnym razem szczęście będzie po twojej stronie, ponieważ są bardzo piękne i warte facet! Ogromnoe podziękowania dla wszystkich organizatorów wystawy został prevoshodno.Hochu zapraszamy do naszej wystawy w Kaliningradzie będą bardzo zadowoleni privetstvosat vas.Ogromny cześć ode mnie i OSMININE'S ONLY OVATION (Vovek) Quote
J.G Posted August 3, 2009 Author Posted August 3, 2009 [quote name='pomerania']Dobry wieczór, bardzo chcemy pogratulować Ci w opisie prekrassnym malchika.On bardzo piękne i kurazhny z prekrassnymi ruchy i wełny! Byliśmy z Tobą w jednym pierścieniem klasie juniorów w Białymstoku, 2008, jeśli nie oshibayus.Masz rację to лиш sportu, a być może następnym razem szczęście będzie po twojej stronie, ponieważ są bardzo piękne i warte facet! Ogromnoe podziękowania dla wszystkich organizatorów wystawy został prevoshodno.Hochu zapraszamy do naszej wystawy w Kaliningradzie będą bardzo zadowoleni privetstvosat vas.Ogromny cześć ode mnie i OSMININE'S ONLY OVATION (Vovek)[/quote] DZIĘKUJĘ:loveu: Ja w Białymstoku nigdy nie byłem na wystawie,kliknij na mój baner i zobaczysz moją stronę w dziale wystawy zobaczysz moją twarz. Do KALININGRADU pojechał bym bardzo chętnie na wystawę,tylko proszę o link do informacji o tej wystawie. Quote
pomerania Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 [COLOR=#32cd32]znachet źle, byłbym zadowolony, jeśli przyjeżdżają do nas ...)))) [/COLOR] [COLOR=#32cd32]22-23.08. КАЛИНИНГРАД КОО "КК "Фаворит" (4012) 71-26-18 [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] РФЛС[/COLOR] [COLOR=#1e90ff]19-20.09. КАЛИНИНГРАД КСС РОСТО (4012) 96-56-58, 36-42-46 [email][email protected][/email] РФСС[/COLOR] [COLOR=#1e90ff]03-04.10. КАЛИНИНГРАД КРОО "Кеннел клуб" (4012) 71-12-23, 8-921-261-72-12, [email][email protected][/email] РФЛС[/COLOR] [COLOR=#1e90ff]12-13.12. КАЛИНИНГРАД КР КФ ОО "Звезда Запад (4012)51-46-65,91-86-65,77-08-71 [email][email protected][/email] ОАНКОО[/COLOR] [COLOR=#1e90ff]13.12. КАЛИНИНГРАД КРОУ ЗРКФ 8-9022-16-62-28, (4012)779719 [email][email protected][/email] РФЛС[/COLOR] Quote
Recommended Posts